25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Rendezvények

Videónk a 2001-es ECTS kiállításról

Újabb archív videót töltöttünk fel, benne egy rakás már megszűnt céggel.

Írta: Dino

Videónk a 2001-es ECTS kiállításról

Az 1998-as és 2000-es ECTS-ről előkerült videófelvételeink után folytassuk a sort a 2001-es londoni rendezvénnyel!

A kiállítás ekkorra már bőven kinőtte a Kensington Olympia rendezvénycsarnokot, ahol összesen nyolc alkalommal kapott helyet az ECTS. (Fénykorában, az 1990-es évek közepén ráadásul nem egy, hanem évi két alkalommal tartották még meg, volt egy tavaszi és egy őszi is belőle.)

2001-ben a szervezők a frissen megnyílt ExCeL Londont választották az újabb eseményhez. A brit főváros keleti részén, a Docklands városrészben kapott helyet ez a modern kiállítási központ, ahol végül mindössze egyetlen egyszer rendezték meg az ECTS-t (a következő három évre az Earls Court Exhibition Centre adott otthon neki), azonban egy 2004-es konkurens kiállítás alkalmából még egyszer ellátogattunk oda (ez volt az EGN – European Games Network, valamint társrendezvénye, a nagyközönség számára is nyitott Game Stars Live).

2001-es videónk leginkább a rendezvény forgatagába ad bepillantást.

Itt mutatták be például az akkor még jelentős kiadónak számító német cdv standján az Imperium Galactica III: Genesist, amelyet számunkra a Philos Labs vezetője, Vámosi Zsolt prezentált (0:39-nél látható a videóban). A játék végül ebben a formájában nem jelent meg, a Philosból kivált Mithis folytatta a fejlesztést, és végül Nexus: The Jupiter Incident címmel került boltokba 2004 őszén.

Cikkajánló

Imperium Galactica III: Genesis interjú

A fejlesztést irányító Sugár Róbert válaszolt kérdéseinkre.

A Funcom egy nagyobb standon, erőteljesen promózta a norvég csapat számára igazán nagy áttörést meghozó – és mind a mai napig működő – MMORPG játékot, az Anarchy Online-t. Ez volt az első sci-fi program ebben a műfajban, és számos játékelemet elsőként hozott az online szerepjátékok piacára.

Cikkajánló

Anarchy Online

A norvég FunCom csapat egy MMORPG-vel állt elő nemrégiben, melyet az elmúlt másfél hónap során igen alaposan leteszteltünk.

De a felvételek tanúsága szerint kint volt például a Blizzard, a Ubisoft, a NovaLogic, a Rage, a Koch Media és a 1C is. Külön standja volt az Anno-szériát elindító, azóta már Ubisoft-stúdióként funkcionáló Sunflowers Interactive-nek, a dél-koreai Phantagram pedig igyekezett megismertetni az európai közönséggel a Kingdom Under Fire-t.

A hardveres cégek közül pedig olyan nevekkel találkozhatunk a felvételen, mint az ATI, a Guillemot (Hercules és Thrustmaster), a Logitech vagy az NVIDIA.

Ezek mellett pedig érdekesség még a videóban 4:29-nél látható mozgásérzékelős vezérlő, amelynek segítségével egy verekedős játékot lehetett irányítani – egyfajta előszele volt a későbbi Kinectnek.

Az Electronic Arts ebben az évben is külön utakat járt, és Chertsey-be vitte az újságírókat, ahol irodaházában tartotta meg bemutatóját, olyan játékokkal, mint a végül meg se jelent Simsville, a Command & Conquer: Renegade, a Medal of Honor: Allied Assault, a Harry Potter and the Philosopher's Stone, a megszokott éves szériáikból pedig többek közt a FIFA 2002 és az F1 2002.

Cikkajánló
ECTS 2001: Az Electronic Arts bemutatója

ECTS 2001: Az Electronic Arts bemutatója

Az EA a tavalyihoz hasonlóan saját irodaházában mutatta be játékait.

Az Activision pedig a kiállítás után invitált Slough-beli székhelyére, ahol finn és orosz újságírók társaságában, öt órán keresztül próbálhattuk ki játékaikat. Itt a Star Trek: Armada II-t, a Spider-man PC-s átiratát, a Star Wars: Galactic Battlegroundst, a Supercar Street Challenge-et, valamint a Tony Hawk's Pro Skater 3-at láthattuk.

Cikkajánló
ECTS 2001: Látogatóban az Activisionnél

ECTS 2001: Látogatóban az Activisionnél

Öt órát töltöttünk el az Activision új játékainak társaságában.

További korabeli összefoglalóink az alábbi linkeken olvashatóak:

Cikkajánló
Előkerült a 2000-es ECTS-en készült videónk is

Előkerült a 2000-es ECTS-en készült videónk is

Nézd meg, ha kíváncsi vagy, kik voltak a 22 évvel ezelőtti rendezvény kiállítói!

Borítóképünk a Blizzard standjánál készült, LeMon kollégánk társaságában Chris Metzen és Bill Roper látható rajta.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!