Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

BejelentkezésFórum

Nem számítástechnikai témák

»» Helyzetjelentés

1 2 3 ... 3073 3074 3075
20.10.29. 08:43 #153741
jawsika
"Értem én, hogy sajnáljuk a turizmust, de egyáltalán nem döglődik a belföldi utazás. A vendéglátóhelyekre sem mondanám, legalábbis most Egerben elég tömött volt jópár étterem és bár-kocsma-kávézó, sőt, tömeg volt. Persze BP-n el tudom képzelni, hogy más a helyzet. Győrben pedig abszolút nem érezni azt, hogy leállna az élet. Nem véletlenül lett rekord (!) éve a belföldi vidéki turizmusnak az eddigi számok alapján..."

Nézd, ebben nincs igazad. Illetve, szó szerint véve van igazságod, csak az a helyzet, hogy a hazai turizmus az jórészt a külföldiekre épül. Konkrétan leépítések zajlanak minden olyan helyen, ami nem tisztán hazaiakra épül, és rengeteg ilyen hely van. A határszéleken, a fővárosban, a turisztikai "gócpontokon". Tudomásom van ezekről. Győrben szereztem az első diplomámat, szeretem azt a várost. Igazad van abban, hogy egy győri, vagy egri kávézót megnézel, akkor ott ezt láthatod. De a hazai vendéglátóhelyek nagy hányada nem a magyarokra épül.

És, ahogy itt a reggeli kommentben volt, mivel itt a legrosszabb kb. a helyzet, beengedhetünk simán bárkit szerintem is.
20.10.29. 07:42 #153740
david139
Most, hogy Magyarország top covid ország lett, akár abba is lehetne hagyni a beutazók szopatását, mert nagyobb eséllyel covidos aki ott van, mint aki beutazik..
20.10.28. 16:57 #153739
jawsika
Jó, tök jogos, vagy bővebben kellett volna kifejteni, vagy eleve bele se menni, de fenntartom, hogy nem az. Az meg, hogy a többség fogalmi rendszere szerint az-e, az meg önmagában nem teszi azzá. De mindegy, másfél órával korábban máshogy fogalmaztam volna, vagy jobban kibontom, vagy átírom.

Viszont ez a fajta mentalitás, az a: mi -> <- ők, és mi^ őkˇ alapvetésre leegyszerűsített értelmezése a társadalmi folyamatoknak és osztályoknak, legyen az hajléktalanság, migráció, droghasználat, alaccsony iskolázottság, az nálam egyrészt mindig elrúgja a pöttyöst, másrészt meg igenis, a mai napig akár a hazai politikai fősodor és a médiáik szóhasználatában, akár a "kultúrharc" (de gyűlölöm ezt a szót) szereplőinél tök általános és alapvetésként használt módszer. Ahol a másik tábor férgekből, fehérjehalmazokból, nyomorultakból áll, mi pedig a megfontolt, komoly türelmes erő vagyunk. Vagy épp fordítva, mi a szabadon gondolkodó, européer, világiak küzdünk a sötét, bunkó, elvakult, bigott parasztokkal.

Ennek meg a modern propagandában meg alapból, a politikai kommunikációban bizony a jó doktor volt a megteremtője és tökéletesre csiszolója. De ez nem a nácizmus. Nem ez a nácizmus.

Az irritáló társadalmi csoport kifejezés, illetve az a szövegkörnyezet meg megcsengette a fejemben ezt a reakció-csengettyűt. Már bánom, hogy engedtem neki.
20.10.28. 16:01 #153738
dzsud
"a Goebbels-i retorika az én fogalmaim szerint nem nácizás."

Nem az én dolgom, de azért ugye nem nagyon kell meglepődni, ha a többség fogalmi rendszere szerint viszont az lesz.


EU: Nyilván nem jellemző, hiszen mindent összevetve egyértelműen az jön ki, hogy nekünk megéri az EU tagjának lenni. Nem fejőstehén, nem is e felé a megközelítés felé tartok én sem. Én inkább azt nem szeretem (ami viszont nagyon is jellemző), amikor a szerződések értelmében járó pénzekre sokak szerint úgy kellene tekintenünk, mintha az valamiféle ajándékpénz lenne. Ez azonban nem egy segély, sok tényezős a dolog, komoly ára volt/van részünkről is annak, hogy ezek a pénzek most érkeznek hozzánk. Pláne nevetséges a támogatások megvonásával való fenyegezőtés, ha egyszer egy-egy uniós biztos bódult állapotában véletlenül maga jelenti ki, hogy amúgy ez pl. Németországnak jobban megéri, mint azoknak, akikhez érkezik a támogatás. Szerintem felesleges hülyítenie a két félnek egymást, ez egy kölcsönös, megállapodáson alapuló mechanizmus. A konstrukció lényege, hogy az alapján Kelet-Közép-Európa a magországok gazdasági színvonalát az életben nem érheti el, ebből adódóan pedig támogatás tartósan lesz. Gazdasági értelemben kis túlzással kb. ennyit tartok fontosnak, a többi meg politikai bullshit.
20.10.28. 14:34 #153737
jawsika
Erre válaszolok: a Goebbels-i retorika az én fogalmaim szerint nem nácizás. Furcsa is lenne, ha én náciznék, különösképpen úgy, hogy én vagyok a mérlegen a... nem tudom mi a kifejező, covid-halott párti.

Én ezt - bár időközben megbeszéltük Barthezzel - arra értettem, amikor az alacsony(abb) osztályokba, csoportokba tartozókról viszolyogva, lenézve, kisujjeltartva nyilatkozunk, és a jelző rájuk nézve az "irritáló", ami miatt azt gondolom, hogy kábé helytálló párhuzam volt. Azzal együtt, hogy nem volt értelme belemenni, mert elegánsabban is lehetett volna érvelni.

A többihez: az EU-ra fejőstehénként tekinteni elhibázott alapgondolat. De azt hiszem, hogy az "azért nem gyárat építünk, hanem sétálóutcát, mert arra adnak pénzt" az tényleg tökéletes brüsszelező kampányanyag lehetne itt, meg sok másik közép-kelet európai tagállamban is, mégsem jellemző. Nem érdeke egyetlen vezetőnek sem, ami viszont sokatmondó, hogy ellenzéki erőknek sem.
20.10.28. 13:42 #153736
LordMatteo
Egy sétálóutca felújítása is tudja pörgetni a helyi gazdaságot, ha oda megfelelő üzletek kerülnek utána. Megint győri példa, hogy sajnos itt arra használták - a rossz nyelvek szerint...- , hogy a bérleti díjon felüli dolgokat (nem a rezsire gondolok) fizetni nem akaró boltokat kvázi elbarikádozták akár évekre is, ezzel lenullázva a forgalmat, mert olyan üzletbe nyilván nem tudsz bemenni, ahol heti 1 napot van mondjuk áram, meg két deszkán kell egyensúlyozni hogy bejuthass. Aztán ha bólintottak, akkor 3 nap alatt elkészült a térkövezés hirtelen az utcában.

De értelek, persze. Viszont nem csak EU-s forrásokra kellene támaszkodni, és nem csak gyárépítésben. Ennél kisebb léptékű, értelmes beruházásokra lenne elég pénz saját forrásból is szerintem, de az megint nem a jó helyre térülne meg.
20.10.28. 13:36 #153735
dzsud
Ez a része jogos, de az meg sajnos egy másik dolog, hogy versenyképességet növelő beruházásokra nagyítóval kell keresni, hogy mennyit hajlandó nyújtani az EU, mondván a keleti niggerek maradjanak csak csendben, majd kapnak egy felújított sétálóutcát, az nem veszélyezteti a piacvezető pozíciójukat úgysem.

Szóval azért nem annyira arról van szó, hogy építhettünk volna EU pénzből mondjuk egy új gyárat, de mi a templomfelújításokat választottuk helyette.


A nácis dolog oké.
20.10.28. 13:34 #153734
LordMatteo
Lehet kicsit túlzóbbra sikeredett, és több szmájlival jobban átmegy, amire akartam utalni, de nálam nagyjából ennyire komolyan vehető ez a nácizás. Nyilván konkrétan dicsérni ezzel nem lehet, amire akartam utalni, hogy alapjáraton valakire goebbelsezni nem jelent többet végülis, minthogy az illető a modern politikai kommunikáció alapját használja. Nem náci.
20.10.28. 13:32 #153733
SMBX-fan
Ja és a szociálisabb jelleg alatt én nem azt értem, hogy vegyék el mondjuk Barthezz netflixének az árát, hanem azt, hogy vegyék el mondjuk Mészáros és Tiborcz jakuzzi-üzemeltetésének az árát.
20.10.28. 13:29 #153732
LordMatteo
Tisztában vagyok ezzel a részével, meg azzal is, hogy miért olyan dolgokra pályáznak az országban, amilyenekre. Ha templomfelújításra kapjuk, az azért van, mert ilyen irányú igényeket nyújt be az "ország".

Ha meg csak ott találunk szabad forrást, hogy gyerektáboroztatás, akkor arra adjuk be, aztán majd vonogatjuk a vállunkat hogy hát ez egy kurvajó kempingnek indult aztán egy átlagos playboy villa lett belőle, mit lehet tenni, hát már felépült.
20.10.28. 13:28 #153731
SMBX-fan
Igazából most szerintem Barthezznek és LM-nek is igaza van valamilyen szinten.
Abban igaza van Barthezznek, hogy sokkal több korlátozás kéne, amiket nekem válaszolva felsorolt.
Na de tényleg ott van a társadalom alsó 70-75%-a, akit veszélyeztet a leállás, ahogy LM is felvázolta. Na de azt nézzük már, hogy MIÉRT nem bírnánk ki a leállást. Tudom hogy minden EU-s országban problémákat okozna megélhetések terén a leállás, viszont hazánkban ez azért is okozna hatalmas gondokat EU-s viszonylatban, mert a gazdaságilag szélsőjobboldali Fidesz elherdálta a pénzt stadionokra, ibizai kokainra, Migráns1-es híradókra, nagy ívben leszart nemzeti konzultációkra, óriásplakátokra, kaszinókra, stb. miközben a szociális háló az egész unióban nálunk a legvékonyabb, és az állami egészségügyet is szándékosan züllesztik, amivel az a nagy gond, hogy ez a bizonyos 70% nem fér hozzá a magánegészségügyhöz, ahogy mi sem igazán, pedig mi a medián körül mozgunk, nem az alsó negyedben.

Szóval röviden, az ország kibírná a korlátozásokat ha szociálisabb jellegű lenne a gazdaság és nem pedig a neoliberalizmus és a feudalizmus keveréke jellemezné az ország gazdaságpolitikáját. A neolibbel sem a középosztály jár jól, hanem csak a burzsoá.
20.10.28. 13:27 #153730
dzsud
Háát...most nagyon erősen próbálom elképzelni, hogy

1. valaki valakit őszintén dicsér a "goebbelsi" jelzőt használva
2. az illető ezt valóban elismerésnek tekinti, és nem próbál kézzel-lábbal tiltakozni ellene.
20.10.28. 13:23 #153729
dzsud
"a kormányunknak megvannak az anyagi forrási, hogy segítsen az embereken (illetve az EU is adott egy valaggal)"

Ha jól emlékszem, az EU-pénzek tavasszal úgy néztek ki, hogy ami még nem volt lekötve (és Magyarországon ilyen már nem volt), azt át lehetett csoportosítani a járvány kezelésére. Pluszpénz nem volt, a 2021-2027 időszaki költségvetés elfogadásáig nem is lehetett.

@LM: "de az az EU-s pénz majd megint megy templomfelújításokra, meg a társaira"

Az EU-pénzek jellemzője, hogy rendszerint pályázatalapúak, felhasználásuk tehát kötött. Ha templomfelújításra kapjuk, nem lehet belőle járványt kezelni, különben vissza kell fizetni.
20.10.28. 13:16 #153728
LordMatteo
Amúgy alapvetően Neked szólt legkevésbé az a része a mondandómnak.

A nácizással amúgy egyetértek, egyszerűen kilúgozódott a szó. Amúgy is arra hajlok (aztán lehet, hogy nem így van), hogy egy-az-egyben átemelve a '30-as, 40-es évek náci programját még az elvakult szélsőjobbosok között is keresni kell azokat, akik tényleg egyetértenének vele (lásd pl a négy uralkodó nemzet gondolatát, és társai). Sok más tekintetben a goebbelsi jelző meg - lecsupaszítva a tényeket - még elismerő is lehet, mert a mai, modern politikai kommunikációnak ő ágyazott meg, és ez egy nagyon tudatos, nagyon jól ráérző stratégia volt végig a részükről. Szóval lehet meg lehet forgatni ezt a kérdést is rendesen. Nem érzem amúgy offtopiknak, egyrészt ez a helyzetjelentés topik, látott már rosszabbat is (tékcsaták ), másrészt az itteni közösség elbírja.
20.10.28. 13:06 #153727
dzsud
"Szerintem a kulturált medret nem az elnézéskérés adja meg..."

Szerintem sem, és mi sem erre használtuk...persze tudom, beszéljek csak a magam nevében. Nem tartom magam konfliktuskerülőnek, de tisztában vagyok vele, hogy írásban könnyebb félredekódolni az üzenetet, az elnézéskérés - részemről - leginkább ezt kívánja tompítani, és ez összhangban áll azzal, amit Barthezz is írt. Nem a véleményünk miatt kérünk elnézést, én legalábbis bizonyosan nem. Én nem tartom problémásnak, hogy pl. fontosnak tartom a vitapartneremmel közölni, hogy nem őt, személyében kívánom támadni, hanem csak a véleményével nem értek egyet.

"Egymásnak olyat mondani, hogy göebbelsi retorikát használ, még nem feltétlen egyenlő a nácizással."

Talán nem. De ha valaki megkapja, hogy a retorikája goebbelsi, akkor számíthatunk rá, hogy ő azt pejoratív jelzőként értékeli és érvel ellene, mert ez az a magatartás, ami az adott helyzetben általában elvárható. Mi a probléma?

Kis kitérő: A nácizás nekem kiváltképp azért sajátos, mert az én ingerküszöbömet legtöbbször egyszerűen nem éri el. Olyan szinten túlhasznált a náci kártya, hogy sok esetben akire használják, megnyugodhat: teljesen normális ember. Más részről, aki valóban náci eszméket vall, annak nem lesz sértés, ha azt mondják rá, hogy náci, nem is értem ezt a logikát. Na mindegy is, ez nem tartozik szervesen a tárgyhoz, csak kikívánkozott belőlem.
20.10.28. 13:04 #153726
LordMatteo
Ha tiltod az összejövetelt, attól még megtörténik. Lásd a több ezres titkos fesztiválokat UK-ben a nyáron.

Én inkább annak a híve lennék, hogy ösztönözzék az olyan formákat, amik biztonságosak (autósmozik most nagyon ívelnek felfele pl). E-sport. Tartsák meg a focimeccseket is felőlem, ha ki tudunk találni egy értelmes megoldást arra, hogyan maradjanak elkülönítve a szurkolók egymástól (bár Pyro sztorija mutatja, hogy nem feltétlenül történik fertőzés ezeken az eseményeken sem).

Az éttermek stb bezárása egyébként alapvetően jó dolog lenne, de ott is inkább azt mondanám, felezzék le a fogadható vendégek számát, legyen kutyakötelesség a maszkot, kesztyűt hordani a konyhában is, ahol nyilván senkin nincs (kivéve ahol belátnak az emberek). Csak ezekhez le kell ülni, agyalni kell, számolgatni hogy mennyi költséggel jár ez. Na most egyszerűbb mindegyik félnek mutogatni hogy nincsvírus-nincsveszély-nemtehetemmeg-nincsrápénz.
20.10.28. 12:57 #153725
LordMatteo
Ezzel teljesen egyetértek, de az az EU-s pénz majd megint megy templomfelújításokra, meg a társaira, ahol aztán hogyhogynem, a pályázatot megítélő pártfunkcionárius haverjának a cége pont annyi évet csúszik és annyi kötbért fizet, amennyiért az előbbi ember meg majd házat vesz, satöbbi.

Kisebb projektek meg hiába mennek át... Sajnos az embereknek nincs pénzük, és itt az én szememben megáll a történet. Ha éppenséggel kormányváltás is történne, akkor se lenne több pénze az embereknek hirtelenjében.
20.10.28. 12:53 #153724
Pyrogate
Lakossági megtakarítások. Kb. a legszarabbak vagyunk ebben a tekintetben az unióban.
20.10.28. 12:43 #153723
david139
Ez olyan szempontból nem helytálló, hogy a kormányunknak megvannak az anyagi forrási, hogy segítsen az embereken (illetve az EU is adott egy valaggal), csak inkább fosnak továbbra is az arcunkba, és megy tovább a mutyi. Nem igaz, hogy Mo. olyan rohadt szegény, és nincs pénz. Az embereknek nincs pénzük, de az országnak van.
20.10.28. 12:34 #153722
Sucee
Lol, chill dude. Kezd az agyadra menni a dolog, úgy látom.

Lényegében ugyanazt a helyzetet írod le, amit kijárási korlátozásként adtak el tavasszal, de oké. Most akkor ne hívjuk úgy.
20.10.28. 12:31 #153721
Barthezz
Miért, szerinted annyira fontos, hogy Géza és Pista megünnepelje a szülinapját és jól bebasszon társaságban és ennek áraként nyugodtan meghalhat pár ember COVID-ban? Nem feltétlen a bulijukon résztvevők, hanem akiket ők továbbfertőznek majd közvetve. Ne mondd már, hogy pár hónapig nem lehetne kibírni bulizás, szülinapozás nélkül. Ettől még mehetsz a városban bárhova, kirándulni, sportolni, csak ne menj el bebaszni, így durvábban és sarkítva megfogalmazva. Ez oylan kurva nehéz vállalás lenne minden ember részéről? Hol lenne ez kijárási? Inkább legyen százezer COVID-os és az eü.rendszer összeomlása miatt minden más egyéb halottunk tavaszig?

Már bánom, hogy az egészbe belementem, mert csak az időmet baszom el a hsz-gyártás során. Titeket soha, senki nem fog meggyőzni, ahogy már írtam, ha az utolsó emberek maradnátok a földön és minenki meghalna COVID-ban, akkor is kikérnétek magatoknak, ha államilag megtiltanák pár hónapra a bulizást. Mert fontosabb bebaszni, mint erengeteg ember élete.

Kiszálltam a vitából, erre nekem sem időm, sem energiám, sem türelmem. Ahogy a vírustagadó csoportok komemntjeit is messziről kerülöm, mostantól itt se nézek be a Helyzet topicba, mert ugyanez megy itt is pár ember részéről, csak egy picit softosabban.
20.10.28. 12:15 #153720
Sucee
Ha leállítod a családi és baráti összejöveteleket, akkor az szerinted hogy nem "kijárási"?
20.10.28. 12:12 #153719
Barthezz
Az előző hsz-emben (akkor még nem volt itt a tiéd) az SMBX kérdésére írt válaszban leírtam, hogy kijárásit, bolbezárást, üzemek leállítását én sem támogatnám. Példaként hoztam éles szembeállításként, hogy külföldön már több helyen kijárási van, nálunk meg 500 fős tömegrendezvények. De ezt nem azért írtam, mert kijárásit szeretnék. Softosabb korlátozásokat várnék el csak, köztük leginkább azt, hogy végre állítsák már le a bulizásokat, nagy családi és egyéb összejöveteleket és tegyék lehetővé, hogy aki csak teheti, dolgozzon otthonról. A vírust ez nem állítaná meg, de jelentősen lassulna a terjedése és ezzel már kihúzhatnánk tavaszig, amíg lesz vakcina és az eü.rendszer sem omlana össze.

A környezetemben közvetlen és közvetetten rengeteg COVID-os van, súlyosabb tünetetekkel, munkából való hosszú kieséssel, emiatt teljes irodai osztályok munkájának lebénulásával. Én ezt látom, valóban nem azt a 70%-ot, amit írsz. Ezért kellene egy aranyközépút a jelenlegi "nem csinál semmit az állam" modell helyett, amihez fogható még USA-ban sem volt (ott az államok egyenként beszigorítottak), hanem már-már a fehérorosz "tudomást sem veszünk a vírusról" modellhez hasonlít. Ennek az lesz a következménye, hogy összeomlik az egészségügy és nemcsak COVID-osok fognak meghalni, hanem mindenki, aki sürgősségi ellátásra szorul (balesetek, infarktusok, stroke-ok, stb., mert nem lesz mentő, aki kimenjen és nem lesz kórház, aki fogadni tudná őket). De az enyhébb tünetes COVID-osok is meghalhatnak ez esetben, aki mondjuk csak oxigénre szorulnak, mert őket sem fogják tudni ellátni. Ez pedig rengeteg 20-30-40 éves halálát jelentené, mivel meglepően sokan szorulnak kórházi (nem intenzív) ellátására közülük, azonban kórházi ellátás hiányában nagyon durván romolhat az állapotuk nekik is. Ez pedig az általad írt 70% nagy részét is személyesen fogja érinteni, gyakorlatilag mindenki eltemethet pár embert a rokonságában. Jelenleg efelé haladunk. És ez még annál is sokkal nagyobb baj lenne, mint amit írsz. Ennek elkerüléséhez pedig nem kell leállítani a gazdaságot, nem kell senkinek sem elveszítenie a munkáját, csak egy picit több, de még elviselhető korlátozást bevezetni.
20.10.28. 12:10 #153718
LordMatteo
Lakossági tartalék. Visszautalok a 70%-ra, őnáluk a bankszámlán max. annyi pénzt találsz, amennyiből egy hónapot kihúzna bevétel nélkül a jelenlegi nem túl magas életszínvonalon. Kettőt, de akkor az anyjának-gyerekének már nem tud adni, és az meg azonnal nullázódik.
20.10.28. 12:07 #153717
LordMatteo
Szerintem a kulturált medret nem az elnézéskérés adja meg, hanem az alapvető hozzáállása a vitában résztvevőknek. Érted, ha én megdobálom szarral a kocsidat, majd utána lemosom, attól nem vagyok kulturált, akkor leszek az, ha eszembe sem jut megdobálni. Ti meg azért elnézéseket kértetek, mert nem tetszik a kocsi színe, az analógiánál maradva.

Egymásnak olyat mondani, hogy göebbelsi retorikát használ, még nem feltétlen egyenlő a nácizással. Egyébként ezen a fórumon volt már, aki fejbe akart lőni minden csövest, aztán két hétig pörgött a halálbüntetés témán a beszélgetés.

A szállókra; maradva a győri példánál (mivel ahhoz kapcsolódóan tudok konkrétabbat), tényleg voltak régebben ilyen jellegű, jogos aggodalmak, hogy nem több egy társadalmilag fizetett bűnbandánál a történet, de érzésem szerint kezd megfordulni már a dolog - aki erre hivatkozva nem megy be, az azért nem akar, mert akkor kint nem folytathatja az illegális dolgait (legyen az konkrét bűncselekmény, vagy épp drog, alkohol, stb...). Elengedni az ilyenek kezét...igazából már megtörtént, a következményét látjuk ennek. Nem lesz különbség abban az ő életüket tekintve, hogy az eddig feléjük nyújtott kezet visszahúzzuk. Ezeket a végtelenségig lesüllyedt embereket sajnos vagy sem, de valahogy el kellene különíteni, ha képtelenség évek munkájával is visszahozni őket az életbe.

Abban egyetértek, hogy a szállóknál el kellene engedni ezt a többágyas koncepciót. Egyágyas, zárható ajtajú, saját hűtővel, fürdővel felszerelt "nőtlenszállók" kellenének (közös, rendesen felügyelt konyhával). A felnőttkoli kifejezés kifejezetten jó lenne erre. Ez legyen a legalsó szint, ahova engedi a társadalom az embert, aki innen is kihullik, azt engedjük el teljesen. Persze ezeknek az üzemeltetése megint más kérdés, mert nyilván csákmáté-lelkületű emberek kerülnének ilyen helyek élére is...
20.10.28. 12:05 #153716
Barthezz
Pontosan milyen tartalékokra gondolsz, ami minden uniós országnak megvan, csak Magyarországnak nincs?

david: 3-as villamossal szerencsére nem járok, az 1-essel utaztam nemrég többször, de mivel a bécsi úti és Árpád hídi szakaszán, így annyira nem volt vészes. Amúgy kétségkívül egyetértek, hogy minden villamosnak a kőbányai, illetve részben a józsefvárosi szakasza a legdurvább, de ezeket elkerülöm. A 4-6-ost azért írtam példaként, mert ezzel én is régebben sokat jártam, plusz ez a legnépszerűbb, legismertebb és ott aztán tényleg minden társadalmi csoport megfordul, ami leképezi Pestet. De kétségkívül a kőbányai járatok ahhoz képest életveszélyesek, csak szerencsére ezt a környéket messze el tudom kerülni.

SMBX: Már leírtam jópárszor. Kijárási nem, 3-tól teljes boltzár nem, általános alsó, óvodák, bölcsik bezárása nem, ingyen parkolás nem. Minden más tavaszi korlátozás és szabály igen. Plusz az olasz példát átvéve a nem egy háztartásban élő egy lakásban tartózkodók száma max. 6 fő, elejét véve a házibuliknak (persze ennek betartását baromi nehéz ellenőrizni, az egyik olasz miniszter azt javasolta, mindenki dobja fel a szomszédait, de ez természetesen nagyon durva nemtetszést váltott ki a népből és ő is visszavonta inkább ezt a kijelentését. ) Plusz home office ösztönzése, állami példát mutatva vele a közigazgatásban dolgozók hazaküldésével, persze ezutóbbi Magyarországon teljes utópia.
20.10.28. 11:57 #153715
Aribeth
Lájk.

Dzsudnak is, úgy tudom, hogy veterán szociális munkások sokat tudnak mesélni arról, hány év utcán élés után megy teljesen gajra egy ember személyisége, pszichéje, ahonnan már menthetetlen.
20.10.28. 11:54 #153714
LordMatteo
Direkt vagy indirekt módon, de félremagyarázod amit írtam. Nem _tűrés_, hanem _bírás_. Értsd már meg, hogy a társadalom általad nem látható (ez a nagyobbik szelet) rétege* nem _bír_ hova hátrálni, anyagilag nem _bír_ még egy kijárásos-homeofficeos-fizucsökkentős negyedévet, nem pedig háborogva nem tűrné el. És amikor ezek az emberek elvesztik a munkájukat, mert bezárnak a KKV-gyárak (nem az Audi, meg a Merci, hanem a 200 főt foglalkoztató üvegfújó-üzem, meg a 80 családot eltartó napelemgyártó, meg a 600 melóst foglalkoztató spoiler-gyártó, ha szeretnéd, cégneveket is írok, mert ezek konkrét cégek, akik épphogy átvészelték az előző leállást is, és ez az ország legfejlettebb ipari régiója, mi volt a többiben?).

* értem én, hogy Te diplomásként irodai melóban tolod, és látod, kik vannak a cégeknél. Meg látod a herbálcsöveseket meg cigusokat. A szürke tömeg a kettő között a társadalom durván 70%-a, őket nem látod, néha van köztük egy csúnyábban néző alak, de nem tűnik fel. Na, még egy kijárásival őket nullázod le. És akkor fog leállni a gazdaság, mert nem lesz, aki vásároljon, viszont lesz, aki már nem tud mást, kimegy az utcára - lakni, vagy tüntetni. És nem pártpolitikai megfontolásból, hanem életféltésből.

234532456345. alkalommal is leírom, hogy igen, szomorú dolog, amikor meghal valaki, és szomorú, amikor idős emberek halnak bele ebbe a takonyba. Még tragikusabb, ha fiatalok. De ha százezrek fogják elveszíteni a megélhetésüket és az egzisztánciájukat, arra milyen szót akarunk használni? A tipikus villamosvágányos sztori, csak itt nem 4 ismeretlen vs. 1 ismerős között választunk, hanem havi (mondjuk) 500, többségében egyéb betegségektől veszélyeztetett ember és mondjuk (arra a hónapra) félmillió ember hosszútávú élete között. Persze, nem halnának meg azonnal, ha leállítasz mindent, de olyan útra lököd őket, ahonnan nem jönnek vissza. Mert azt nem bírja el a gazdaság, hogy jó, most álljunk le, vége a vírusnak, aztán majd visszaállítunk ám mindent, újra lesz munkahelye mindenkinek. Nem, ez képtelenség, engedjétek el.

Egy ideális világban a világ vezetői együttes erővel rányomnának egy nagy piros gombra, megállna minden, leállna a tőzsde, senkinek nem kellene fizetni semmiért 2 hónapig, cserébe semmit nem is kapnál az alap kaja+közellátáson kívül, nem kellene melózni, de fizetni sem semmiért, 2 hónapig csak az ördögszekereket fújná az úton a szél, aztán mehetne mindenki a dolgára, mert leállna a vírus. Legalábbis Ti ebben a világban éltek, gondolom én, de ez egyszerűen nem működik, mert nem ilyen a társadalmi berendezés, nem hangyabolyként működünk.
20.10.28. 11:42 #153713
dzsud
Kicsit megszólítva érzem magam.

Barthezz reagált az elnézéskérésre, egyetértek vele.

Covid: szerintem mi ketten ugyanarról beszélünk. Amit társadalmi problémaként írsz, az gazdasági probléma (szerintem a gazdasági pontosabb, de itt nyugodtan lehet szinonima).

Hajléktalanok: "Eszméletlen, hogy mi mindent megkaphatnának egyébként a hajléktalanok, nem túlzok, van, aki jobb körülmények között tudna élni így, mint előtte."

Egy alkoholfüggőnél radikálisan megváltoznak a prioritások, ezzel nyilván semmi újat nem mondok. Igen, sok szálló eleve nem kihasznált. Pedig van néhány hely, ahol el lehet menni zuhanyozni, WC-t lehet használni, mosni lehet a ruhákat stb. Láttam már olyat, aki élt a lehetőséggel, és egyebek mellett a frissen borotvált arca miatt csak második ránézésre mondtam meg róla, hogy hajléktalan, mert a megjelenése segített egy pillanatra totál elvonatkoztatni attól, hogy a Blaha aluljáróban vagyunk, és az illető a Fedél nélkül eladásra váró példányait szorongatja a kezében...

Elő szokott jönni, hogy a szálló az nem biztonságos, nincs élettér, ott lopnak egymástól stb. Az alapjait el nem vitatva, sosem értettem, minek ez a kamu. Van olyan szálló, amelyikben olyan szabályt hoztak, hogy odabent nem lehet inni, de ittasan már be lehet fáradni. És ezt úgy adták elő, hogy ez mérföldkő. Merthogy ez valóban kardinális kérdés, mindenki tudja, hogy erre megy ki a játék. Ember nincs, aki az okos szociológusok élettér dumáját komolyan tudja venni. Mert a nyílt utcán aztán nonstop van élettér, meg privát szféra, meg ott nem is tud lopni tőlük senki, meg biztonság is van. Szóval vagy ez, vagy egyágyas, zárható szobás szállók (sok, amúgy dolgozó, a szociális ellátórendszer befizető oldalát gyarapító embernek sem adatik meg), máskülönben a szállón embertelen körülmények uralkodnak. A Schönherz koliban meg a mai napig négyen alszanak egy szobában, és még fizetnek is érte.

Egy anekdota: a Tűzliliom parkban (Tűzoltó utca, Aldi mellett) élt egy hajléktalan, aki arra járt az utóbbi években, tuti találkozott vele. A rendőrök többször felszólították a távozásra, nyilvánvalóan eredménytelenül. Hallomásból úgy tudom, hogy felajánlottak részére lakhatási céllal egy vidéki ingatlant azzal, hogy ha a gazt nem hagyja elburjánzani, nagyjából rendet tart, ott élhet, fizetési kötelezettsége nem keletkezik semmilyen tekintetben. Az ajánlatot visszautasította, világossá téve, hogy jobb élete van aprót tarhálva az üzlet szomszédságában...vagy legalábbis múlt időben, mert a park helyére játszótér épült, őt pedig sikerült távozásra késztetni (vagy meghalt, nem tudom). Gondolom, mindenki hallott már hasonlót, én a közelben laktam, én ezt a sztorit ismerem. Ez nem egyedi, elszigetelt eset, ez egy jelenség. Így kell szerintem hozzáállni is.
20.10.28. 11:35 #153712
Aribeth
A 3-as villamos zuglói oldala nagyrészt korrekt, az Örs, a Nagy Lajos cigánytelepei, a Bosnyák drog- és Mexikói csövilerakatai között utaznak időnként érdekesebb arcok, de szerintem egyáltalán nem para, ellentétben mondjuk az 1-es villamos Puskás stadiontól Újbuda fele tartó szakaszaival. A nyolcker után egyenesen felüdülés.

Pestnek is vannak remek szakaszai, megkockáztatom, hogy a kertvárosok vannak annyira élhetőek, mint sok gyenge infrastruktúrájú, a helyszűke miatt egy rakás nagy forgalmú úttal szétszabdalt, meredek, télen faszán befagyó utcájú budai bezzegterület.

Persze általános tapasztalat Budapesten, hogy egyre több a gázos alak mindenfele, viszont a drágább külső kerületekbe költözés sokat tud segíteni az életminőségen, és a tömegközlekedéssel járó előnyöket sem kell feladni. Nekünk a családba. szerencsénk volt, mert még az árrobbanás előtt sikerült váltani, és egy nagy belvárosi lakásból lett két kisebb zuglói (az enyém hitellel). Hosszútávon azt tartom elképzelhetőnek, hogy kerületen belül maradva vagy a 16. fele húzódva kijjebb megyek majd egy pár lakásos, nagy kertes társasházba, vagy egy kicsi, helyes kertkapcsolatos “az én házam az én váram” sorházba.
20.10.28. 11:01 #153711
Pyrogate
Szerintem a top trágya villamos a 24, 28, 37.
a 24-esen napi szinten utaztam, reggel igazi herbál járat volt
20.10.28. 10:47 #153710
david139
Végig olvastam 150 hsz-t
Pár megjegyzés:

-Tudtommal nem a magas vérnyomás (legalábbis nem csak) a covid rizikófaktor, hanem a kezelésére szedett egyik típusú gyógyszer.

-Az idősebb krónikus betegeket, akik elhunytak covidban, nem úgy kellene elképzelni, hogy addig is fél lábbal már a túlvilágon voltak. Szerintem zömüknek bőven lett volna 5-10 éve.

- A 4-6tal nem tudom mi a baj, kifejezetten felüdülés a 3-as villamoshoz képest... Ott láttam már fagyállós cigire rágyűjtó majd eszméletét vesztő cigókat, illetve volt alkalom, hogy konkrétan rám estek. Azzal egyetértek, hogy Pest cakumpakk egy lepra, nagyon utáltam ott élni.

- Az sem igaz, hogy a home office nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell bejárni. Vannak munkák ahol ez igaz, meg van ahol nem. Ha elterjedne a home office, akkor bizony tényleg rengeteg ember maradhatna vidéken, még ha nem is mindenki. Én úgy érzem, hogy elvesztegetjük az internet nyújtotta lehetőségeket.

- Az, hogy felvilágosító órán legyen csak szó az LMBTQ-ról mekkora lol már. Az a szar valamikor 8.-ban volt kb, addigra már mindenki látott amputált törpés öklözős pornót is, szóval kicsit meg van késve a dolog.

- Az önkéntes rendőrködés szerintem jó dolog, a teljes közöny pedig rossz. Pest lepraságához hozzájárul, hogy senki nem szól rá a sok parasztra, aki eldobja a csikket stb.

- Ez a pofarongyizás nagyon óvodás.
20.10.28. 09:38 #153709
Pyrogate
Csak a magyar az egyetlen társadalom, aki ezt nem viseli el újra, a cseheknek, szlovákoknak, lengyeleknek, franciáknak, spanyoloknak, belgáknak stb. ez mégis megy?
---
Nekik vannak tartalékjaik.

Egyébként nekem rengeteg haverom van, akik kijárnak meccsekre folyamatosan. Elárulom, hogy 8 ezer fő átlagosan amúgy is volt eddig is kint, ez a 15 még visszaesés is, hiszen normál esetben 22 ezer fő meglett volna, de láthatóan sokakat visszatartott a vírus. Eddig egyik haverom sem fertőződött ott meg, pedig mindig a B-középben nyomulnak és ahogy szokták írni "összeborulnak góloknál". Ellenben munkahelyen, esküvőn és családi/baráti rendezvényeken elég sok ismerősöm megfertőződött, valószínűleg a zárt tér miatt. Én speciel pont a vírus és a 4 hónapos gyerekem miatt nem megyek a meccsekre, bár a BL miatt kivételt teszek (jóslat: limitált a belépés, de a kapu mögött a B-középben szerintem ugyanúgy összetömörödik majd mindenki).

Egyébként azzal egyetértek, hogy negyedházzal kellene mennie a meccseknek, azzal nem, hogy zárt kapuzni kellene. Én nem gondolom a vendéglátó-egységek bezárását sem jó ötletnek, max a helyek számát kell ott is korlátozni. A munkahelyeken pedig a HO támogatása javasolt, de elrendelése központilag szintén hülyeség lenne.
20.10.28. 09:36 #153708
SMBX-fan
Én nagyrészt egyetértek ezzel a hozzászólással, viszont személy szerint felmerült bennem pár részletkérdés:
1) Mely tavaszi korlátozásokat hoznád vissza?
2) Mely tavasszal be nem vezetett korlátozásokat iktatnád be?

Ugyanis már konkrétan olyan csehül állunk, hogy az alsó tagozatok és óvodák bezárásán kívül minden egyes április-májusi korlátozást vissza kéne hozni

Az is nagy probléma még a járvány tekintetében, hogy lesz egy Fradi-Kijev meccs, meg egy Magyarország-Izland, bár az a meccs inkább Izlandra jelent veszélyt, mivel ők perpillanat viszonylag jól kezelik a vírust, a norvégokkal együtt.

A fertőzésszámunk naponta pedig az USA-hoz és Brazíliához hasonló szinten áll, a halálozási szám pedig duplája az ottaniaknak a népességhez viszonyítva, sőt a halálozási rátánk perpillanmat megegyezik a brazil rekorddal!

Magyarország jobban teljesít! Emelkednek a mutatók!
20.10.28. 07:38 #153707
Barthezz
Az elnézéskérések oka igazából a vita kulturált mederben tartása miatt van, mindannyian emlékszünk, mik voltak itt 10-15 évvel ezelőtt a fórumon és olyan szintű, személyeskedésbe átmenő vitákat senki sem akar. Másrészt annak, hogy bármelyik fél meggyőzi-e itt a másikat vagy sem, az égvilágon semmilyen kihatása nincs az eseményekre, amibe jelenleg egyedül a magyar kormány tud lényegesen beavatkozni. Ahogy írtad, amíg nem záratják be az éttermeket, szórakozóhelyeket, addig tele lesznek, amíg nem rendelnek el zártkapus meccseket, addig 15 ezer néző lesz a Fradi meccsein és a vírus vígan terjed. Tegnap megjelent az új indexen egy cikk, szándékosan nem linkelem, mert nagyon durva, már-már rémhírkeltő jellegű, de az alapján annyi halottal számolnak, amennyiben a kormány nem avatkozik közbe, ami a legpesszimistább forgatókönyveket is messze felülmúlja és rendre a közelgő humanitárius és egészségügyi katasztrófa szavakkal dobálóznak (nem csak ők, hanem a MOK is).

Amúgy írod, hogy még egy teljes leállást nem visel el a társadalom. Ebben nagyon van is igazság, mégis Magyarországon kívül gyakorlatilag az összes uniós ország részben vagy egészében visszahozta a tavaszi korlátozásokat, bezártak mindent, kijárási korlátozást rendeltek el. Csak a magyar az egyetlen társadalom, aki ezt nem viseli el újra, a cseheknek, szlovákoknak, lengyeleknek, franciáknak, spanyoloknak, belgáknak stb. ez mégis megy? Tényleg kíváncsi lennék a válaszra.

Személy szerint a környezetemben is azt látom, hogy brutálisan nagy a baj. Keresztanyáméknál egy maszktagadó munkatárs végigköhögte az egész irodát, majdnem a teljes emeletük COVID-os lett, sokan brutál betegen fekszenek otthon teljesen munkaképtelen állapotban, így home office-ban sem tudják ellátni a feladatukat és teljes káosz van náluk. Teljesen esélyes, hogy mivel egyre többen esnek ki a munkából a fentihez hasonló esetek miatt, korlátozások nélkül is le fog állni a gazdaság, mert a dolgozni tudó emberek nagy része COVID-os és munkaképtelen lesz.

Unokatesóm és barátnője is COVID-osak (unokatesóm az összes munkatársával egyetemben, náluk is kidőlt a teljes csapat), a lány szülei is elkapták tőlük, az édesapa most került lélegeztetőre, 50% a túlélési esélye az orvosok szerint. Magas a vérnyomása és egyes típusú, tehát enyhe cukorbetegsége van, COVID nélkül fel sem merült volna, hogy a közeljövőben meghalhatna, most pedig élet és halál között lebeg.

Hány család fog tönkremenni, hányan fogják a hozzátartozóikat eltemetni vagy maradandó egészségkárosodást szenvedni (aki a lélegeztetőről lejön, az már nem fog teljeskörű életet élni), ha ez így folytatódik? Ha tényleg nem lép közbe a kormány és nem szigorít, annyi halott lesz, hogy ezt már nem mossák le magukról és végül ez lesz az a kiváltó ok, ami megdönti 2022-ben a Fidesz hatalmát. Ha már az emberéletek nem érdeklik őket, nem látják, hogy ebbe bele fognak bukni? Ennyire fontos a pillanatnyi érdek és a 15 ezer néző a Fradi meccseken? És most nem arról beszélek, hogy teljesen le kéne állítani az országot, vagy kijárásit akarnék, de muszáj lenne középsúlyos korlátozásokat hozni, ami nem állítja le a totálisan a gazdaságot, de a járványt sem engedi konrtrollálatlanul terjedni. Mert jelenleg a kormány az égvilágon semmit nem tesz annak érdekében, hogy legalább egy picit is fékezzen a vírus terjedési sebességén. Egyedülálló egész Európában, hogy nálunk még mindig lehet 500 fős tömegrendezvényeket tartani. A legkevesebb tesztet is mi végezzük, így garantált, hogy napi 10 ezer esetnél sose tudunk többet felmutatni (unokatesómat, barátnőjét, az ő anyját nem tesztelték, egyedül az édesapa, aki lélegeztetőn van, így 4 COVID-osból 3 nincs benn a statisztikákban). Tényleg a Csernobillal említhető példaként, a kormány szlogenje nálunk is a "nem jó, de nem is tragikus". Láttuk, Csernobil esetén ennek a hozzáállásnak mi lett a vége...
20.10.27. 23:32 #153706
LordMatteo
"látom már messziről, hogy "kiszemeltek"..." - gyűlölöm az ilyen szitukat, és ez a legnagyobb gond szerintem. Nekem legalábbis sokkal nagyobb diszkomfort érzést okoz az ilyesmi, mint az, hogy éppenséggel odapisált valaki a fal tövébe. De valahogy ezt a kiszemelgetést mégsem vesszük olyan nagy gondnak (igen, értem én az egészségügyi részét is a dolognak), pedig ebből származik az utcai bűncselekmények 99%-a.

__

Könyörögve kérlek benneteket amúgy, hogy ne kérjetek már azért elnézést, mert véleményetek van, és leírjátok! Mint egy rossz szájízű sci-fiben, közlitek hogy hát hát hm úgyse győzzük meg egymást, ezért ne ütköztessünk érveket és ellenérveket egy frissítő és - komolyan - üdítő jellegű vitában, hagyjuk is.

__

Baromi sokmindent írtatok, én meg két napig el voltam utazva (és ha elutazol, akkor el vagy utazva) belföldön, pihenés jelleggel. Értem én, hogy sajnáljuk a turizmust, de egyáltalán nem döglődik a belföldi utazás. A vendéglátóhelyekre sem mondanám, legalábbis most Egerben elég tömött volt jópár étterem és bár-kocsma-kávézó, sőt, tömeg volt. Persze BP-n el tudom képzelni, hogy más a helyzet. Győrben pedig abszolút nem érezni azt, hogy leállna az élet. Nem véletlenül lett rekord (!) éve a belföldi vidéki turizmusnak az eddigi számok alapján... És nem is fogják ezt lezárni, amennyi szart Lölön keresztül megvettek maguknak, öngyilkosság lenne, ha kizárnák onnan a népet. Jó esetben van ~másfél-két évük kiszedni a pénzt ezekből is.

Covid: Alapvetően leírtatok mindent (meg már én is), de nagyon fontos kitétel volt az szerintem, hogy még egy leállást, karantént nem bír el a _társadalom_. Nem a gazdaság. NINCS hova hátrálnia százezreknek, millióknak. Depresszió, adósságspirál a mostaninál is jobban, ilyesmi vár rengeteg emberre, ha megint satuzzuk a gazdaságot. És nem az otthonülés miatti nyekergés, hanem az életkörülmények meredek, azonnali zuhanása itt a baj. Igen, 50-100 ember, ezt látjátok ki belőle, de ha mondjuk a falvakban elkezdik a hirtelen otthonragadt, kissé vállalkozóbb lelkületű emberek fosztogatni az időseket, majd csendben elkönyvelitek hogy ez bizony tragédia. Pedig 10 ilyen esetből 1 kerül be a hírekbe.

Csövesek: Én még újságíróként rengeteg segítő szervezettel és emberrel találkoztam, dolgoztam együtt cikkeken. Eszméletlen, hogy mi mindent megkaphatnának egyébként a hajléktalanok, nem túlzok, van, aki jobb körülmények között tudna élni így, mint előtte. Győrben pl. a város szélén van a hajléktalan-szálló. A közeli buszmegállókban konkrétan trágyalé úszik a járdán, a fás részeken (100 méterre a fedett, kétágyas, stb szobáktól) kolóniában élnek, a porban fekszenek félmeztelenül nyáron stb. És tudatosan, direktben nem fogadják a segítséget. Ez mondjuk a 80%uk. A frissen bekerülők próbálkoznak egy ideig, aztán szépen belecsúsznak ők is ebbe. És ezzel nem tudsz mit csinálni, börtönbe nem mehet, visszaviszik a rendőrök, még el se hajt az autó, már indulnak is vissza tarhálni, tehetetlenek a szakemberek is. Ez olyan szintű társadalmi probléma, amit oktatással, jótét lelki dolgokkal nem tudsz megoldani sajnos. Nem mondom, hogy tudom a megoldást, mert nem, de hogy a mostani sem jó, az 100%.

Royka: 100%-ra ugyan nem mondanám, de jobban jártok, ha ignoráljátok, sajnos nagyjából annyiban merül ki a kommunikáció, hogy műveltnek (gondolt) frázisokat nyom újra és újra, mint hülyegyerek a csengőt, kontextus nélkül. Nem mondom, fejlődött mondjuk az 5 évvel ezelőtti szinthez képest, de baromi idegesítő arc lehet IRL is.
20.10.27. 20:30 #153705
Barthezz
Hát én nem is a 11ker-t jelöltem célomként, hanem a 12-t. Esetleg a 2 jöhetne még szóba, a Bimbó út környéke baromira tetszik a panoráma miatt, de az inkább családi házas övezet és baromi drága. Úgyhogy a 12. kerület a cél, annak is az alsó, városhoz közeli része, pl. az Apor Vilmos tér környéke. Még az uszodámtól is sétatávolságra lenne és onnan már elektromos rollerrel is be tudnék járni a Hegyalján. De ez 5 éves terv és még ráérek kigondolni.

Amúgy a vidéki megyeszékhelyek valóban problémásabbak közbiztonságilag, régen Zalaegerszeg is necces volt a buszpályaudvar környékén, de mostanra sokat javult a helyzet. Igaz, nem is lakom már itt életvitelszerűen és nem is tömegközlekedem, valamint bulikba sem járok már, ahol még a 2000-es évek elején a helyi kisebbség irányított mindent és pár pofonnal és fenyegetéssel megúsztam néhány elég necces helyzetet a sok-sok bulizós év alatt. Azóta meg fogalmam sincs, mi jellemzi az egerszegi éjszakai életet, de tippre itt is leáldozott 8-10 éve a régi korszak a Hajógyári birodalom bukásával egyidejűleg.
20.10.27. 16:43 #153704
Gobiakos
Én meg pont BP-et tartom rosszabbnak Fvárnál. Nekem arányaiban sokkal több a rossz/kellemetlen tapasztalatom a fővárossal, mintsem Fvárral. Itt is vannak persze fura népek, de szvsz Bp-en több "lejmolós" jut egy főre.
20.10.27. 16:24 #153703
Sucee
Pár éve már nem lakom Pesten és nem is járok oda, egyetem alatt laktam is, bejárós is voltam... Mindenesetre az akkori tapasztalataim alapján én úgy láttam, hogy Székesfehérváron messze rosszabb a helyzet, a lakóközösséget tekintve.

Itt jóval többször szólítanak le, állítanak meg, látom már messziről, hogy "kiszemeltek"... A lepukkant helyi járatok helyett pedig mindig inkább a gyaloglást választom, hacsak nem tényleg nagyon nagy táv, vagy nagyon szorít az idő.

Egyébként eddigi kedvencem az volt (inkább vicces, mintsem igazán kellemetlen kategóriából), amikor egyetemi éveim alatt jöttem haza - Szfv átszállással utaztam -, és míg egész héten teljes nyugalomban mentem fel-alá BP-n, Fehérváron leszállva már ott állt a busz hátsó ajtajánál a cigány srác kitartott marokkal, akit a köznyelv akkoriban ott csak "A Lejmolós" néven emlegetett.
20.10.27. 16:16 #153702
Peace
Nem viccnek szántam, tényleg sok. De ezzel nem tudok mit kezdeni. A várost már megszoktam így 11 év elteltével, de a rengeteg embert és a sok büdös bunkót szerintem képtelenség. Azért szerencsére vannak jobb napok, amikor nem futok bele ilyenekbe. De a nagy népsűrűség sajnos ezzel jár...
20.10.27. 16:10 #153701
Pyrogate
Csak vicc volt Egyébként szerintem videkről jönnek be "szórakozni" (Tárnok, Érd...) + Csepel.
Kelenföldi pályaudvar közelében lakunk, ezek könnyen elérhetőek ezekről a helyekről.
20.10.27. 15:57 #153700
Peace
Ilyen ez a pesti oldal, sok a gyökér.
20.10.27. 15:53 #153699
Pyrogate
Én 11ben, közel a városközponthoz, parkos környéken élek. Eddig csak a közeli éjjel-nappali miatti folyamatos hányás-szarás-ordibálás ment (merthogy park; oda lehet), mostanában az 1es villamos meghosszabbítása miatt egyre több a kötekedő gyökér (pestről), másrészt megjelentek az ukránok is, mert kb a fél kerület építés alatt áll (rengeteg lakóház épül).

Szóval itt sem olyan jó utazgatni mostanában.
20.10.27. 15:43 #153698
Barthezz
Bocsánat, ezt nem emeltem ki. Nem szólok rá soha senkire, aki tőlem távolabb van, mert az engem sem érdekel és felesleges energiám sincs rá, hogy odamenjek. Olyankor szólok egyedül, ha az illető bejön a másfél méteres körzetembe és nincs lehetőségem odébb menni. Pl. mert leült mellém, vagy tele van a busz (bár tömött buszra jó ideje nem szállok fel, inkább megvárom a következőt). Ilyenkor általában bocsánatkérés a válasz és hogy jajj, már veszi is fel, elfelejtette, stb. Ha ennek ellenére sem teszi fel, akkor ahogy szbszig is írta, látványosan odébb megyek, ha van erre lehetőség. Metrón pl. sohasem szólok, ott bőven van hely az egyterű Alstom-okban odébb menni, élek is ezzel a lehetőséggel rendszeresen. Úgyhogy csak végső esetben szólok, de akkor úgy érzem, hogy teljesen jogosan. Azt én is gáznak érezném, ha járnám a metrót és mindenkire rászólnék, mer ez tényleg nem az én feladatom, hanem az ellenőré / rendőré. Kizárólag akkor szólok, ha a saját egészségem érdekében teszem. (Ugyanígy vagyok a dohányosokkal is, még ha rá is gyújt megállóban és odébb tudok menni, akkor inkább jobb a békesség alapon odébbmegyek, szólni csak akkor szólok, ha teszem azt esik az eső, beáll mindenki a 3 négyzetméteres megálló fülke alá és ott gyújt rá valaki. Nah akkor azért szólok, hogy ezt nagyon nem kellene.)
20.10.27. 15:11 #153697
dzsud
Legutóbb ezt. Előtte meg ennél általánosabban forgalmazott. A közvetlen melletted ülő valamivel más helyzet, ebben igazad van (illetve Barthezznek is).
20.10.27. 14:58 #153696
szbszig
Nem random embereket figyelmeztet, hanem aki mellé ül közvetlenül a buszon. Legalábbis ezt a példát írta legutóbb. Szerintem ilyen esetben jogosan szól, hiszen az illető konkrétan az ő egészségét veszélyezteti. Az más kérdés, hogy én sem szólnék hasonló esetben. Én inkább az a típus vagyok, aki ilyenkor feláll, és látványosan odébb megy. Aztán az illető vagy veszi a lapot, vagy nem. Onnantól engem már nem igazán érdekel, mert nem vagyok közvetlenül érintett.
20.10.27. 14:49 #153695
szbszig
Azért ha egy munkahelyen engedélyezett a home office, ez nem azt jelenti, hogy soha nem kell bemenni dolgozni. Bizonyos dolgok csak személyesen végezhetők el, ez még egy irodai munkakörnél is így van. És mondjuk Nyíregyházáról annyira nem lehet kellemes bejárni valószínűleg, még akkor sem, ha mondjuk átlagban csak heti egyszer kell bemenned. Szóval a budapesti albérlet vagy lakás szerintem nem váltható ki teljesen a legtöbb esetben.
20.10.27. 14:38 #153694
dzsud
Abból a téves premisszából indulsz ki, hogy nekem választanom kell közted, meg a renitens jogszabálysértők között. Nem kell, én egyiket sem kedvelem. Ha tudod, tarsd be a szabályokat, ez helyes viselkedés, de abban a helyzetben viszont szerintem te nem vagy, hogy random embereket leckéztess vagy rendre utasíts (még akkor sem, ha udvariasan teszed), mert a szabályok betartatása már nem a te reszortod.

Ez szerintem alapvetően egy tévképzet, bár kétségtelen: elég sok emberben megvan. Sajnos. Sok konfliktustól megszabadulnánk, ha mindenki lehetőleg azzal foglalkozna, amihez valóban köze van. Ha valaki nem vesz maszkot a buszon, az hatósági eljárást, szankciót kockáztat, de nem te vagy ez ügyben az illetékes. Nyilván téged sem kényszeríthet arra senki, hogy ne szólj rá utastársaidra, egyszerűen csak én nem értek veled egyet...ha engem az általad említett jelenség nagyon zavarna, leszállnék a buszról. Ha még jobban zavarna, mert mondjuk közvetlen veszélyt észlelnék, aminek az elhárítása úgy vélem, hogy állampolgári kötelességem (ebben a helyzetben ezt nehezen tudom elképzelni), akkor értesíteném az illetékes szerveket. Az én feladatom kimerül ennyiben, kifejezetten nem dolgom ezen felül bármit is tenni. És ehhez tartom magam a másik oldalról is. Igyekszem erőfeszítéseket tenni, betartani a szabályokat, megfelelni a közösségi normáknak, de hogy ezt rajtam arra fel nem hatalmazott személyek nem fogják számon kérni, az kurvaélet. Nagyon sok ilyen helyzetnek voltam már szemtanúja, túlzás nélkül azt gondolom, hogy a példamutató tanárbácsik/tanárnénik közel azonos mértékű kárt okoznak a nem kívánt viselkedésükkel, mint azok, akiket épp meg kívánnak rendszabályozni. Ezzel lehet vitatkozni, én így látom.

Megintcsak no offense, nem személyeskedés a célom.
20.10.27. 13:23 #153693
Barthezz
Ez sajnos igaz, jó példa erre Trump megválasztása vagy a brexit esete, hogy még nagyobban nézzük. Remélem előbbi nem ismétlődik meg most újra...

Szóval tény, hogy hülyék, taplók, primitív emberek stb. mindenhol vannak, de a pesti BKV járatokon, belvárosi utcákon, tereken az előfordulási arányuk jóval magasabb, mint máshol az országban. Persze vidéken nem tömegközlekedem sohasem, ez is tény, de Budán járva, Budán tömegközlekedve azért ezt messze nem tapasztalom ilyen töménységben, mint Pesten.
20.10.27. 13:13 #153692
Barthezz
Miért is az "önkéntes rendőr" van megbélyegezve a renitens, jogszabályt sértő, mások egészségét veszélyeztető egyénekkel szemben? Miért gondolod, hogy szerinted is ez "jogos"? Remélem nem gondoltad komolyan, vagy ha mégis, akkor komoly gond van az erkölcsi ítélőképességeddel.

Én is kaptam már ezt a jelzőt vissza udvarias kérés után, mikor leült mellém valaki és rászóltam, hogy tegye fel a maszkját. Udvariasan, finoman kérem mindig, nem azzal fenyegetőzöm, hogy különben lehajítom a buszról. Szerintem ha ez a mentalitás elterjedne és mindenki rászólna az összes renitensre, jelentősen javulna a maszkhasználat. Nálam majdnem mindig felteszi ilyenkor a másik, még ha duzzog is, mert tudja, hogy igazam van. Nyilván csak olyanokra szólok persze rá, ahol ránézésre kulturált reakciót kapok, az alant linkelt videoban szereplő egyéneket, vagy a kétajtós szekrényeket messziről kerülöm a saját testi épségem védelme érdekében, jellemzően ezek azok, akiket a BKV ellenőrök sem mernek vegzálni sohasem, hogy van-e jegyük és ezekkel szemben sajnos csak a rendőrség tud eljárni... De mindenki mással szemben én ponthogy bátorítanék mindenkit, hogy legyen csak "önkéntes rendőr" és szóljon rá azokra, akik nem tartják be a járványügyi szabályokat.
1 2 3 ... 3073 3074 3075

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.

keresés a fórumban


Kedvenc témák | Súgó (FAQ) | Fórumszabályzat