25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Rendezvények

ECTS 2001: NVIDIA

Az NVIDIA nForce chipjét helyezte inkább az előtérbe az ECTS-en, a kiállítás után egy hónappal azonban már új processzorokat is bejelentett.

Írta: Dino

A 3dfx felvásárlása óta a világon legnagyobb 3D chipfejlesztő- és gyártó cég is képviselte magát a kiállításon. Standjukon láthattuk a Final Fantasy valós időben renderelt részletét, és Peter Molyneux exkluzív bemutató keretében ugyanitt tartott előadást Black & White játékának kiegészítéséről, a Creature Isles-ról. A cég PR menedzserével folytatott megbeszélésünk során először áttekintő képet kaptunk a cég eddigi termékeiről, majd megismerhettük jövőbeli terveiket.

Az NVIDIA nagy jelentőséget tulajdonít az nForce chipkészletnek, mely az integrált eszközökkel felszerelt alaplapok piacát célozta meg. Az nForce IGP az AMD-vel együttműködve készült, és egy GeForce2 grafikus processzort építették bele. Az AMD 800 MHz/sec adatátviteli sebességre képes Hypertransport technológiáján keresztül kapcsolódik a másik egységhez, az audio processzort tartalmazó, valamint a kommunikációs feladatokat (10/100 Ethernet, integrált 56k-s softmodem, 6 USB port, dual ATA-100 winchester-vezérlő, max. 5 db PCI csatoló, stb.) ellátó nForce MCP-hez. A hangprocesszor 2, 4 csatornás és Dolby Digital 5.1 kimenettel rendelkezik.

A GeForce sorozat újdonságairól az NVIDIA képviselői nem igazán nyilatkoztak, inkább csak annyit árultak el, hogy "lesz folytatás". Hasonlóan volt ez, mint amikor pár évvel ezelőtt - amúgy ugyanettől az illetőtől - a 3dfx standján csak annyi választ kaptunk a jövőre vonatkozó kérdésünkre, hogy "nem mondhatok semmit..." majd rejtélyesen elejtette, hogy "Napalm". Épp ezen cikk elkészültekor jelentették be végre az új processzorokat, a Titanium sorozat három GPU-ját. Ezek közül két új típus a GeForce3 szériát bővíti. A GeForce3 Ti 500 az eredeti GF3-asnál gyorsabb lesz, 7,36 helyett 8 GB/sec memória-sávszélességgel, másodpercenként pedig 800 helyett 960 milliárd műveletet hajt végre. A színezési sebesség másodpercenként 3,2-ről 3,84 milliárd élsimított (anti-alias) mintára nőtt. A GF2 MX-ekhez hasonlóan a GF3 processzornak is elkészült a "butított" változata, a GeForce3 Ti 200, melynek hasonló paraméterei: 6,4 GB/sec memória sávszélesség, 700 milliárd művelet/sec, 2,8 milliárd AA minta/sec. A harmadik Titanium termék, a GeForce2 Ti a GeForce2 Ultra teljesítményével van egy szinten (31 millió háromszög számítása illetve 1 milliárd pixel színezése másodpercenként), de memória sávszélesség terén alatta marad (7,36 helyett 6,4 GB/sec). Az új processzorok október közepétől jelennek meg különböző gyártók 3D kártyáin.

Egy egészen új termék a PersonalCinema, mely egy külső TV tuner eszköz lesz. A GeForce2/3 kártyákhoz kapcsolható doboz rendelkezik kompozit és S-Video ki- és bemenetekkel, és egy drótnélküli távirányító is jár hozzá, mely nemcsak a TV funkciókat, hanem a CD és DVD lejátszás vezérlésére is képes. A timeshift funkció segítségével leállíthatjuk az élő TV adást, és később folytathatjuk a lejátszást. Ilyenkor gépünk MPEG2 formátumban tárolja a műsort. A PersonalCinema segítségével akár 640*480-as felbontásban is rögzíthetjük az adást, szintén MPEG2 tömörítéssel, DVD minőségben. Persze ehhez nem árt egy komolyabb teljesítményű gép is, az NVIDIA egy legalább 866 MHz-es PIII-at ajánl. Kisebb (320*240) felbontáshoz elég egy PIII 350 is.

Notebookokhoz már kétféle grafikus processzort is gyártanak az NVIDIA-nál. Az új Quadro2 Go a grafikus munkaállomásoknak megfelelő teljesítményt biztosítják notebookokban, így elsődleges célközönségük a 3D grafikával, tervezéssel foglalkozó felhasználók. Az ősz folyamán jelennek meg az első ezzel felszerelt számítógépek, többek között a Fujitsu Siemens céggel együttműködve. A már korábban megjelent GeForce2 Go a hasonló nevű processzor mobilizált, alacsony fogyasztású változata, mely már tavasz óta elérhető a Toshiba és más gyártók gépeiben.

Az NVIDIA két díjat is elnyert az ECTS Awards díjátadáson GeForce3 processzoráért. Képünkön Luciano Alibrandi technikai marketing-menedzser és Andrew Humber PR menedzser látható a díjakkal.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Az NVIDIA standja
  • Luciano Alibrandi és Andrew Humber a két ECTS csillaggal
  • PersonalCinema
  • Quadro2 Go és a 3D Studio MAX
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!