Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

BejelentkezésFórum

Nem számítástechnikai témák

»» Milyen könyvet olvastok mostanában?

1 2 3 ... 52 53 54
20.10.18. 13:25 #2656
Peace
Nicole Galland, Neal Stephenson - A ​D.O.D.O. felemelkedése és bukása:

Mi is történik, ha összegyúrjuk a mágiát némi sci-fi-vel és Neal Stephenson-al? Egy letehetetlenül izgalmas regény, mely kicsit átrendezi az időutazásról alkotott elképzeléseidet és a felhasználási területéről szőtt gondolataidat. Több alkalommal csóváltam a fejemet, mert az időutazás avatott szakértőjeként () nem tetszett, hogy elsiklik bizonyos részletek felett vagy nem említ valamit, amit igenis kellene. Minden egyes ilyen fejcsóválás után pár oldallal kitért arra, amit hiányoltam. Úgyhogy egy szavam sem lehet! Külön tetszett, hogy rendesen megbonyolította a múltba tett változtatások jelen korra gyakorolt hatásait! Sokkal ütősebb volt így, hogy nem csettintésre változtatható minden, hanem sokszor vért kellett izzadni egy-egy eredményért. De természetesen nem lehetett elkerülni az ebből adódó galibákat és globális problémákat sem. Külön tetszett a verbális összecsapás, melyben egymásnak feszül a jelen és a múlt embere. Te vajon miről lennél képes lemondani a kényelmes XXI. század eleji modern gépesített életedből, ha tudnád, hogy kompromisszumokkal egy sokkal jobb és élhető bolygón élhetnénk (békében). Azért írom zárójelben, mert természetesen esélytelen a békében élés. Az ember a legvisszataszítóbb állatfaj ezen a planétán és mindig fog okot találni arra, hogy irtsa egymást és a bolygót.
"Snow ​Crash" megjelenésre várakozva kezdtem bele ebbe a kötetbe, de nagyon örülök, hogy így döntöttem. Így már azért van egy olyan sejtésem, hogy nem kell majd csalódnom abban sem. Neal nekem a D.O.D.O.-val már bizonyított!
20.10.04. 18:43 #2655
Peace
Ez nagyon komoly, iszonyatosan adja!
20.10.03. 18:28 #2654
Juraviel.Ihuan.Bedvin
A Fumaxtól a Transmetropolitan első gyűjteményes kötete, a náluk megszokott minőségben és igényességgel elkészítve, gyönyörű lett. Még az alapverzióban is van szövetkönyvjelző. A főszereplő szarkasztikus stílusa, igazságérzete az első három szám elolvasása alapján már olyan érdekes karakterré vált számomra, hogy biztos vevő vagyok a másik kettő gyűjteményes kötetre is. Van benne egy bevezető a sorozat szerkesztőjétől és nagyon találó írás. Akit érdekel a társadalomkritikai hangvétel (nemcsak szövegben, hanem képekben is kifejezve), felnőtteknek íródott képregény cyberpunk környezetben, ami már 1997-es indulásakor reflektált a mai világunkra, azoknak nyugodtan ajánlom. Ritkán olvasok képregényt, de ennél nem bántam meg a vételt.

Warren Ellisék sorozata legalább olyan kultikus, mint Alan Moore Watchmenje.
20.09.30. 22:05 #2653
Ricsi1976
Én a másik véglet vagyok, szeretem fizikálisan birtokolni, majd praktikusság, könnyebb kezelhetőség miatt ebook olvasón elolvasom. Szuper olvasóm van, karácsonyi ajándék volt 3 éve. Nem adnám semmiért! Pedig nagy papír alapún olvasok náci volram. Hiába, lépést kell tartani a fejlődéssel
20.09.30. 20:56 #2652
Madrac
Én teljesen rászoktam az ebookra két okból is. Az egyik, hogy az előző melóhelyemen állandóan koszos lett a könyv gerince és ezt nagyon utáltam. Viszont rengeteg üres idő volt, amit ki kellett tölteni... A másik pedig az, hogy a könyves polcom tele van és nincs már hova tenni több polcot.
20.09.30. 10:16 #2651
Peace
Én is imádom a könyveket a kezemben tartani és úgy olvasni! Az egyik hatalmas problémám a hely. Alig van már, de sajnos néha elgyengülök és meglepem magam. Leginkább WH40K könyvek gyülekeznek, de lassan nem tudom már hova tenni őket. A másik még hatalmasabb problémám az maga az olvasás része. Csak akkor olvasok, ha tömegközlekedésen utazok vagy valahol várakoznom kell. Otthon nem veszek sajnos könyvet a kezembe. És itt jön a hatalmas probléma, hogy a mocskos tömött buszon vagy metrón elvétve akad ülőhely vagy olyan állóhely, ahol háttal tudok támaszkodni és kényelmesen olvasni. Párom nagyjából 4 éve kapott ajándékba egy 2013 körüli régi Prestigio e-book readert. Először ódzkodtam tőle, de azért csak rátöltöttem pár könyvet. Azóta rengeteget olvastam ki rajta!!! Előnye, hogy fél kézzel is tökéletesen megy az olvasás, így már mehet a tömegközlekedés. Másik előnye, hogy több alkalommal nem tudtam beszerezni valamit (magyar és angol egyaránt), ilyenkor nagyon jól jött az olvasó! Szóval megvan az előnye. És hiába imádom fizikálisan a könyveket lapozni, de sajnos hely hiány miatt le kell szoknom róla. Bár a WH könyveket továbbra is venni fogom, amilyen gyagyás vagyok. De hogy hova fogom tenni őket, azt még nem tudom...
20.09.30. 09:10 #2650
Raistlin666
E-book téma:

Valaki nem csak olvasó hanem gyűjtő is!
A digitális könyv olyan mint a PSN account. Szép dolog a kóddal vett játék, de azért a fémtokos lemezesek mutatnak is valamit a polcon!
De mondhatnám a társasjátékokat, ahol egyre több a digitális megoldás, de nekem senki ne magyarázza hogy van olyan élvezetes a monitor előtt görnyedni!

+nekem az élmény része, hogy néha csak felmérem a kollekciót a polcokon...
20.09.30. 08:44 #2649
Shadowguard
Erre még én is lecsapok Idén kicsit hanyagoltam a könyveket, a Hyperioni énekek nagy törés volt az olvasási kedvben...

Ebook témához annyit, hogy majd ha lesz olyan olvasó, ami a könyvillatot is tudja akkor veszek. Addig maradok a papíralapú megoldásnál
20.09.29. 20:55 #2648
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Nem gondoltam volna, hogy ennyien lecsapnak itt rá.
20.09.29. 20:14 #2647
Raistlin666
Hohohohó!!! Végre a Háromtest-trilógia!!! Elő karácsony!!!
20.09.29. 19:02 #2646
Juraviel.Ihuan.Bedvin
LM, szívesen

_________
Megértem, ha valakik távol tartják magukat az e-könyvektől és szükségük van a könyv-élményre. Bár én is jóval ritkábban használom, de az e-könyv olvasó az e-ink kijelzőjével abszolút össze sem hasonlítható a tabletről való olvasással. Most felszabadult egy kis hely, ahová könyveket vehetek-tehetek, "helymentés" gyanánt az e-könyvek nagyon is járható utak.

Az e-ink kijelzők tényleg olyan hatást keltenek, mintha könyvet olvasna az ember és kímélik is a szemet, mert nincs kisugárzásuk, pusztán akkor fogyasztanak energiát, amikor oldalt váltunk. Noha az alap hat-hét colkos kijelzőn túl vannak olyan kijelző méretek is, amik pl. közel A4-es lapméretűek, és így a szakmai könyvek ábráihoz jobban passzolnak, de ezek szerintem nem érik meg a felárat.

Ráadásul az ipar is fejlődik, eddig alapvetően a fekete-fehér-szürkeárnyalatos kijelzők voltak a piacon, a Pocketbook kijött az első szélesebb körben is ismertté válható színes e-ink olvasóval. Az igaz, hogy nem bír annyi színnel még ez a technológia, mint egy monitor/tablet/okostelefon, de az irány jó, még akkor is, ha az alap 6 col nem feltétlen elegendő egy képregény vagy egy magazin olvasásához, ami szerintem a célközönsége. Ha esetleg érdekel titeket, itt meg egy összevetés egy sima, szürkeárnyalatos kijelző és a közte lévő különbségekkel olvasásélmény terén.

Nem akarok meggyőzni senkit, csak aki mégis kacérkodik ebbe az irányba is, lássa, hogy van alternatíva, nem is kevés, mert az Amazon Kindle, Pocketbook és a Kobo többféle árkategóriában gyártanak mindenki igényeit kielégítő készülékeket. Itthon sajnos az e-könyvek 27%-os ÁFÁ-val peregnek, holott az EU-s előírás 5%-ot íra elő, de sajnos a honi szférában "szolgáltatásként" kezelik...
20.09.29. 17:03 #2645
dzsud
Olvastam egy-két könyvet tabletről, nem kedveltem. Ugyanakkor nyomaszt az is, hogy már így sem bírom eltárolni sehová, inkább nem venném meg, ha lehet. Már jópár éve könyvtárazok kizárólag (néha várni kell egy kiszemelt műre, ez hátrány), de már tényleg csak a szakkönyvek+jegyzetek tárolását bírom bevállalni, és már azt is alig. De azokat azért még szeretem magam körül tudni, bármikor szükségem lehet rájuk (van is, gyakran). Nincs több hely egyszerűen...
20.09.29. 16:29 #2644
LordMatteo
Meg is rendeltem.

Nekem az e-könyv kizárós, megkaptam már, hogy miért vagyok ilyen maradi, meg minek akarom birtokolni, meg helypazarlás, meg pénzpazarlás, meg környezetpusztító vagyok, mindent, tényleg, de én képtelen vagyok könyvet olvasni képernyőröl. Biztos lesz majd olyan szakasza az életemnek, amikor ez menni fog, de egyelőre nem, nekem fizikailag kell a könyv.
20.09.29. 16:20 #2643
LordMatteo
20.09.29. 15:05 #2642
Juraviel.Ihuan.Bedvin
A "Hadállat" mellett abszolúte adok leteszek még egy voksot, nyugodtan megveheted. Plusz a klasszikus, kockacsörgetős D&D történeteket "parodizáló" regényét, a "Pókfény"-t is merem ajánlani. Tchaikovsky az egyik kedvenc szerzőm a modern érából.

Jut eszembe, LM, remélem visszajössz ide olvasni a válaszokat, de úgy tűnik, az Európa újranyomta a Háromtest-trilógiát, szóval ha nem feküdtek az e-könyvek, most 25%-os kedvezménnyel a kiadó honlapjáról megtudod rendelni őket.
20.09.29. 12:11 #2641
Peace
Elfogom olvasni őket mindenképp! Többször felmerült már a címük. Próbáltam rákeresni, hogy esetleg trilógiává bővíti-e, mert akkor azt még megvárom. De egyelőre semmi infó erről.
20.09.29. 12:06 #2640
LordMatteo
A szerző másik két, itthon elég jól futó könyve (Az idő gyermekei, A pusztulás gyermekei) is nagyon jók, főleg az előbbi, tudom ajánlani, ha még nem volt meg. Szemezgetek egy ideje a Hadállattal a fenti kettő jó tapasztalatai miatt, ez egy jó pont volt mellette, köszi.
20.09.29. 08:45 #2639
Peace
Adrian Tchaikovsky - "Hadállat":

"Rex két és fél méter magas, nagyrészt golyóálló. A hátán nagy kaliberű lövegek vannak, a hangjába pedig pánikkeltő szubszonikus frekvenciákat kevertek."
Ez így már önmagában is elég lenne, hogy felkeltse az érdeklődésemet, de természetesen többen nagyon jó szívvel ajánlották, ezért vágtam bele. Jeles állatbarátként még talán egy kicsit nehezebb is volt végigolvasni a belső vívódásokat. Hiszen Rex semmi mást nem szeretett volna, csak jó kutya lenni. Elismerő szavakat a gazditól és pozitív visszajelzést a feedback chip-től a buksijában. Tchaikovsky remekül fogalmazza meg az összes felmerülő aggasztó erkölcsi és morális dilemmát a biomorfokkal kapcsolatban. Az ember hozta létre és tárgyként kezeli. Már-már emberi intelligenciával és saját gondolatokkal és egyéniséggel rendelkeznek, de nincsenek jogaik? Mindeközben rettegünk tőle, hogy kikerülnek az irányításunk alól és mi mindenre lehetnek képesek, ha nem szabunk gátat a fejlődésüknek. Azért is félelmetes, mert simán elhiszem, hogy már évek óta folyhatnak hasonló kísérletek és a nem túl távoli jövőben a való életben is felbukkanhatnak hasonló teremtmények. Számomra külön érdekes, mert az én fejemet teljesen elcsavarták az androidok és a kibernetikus beültetések, miközben a biomorf gondolata teljesen kézenfekvő, mégsem került ez idáig a látóterembe. Néhol nagyon kegyetlen, de igencsak elgondolkodtató regény. Nagyon jó szívvel tudom ajánlani ezt is!
20.09.20. 20:13 #2638
Peace
20.09.20. 19:40 #2637
quervo
Brandon Hackett - Xeno

Múlt héten találkoztam a hírrel, hogy érkezik Hackett új regénye, amit azonnal elő is rendeltem, és gyorsan pótoltam a restanciámat. Bár sokan vannak azon a véleményen, hogy eddig ez a magnum opusa Markovicsnak, nekem ez annyira nem tetszett, mint az Időutazás duológia. Tetszett a xenók ábrázolása, a későbbi együttműködés, a világépítés, minden, de a végére az az érzésem támadt, hogy valamiért az író nem bízik eléggé magában.
SPOILER
És elkezdett mindenkit szisztematikusan kinyírni, pedig erre semmi szükség nem volt, a végkifejletben végig vártam a megoldást, de nem jött. Gyakorlatilag minden elrontható érzelem el is romlott, minden ment a kukába, és visszajutottunk a kiindulási pontig, visszatért a xenofóbia, pedig Olga beszéde után azt hittem, azért csak történik valami jó is. Azt éreztem, hogy az író ezekkel a teljesen oktalan tragédiákkal próbál meg az érzéseimre hatni, Red5 már így halt meg, egy bénázásnak köszönhetően, aztán Nyikaut nem elég, hogy embertelenül ölik meg, még meg is alázzák azzal, hogy egyszerűen kiszórják, mint a szemetet, ráadásul Anett is azért lesz végső soron öngyilkos, mert nem szóltak neki időben, hogy él a családja; a hidrával való találkozás is kínos.


Ezzel együtt tervben van, hogy pótolom Hackett bibliográfiáját, az Eldobható testeket már holnap elkezdem, nekem végtelenül szimpatikus az, hogy nem feltétlen épít regényfolyamokat, hanem minél többféle sztorit próbál elmesélni, és teszi mindezt elég jó minőségben.
20.09.20. 14:18 #2636
Peace
20.09.20. 12:21 #2635
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Egy korábbi regénye, "A fekete férfi" ugyanebben a világban játszódik, egy ezzel nem összefüggő teljesen más történet mesél el más szereplőkkel. Ha megfilmesítenék, a főszerep abszolút passzolna Idris Elbához.
20.09.20. 11:49 #2634
Peace
Richard Morgan - "Légszomj"

A "Valós ​halál" hatalmas kedvencem volt és így első könyvével azonnal belopta magát Morgan a szívembe. Viszont a "Dühöngő ​fúriák" óriási csalódás, úgyhogy el is ment a kedvem a további könyveitől. Ezt viszont nagyon sokan ajánlották, úgyhogy kapott tőlem még egy esélyt az emberünk. És milyen jól tettem, hogy adtam neki lehetőséget bizonyítani, mert a "Légszomj" az elejétől a végéig egy lehengerlő sci-fi, minden megvan benne, ami miatt már az első könyvét is imádtam! A főszereplő fergeteges, tiszta Snake Plissken! Biotechnika, fejlett fegyverek, sok száz éve lakott Mars, politikai cselszövések, nagyvállalati hatalomfitogtatás és sötét alvilág!!! Ráadásul minden sarkon fordulatok leselkednek ránk! Nagyon jó szívvel tudom ajánlani minden cyberpunk/sci-fi rajongó számára! Azoknak is, akik hozzám hasonlóan csalódtak Takeshi Kovacs későbbi kalandjaiban.
20.09.05. 19:11 #2633
Peace
Jeff Noon - "Vurt"

Huhhhhhhhhh!!! Akár kezdhetném így is. És zárhatnám is? Pihentetem már egy 4-5 napja a könyvélményt, de még mindig nagyon élénken villannak be egyes jelentek és kúsznak elő a történettel kapcsolatos gondolatok. És ez jó! Ha egy könyv ilyesmit vált ki az olvasóból és ennyire a hatása alá kerül az ember, akkor az már jelent valamit! "Félelem és reszketés Las Vegasban" és "Kamera által homályosan" keveréke némi "Ready Player One"-al megspékelve és mindez beoltva egy kevéske "Mátrix"-al. Valahogy így lehetne összegezni. Az egész egy végeláthatatlan trip, melyben már fogalmad sincs, hogy mi a valóság és mi nem az. Vagy hogy volt-e egyáltalán valóság? Mi is az a valóság, definiáld! Kutyaemberek, különös interdimenzionális teremtmények, szexuális tabuk, brutálisan naturalista és vulgáris elbeszélés. Egy agypornó. Noon lényegében megerőszakolta az agyamat, de nem a rossz értelemben. Na, szóval értitek, ugye?! Csúcs könyv, nekem iszonyatosan adta. Ha egy teljesen mindfuck kalandra vágytok, akkor ne habozzatok. Fogjátok azt a tollat és dugjátok le a torkotokba jó mélyen, aztán indulhat is a zuhanás a Vurt csodálatosan beteg világába!!!
20.08.27. 12:27 #2632
Peace
William C. Dietz - "A ​testőr":

Elkezdtem a Cyberpunk-ra hangolódást egy könnyed és pörgős kötettel. Köszönet jár mindenkinek, aki ajánlotta, mert tényleg remekül szórakoztam! Max valóban csúcs, egy szerethető butuska óriás! Mondjuk fél aggyal nehéz eszesnek maradni. Megvolt az igazi CP hangulat, a feszültség, brutálisan jó akciók és éppen kellő mennyiségű érzelem. Fordulatoknak sem voltunk híján! Nagyon jó szívvel tudom ajánlani a műfaj rajongói számára!
20.08.19. 13:53 #2631
Juraviel.Ihuan.Bedvin
20.08.19. 12:02 #2630
Germinator
Nos, újrakezdtem a Dűnét...
20.08.19. 11:13 #2629
Peace
Sandy Mitchell - "Death or Glory" (Ciaphas Cain sorozat 4. része):

Nem vártam tovább a hazai kiadásra, megvettem a maradék 7 könyvet angolul.
Évekkel az első könyv eseményei előtt járunk. Kedvenc komisszárunk ezúttal véres űrcsatába keveredik az orkokkal és ennek következtében pillanatok alatt egy mentőkapszulában találja magát hűséges segítőjével, Jurgennel. Viszontagságok és kisebb döccenők után végül sikeresen földet érnek a Perlia nevű planéta egyik kontinensén. Sajnálatos módon bőven a az ork inváziós erők vonalai mögött és hivatalosan halottnak is nyilvánítják őket. Minden leleményességét és az akadémián tanultakat latba kell vetnie, hogy ebből a szorult helyzetből sikeresen kecmeregjen ki. Nem áll más rendelkezésre, csak az orkoktól elcsaklizott minimális készlet és a kontinensen életben maradt maréknyi PDF (Bolygóvédelmi Erők) katona és néhány tucat civil segítsége. Ráadásul a sivatagos területen igencsak szűkében vannak a víznek és az élelemnek. A többiről már nem is beszélve! Ismételten egy rendkívül izgalmas és fordulatokban gazdag regényt olvashattam!
Sokkal több szó kellene, hogy essen a Birodalmi Gárdáról!!! Mindig az Űrgárdista rendházakat éltetik, de azt kéne megérteni, hogy a haderő gerincét a gárda teszi ki! Ha feltesszük, hogy több, mint 10 millió lakható bolygó van a galaxisban és 1-1 szektor hadjáratára akár 4-6 milliárd gárdistát is bevetnek, akkor el tudjuk képzelni, hogy mennyien lehetnek összesen! Űrgárdista pedig akad pár 1000. Igen, hatalmasok és erősek, emberfelettiek! És szükség van rájuk mindig, de nagyon kevés alkalommal tudnak ténylegesen jelen lenni. A mezei halandók adják a haderő oroszlán részét!
20.08.10. 08:35 #2628
Peace
John Scalzi - "Az ​utolsó emperátor":

És ezzel le is zárult "Az Egyesülés" trilógia. Azt kell mondjam, hogy nekem nagyon tetszett mindhárom könyv! Az utolsó kötetben még inkább rákapcsoltunk és befigyelt 3-4 olyan WTF momentum, hogy csak pislogtam! Scalzi ismét egy remek univerzumot épített fel, mely még így is rengeteg rejtélyt tartogat. Imádom, ha bizonyos részletek azért megmaradnak misztikus homályba veszve és rábízzák az olvasóra, hogy mit gondol minderről. A karakterek és a cselekmény lehengerlő! Iszonyatosan sokat tett hozzá szerintem a fordítás minősége is, mert rengetegszer szakadtam, ami sok esetben a magyar nyelv sajátosságainak is köszönhető. Ha szerettétek a "Vének háborúja" sorozatot és bejön Scalzi stílusa, akkor semmiképp se hagyjátok ki ezt a trilógiát!
20.07.30. 14:02 #2627
Peace
John Scalzi - "Pusztító ​tűz":

Már az első kötet is iszonyatosan tetszett, de a folytatás igencsak rálicitált!!! Rég elveszettnek hitt rendszer válik ismét elérhetővé! Űrcsata! Az eddig is gyomorforgatóan gusztustalan politikai ármánykodás és hatalmi harc még visszataszítóbbá és kegyetlenebbé válik! És olyan szintű titkok kerülnek napvilágra, melyek az Emperátort is igencsak meglepik. Ráadásul alapjaiban rengeti meg az Egyesülésbe vetett hitét. Scalzi ezúttal sem viccel, a második kötet is olvastatja magát rendesen. Már ugrom is neki a harmadiknak!
20.07.22. 11:08 #2626
Peace
John Scalzi - "Az ​összeomló birodalom":

A "Vének ​háborúja" nagy kedvencem, így nem is volt kérdés, hogy előbb-utóbb rárepülök erre az új trilógiára is. Ezúttal sem kellett csalódnom Scalzi-ban, ismételten egy letehetetlen és grandiózus SF könyvet olvashattam. Tetszik az alap koncepció, végig pörögnek az események, egy pillanatra sem hagyja lélegzethez jutni az olvasót és van 1-2 szereplő, akik iszonyatosan feldobják az egészet! Jókat nevettem ezúttal is! Már bele is kezdtem a második kötetbe! Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az elméleteim közül bekövetkezik-e bármelyik vagy sikerül meglepnie valami egészen elképesztő végkimenetellel...
20.07.19. 20:03 #2625
Germinator
Az igaz, hogy
SPOILER
a viharos vágásnál semmi sem jutna nekik, szóval valószínűleg igazatok lesz, és jóval a vihar után fejezik be az első részt.
20.07.19. 18:11 #2624
McCl@ne
Dűnéhez:

SPOILER
Azért gondoltam egyértelműen oda a vágást, ahova, mert ott nem cliffhanger zárná a részt, hanem kiadna egy kerek sztorit. Értem a viharba repülés szimbolikáját, de az nagyon durván feldobott labda szerintem. Plusz - és most erre már annyira nem emlékszem - akkor vajon mennyi szerep jutna Chaninak (Zendaya) és Stilgarnak (Bardem)? Mert ha azt még hozzácsapják, amit gondolok, akkor egészen okés, ha a homokviharnál van a vágás, akkor viszont emlékeim szerint alig vagy semmi.
20.07.17. 15:22 #2623
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Bizonyos szempontból meg neked van igazad.

SPOILER
A Dűne belső felosztása közül az első "harmad" valóban kieszi szinte a könyv felét, és ha még hozzávesszük a viharba repülésig eltelt szakaszt, akkor valóban igen sűrű filmnek nézhetnénk elé. A te megoldásod is jó, mert abban is ott van a bizonytalanság, a vihar, mint szimbólum, ami az előttük tornyosuló jövőt jelképezi.


A történet egyszerűsége kapcsán is részben igazad van. Egyszer olvastam egy angol cikket arról, hogy Hebert mennyi régi, hagyományos irodalmi mintát vett alapul és épített bele a könyvébe. Az első könyvre ez különösen igaz, a későbbi könyvek árnyalják ezt a képet kis részben. A dolog pikantériája, hogy nem a történet miatt nem egyszerű a a Dűne sorozat, hanem beleépített gondolatiság miatt. Mindig is azt mondtam máshol és ezt most is tartom, hogy a Dűnékben a cselekmény "másodlagos", az első mindig a filozófia, amit Hebert elgondolt a világról, a tudatról, az ember természetéről. A fejezetkezdő kis idézetekben, a párbeszédekben és a belső gondolatokban megjelenő részek miatt igazi kihívás szerintem ezt vászonra vinni.

Ha már elkezdted, vidd végig az eredeti hat könyvet.

Az első három könyv (A Dűne, A Dűne messiása, A Dűne gyermekei) szereplők és egy szerteágazóbb konfliktus terén is egy korszakban játszódik (a Messiása a legrövidebb az egész szériában, olyan, mint egy színdarab, mégis ezt éreztem a legszemélyesebbnek az összes közül). Aztán ugrunk háromezer-ötszáz évet, a negyedik kötet, "A Dűne Istencsászára" egy úgymond átvezető könyv (sőt, valójában EZ a legnehezebben megfilmesíthető része a szériának, mert ebben szinte tényleg nincs olyan értelemben vett cselekmény, mint az előző háromban és az ezt követő kettőben, a szereplők legalább a könyv 80-90%-ban csak beszélgetnek az emberiség és a társadalmak természetéről - ez a kedvencem), majd ugrunk újabb ezerötszáz évet az időben (ötezer évvel járunk már az első regényt követően!), és ismét jönne egy trilógia, amiből kettő regény lett meg, "A Dűne eretnekei" és a "A Dűne Káptalanház" (a Dune 7-et már nem tudta megírni, mert meghalt, az utódok meg letettek egy C, rosszabb szájízzel egy ZS-kategóriás ponyvát), egy időben élő szereplők, részenként van egy saját, de van egy átívelő konfliktus is, mint az első "trilógia"/három regény esetében.

Ha ez tetszett, a többi is tetszeni fog.
20.07.17. 12:59 #2622
Peace
Itt már nem szabad megállni!!!
20.07.17. 12:53 #2621
Germinator
Igen, a ti felvetésetek talán még jogosabbnak tűnik...
SPOILER
Amikor először rájuk találnak a Fremenek, az egyértelműen cliffhanger-szerűen van megírva Nekem is felmerült, amikor ezen a kérdésen agyaltam, de már ott is úgy éreztem, hogy talán túl sok minden történik előtte, hogy azt egy filmbe belesűrítsék. Valahogy elhiszem, hogy kevés dolog lesz kihagyva, mert továbbra is fenntartom, hogy ez egy viszonylag egyszerű történet - tudom, ezzel a kijelentéssel sokakat elrettentettem múltkor De szerintem full átlátható, és alig vannak párhuzamos történések, szóval el tudom képzelni, hogy kevés olyan dolog lesz, ami majd egészében kimarad.

Így viszont úgy érzem, hogy talán egy kicsit túl sűrű lenne a film, ha egészen odáig vinné az 1. rész a sztorit, hogy Paul Muad-Dibbé válik. Ez csak egy első benyomás, épp csak, hogy végeztem a regénnyel, szóval nincs olyan nagy rálátásom, mint azoknak, akik sokszor elolvasták. De most olyan érzésem van, hogy ha valahol a vihar környékén vágnák el, akkor az első részben nagyon szépen ki lehetne bontani a viszonyokat meg az egész világot, nem kéne sietni semmivel, és szerintem a második fele a történetnek, tán kicsit sűrűbben, de így sem lenne túl nehéz falat.


Amúgy el kell, hogy mondjam, hogy nem tudtam nem a Villeneuve-féle szereplőgárdával a fejemben olvasni, és annyira megragadt az egész világ, az összes karakter Nagyon bejött a történet, nagyon bejött a regény... kíváncsi lennék amúgy a fordítására, bár nem hiszem, hogy el akarnám olvasni magyarul. De ha van valahol valami magyar összefoglalása a neveknek, kifejezéseknek, azt bedobhatnátok

Szóval kurvára bejött, viszont nem tudom, folytatni akarnám-e a többi regénnyel. Kicsit ez az első Dűne ilyen "original masterpiece"-nek tűnik, és lehet, tartanék tőle, hogy ezzel az elvárással ugrok neki a többinek... nem tudom, mi a vélemény?
20.07.16. 19:50 #2620
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Köszönöm szépen, hogy nem felejtetted el és válaszoltál. A "kettévágásról:

SPOILER
Egy kis eltéréssel, de egy picit később vágnám ketté a történetet. A te megoldásod is jó, kellőképpen izgalmas és tényleg szimbolikus fordulópont, viszont én egy kicsit távolabb tolnám el a "kilépést". Vagy, akkor, amikor a fremenek rájuk találnak, vagy Jamis temetését követően, mikor Paul megkapja az új, fremen nevét.

McCl@ne szintén egy kis eltéréssel, de hozzám közelebb vagy ugyanott felezné el a történetet, idézem is: "Illetve itt fel is merül akkor a kérdés, hogy vajon hol lenne jó elvágni a sztorit, amire az én válaszom az, hogy a Muad-Dibbé válás (Jamis-szal folytatott harc) lenne egy logikus pont talán, és akkor az utána következő, jóval nagyobb ívű események átszorulhatnának a folytatásba."

Ez kellőképpen elgondolkodtathatja a nézőt és kérdéseket hagyhat benne, hogy mi következhet ezután és milyen világba csöppent Paul, e sajátos halálértelmezésű nép körében.

Ellenben igazából mindhármunk nagyjából úgy közelíti meg a kérdést, hogy a történetet aszerint kellene kettéosztani, ami jelzi valahogy, hogy a főszereplők életében van egy előtte és egy utána szakasz, amikor minden másra fordul. Egyébként a SciFi/SyFy csatorna háromrészes Dűne miniszériájának első része pont a viharba repüléssel ér véget.


Nagyon kíváncsi leszek Villeneuve választására.
20.07.16. 19:07 #2619
Aryx
Ha már téma: nem bírtam ellenállni, ma megláttam, és meg is vettem a Gabo kiadó által újra kiadott, keményfedeles Dűne I-II-t. Amúgy is tervben volt, hogy a film megjelenése előtt újra neki kezdek (antikváriumból már korábban megvan a jó öreg Kozmosz-féle kiadás belőlük, most legalább még1x meglesz. Hülye vagyok, de ennyi bolondéria még belefér. ). Szerintem K jól néznek ki ezek a kiadások, és kíváncsi leszek az új fordításra is (a régi terminológia megmaradt).
20.07.16. 10:12 #2618
Peace
SPOILER
Az első könyv lesz feldolgozva, igen. Én azt még az 1987-es Kozmosz Könyvek kiadásában olvastam, ahol szét volt bontva Dűne I.-II.-re. Én meg reméltem, hogy beleférhet még a 2. vagy a 3. könyv is, de az persze már nagyon sok lenne. Mondjuk én az idők végezetéig el tudnám nézni Villeneuve filmjeit. De talán egyszer azokra is sor kerülhet...
20.07.16. 09:57 #2617
Germinator
SPOILER
Most lehet, nem árt definiálnunk, hogy mit értünk kötet alatt De én úgy értelmezem - és nem is gondoltam mást -, hogy a Dűne című regény teljességét dolgozza fel a 2 epizód - oké, hogy ez fel van osztva 3 "könyvre" valamilyen szerkesztői elv mentén, de ez nem hiszem, hogy befolyásolja a filmet... vagy úgy értetted, hogy te remélted, hogy a később megjelent regények is belekerülnek?
20.07.16. 09:43 #2616
Peace
SPOILER
Most utánaolvastam és "....it is the first of a planned two-part adaptation of the 1965 novel of the same name by Frank Herbert, which will cover roughly the first half of the book." Én nem is tudom miért, de titkon reméltem, hogy nem csak az első kötet feldolgozása lesz ez a két film. Persze ahhoz meg kevés a játékidő, hogy több beleférjen...
20.07.16. 09:36 #2615
Peace
Josikava Eidzsi - "Muszasi ​I.":

A másik ajánlás volt "Hagakure" mellé a témában. Nagyon jól indított, de a harmada környékén nekem volt egy jókora fejezetnyi kicsit bebóbiskolós rész. De szerencsére utána ismét magára talált és megint letehetetlenné vált. Takuan volt egyértelműen a legszimpatikusabb karakter számomra, de a főhősünk is elképesztő változásokon ment át az évek során, így ő is egyre kedvelhetőbbé fejlődött. Nem fogok nekiugrani egyből a maradék 4 kötetnek, de nem tartom kizártnak, hogy egyszer még visszakanyarodjak a sorozathoz. A célt elérték ezek a könyvek, már teljesen ráhangolódtam a Tsushima megjelenésre és piszkosul várom a pénteket!
20.07.16. 09:35 #2614
Germinator
Na végigolvastam! És igyekszem válaszolni erre a kérdésre, hogy hol vágnám ketté...
SPOILER
Valóban van egy pont a történetben, ahol egymás után több "cliffhanger-szerű" jelenet is bombázza az olvasót... de úgy gondolom, hogy Yueh árulásának és Leto halálának még bőven benne kell lennie az első filmben. Amit én el tudok képzelni, talán az, amikor Paul és Jessica belerepülnek a viharba - nem állítom, hogy a nézők számára ez egy valódi levegőben hagyás, hiszen sejthető, hogy túlélik De talán ott távolodik el a két szereplő igazán a korábbi életétől és a korábban ismert világtól. Valahogy úgy sejtem, ez lehet a legreálisabb elvágási pontja a regénynek.
20.07.16. 09:29 #2613
Peace
Jamamoto Cunetomo - "Hagakure":

Valamiért nekem a szívem csücske a feudális Japán és a szamuráj kultúra. Teljesen elvarázsol és magával ragad a letisztult egyszerűsége, a morális és erkölcsi kódexük, a harcművészetük és a fegyelmük. Bár sosem tanulmányoztam komolyabban a témát és a Busidót, de mégis teljesen a szerelmese vagyok. "Ghost of Tsushima"-ra hangolódás gyanánt kértem könyvajánlókat a témában jó pár hónappal ezelőtt. Mivel rengetegen ajánlották, hogy elsőként Jamamoto Cunetomo könyvének ugorjak neki, így meg is fogadtam a tanácsukat.
A szamurájból zen szerzetessé vált szerző diktálta le ezen rövid történeteket és feljegyzéseket a XVIII. század elején. Rengeteg olyan filozofikus elgondolás és bölcselet szerepel benne, melyeket a mai modern társadalom tagjai is bőven megfogadhatnának! Természetesen több tucat olyan törvény és történet is lejegyzésre került, amin én konkrétan csak pislogni voltam képes, mert semmiképp sem összeegyeztethető a XX. és XXI. századi értékekkel (azzal a kevéssel, ami megmaradt...) és neveltetéssel. Mindettől függetlenül én nagyon élveztem és örülök, hogy sort kerítettem rá!
20.07.08. 12:40 #2612
Peace
Jó kezekben van az a film projekt!
20.07.08. 12:35 #2611
Germinator
A Dűne 3. könyvét fogom elkezdeni ma ("Prophet"), és kifejezetten izgalmas és jó olvasni... nem vagyok nagy irodalmár, tehát szépen összefoglalt gondolatokat nem fogok tudni leírni, de továbbra is meglepően egyszerűnek, követhetőnek és fókuszáltnak érzem a történetet. Még az is lehet, hogy ezzel kapcsolatban megváltozik a véleményem az utolsó 200 oldalon, de egyelőre ilyennek érzem. Nagyon szimpatikus karakterek, kurva érdekes világ és közeg, és tűkön ülök, hogy végre a végére érjek Ezt nem tudom, de a sok folytatás fejében remélem, hogy valamelyest lezárt történetet kapunk, és nem lesz túl sok elvarratlan szál. Kurvára kíváncsi leszek a filmre is, egy egészen hipnotikus és gigantikus mű születhet, azt hiszem, a jó kezek alatt... és ha igaz, hogy Villeneuve-nek ez egy régi vágya, akkor talán jó kezekbe került az adaptáció. Szóval várom, hogy befejezzem, egyre többet olvasok naponta, egyre gyorsabban haladok.
20.07.03. 11:01 #2610
Peace
Sandy Mitchell - "Az ​Áruló Keze" (Ciaphas Cain sorozat 3. kötet):

Jóval több volt a felvezetés, mint az első két kötetben. A könyv első kétharmadában inkább a bolygó kormányzásával és a katonai beavatkozás alkalmával felmerülő bürokratikus és egyéb problémáékkal foglalkozott az író. Ami nem is feltétlenül baj, mert tette mindezt a szokásos szórakoztató stílusában. És természetesen mindig jó a birodalom működésének egy újabb szegmensébe betekintést nyerni. Aztán az utolsó harmadra szokás szerint elszabadul a pokol. Kedvenc komisszárunk ezúttal is próbálná menteni a bőrét, de nem marad más lehetősége, meg kell mérkőznie az egymást aprító Khorne és Slaanesh kultistákkal. Boszorkányság, bukott űrgárdisták és egyéb ocsmányságok törnek ezúttal a birodalom hű szolgáira. Ráadásul saját komisszár társával is meggyűlik a baja rendesen!
Egyre jobban kezdem csípni ezt a karaktert és Sandy stílusát! Olyannyira, hogy nem vártam tovább a hazai megjelenésekre, megrendeltem angolul a maradék 7 kötetet.
20.06.17. 15:01 #2609
Peace
Sandy Mitchell - "Jégbarlangok" (Ciaphas Cain sorozat 2. kötet):

Én valahogy még mindig nem érzem azt a nagy rajongást, amit rengetegen éreznek a Cain sorozattal kapcsolatban. A könyv pörgős és izgalmas, vannak benne jó szövegek szép számmal. Cain-t is egy kicsivel jobban megismerhettem, de a kötődés kialakulása még várat magára. Természetesen ehhez több könyvre volt szükség Gaunt Szellemei esetében is, úgyhogy nem vagyok elkésve. És persze vissza van még minimum 8 kötet a sorozatból, úgyhogy bőven lesz rá lehetőség, hogy még jobban megkedveljem a komisszárt és bajtársait. Nem is vesztegettem az időt, már nagy erőkkel olvasom "Az Áruló Keze" című folytatást! Ahogyan a Gaunt Szellemei regényeket, úgy ezt a sorozatot is nyugodt szívvel tudom ajánlani azok számára, akik most ugranának fejest a WH40K világába. Annyi, hogy ebből jelenleg csak 3 kötet elérhető magyar nyelven. Viszont a Tuan kiadó nagy erőkkel dolgozik a folytatásokon és az idei tervükben augusztusra tervezik a 4. és novemberre az 5. könyv kiadását.
20.06.09. 16:58 #2608
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Germi, ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy én, mint ortodox herbertariánus , azt javaslom, hogy messzire kerüld el a fia és a barátja által írt könyveket. Ha mégis erre vetemednél, akkor először ebben a sorrendben ezeket olvasd el, ezek az eredeti, Frank Hebert által írt könyvek:

Dűne
A Dűne messiása
A Dűne gyermekei
A Dűne istencsászára
A Dűne eretnekei
A Dűne Káptalanház

Csak ezek után "érdemes" foglalkozni az előzmény, köztes, lezáró kötetekkel.
20.06.09. 16:51 #2607
Juraviel.Ihuan.Bedvin
gothmog

Ez nagyon "oh, my sweet summer child" jellegű volt. Ám maximálisan egyetértek.

________________

Erről pont nemrégiben volt beszélgetés az egyik FB sci-fi/fantasy csoportban és pont a Dűne kapcsán. Ám ha kellene a kiejtéshez egy kis segítség, itt van három videó, ugyanattól a személytől. Nem teljes, de a különlegessége az, hogy a benne szereplő nevek kiejtése mind eredeti felvételek Frank Herberttől, és utána a szerző pedig elmondja, hogy szerinte, ha az eredeti, arab gyökereket figyelembe vesszük, hogy kellene kiejteni az arab gyökerű neveket:

A Guide to Dune Words: How to Pronounce DUNE NAMES According to Frank Herbert

A Guide to Dune Words: How to Pronounce HOUSES & HOMEWORLDS According to Frank Herbert

A Guide to Dune Words: How to Pronounce GROUPS & ORGANIZATIONS According to Frank Herbert
1 2 3 ... 52 53 54

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.

keresés a fórumban


Kedvenc témák | Súgó (FAQ) | Fórumszabályzat