25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Isonzo teszt

Az új játékmód apropóján visszatértünk a Dolomitokba.

Írta: Wing

Nehéz lenne még egy olyan játékot találni, amelyben a fő szemben álló felek nem az amerikaiak vagy a németek, ne adj’ Isten az oroszok/kínaiak, hanem az Olasz Királyság és saját büszkeségünk, az Osztrák-Magyar Monarchia. Nomen est omen, persze az Isonzo névről azért ebben a két (vagyis ma már legalább tíz) országban sokaknak az első világháború kegyetlen harcai jutnak az eszükbe, amelyekből azért mi, magyarok is alaposan kivettük a részünket. A Blackmill Gamesnek ez a harmadik első világháborús installációja egyébként, a Verdunt mi is teszteltük (Morello kolléga nem volt lenyűgözve), a Tannenberget nem – most viszont egy új játékmód miatt végre le tudtunk csapni az Isonzóra is.

Isonzo teszt

Ahogy az elődök, úgy a déli frontot bemutató Isonzo is egy mérsékelten valósághű többfős hentelés, amelyben a csaták – játékmódtól függetlenül – nagyjából ugyanazon recept alapján készülnek: a két oldal közül az egyik védekezik, a másik támad, és a pályán lévő különböző stratégiai pontokat kell bevenniük/lerombolniuk/felépíteniük. Mindkét oldal négyfős rajokból áll, bár ismeretlenekkel együtt játszva ennek sok jelentősége nincs.

Ahogy sok más hasonló játékban, itt is vannak kasztok: utászok, mesterlövészek, egyszerű gyalogosok vagy épp tisztek, akik más-más különleges képességgel bírnak. A fegyvereket természetesen korhűek, így oktatóanyagnak sem utolsó a játék, ráadásul a modellek szépen ki vannak dolgozva. Persze a korszakból adódóan már egy öntöltő puskának is örülni kell, mert sok esetben egylövetű ismétlőpuskákkal kell „darálni” az ellent, már amennyire ezt a 6 lövés/perc tűzgyorsaság engedi.

Isonzo teszt

A játék próbál első világháborús hangulatot hozni, de ez csak mérsékelten sikerül neki. Számomra egyszerűen túl sok volt a kezelőfelület, a mindenféle furcsa dologért osztogatott extra pontok, a teljesen önkényes „skillek”, például, ha egy hegyivadász megfújja a bronzkürtjét, akkor gyorsabban tudunk lőni egy darabig, meg hasonlók. Ezek a realizmusból nálam azért alaposan elvesznek, pedig a játék próbálkozik, tényleg. A gáztámadásoknál kötelezően felveendő gázmaszkok, az időnként megjelenő két- sőt háromfedelű bombázók, a korhű egyenruhák mind-mind elég jópofák, csak nekem a körítés egy kicsit túl Call of Duty. És bár az esetek többségében egyetlen lövés elég az elhalálozáshoz, a játék elég pörgős, sokszor nagy rusholások vannak, bár ez függ a játékmódtól is.

Az új, időszakos játékmód, cikkünk apropója, az Ascent például sokkal taktikusabb – és idegőrlőbb! A játékmód függőleges pályán játszódik, amelyen a támadó olaszoknak egy hatalmas hegyet megmászva kell újabb és újabb pontokat elfoglalni a védekező osztrák-magyaroktól. A kedvencem, hogy védekezés közben lehet kövekkel dobálni a reménytelenül és védtelenül mászó olaszokat, nekem sikerült is összeszednem egy ilyen killt, amivel be is kerültem a játékosok 1%-os elit klubjába (azt megtippelni sem merném, hány próbálkozásból jött össze). Egyébként bár általában a védekező fél nyert, azért sokszor sikerült olaszként is a győztes csapatban végezni. Jópofa játékmód, bár azért az általában 100-150-nél ritkán több játékos az esemény vége felé látványosan kerülte az Ascent szervereket.

Isonzo teszt

A hanghatások nagyon jók, fájdalmamra azonban magyarul nem szólalnak meg a katonák, dacára annak, hogy a Tannenbergben meg igen. Nem is értem, hiszen csak át kellett volna másolni a dolgokat, és ezzel le is van tudva. Helyette van viszont német, szóval legalább ez stimmel.

A grafika és főleg a színek lenyűgözőek, a Dolomitok zord hegyláncai remek színpadot biztosítanak az önfeledt háborúzáshoz, bár az öregecskedő gépemen azért már nem merészkedtem közepesnél nagyobb részletességet beállítani.

Isonzo teszt

Szóval, jöjjön a verdikt! Bár nekem egy kicsit árkád maga a játék, azért alapjában véve jót szórakoztam az Isonzóval. Látható, hogy kicsi, de aktív játékosbázissal bír a játék – valahol amúgy nem is értem, hogy miért kell három különböző játék, amikor mindegyik borzasztóan hasonló. Mindenesetre nem kell félni az üres szerverektől, a játék ára sem vészes, úgyhogy a korszak rajongóinak még mindig jó választás lehet.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
  • Szép grafika, szuper hangok
  • Sokféle korhű fegyver
  • Izgalmas játékmenet
Negatívumok
  • Túl beszédes kezelőfelület
  • Néha elvesző I. világháborús hangulat
  • Önkényes bónuszokat adó skillek

További képek

  • Isonzo
  • Isonzo
  • Isonzo
  • Isonzo
  • Isonzo
  • Isonzo
  • Isonzo
  • Isonzo
  • Isonzo
  • Isonzo

Isonzo

Platform:

Fejlesztő: BlackMill Games, M2H Game Studio

Kiadó: Focus Entertainment

Megjelenés: 2022. szeptember 13.

» Tovább a játék adatlapjára

Wing

Wing
Régi Dome-motoros, aktív fórumozó a hőskorszakból. Szereti a 300 oldalas kézikönyvvel érkező játékokat, melyeknek a grafikája a születésekor is elavult lett volna – a felesége ezért vétózza évek óta az új videokártya-beszerzést. Emellett szeret mindent, ami történelmi keretek között játszódik, legyen az középkori autóverseny vagy ógörög űrszimulátor. Szabadidejében gyereket nevel és metalt hallgat. Na meg néha játszik is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!