Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Bulvár

Ha túl realisztikus játékot készítesz, azzal készülnek majd az álhírek is...

Reagált végre a Bohemia Interactive az évek óra keringő fake videókra.

2022.11.29. 13:35 | szerző: Lacko | kategória: Bulvár

Az "Így lőnek le a pakisztániak egy indiai repülőt" vagy "ukrán drónok lőnek ki egy teljes orosz menetoszlopot" megjelölésű videók legtöbbször az Arma 3-mal készült álhírekhez könnyen felhasználható jelenetekből állnak, és nem a valóságot látjuk rajta. Mert ahogy a játékoknak egyre élethűbb a grafikája, annál inkább felhasználhatóak álhírgyártáshoz is. Klasszikus eset, amikor egy tini a Red Dead Redemption 2-ben készült képernyőképet küldött be egy TV-adásba, mint legszebb nyaralási fotó, ahol szépen le is közölték.

Így keveredett bele a kamupropaganda gyártásba a cseh Bohemia Interactive fejlesztőcég is, mint Pilátus a Credóba. Hiszen már jóval Ukrajna megtámadása előtt is felhasználták az Arma 3 játékban készült videókat különböző harmadik világbeli államok, hogy saját győzelmeiket ünnepeljék. De azt senki sem hitte volna, hogy egy szép napon már a világ legnagyobb TV-csatornái is be fogják nyelni ezeket a videókat, mintha valódiak lennének. Azonban a jelenleg tartó információs háborúban erre is sor került.

Ezért aztán sok év után, de kénytelen volt a fejlesztőcég is reagálni erre. Elnézést kértek - kis reklám -, amiért túl realisztikusra sikerült a játékuk, és összeállítottak egy listát (nem feltétlenül a PlayDome olvasóinak, inkább a fogalmatlan újságíróknak ;-) ), hogy mire figyeljenek, ha hitelesnek tűnő harctéri videókat látnak. És hogy mikor éljenek a gyanúval, hogy lehet, hogy nem is valódi a felvétel:

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Kapcsolódó játék: Arma 3

« Előző hír: Visszatér a Splinter Cell, de nem úgy, ahogy gondolod
Következő hír: Februárban talán tényleg jön most már az új The Settlers »