Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Játék

Fél éve lehetett tudni, de immár hivatalos: az idei az utolsó FIFA!

Az EA Sports három évtized után elköszön a FIFA-brandtől és a FIFA 23 után más címen folytatja a sorozatot.

2022.05.10. 19:25 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Egyszer mindennek vége szakad, még a FIFA-nak is. Az EA Sports 1993-ban indította útjára a franchise-t, amelynek első epizódja még FIFA International Soccer néven futott. A következő évtől viszont már a ma is jól ismert címre egyszerűsítették. A FIFA 95-től egészen a FIFA 99-ig ezt a sémát követték (kis kitérővel a legendás FIFA 98: Road to World Cup formájában), majd jött a FIFA 2000 és egészen 2005-ig teljes évszámot írtak a címbe. Csak a FIFA 06-tól tértek vissza a legegyszerűbb formulához, amelyet aztán egészen mostanáig hűen tartottak is.

Már tavaly ősszel lehetett arról hallani, hogy az Electronic Arts képviselői tárgyalóasztalhoz ültek a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, vagyis a FIFA vezetésével. A cél az évtizedek óta tartó remek együttműködés és szerződés meghosszabbítása lett volna. Csakhogy a szövetség részéről olyan anyagi követeléssel álltak elő, amitől az EA képviselői nagyjából lefordultak a székről: a FIFA nagyjából 1 milliárd dollárt várt el négyéves világbajnoksági ciklusonként, ami több, mint az előző szerződésben foglalt összeg kétszerese. Ráadásul az exkluzivitás mértékét is jelentősen csökkenteni akarták.

Cikkajánló
FIFA 22 teszt – Az utolsó FIFA?
Lehet, hogy ezzel a címmel többé nem kapunk új részt, de méltó-e ez a búcsú?
» Olvasd el!

Az EA ebbe az üzletbe így nem ment bele, helyette inkább levédette az EA Sports FC márkanevet. A korábbi szerződés idén jár le, így ezen az őszön még kapunk egy FIFA 23-at, de mától hivatalos: jövőre nem folytatódik ezen a címen a franchise. Helyette jöhet a már említett EA Sports FC.

A kiadó bejelentéséből az is kiderül, hogy a jövőben 300-nál is több partnerrel dolgoznak majd együtt, így a játékosok is sok újdonságra, egy teljesen új és kiterjesztett élményre számíthatnak. 700 csapat, 19 000 atléta, 100 valódi stadion és 30 bajnokság biztosan helyet kap majd a játékban, de az EA Sports célja, hogy folyamatosan bővítse és gyarapítsa a licencek számát. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

« Előző hír: Traileren az Eternal Threads időmanipulásása
Következő hír: Nyáron érkezik meg a rajzfilmszerű Lost in Play »