25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Játékhírek

Szavazz 2021 legjobb játékaira!

Elindult hagyományos olvasói szavazásunk.

Írta: Dino 23 hozzászólás

Szavazz 2021 legjobb játékaira!

Már több mint 20 esztendeje, hogy kiírtuk az első Év játéka szavazást - akkor még PC Dome cím alatt -, és azóta is minden évben megnyitjuk online szavazófülkénket, ahol olvasóink választhatnak a szerkesztőségünk által díjakra jelölt játékok közül.

Szokás szerint minden kategóriában 4-5 jelöltet állítottunk a tavalyi megjelenésekből, ezekből választhatjátok ki, melyik érdemli meg legjobban a díjat. A szavazatokat január 19-éig várjuk.

» Itt adhatod le voksaidat.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Dark Archon
Dark Archon [11456]
Vagy egyáltalán nem kellenének kategóriák, mint addig csűrni-csavarni a dolgot, hogy minden játék nyerjen. Kell egyetlen csekkolós lista a szavazáshoz, aztán az eredményből majd a felhasználó kiszűri a számára kategória elsőket.
Barthezz
Barthezz [53950]
Jaja, nyilván nem egyszerű minden kitételnek megfelelő listát összeállítani, bár ahogy visszanéztem, az elmúlt években a platformjátékoknak még külön kategória sem volt, ellenben volt, amikor sor került külön PS-exkluzív vagy Nintendo-exkluzív kalapra, gyakorlatilag évről évre változnak a kategóriák.

Amit javasolnék, hogy:
- Évről évre próbáljatok meg nagyjából azonos kategóriák mentén mozogni, a konzol-exkluzív pl. simán maradhatott volna. Így évenkénti bontásban is összevethetőek lennének a nyertesek.
- A platformjátékok esetén - ahogy már írtam - javasolnám külön venni a puzzle platformert és az akció-platformert. Utóbbi kategória alatt azt értem, ahol a lövöldözés kiemelten hangsúlyos (pl. Cuphead, Mega Man, a mostaniak közül pedig a már említett Ratchet and Clank), a puzzle-be lehetne sorolni minden mást, esetleg klasszikus platformernek nevezve (és akkor nem kellene külön kategória egy Marionak vagy egy Playdead játéknak, mert az úgy már tényleg sok lenne, bár nem ördögtől való ezeket is külön kalapba tenni). Nyilván itt is lenne pár nehéz besorolási döntés, pl. egy Oddworld játék a puzzle-be és az akcióba is beférne, de inkább a puzzle felé húz.
- Lehetne pl. külön horror-kategória, ahova beférnének teljesen más stílusok is együtt, pl. a Little Nightmares a Resident Evil-ökkel indulhatna. Ettől még persze mindkét játék szerepelhetne a saját kategóriájában is külön, tehát egyik platformerként, a másikuk pedig akció / túlélőjátékként is.
- A stratégia esetén viszont mindképp legalább 3 alkategória kellene, mert a mostani is nagyon alma vs. körte. Célszerű lenne egy körökre osztott kategória, egy RTS, valamint egy taktikai stratégia, mivel ezek közönsége is teljesen más. Egy Desperados, egy StarCraft és egy Heroes teljesen más stílusok, eltérő közönséggel.
Dino
Dino [5990]
Barthezz: Ne is mondd, sose egyszerű összeállítani a kategóriákat, főleg, amikor egy játék akár több kategóriába is simán besorolható. Sokszor hosszas vita van arról, hogy egy-egy játék hol kerüljön jelölésre. Néha úgymond kényszerből kerül adott helyre egy-egy játék (mert inkább illik szerintünk oda, mint másikba), és van, hogy nem sikerül tökéletesen eltalálni. De mindig törekszünk arra, hogy amennyire lehet, megfelelően osszuk szét a játékokat.
subject17
subject17 [6503]
Ahogy már írtam, engem ennek az egésznek a kapcsán pontosan a közvélemény érdekel. Semmiben nem fogja azt befolyásolni, hogy én mivel játszom, vagy hogy mit tartok jónak, szimplán érdekel.
Dark Archon
Dark Archon [11456]
A közvélemény sz@r. Semmi értelme ezeknek a szavazásoknak. Kíváncsiságból megnéztem a 2017-es eredményt, még csak nem is szerepel benne a Hellblade (de a 2018-asban sem). Bizonyára ez csak egy a sok gyöngyszem közül, ami kimaradt, s cserébe ilyen ratyiságokkal van tele, mint PUBG.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (23 db)