25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Neil Gaiman: Sandman 2-3 képregények – Az Álomúr útja tovább folytatódik

Már csak egy kötet választ el minket attól, hogy Neil Gaiman teljes története magyarul kerülhessen a polcokra.

Írta: Zoo_Lee

Neil Gaiman: Sandman 2-3 képregények – Az Álomúr útja tovább folytatódik

Bár be kell vallanom, voltak kétségeim, amikor a Fumax belevágott Neil Gaiman Sandmanjének magyar kiadásába (hiszen abba a Cartaphilus kiadó a 2010-es évek elején az első négy történetet követően sajnos belebukott), ám jelenleg ott tartunk, hogy a negyedik kötettel immár a teljes klasszikus elérhető a hazai olvasók számára is. Ennek örömére elérkezett az ideje (jobb később, mint soha), hogy kicsit pótoljuk lemaradásunkat ezzel a szériával, és sort kerítsünk a második és harmadik kötetekre.

A Sandman epikus, különböző idősíkokon és mitológiákon, klasszikus irodalmi műveken át ugráló történetének ez a két kötet adja lényegében a magját, nemcsak talán az egész széria legerősebb hosszabb koncepciójával, de számtalan hihetetlenül jól sikerült epizóddal is, amelyek bemutatják, hogyan avatkoztak be a Végtelenek a történelem különböző kulcsfontosságú pillanataiba.

Neil Gaiman: Sandman 2-3 képregények – Az Álomúr útja tovább folytatódik

A második kötet rögtön a Párák évszakával indít, Gaiman talán legmonumentálisabb művével, amely még a Sandman képregényt leszámítva is kötelezőnek számít mind az író, mind a Vertigo képregényvonal rajongóinak. A történetben ugyanis Lucifer maga mögött hagyja a Poklot, hogy a halandók között éljen (ez a kiindulási alapja a Vertigo Lucifer képregényének, amelyből a 2016-ban indult élőszereplős sorozatadaptáció is készült), a kulcsait pedig átadja az Álmok Urának, akit ezután felkeres a világ összes hitvilágának képviselője Odintól és Thortól a Rend és Káosz panteonjáig, annak reményében, hogy a Pokol kulcsának birtokában talán átmenthetik isteni státuszukat, ami híveik számának csökkenésével fokozatosan elhalványul (Gaiman később ezt a szálat bontotta tovább az Amerikai istenekben). Eközben, mivel a Pokol kiürült, a kárhozottak lelkei visszatértek az élők világába, hogy hol segítsenek az élőknek, hol szó szerint pokollá tegyék még élő rokonaik, egykori barátaik életét (ebből a szálból pedig a Dead Boy Detectives című spinoff nőtte ki magát).

A monumentális történetet követően szinte felüdülésként hat a három történelmi epizódot összefogó Messzi tükrök, majd folytatja a következő nagyobb történet az Egy/mást játszva, mely az első kötet Babaházának néhány szereplőjének szálát folytatja egy bizarr, az Alice Csodaországbant, klasszikus fantasy történeteket és a Sandman világát kombináló eposszal, amelyben Morpheus szinte csak egyfajta mellékszereplőként van jelen, ugyanakkor megjelenik benne a későbbi történetek és a finálé szempontjából is kulcsfontosságú szerepet betöltő, időtlen boszorkány, Thessaly.

Neil Gaiman: Sandman 2-3 képregények – Az Álomúr útja tovább folytatódik

A kötetet két újabb rövid, Találkozások címen összefoglalt egyfüzetes epizód zárja, majd néhány exkluzív tartalom, köztük a Szerelem virágai című, a Sandman mítoszához kötődő Gaiman-képregény (amelyet én is először olvastam a kötetben), valamint az író jegyzetei.

A harmadik kötet jelentős részét a Rövid életek teszi ki, a Sandman talán leghosszabb összefüggő története, amelyben Álom és húga, Delírium a halandók világába látogatnak, hogy felkutassák száműzetésbe vonult testvérüket, az addig pusztán elvétve emlegetett Pusztítást. Kutatásuk során azonban nemcsak egykori istenekből lett halandókkal akadnak össze, de megmagyarázhatatlan balesetek és halálesetek is kísérik őket, bármerre is mennek.

Neil Gaiman: Sandman 2-3 képregények – Az Álomúr útja tovább folytatódik

Ezt egy sor rövidebb történet követi, amelyeket egy világok közti fogadó köt össze és melyek hol régebbi, szinte feledésbe merült DC képregényeket idéznek meg (Prez), hol Gaiman különböző ötleteivel, klasszikus irodalommal, urban fantasyvel kísérleteznek, a történetekbe újra és újra belevegyítve hol az Álmok Urát, hol a többi Végtelent, apró utalások formájában előkészítve a közelgő finálét, majd a kötetet ismét egy exkluzív, nem túl ismert, a Sandman világához kötődő rövidebb képregény és Gaiman jegyzetei zárják.

Cikkajánló
Neil Gaiman képregények: Halál-gyűjtemény és Sandman I.

Neil Gaiman képregények: Halál-gyűjtemény és Sandman I.

A Fumax csapata gőzerővel belevágott Gaiman korszakalkotó urban fantasy képregényének magyar kiadásába.

A Fumax túlzások nélkül a hazai képregénykiadás egyik legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtotta ezúttal is: a két kötet iszonyatos minőségi kiadás, Limpár Ildikó, illetve a második kötetbe fordító Totth Benedek munkáját pedig nem lehet elégszer dicsérni. Embertelen nagyságrendű feladatot kaptak a Sandman fordításával, amelyben Gaiman szövegeinek stílusa, ritmusa ha csak egy kicsit is veszítene eredeti erejéből, már közel sem nyújtaná ugyanazt az élményt, mint az angol nyelvű eredeti, ám a kihívást hibátlanul teljesítették.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Neil Gaiman: Sandman 2-3 képregények – Az Álomúr útja tovább folytatódik

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!