Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Kütyü

Steames játékok a zsebedben? Jön a Steam Deck!

A Valve új hordozható játékkonzolt készít, amely akár gamer PC-nek is használható lesz!

2021.07.16. 11:55 | szerző: GeryG | kategória: Kütyü

Jelenleg aki komolyan vehető hordozható konzolt akar vásárolni magának, az leginkább a Nintendo Switchre költi el a félretett nyaralási pénzt. Ám ezen ugyebár csak bizonyos játékok érhetők el, és bár a havi megjelenéseknél PC után rendre a Nintendo Switch mutatja fel a legtöbb újdonságot, a két lista között így is nagyságrendi különbségek vannak. És mi van akkor, ha valaki a PC-s játékaival múlatná el az időt, mondjuk munkába menet?

Steames játékok a zsebedben? Jön a Steam Deck!

Nos, számukra lehet örömhír a Valve legújabb bejelentése, miszerint készül a Steam Deck. A felvezetésből és a címből már kitalálható, hogy ez bizony egy igen ígéretesnek tűnő hordozható játékkonzol lesz, amely kifejezetten a Steam játékait és szolgáltatásait kínálja majd.

A Valve három változatban dobja majd piacra a kütyüt. A legolcsóbb verzió 64 GB-os eMMC belső tárhellyel rendelkezik. A középső kiadás már 256 GB NVMe SSD-t kap, míg a legdrágább változatba már 512 GB-os NVMe SSD kerül. Persze mindhárom verzió rendelkezni fog microSD foglalattal, szóval a tárhely bővíthető lesz.

Steames játékok a zsebedben? Jön a Steam Deck!

A Steam Deck az AMD egyedileg tervezett Zen 2 SoC-jára épül, amelynek alap órajele 2,4 GHz, turbózva pedig egészen 3,5 GHz-ig pörögnek fel. Az SoC mellé 16 GB LPDDR5 memória társul, a grafikus feladatok elvégzésére pedig szintén az AMD által szállított RDNA 2 architektúra felelős. Ennek számítási kapacitása a fejlesztők ígérete szerint 1,6 terraflops lesz.

Az egész konzol egyik gyenge pontjának a 7 hüvelykes érintőképernyő tűnhet, ennek felbontása ugyanis csak 1280*800 pixel lesz. Ez kevésnek tűnhet, ugyanakkor egy ekkora méretű kijelzőhöz nem biztos, hogy sokkal nagyobb felbontásra szükség van. A 60 Hz-es képfrissítés szintén kompromisszumnak érződhet.

Steames játékok a zsebedben? Jön a Steam Deck!

Ami pedig a vezérlőket illeti, itt a Valve-től már megszokott egyedi megoldásokkal találkozhatunk. A két analóg kar, a D-Pad és a szokásos négy A-B-X-Y parancsbillentyűk mellől nem hiányzik a szokásos R1-2 és L1-2 billentyűpáros sem. Viszont a konzol alján, egészen pontosan a két oldalsó markolati részen két-két további billentyűt is találunk: R4-5 és L4-5. Ezeken túl a két analóg kar alatt egy-egy pici trackpad is helyet kap, de itt érdemes megemlíteni a gyroscope-ra épülő vezérlési lehetőségeket is. Hogy sok játék esetében az érintőképernyő hasznosságáról már ne is beszéljünk.

A Steam Deckből nem fog hiányozni a Bluetooth 5.0 és a wifi modul sem. A fizikai csatlakozókból pedig kapunk USB-C és DisplayPort 1.4 portokat is a kötelező jack mellé. Sokak szemében gyenge pontnak tűnhet a 40 wattórás akkumulátor, amely terheléstől függően 2-8 órányi üzemidőt biztosít. Ezt 45W-os gyorstöltővel lehet megkínálni.

Steames játékok a zsebedben? Jön a Steam Deck!

A Valve azt ígéri, hogy a Steam Deck a Steam teljes kínálatát a zsebünkbe csúsztatja. Az eszköz a Steam OS legújabb verzióját használja, amely azt is lehetővé teszi, hogy egy monitorra vagy TV-re csatlakoztatva gyakorlatilag gamer PC-vé varázsoljuk. És, hogy mindezért mennyit kell majd fizetni?

A Steam Deck legolcsóbb, 64 GB-os változata 419 euróba (~150 ezer forint) kerül. A középső, 256 GB-os változat 549 euróba (~197 ezer forint), míg a legdrágább, 25 GB-os változat 679 (~244 ezer forint) fog kerülni. Aki ellenállhatatlan késztetést érez, hogy azonnal bebiztosítson magának egy példányt, az már most lefoglalhat egyet a Steamen. A Valve a tervek szerint idén decemberben kezdi el kiszállítani az első példányokat. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

« Előző hír: Íme az idei, digitális gamescom főbb kiállítóinak listája
Következő hír: Steames játékok a zsebedben? Jön a Steam Deck! »

Legutolsó hozzászólások (összesen: 13)

Dark Archon
Dark Archon 2021.07.18. 18:56
Sosem értettem az ilyen "rohadt drága" véleményeket. Gyakorlatilag kapsz egy hordozható kis PC-t, amin futnak a Steam játékok. Ahhoz képest, hogy manapság csak egy VGA kerül 300k-ba, elég bravúros az árképzés. Hogy neked drága, az megint más kérdés, akkor mindössze sz@r helyen dolgozol.
jawsika
jawsika 2021.07.18. 20:56
Hát... nem pont. Bármilyen konzolnak a PS5-től a nintendo switchig van egy tök basic tulajdonsága. Hogy konkrétan arra fejlesztenek. Hogy egy ps5 8 év múlva is ps5 lesz. Például. Itt kapsz egy miniPC-t, ami már most brutál kompromisszumokkal üzemel és nem olyan hardwer, amire célirányos fejlesztés folyna. Ebből kifolyólag max 2-3 év múlva semmi nem megy el rajta.

De, csak hogy arányosítsuk: kapsz egy ps5 árának a másfélszereséért egy karóra méretű képernyővel felszerelt 2 órás üzemidejű miniPC-t. Kurvajó deal, tényleg.

Mindenesetre köszönöm az anyagi helyzetemre történő kis kitekintésedet, jó gyorsan levontad a következtetéseidet, de nem állok bele, mert betudom az utóbbi hónapjaid valóban komoly életkrízisének. Nem leszek szelep.
Dark Archon
Dark Archon 2021.07.19. 18:50
S a PS5-öt tudod kézben tartva játszani egy buszon, repülőn? Főleg, ha egyáltalán hozzájutsz. Nekem ezekről mindig a régi kvarcjátékok jutnak eszembe, illetve most is kapni kiegészítőt telefonhoz, amivel játékra még alkalmasabb, mint taperolva.

De, ha valaki erre vágyik, miért ne? Legfeljebb ebbe is belebuknak, mint a saját PC-be és OS-ba.
jawsika
jawsika 2021.07.19. 18:58
Nem. Nyilván meg kell fizetni a mobilitás árát. De szerintem ezek brutális kompromisszumok, akárhogy is. Megint azt érzem, hogy béta tesztelőnek szán a cég, hogy majd öt év múlva lesz normál technológia, addig meg ez van.

Meg a saját kontrollerbe. :D
Shadowguard
Shadowguard 2021.07.24. 17:27
Reakcióim sorrendben:
1. Tök jó kis kütyü, akár még kellhetne is.
2. Na várj, akkor mégis meg kellene tanulnom kontrollerrel játszani, annyit nem is biztos, hogy ér az egész
3. Még ha a kocsiról vissza is szoknék buszra akkor is 2x10 percet utazok, meg a séta hazáig még 2x10 perc. Akkor lehet olvasni is, az még kényelmesebb is. És az asztalinál tuti csak gyengébb lehet, szóval itthon a franc se bohóckodna ilyennel...

Nem én vagyok a célcsoport nah:-D