Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Mozi

Történelmi pillanat: megvan a videojáték-ipar első Oscar-díja!

A Medal of Honor: Above and Beyond mellé készült dokumentumfilm, a Collette kapta az elismerést.

2021.04.26. 16:49 | szerző: GeryG | kategória: Mozi

A videojáték-iparnak is megvannak a maga elismerései és díjai, de ezek körül sosincs akkora hírverés, mint a filmipar legnagyobbjának számító Oscar körül. A két iparág bár rendre érintkezik és keveredik egymással, egyelőre nem nagyon volt rá példa vagy lehetőség, hogy a videojáték-ipar bármely terméke esélyes legyen az Oscar-díjra. De ez már a múlt, mostantól új időszámítás kezdődik.

Megszületett ugyanis az első videojátékos Oscar-díj az Electronic Arts és a Respawn Entertainment jóvoltából. A díjazott nem más, mint a tavaly decemberben megjelent Medal of Honor: Above and Beyond mellé készült világháborús dokumentumfilm, a Collette. Anthony Giacchino rendező alkotása egy fiatal lány, Colette Marin-Catherine történetét meséli el, aki a második világháború során a francia ellenállás tagja volt. Öccsét több tízezer más emberrel együtt a Mittelbau-Dora koncentrációs táborba hurcolták, hogy halálra dolgoztassák.

Az alig 25 perces filmet minden játékos a játék galériájába nézhette meg. Most pedig elnyerte a Legjobb rövid dokumentumfilm díját, amelyet a rendező maga vett át. Beszédében pedig köszönetet mondott az EA, a Respawn és az Oculus vezetőinek is, akik segítették a film elkészítését.

Ezzel immár a videojáték-ipar is büszkélkedhet Emmy- (az id Software 2007-ben két díjat is kapott), Grammy- (Christopher Tin kapta meg 2011-ben a Sid Meier’s Civilization IV Baba Yetu című aláfestő zenéjéért), valamint Oscar-díjjal is. Így már csak egy Tony-díj kéne, amit ugyebár musicaleknek ítélnek oda. De ami késik, nem múlik… jöhet egy jó kis Super Mario Bros: The Musical? ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Kapcsolódó játék: Medal of Honor: Above and Beyond

« Előző hír: GolfTopia teszt – Golfpálya a jövőből
Következő hír: A Games with Gold 2021. májusi kínálata »