25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Konzol - Sony

Tényleg csak párszáz órát bír a DualSense?!

Szakik szétkapták a kontrollert és arra a következtetésre jutottak, hogy a hibás érzékelő félezer órát sem bír…

Írta: GeryG

Tényleg csak párszáz órát bír a DualSense?!

Dagad a botrány a Sony és a DualSense kontroller körül. Mint arról korábban már mi is beszámoltunk, egyre több játékos jelentette, hogy a novemberben megjelent PlayStation 5 kontrollere, a DualSense hibásan kezdett működni. A driftelés jelensége már hosszú évek óta keseríti meg a konzolos játékosok életét és a jelek szerint a PlayStation 5 sem ússza meg.

Ahogy a Sony sem a bíróságra járást miatta. Amerikában ugyanis egy ügyvédi iroda több sértettet képviselve perre vinné az ügyet, mivel szerintük a Sony úgy árulja a DualSense kontrollert, hogy előre tudták, az meghibásodhat, de erről természetesen nem értesítették a vásárlókat.

Cikkajánló
Gond van a DualSense kontrollerrel?

Gond van a DualSense kontrollerrel?

Egyre több jelentés bukkan fel a különböző fórumokon, amelyekben a kontroller driftelésére panaszkodnak.

A minap pedig felbukkant egy video a világhálón, amelyet az iFixit csapata készített. A videóban nem csak apró darabjaira bontják szét a kontrollert, de elég szájbarágósan el is magyarázzák bizonyos alkatrészek működését is. És itt érkezünk el az analóg karok alatt dolgozó, az ALPS által gyártott alkatrészhez is, amely a karok mozgását és kattintását regisztrálja. Ez az, ami idő előtt meghibásodik, és az iFixit csapata szerint ezúttal az idő előtt azt jelenti, hogy sokkal-sokkal idő előtt.

Az ALPS azt állítja, a regisztrációs alkatrész az oldalirányú mozgásokat kétmillió ciklusig garantáltan hiba nélkül rögzíti, míg a kattintást regisztráló rész félmillió ciklusig. Az iFixit viszont arra a következtetésre jutott saját tapasztalatai alapján, hogy az alkatrész (és ezáltal tulajdonképpen a DualSense maga) alig több, mint 400 óra játékidőt bír. Ez napi két órányi játékra bontva kétszáz napot, vagyis nagyjából hét hónapot jelent.

A driftelés egyfelől a potenciométer (ez regisztrálja a karok mozgását) kopásából és koszolódásából, másfelől pedig a karokat középső, nyugalmi pozícióba visszaállító rugós mechanizmus deformálódásából ered. Utóbbi miatt tulajdonképpen a szenzor hibásan érzékeli a kar középpontját, és úgy veszi, hogy abban a pozícióban is valamelyik oldalirányba elmozdul.

A videóban kitérnek a pórul járt felhasználók lehetőségeire is. Alapvetően három dolgot tehetünk, ha mi is megszívjuk a drifteléssel. Választhatjuk a hivatalos utat: garanciális cserére vagy szervizelésre visszajuttatjuk a kontrollert a Sonyhoz és várjuk a csodát. Ám a hírek szerint ez már önmagában is elég macerás folyamat, ami ráadásul rejtett költségekkel is járhat és egyébként is akár hetekig is eltarthat.

Cikkajánló
Bíróságra mehet a Sony a DualSense hibája miatt?

Bíróságra mehet a Sony a DualSense hibája miatt?

Az Egyesült Államokban csoportos keresetet adtak be a Sony ellen, mert szerintük a cég tudatában volt a kontroller hibájának, de ezt nem hozta nyilvánosságra.

A bátrabb és az elektronikában picit jártasabb felhasználók akár meg is próbálhatják maguk cserélni a hibás alkatrészt, de ez biztosan garanciavesztéssel járna és könnyű több kárt okozni, mint hasznot. Szóval mi ezt inkább nem ajánljuk senkinek.

Végül, de nem utolsósorban a leggyorsabb, de egyben legköltségesebb megoldás az lehet, ha a hiba felbukkanása esetén vásárolunk egy új DualSense-t. De persze ebben az esetben fel kell készülnünk rá, hogy az is bármikor meghibásodhat…

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!