Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Konzol - Sony

Gond van a DualSense kontrollerrel?

Egyre több jelentés bukkan fel a különböző fórumokon, amelyekben a kontroller driftelésére panaszkodnak.

2021.02.10. 16:57 | szerző: GeryG | kategória: Konzol - Sony

A kontrollerek egyik jellegzetes hibajelensége az úgynevezett driftelés. Ez nagyjából annyit takar, hogy valamelyik analóg kar érzékelője akkor is jelez, ha valójában a kart nem mozdítottuk meg. Ezáltal akár a kamera, akár a karakterünk állandó mozog valamelyik irányba, ami nem csak roppant bosszantó, de bizony könnyen játszhatatlanná is teheti a játékokat.

Ez a hiba az utóbbi években tipikusan a Nintendo Switch Joy-Con kontrollerénél bukkant fel nagy számban, ami végül oda vezetett, hogy a Nintendo vezére, Shuntaro Furukawa nyilvánosan kért bocsánatot a vásárlóktól, és 2019 óta ingyen javítják a hibát. De korábban futott bele hasonló problémába a Microsoft is az Xbox kontrollerrel.

Cikkajánló
Gondoltad volna, hogy 40 ezer apró szimbólum borítja a DualSense kontrollert?
Érdekes dolog derült ki a PlayStation 5-tel megjelent új gamepadről.
» Olvasd el!

És most úgy tűnik, ez a jelenség kezdi felütni a fejét a Sony háza táján is. A PlayStation 5 tavaly novemberben jelent meg, és még most, négy hónappal később is világszerte jelentős készlethiány miatt kell türelmesnek lennie a vásárlóknak. A konzol tehát még meglehetősen fiatal, ahogy a hozzá járó, egyébként nagyszerűen sikerült új kontroller, a DualSense is. Mégis, egyre több fórumban lehet bosszankodó vagy felháborodott felhasználók hozzászólásait olvasni, miszerint a kontrollernél felütötte a fejét a driftelés.

A dolog több okból is súlyosnak tűnik. Egyfelől még nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy néhány véletlenszerű esetről van-e szó vagy hamarosan tömegével fordul majd elő a hibajelenség. Másfelől az egyébként is akadozó gyártásból fakadóan a javíttatás is várhatóan nehézkesen fog menni.

Gond van a DualSense kontrollerrel?

Ezt erősítik meg azok a hírek is, amelyek szerint a Sony egyelőre nem vállalja magára a hiba javításának minden költségét. Maga a javítás természetesen garanciális. Ugyanakkor többen is beszámoltak róla, hogy mikor felvették a kapcsolatot a Sony ügyfélszolgálatával, azok azt ígérték, hogy küldenek majd egy dobozt, amiben vissza kell nekik küldeni a hibás kontrollert, ők pedig a javítás után ismét visszaküldik. Csakhogy ebből a sok esetben nem olcsó postázgatásból a Sony mindössze azt a kört állja, amikor ők küldik vissza a javított terméket, vagyis a hibás kontroller elküldése a felhasználót terheli. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a megígért dobozra esetenként heteket kell várni.

Cikkajánló
PlayStation 5 teszt – Miért dicsérik agyon a DualSense-et?
PS5-bemutatónk második részében a szinte teljesen megújult kontrolleré a főszerep.
» Olvasd el!

Itt tart egyelőre a történet, aminek így valóban nehéz megjósolni a folytatását. Azok a kevesek, akik elég szerencsések voltak, hogy hozzájussanak egy PlayStation 5-höz, most csak reménykedhetnek, hogy őket nem érinti majd ez a kétségtelenül bosszantó jelenség. És abban is csak reménykedni lehet egyelőre, hogy tényleg csak néhány elszigetelt esetről legyen szó, nem pedig egy konstrukciós hibából fakadó tömeges meghibásodásról. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

« Előző hír: 1 euróért tiéd lehet a Train Simulator 2021
Következő hír: Immortals Fenyx Rising – A New God DLC »

Legutolsó hozzászólások (összesen: 2)

B_Renato97
B_Renato97 2021.02.11. 12:02
Ez nem hangzik jól. Néhány játékban a ravaszok visszatarása is brutál erősre lett belőve. Kicsit félek, hogy ha nem most, de pár év múlva a kontinak az L2-R2 része is megadja magát.
Peace
Peace 2021.02.11. 13:12
Most már használni is fogom rendesen, mert a tegnap érkezett BT kütyümmel végre felismeri a PC is! Úgyhogy innentől kezdve rendszeres strapának lesz kitéve. ;-)