Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Játék

Civilization VI: New Frontier – bemutatkozott Vietnám

Ez már a New Frontier ötödik csomagja, benne Vietnámmal és vezetőjével, Bà Triệu-vel.

2021.01.26. 14:05 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Január végén ismét tovább bővül a Sid Meier’s Civilization VI. A New Frontier pass részeként a Firaxis nyolc DLC-t készít, amelyek mindegyike új népekkel, új vezetőkkel és új játékmódokkal bővítik a körökre osztott stratégiai játékot. Az ötödik ilyen csomag a Vietnam & Kublai Khan Pack.

Az új nép tehát Vietnám lesz, akik a többi birodalomhoz hasonlóan saját vezetővel, egyedi egységgel és építményekkel rendelkezik. Vietnám élén megismerhetjük Triệu Thị Trinh-t, vagyis Bà Triệu-t. A 200-as évek környékén harcolt Vietnám északi részeinek elfoglalása ellen.

Az ő egyedi képessége a „Drive out the Agressors”, amely plusz harci erőt biztosít az esőerdő, láp vagy erdő mezőkön harcoló egységeknek, ez a bónusz pedig tovább növekszik a Vietnám által birtokolt mezőkön. Az esőerdő, láp vagy erdő mezőn kezdett kör extra mozgást is biztosít, amit szintén tovább fokoznak a birtokolt mezők.

Vietnám egyedi középkori távolsági egysége a Voi Chien, ami képes támadás után is elmozdulni, és plusz mozgási értékkel is rendelkezik. Ugyan drágább, mint a Crossbowman egység, amit levált, de védelemben erősebb és nagyobb a látótávolsága. A birodalom egyedi „Nine Dragon River Delta” képességével minden különleges szárazföldi kerület kizárólag esőerdő, láp vagy erdő mezőre építhető. Minden mezőtípusra építkezve plusz Tudományt, Termelést vagy Kultúrát biztosít. Ezzel a képességgel erdő mezőre felépíthető a Medieval Faires.

Végül, de nem utolsósorban Vietnám egyedi kerülete Thanh bónusz kultúrát biztosít minden környező kerületnek. A repülés kifejlesztése után a kerület a kultúrával megegyező turizmust generál. Ehhez nincs szükség lakosságra és olcsóbb megépíteni, mint az Encampment kerületet, amit levált.

A DLC-vel Kína is új alternatív vezetőt kap Kublai Khan személyében, valamint nem marad el az új játékmód sem. Utóbbi a Monopolies & Corporations lesz, amely sokkal inkább a gazdaságra helyezi a hangsúlyt. A háborúskodás helyett a gazdaság révén kell kivívni a győzelmet, teljes iparokat lehet kialakítani duplikált források köré. Az iparok hasznos bónuszokat biztosítanak városaiknak és stabilan ellátnak a Great Merchant pontokkal, amiből ha eleget gyűjtünk, nagyvállalattá alakíthatjuk iparunkat. Nagyvállalatunkkal már termékeket is készíthetünk, amiket aztán a Stock Exchange és Seaport épületekben tárolhatunk. Amennyiben sikerül domináns szerephez jutni a luxuscikkek utánpótlásában monopóliumot alakíthatunk ki, masszív mennyiségű aranyat és turizmust generálva.

A Vietnam & Kublai Khan Pack a tervek szerint január 28-án jelenik meg PC-re, PlayStation 4-re, Xbox One-ra és Nintendo Switchre. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Kapcsolódó játék: Sid Meier's Civilization VI

« Előző hír: A Cyberpunk 2077 rekordokat döntve végzett a decemberi digitális toplista élén
Következő hír: TOHU teszt - Varázslatos kalandok egy különös világban »

Legutolsó hozzászólások (összesen: 1)

szbszig
szbszig 2021.01.27. 13:58
Bà Triệu érdekes választás a vezető szerepére. Egyrészt azért, mert nagyon kevés konkrétumot tudni az életéről, az alakja erősen összemosódik a legendákkal. A fennmaradt források szerint például 3 méter magas volt, és elefántokon lovagolva vonult csatába... Nagyjából mintha a magyarokat Csaba királyfi vezetné a játékban, aki szintén sokkal inkább egy mitikus hős, még ha eredetileg valószínűleg létező személyről is mintázták az alakját. Másrészt azért, mert ebben a kategóriában, azaz a külföldi megszállók elleni védekezést irányító hadvezérek között, akadnak szép számmal személyek, köszönhetően a vietnami történelem viharos alakulásának, és hát vannak köztük jóval fontosabbak és elismertebbek Bà Triệu-nél. Például ilyen kapásból Ngô Quyền, aki a 10. században nem kevesebb mint 1000 éves kínai megszállás alól szabadította fel az országot, megalapította a független királyságot, és akinek a Bạch Đằng folyón aratott győzelme szerintem méltán nevezhető a hadtörténelem egyik legnagyobb alakításának. Vagy talán még nála is inkább Trần Hưng Đạo, aki a 13. században többször visszaverte annak a mongol hordának a támadását, amelyet ebben az időben Közép-Európától a Csendes-óceánig nagyjából senki sem tudott megállítani, leszámítva talán a japánokat meg azt a bizonyos "isteni szelet". Amúgy a Bạch Đằng folyón ő is ugyanazt a taktikát alkalmazta, mint elődje 350 évvel azelőtt. Ja, szerintem Bạch Đằng legalább akkora teljesítmény volt a maga korában, mint mondjuk Điện Biên Phủ az indokínai háborúban. Mondjuk ezen a ponton az eredeti kérdésre visszatérve, már az mindenképpen örömteli, hogy nem Hồ Chí Minh-t tették be a játékba...