25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Megérkezett a NAV 3.0 - szinte minden számlát lát a NAV (x)

Írta: hirdetés (x)

A gazdaságfehérítés érdekében idén tovább bővült az adatszolgáltatásra kötelezettek köre. Kinek kell adatot szolgáltatnia? Milyen adatokat kell feltüntetni a számlán? Meddig nem bírságol a NAV? Cikkünkben igyekszünk megválaszolni az adatszolgáltatással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Kötelező adatot szolgáltatnia azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik belföldi és közösségi adóalanynak, adóalanynak nem minősülő szervezetnek, nem közösségi adóalanynak vagy nem adóalany magánszemélynek állítanak ki számlát. Azonban a számlán feltüntetett adatok a számla befogadójától függően eltérnek.

Megérkezett a NAV 3.0 - szinte minden számlát lát a NAV (x)

Milyen adatokat kell feltüntetni a számlán?
Amennyiben belföldi és közösségi adóalany részére kerül kiállításra a számla, a vevő nevét és a címét. Kötelező feltüntetni a számlán és a továbbított adatok között belföldi adóalany esetén az adószámot, míg közösségi adóalany esetén a közösségi adószámot. Amennyiben utóbbi nem rendelkezik közösségi adószámmal, javasolt a számlán feltüntetni a számlát befogadó tagállamának adóhatósága által közzétett azonosítót.

Ha a vevő nem közösségi adóalany, a név és a cím megadása kötelező. Adóalanynak nem minősülő szervezetnél, például gazdasági tevékenységet nem folytató egyesületnél szintén kötelező megadni a nevet és a címet. Nem adóalany magánszemélynél a név és a cím szerepeltetése kötelező, azonban az adatszolgáltatás során ezeket az adatokat nem kell továbbítani.

Áfaalanyként jár el a magánszemély?
Amennyiben a magánszemély nem jelzi, hogy áfaalanyként vásárol, magánszemélynek tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a számlán nem kell feltüntetni az adószámát és a kötelező adatszolgáltatás során sem kell továbbítani a NAV felé a nevét és a címét.

Amennyiben a magánszemély nyilatkozik arról, hogy áfaalanyként kéri a számlát, kötelező feltüntetni az adószámát. Továbbá ebben az esetben a számlán szereplő adatokra vonatkozik a kötelező adatszolgáltatás. Vagyis továbbítani kell az adóhatóság felé a magánszemély adószámát, nevét és címét.

2021. március 31-ig nincs bírság
Az adatszolgáltatásra fordított idő megspórolható online számlázó program használatával. Néhány beállítást követően egyszerűen automatizálható a folyamat, csupán össze kell kötni az online számlázót a NAV felületével. Amennyiben olyan online számlázó programot keresel, mely mindezt lehetővé teszi számodra, nézz szét a Billingo oldalán!

2021. január 4-én élesedett a NAV 3.0. Ez az új séma, amit az adatok jelentéséhez kell alkalmazni. Az eddig használt 2.0-ás változatot újra kellett cserélni, mivel megnövekedett az adatszolgáltatásra kötelezettek információk köre. Az új rendszerre a számlázó programoknak 2021. március 31-ig kell áttérniük.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!