Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Kütyü

Újabb LEGO MINDSTORMS robotkészlet érkezik ősszel

Ötféle robot építhető össze a 949 elemű Robot feltaláló dobozból.

2020.07.06. 11:32 | szerző: Dino | kategória: Kütyü

21 évvel ezelőtt volt szerencsénk kipróbálni az első LEGO MINDSTORMS készletet, a dán játékgyártó programozható LEGO-kockáját. Az első szériát pár frissítés, majd a 2006-os MINDSTORMS NXT követte, aztán kaptunk 2009-ben egy NXT 2.0, majd négy évvel később egy EV3 megjelölésű verziót. Természetesen folyamatosan fejlődött a kütyü, a kezdetben még RS-232-es soros csatlakozón kapcsolódó adó-vevő USB-sre majd Bluetooth-ra váltott, és a programozási lehetőségek is bővültek az évek során. Ősszel pedig újabb készlet érkezik, a LEGO MINDSTORMS Robot feltaláló, amely az 51515 számot viseli a LEGO katalógusában.

A 949 elemből - köztük ezúttal is motorokból és érzékelőkből - álló készletből ötféle robotot építhetünk össze, amelyeket aztán egy Scratch alapú grafikus felületen programozhatunk, drag-and-drop módszerrel, de a haladók számára Python nyelv is rendelkezésre áll. Összesen több mint 50 kihívást kapunk, amelyeket a robotok megfelelő progamozásával oldhatunk meg.

Az öt robot saját nevet is kapott, és eltérő funkcióik vannak. A 36 cm magas Blast dárdát lő ki vagy kalapácsként sújt le karjával. Charlie pacsit adhat, dobolhat vagy apró ajándékokat szállíthat. Tricky a sportos robot: kiegészítői segítségével többek közt kosarazni, bowlingozni és focizni tud. Gelo egy kis négylábú, aki sétálni tud, és akár kisebb trükköket is bemutat. Végül M.V.P. (Modular Vehicle Platform) egy átépíthető négykerekű jármű, amelyből buggy, daru, ágyú vagy kockaevő teherautó is összerakható

Cikkajánló

A készlet központi egysége Bluetooth-on kapcsolódik számítógépünkhöz vagy okostelefonunkhoz/tabletünkhöz, és 6-tengelyű giroszkópot, valamint gyorsulásmérőt is beleépítettek. Hangszóró, valamint kompatibilis eszközök csatlakoztatásához micro-USB port is található rajta. A dobozban négy motort találunk, beépített forgásérzékelővel a pontos pozícionáláshoz, szenzornak pedig szín- és távolságérzékelőt kapunk.Az utóbbi hattűs csatlakozójára akár más, saját fejlesztésű érzékelőket is kapcsolhatunk. A LEGO MINDSTORMS Robot feltaláló készlet programozásához használható ingyenes alkalmazás Windows 10-es PC-re, Macre, valamint Androidra és iOS-re tölthető le.

A LEGO MINDSTORMS Robot feltaláló készlet ősszel, várhatóan október közepén kerül a boltokba, 359,99 eurós áron. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

« Előző hír: Jump King teszt - Amikor már a nosztalgia is déjà vu érzésnek számít
Következő hír: Kiderült, mikor jelenhet meg a Hellpoint »