Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Konzol - Sony

Hivatalos: PlayStation 5 lesz a PlayStation 5

A Sony hivatalosan is elnevezte a következő generációs konzolt, amely bő egy év múlva várható. Meséltek a hardverről is.

2019.10.08. 15:10 | szerző: GeryG | kategória: Konzol - Sony

Végre kaptunk némi hivatalos információt a következő konzolgenerációról. A Sony érdekes módon idén távol maradt szinte minden jelentős videojátékos rendezvényről, saját bejelentéseit is csak egy rövidke State of Play videóba zsúfolta bele nemrégiben. Ez még nem is lenne akkora gond (hiszen saját bevallásuk szerint sem volt annyi anyag mostanában a tarsolyukban, amivel egy E3-at megelőző show-t feltölthettek volna), csakhogy a háttérben évek óta készül a PlayStation 4 utódja.

Az új konzolról eddig jószerivel csak pletykákat, szakértői véleményeket és várakozásokat lehetett olvasni, hivatalosan megerősített részleteket csak nagyon keveset. Most viszont hallatott magáról a Sony, akik hivatalosan is bejelentették, hogy PlayStation 5-re keresztelték a jövevényt. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy a bejelentésben Jim Ryan, a SIEE marketingvezetője végre belőtte a premiert is: 2020 végén számíthatunk a PS5 megjelenésére.

De itt még nincs vége, szó esett ugyanis a hardverről is, még ha nem is túl részletesen. A konzol fő tervezője, Mark Cerny megerősítette, hogy lesz ray tracing, amit a korábbi pletykákkal ellentétben nem szoftveresen, hanem hardveres támogatással oldanak meg. A HDD-ről SSD-re való átállással tovább tudják fejleszteni a játékok telepítésének folyamatát is. Bár a PS4-en is van lehetőség már a telepítés alatt is belekóstolni a játékok bizonyos részeibe, a PS5-ön már arra is lesz lehetőség, hogy modulárisan települjenek a játékok. Vagyis először elérhetővé válik mondjuk, a teljes egyszemélyes kampány, majd míg mi ezzel szórakozunk, a háttérben települ a játék többi része is. Ugyanez visszafelé is érvényes: törölhetjük majd a játékok bizonyos részeit (pl. a multit vagy a kampányt), ha azokra nincs szükségünk. Mindez az adatok tárolási formájának köszönhető.

Szintén az SSD gyorsaságából adódik, hogy a kezelőfületek sokkal gördülékenyebbek lesznek. Emellett arra is lesz mód, hogy a teljes játékok betöltése nélkül azonnal csatlakozzunk barátaink partijához vagy megnézzük, milyen jutalmak várnak ránk egy bizonyos küldetés teljesítése után. Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora SSD kerül majd a konzolokba. A Sony továbbra sem kukázza a sokak szerint teljesen felesleges optikai meghajtót, ehelyett tovább fejleszti azt. Így a PS5 már képes lesz kezelni a 4K-s Blu-ray lemezeket is, amelyek akár 100 GB adatot is tárolhatnak.

Végül, de nem utolsósorban, a DualShock kontroller is megújul, a hírek szerint a régi rezgőmotorokat sokkal precízebb, „haptikus” technológiára cserélik, ezzel pedig sokkal pontosabb visszajelzéseket kaphatunk a játékokból a kontrolleren keresztül is. A fejlesztők pedig programozhatják majd az analóg billentyűk viselkedését is. Megadhatják azok ellenállásának mértékét, ezzel szimulálva például egy íj felhúzásának érzését vagy a gázadást egy offroad terepen. ■

« Előző hír: Előrendelhető a PlayStation 4 Call of Duty: Modern Warfare Bundle
Következő hír: Bővül a Cooking Simulator – a Food Network tévécsatorna beszáll a játékba »