25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Konzol - Sony

Szeretnéd tudni, hányan játszanak Fallout 76-tal vagy Red Dead Redemption 2-vel?

Ha nem is pontos eladási számok, de a PS4-es értékesítések nagyságrendi adatai kiderültek.

Írta: Dino

Szeretnéd tudni, hányan játszanak Fallout 76-tal vagy Red Dead Redemption 2-vel?

Ha egy termék szépen teljesít, a kiadója büszke rá, így örömmel teszi közzé az eladási adatokat. Ellenben ha a vártnál kevesebben vásárolnak valamit, akkor érthetően inkább meghúzzák magukat, és amit nem muszáj megosztani, azt inkább megtartják maguknak. Történhetnek viszont váratlan fordulatok, amikor valami véletlen folyamán derülnek ki olyan infók, amelyeket nem akartak mások orrára kötni. Nos, egy ilyen történt most a PlayStation 4 háza táján.

A Sony nemrég hozta létre a My PS4 Life oldalt, ami valami olyasmi, mint a Facebookon rendszeresen meghirdetett "ilyen volt az elmúlt éved" alkalmazás: a PlayStation fiókunk adataiból vett adatokból összeállít egy kis animációt, benne például az első PS4-es játékunkkal, vagy hogy mikkel játszottunk a legtöbbet. És még azt is megmutatja, hogy melyik trófeánk a legritkább, és azt hányan szerezték meg rajtunk kívül. Egy élelmes reddit felhasználó pedig rájött, hogy ez a szám amellett, hogy milyen szépen mutat, ha valaki egy olyan trófeát szerzett meg, amit rajta kívül csak páran a világon, arra is alkalmas, hogy nagyságrendileg kiszámoljuk, hányan játszanak vele. Azaz hogy kb. mennyien vásárolták meg a játékot. (Persze ha egy játék a PS Plus ajándéka is volt, akkor a kapott szám nem a valós eladásokat jelzi, ahogy a használtjáték-eladások is torzítanak az adaton.)

A PlayStation weboldalán profilunkba lépve ugyanis láthatjuk azt az adatot is, hogy az adott trófeával a játékosok hány százaléka rendelkezik. A két adatból pedig egyszerű alapműveletekkel kijön, hogy hányan játszottak a játékkal. Példának egy Fallout 76 trófeához tartozó képet láthatunk a fenti linken, amely szerint a Photo Bombert 33764-en szerezték meg. A playstation.com-on elérhető adatok szerint a játékosok 8,3%-a rendelkezik ezzel a trófeával, amiből kijön, hogy nagyjából 400 ezer játékos lehet (33764/8,3*100=406795).

A gamstat.com oldalon elkezdték összegyűjteni a fenti módszerrel szerzett adatokat, és már 100 játék szerepel a listán. A csúcson jelenleg 50 mIllió feletti játékosbázissal a Grand Theft Auto V áll, amit 30-30 millió körüli értékekkel követ a FIFA 18, 17 és 16. Majd ott van mindenki kedvence ( ;-P ), a Minecraft, 25,6 millióval. A hír címében említett Red Dead Redemption 2-nél pedig 6,1 millió játékost jeleznek.

Cikkajánló
Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2

A jó, a rossz, a csúf, na meg az ördög jobb és bal keze.

Fontos persze megjegyezni, hogy ezek az értékek becsült adatok, hiszen nem tudni, hogy pontosan milyen időközönként frissítik a rendszerben a különböző számokat a Sony adatbázisában. De ha azt nézzük, hogy nemrég tették közzé, hogy a Detroit: Become Human átlépte a 2 millió eladott példányt, és ez a játék 2,4 milliónál áll a listán, akkor a becslés nagyságrendileg egész közel állhat a valósághoz.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!