Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Játék

Az Electronic Arts megvásárolta a Respawn Entertainmentet

A Titanfall fejlesztői mostantól nem független stúdióként, hanem az EA Worldwide Studios részeként tevékenykednek tovább.

2017.11.11. 21:01 | szerző: GeryG | kategória: Játék

A Respawn Entertainment 2010-ben kezdte meg működését, amikor az Infinity Ward egykori társalapítói, Vince Zampella és Jason West kiszálltak a Call of Duty megálmodóinak sorai közül. Ők alapították meg új stúdiójukat, majd az évek során rengeteg egykori munkatársukat is átcsábították. A Respawn Entertainment eddig kizárólag a Titanfall szériával foglalkozott, amelyet annak idején az FPS műfaj megreformálójaként harangoztak be. Természetesen ez végül csak üres frázisnak bizonyult, de a két epizód (főleg a második) így is szép sikert ért el és végül is rossz játéknak sem mondható egyik sem.

A stúdió kezdettől fogva az Electronic Arts kiadóval dolgozott együtt, mindössze a mobil platformokra szánt Titanfall: Assasult jelent meg a Nexon Entertainment gondozásában. És a hírek szerint épp utóbbi cég ajánlata miatt alakult úgy, hogy az EA a napokban felvásárolta a Respawn Entertainmentet. A történet azzal kezdődött, hogy a Nexon ajánlatot tett a stúdiónak, ám ők erre reagálva opciós jogot kínáltak az EA-nek a vásárlásra. Az EA pedig élt is a lehetőséggel, 151 plusz 304 millió dollárért meg is kaparintotta a stúdiót. A 151 millió dollárt helyben ki is fizették, míg a maradék összeget különböző feltételek teljesüléséhez kötötték. Ebből 164 milliót korlátozott munkavállalói részvények formájában bocsátanak rendelkezésre, amely négy év alatt térülhet meg. A maradék 140 millió dollárt pedig a stúdió bizonyos eredményeihez kötötték 2022-ig bezárólag.

Hogy az EA felvásárlása végül milyen hatással lesz az eddig független (tehát lényegében teljesen önálló döntéseket hozó) stúdió életére és további projektjeire, az egyelőre a jövő zenéje. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

« Előző hír: Hunt: Showdown zárt alfatesztek a télen
Következő hír: A Steamre tart a Deep Sky Derelicts korai változata »

Legutolsó hozzászólások (összesen: 1)

ivanova36
ivanova36 2017.11.12. 08:21
Más oldalakon már viccelődnek is "no more respawn", "respawn unavaiable"...és borítékolható hogy milyen sorsuk lesz. Náluk sokkalta sikeresebb és nagyobb neveket végzett ki az EA, majd pont őket nem fogja, amikor egy átütő sikert sem tudnak felmutatni. Titanfallok mindkét esetben várakozásoknak megfelelően szerepeltek.

"A maradék 140 millió dollárt pedig a stúdió bizonyos eredményeihez kötötték 2022-ig bezárólag." - amik nem fognak teljesülni, hiszen a Titanfall 2-t is az EA bökte el, így azzal a 140 milkával már számolni sem kell.

Nem tudom mennyire voltak önállóak ezelőtt, de mindkét Titanfallt az EA adta ki.
Mondjuk ez is egy üzletstratégia: én vagyok a kiadó, fel akarok vásárolni egy stúdiót, így a soron következő játékát nála sokkal nagyobb névvel egy időben adom ki, hogy az eladási számok a béka s*gge alatt legyenek, így a stúdió értéke csökken, majd megveszem őket egy zacskó szotyiért, velük együtt minden szellemi termék jogot, szabadalmat is, majd kivégzem a csapatot, és a megszerzett technológiával saját sorozatokat finanszírozok, plusz egy konkurenciával kevesebb a piacon. Többszörös win az EA részéről.