Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Egyéb

A Windows 10 nincs kibékülve a másolásvédelemmel sem

Nem csak a kalózpéldányokra ugrik az új operációs rendszer, hanem a régebbi játékok lemezes változataira is.

2015.08.18. 16:14 | szerző: GeryG | kategória: Egyéb

A minap mi is beszámoltunk róla, hogy az július végén megjelent Windows 10 be tud kavarni bizonyos játékok kalózpéldányaival. Mint kiderült, nem csak a kalózpéldányokkal lehet pórul járni, hanem a régebbi, de eredeti játékokkal is. Erről még a gamescomon beszélt Boris Schneider-Johne, a Microsoft munkatársa egy interjú során.
„Mindennek, ami futott Windows 7-en, futnia kell Windows 10 alatt is. Ez alól csak két buta kivétel van: a vírusirtók és a többi olyan program, ami mélyen beépül az operációs rendszerbe. És ott vannak a régi CD-s játékok, amik másolásvédelemmel vannak ellátva. A DRM ugyanis szintén mélyen beépül a rendszerbe, és ez az a pont, ahol a Windows 10 azt mondja, bocsi, de ezt nem engedhetem, mivel ez remek behatolási pont lenne a vírusoknak. Ezért lehetséges, hogy néhány játék, amelyek 2003 és 2008 között jelentek meg SecuROM és hasonló másolásvédelemmel, nem fognak futni no-CD patch nélkül. Egyszerűen nem engedhetjük meg, mert ez veszélyes lehet a felhasználókra. Vannak már frissítések a fejlesztőktől, valamint ott a GOG, ahonnan beszerezhetőek e játékok működő kiadásai.”
Összegezve: ha már frissítetted a Windowsod a legújabb verzióra és kedved szottyant, hogy lekapd a polcról mondjuk a Command & Conquer: Red Alert 3-at, ne tedd, mert felesleges. Inkább szerezd be (újra…) valamelyik digitális áruházban, azok a kiadások ugyanis működnek Windows 10 alatt is.
Hol vannak már a régi „szép” idők, amikor még minden játék SecuROM, SafeDisc, StarForce és hasonló másolásvédelmekkel tették pokollá a tisztességes játékosok életét, miközben a kalózok kaján vigyorral az arcukon vágtak bele a következő és a következő küldetésekbe…?!

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

« Előző hír: Ratchet & Clank összehasonlító video
Következő hír: Hamarosan Kickstarteren az Allison Road »

Legutolsó hozzászólások (összesen: 10)

hillman
hillman 2015.08.19. 19:59
A hivatalos oldal már nem is létezik csak a rajongoi. Szoval hiába van eredeti microsoft játékom; szarnak ök ránk.

A steamot is szeretem: elmegy a net a vihartol. oflájn modban csak ápdételés után hajlando elindulni. muszály nocd-t tartani mindenhez. ök kényszeritenek rá.

Aki 2évnél fiatalabb oprendszert rak föl az vagy hülye, vagy kezdö, vagy szeret szopni.
Sityi
Sityi 2015.08.19. 20:17
Most megnéztem, nekem megy. Próbáltad a telepítés javítását futtatni? Most már az Origin is tudja, nem csak a Steam.

@hillman: ... vagy kísérletező kedvű, vagy ért ahhoz, amit csinál. Az általad említett Crimson Skies 2000-ben jelent meg. Operációs rendszert nem támogatnak 15 évig (csak nagyon különleges esetekben) - mit vársz egy játéktól? Nem gondolod, hogy kissé extrém elvárásaid vannak? És mit szóljak én: megjelenéskor megvettem a TOCA 3-at, és a rühes StarForce miatt nem tudok vele játszani. A GOG meg sajna nem alternatíva, mert onnan meg már lekerült, pedig most már megvenném onnan. Hibáztathatnám a Windows 10-et, de nem fogom, mert a rendszer fejlődik. Hibáztathatnám a CodeMasterst, de nem fogom, mert egy 10 éves játékról van szó.
hillman
hillman 2015.08.20. 00:50
arra probáltam rámutatni, hogy a microsoft 2002ig támogatta a 2000ben kiadott játékát és a kiadáskor már javában fejlesztett xphez sem igazitotta hozzá.
Az ember néha játszik 15-20-25 éves játékokkal. A wizard of wor meg a dyna blaster még ma is komoly indulatokat tud kiváltani.
az uj xpvel szerzett tapasztalatok után fogadtam meg, hogy ezentul megvárom amig befejezik. A kék halál mindennapos volt, többször kellett ujrahuzni, mert egy fagyástol megreccsent és ugy maradt. sp2 töl már egészen jo lett.

" Hibáztathatnám a Windows 10-et, de nem fogom, mert a rendszer fejlődik. Hibáztathatnám a CodeMasterst, de nem fogom, mert egy 10 éves játékról van szó. "
Az üzletpolitikát hibáztatom. Képzeld el, hogy a legot 10év alatt elporlado anyagbol csinálnák. A legoim egy részét örököltem és én is tovább adtam és valoszinü, hogy manapság is valaki játszik velük.
Értem én a fejlödést csak az irányával nem vagyok kibékülve. van pár játék ami rengetegszer végigjátszhato, csak ilyen ritkán születik és ezért játszik az ember régi játékokkal. A master of orion mélto utodjára több mint 20évet kellett várni az endless space-ig.
VodevilX
VodevilX 2015.08.20. 08:29
Kicsit nézzük a nagyobb képet:
DirectDraw: számtalan régi játék használja pl Heroes II, Desperados, hogy csak a két kedvencem említsem, vagy C&C sorozat régi részek stb...
Win7-ben még volt support-ja, azt hiszem nem fájt senkinek.
Win8-ban már nem igazán, elég nagy szopás volt
Win10-ben természetesen nem hozták vissza, de úgy néz ki tovább távolodnak a megoldástól. Ehhez képest volt a nyilatkozat "ami Win7 alatt ment, az nagy valószínűséggel 10 alatt is működik majd" Szóval akkor ez mi?
Szerintem picit őket is lehet hibáztatni, nem tudom elképzelni, hogy túl nagy ráfordításba fájt volna egy ilyen működő alapot áthozni a 7-ből, tovább vinni valami alap szinten (nem azt mondom hogy mindennel működjön, csak annyira mint a 7-ben).

A másolás védelem meg a másik, mondtam hiába nyomják, a nap végén úgyis csak az szív vele aki megveszi. Napok, hetek nagy ritkán hónapok alatt feltörik, és aki nem akarta megvenni, az úgyis kivár. Aki viszont megvette, annak épp lehet működik és majd később nem, vagy kezdettől fogva hátrány a jutalma a kifizetett pénzéért.
Azt kellene felfogniuk, hogy az el nem adott példány nem egyenlő a letöltött játékkal... És akkor talán lehetne közelíteni egy GOG féle felfogáshoz másoknak is.

Szóval nem csak a 10 éves játék hibája, hogy 10 éves. Mert az is vicc, hogy jelenleg DOS-os játékokkal könnyebb játszani, mint Win98-XP érából sok mindennel... Ha más nem akkor jó lenne egy normális vga supporttal rendelkező Virtual Machine végre, vagy DOSBox módjára valami XPBox:-X
Dilizs
Dilizs 2015.08.20. 09:45
Igen próbáltam...továbbá az EA fórumokon található "megoldásokat" is, de nekem nem segített. Egyébként Win10 Home 64 bit.