Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Hardver

Megérkeztek az ASUS R9 290-es videokártyái

Három új modellel bővült nemrég a kínálat felső szegmense.

2013.11.18. 08:47 | szerző: Dino | kategória: Hardver

Az októberben bevezetett új számozási rendszerbe érkezett az AMD legújabb, Hawaii kódnév alatt futó Radeon GPU-ja, amelyre az ASUS nemrég boltokba került, R9 290X és 290 típusjelű kártyái épülnek. Az új videovezérlőket 4 GB GDDR5 memóriával szerelték fel, és a legújabb, 11.2-es DirectX szabványt is támogatják, emellett pedig az AMD Mantle API-ját használva a fejlesztők közvetlenül férhetnek hozzá a grafikus processzorhoz. A minél jobb teljesítmény eléréséhez az ASUS ezúttal is a GPU Tweak segédprogramot biztosítja, ezzel szabályozható a GPU és a videomemória órajele és feszültségértéke, valamint a hűtőventilátorok sebessége is. A szintén a kártyához mellékelt GPU Tweak Streaming szoftver segítségével képernyőnk tartalmát oszthatjuk meg másokkal. Az AMD Eyefinity technológiával akár egyszerre hat kijelzőt hajthatunk meg (DisplayPort vagy DVI kapcsolattal), emellett pedig további extra az AMD TrueAudio, a GPU-ba épített digitális jelfeldolgozó (DSP), amely az audiojeleket dolgozza fel. Az új videokártyákhoz egy ingyenes játék is jár, mégpedig az EA DICE nemrég megjelent Battlefield 4-ét. A kártyák ajánlott végfelhasználói ára az alábbiak szerint alakul:

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

« Előző hír: Kickstarteren az 1979 Revolution
Következő hír: State of Decay »

Legutolsó hozzászólások (összesen: 13)

gothmog
gothmog 2013.11.18. 22:28
Az a Vapor-X tényleg durván üvölt! (Az én "öreg" 4890-em is Vapor-X-es, és az viszont nagyon csendesen jár még mindig. Gondolom, más venti, más fordulatszám stb.)

Viszont a Toxic is azért a hangosabbak között van.
gregmerch
gregmerch 2013.11.19. 12:39
Ha most vennék kártyát, komoly oddsok mutatnának az új, R9-es ATI család felé, bár mostanában én is nVidia párti vagyok (de ez nálam változó). Mindenesetre a GTX 580 és a GTX TITAN még egy darabig "eldöcög", így nemigen tervezek cserét. Jövőre nem szeretnék gépet bővíteni (elég lesz az X1, ha megjelenik hivatalosan nálunk is). 2015 elejére-végére van beütemezve az újítás, várhatóan teljesen új konfigurációval. Addig az aláírásomban szereplő két masina remélhetőleg simán kihúzza. Még a régi, szintén vagy 5 éves "kisebbik" is simán visz mindent. A nagyobbik pedig hasít :-).
Dark Archon
Dark Archon 2013.11.19. 12:42
3D tervezéshez nincs választás, nVidia és kész. Én legalábbis nem mertem még bevállalni AMD-t, még céges géphez sem s nem is valószínű, hogy fogok.
gregmerch
gregmerch 2013.11.19. 12:46
Nekem a "céges meló" az ugye a tesztelés, a többihez akár integrált GPU is elég lenne (AutoCAD, excel, word, outlook, photoshop, ilyesmik). Én viszont processzorból nem mertem még AMD-t venni, pedig játékhoz sokan azt ajánlják, és sokkal olcsóbbak az Intel-eknél. A következő is feltehetőleg egy Intel next-gen erőmű lesz.
xyzw
xyzw 2013.11.19. 20:21
Most az R9 290 best buy-nak tűnik egy normális hűtéssel. Ráadásul jön a mantle, amire kíváncsi leszek mit tud pontosan. Az én gtx 570-em is kezd kevés lenni, azért még mindig elég jól tartja magát. Nem igyekszem nagyon lecserélni, bár viszonylag kis kiegészítéssel le lehetne váltani egy gtx 770-re és akkor a konfigom megint egy darabig jó lenne. Jövő év első negyedév környékén jön a Maxwell is. Persze mindig közeledik valami, de mint mondtam nem sürgős nekem a csere.