Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Játék

Steamre lesz szükség az Arma 3-hoz

A fejlesztők egyrészt a Valve rendszerének előnyeiről számoltak be, másrészt pedig elkerülhetetlen ez, hogy idén megjelenhessen a játék.

2013.02.21. 16:59 | szerző: Dino | kategória: Játék

Az Arma 3 projektet vezető Joris-Jan van `t Land a Bohemia Interactive blogjában számolt be a játékukkal kapcsolatos legfrissebb fejleményekről. Mint ebből kiderül, tavaly ősszel két nagy problémával szembesült a csapat. Egyrészt nem voltak elégedettek a projekt állapotával, másrészt pedig váratlanul kémkedés vádjával tartóztatták le két kollégájukat. A helyzet kiértékelése során a céget vezető Marek Španěl egyetlen fő célt tűzött ki: legyen kész a játék 2013-ban. Annak érdekében, hogy ez kivitelezhető legyen, azt a döntést hozták a fejlesztők, hogy a Steam platformot fogják használni játékukhoz, egyrészt disztribúciós megoldásként, másrészt pedig a rendszer nyújtotta egyéb lehetőségek miatt. Ez ugyanis lehetővé teszi számukra, hogy ne pazaroljanak erőforrást olyan dolgokra, amelyet a Steamworks már alapból biztosít nekik. Ilyen például a telepítés és patchelés problémája. A korábbi Arma játékokból ugyanis számos különböző verzió volt (pl. akár országonként eltérő változat), és egy-egy javítócsomag kiadásakor minden egyes verzióhoz külön kellett tesztelni azt. A Steam ráadásul ún. delta-patch megoldást is kínál, azaz ha csak egy kis változás van a korábbihoz képest, nem kell újra teljes javítócsomagot letölteni, csak a pár kilobyte-nyi módosult részre vonatkozó adatot. Természetesen a kalózkodás elleni harcot is segíti a Steam. A megjelenés idején ugyanis különösen fontos a fejlesztőknek, hogy legálisan szerezzék be a játékosok a programot, hiszen valamiből vissza kell jönnie a költségeknek. Később előfordulhat, hogy a korábbi részekhez hasonlóan DRM-mentesítik majd a játékot, de kezdetben biztos, hogy Steam kapcsolat kell a telepítéshez. (De támogatni fogják a Steam offline módját, ha valaki nem szeretne folyamatos internetkapcsolatot engedni a játéknak.) Emellett a Steam kényelmes megoldást kínál screenshotok készítésére, a felhasználói tartalom megosztására és a multiplayer játék kezelésére is, így ezekkel is kevesebb időt kell eltölteni a fejlesztőknek, és jobban tudnak koncentrálni a játék befejezésére.
Az Arma 3 várhatóan a legtöbb országban dobozos verzióban is kapható lesz. Ebben lehet, hogy egyszerűen egy Steam kód lesz csak, vagy mellette egy DVD is, hogy gyorsabb legyen a telepítés. Az első futtatáshoz mindenesetre szükséges lesz az online kapcsolat. A játék megjelenési időpontjáról egyelőre nem mondtak semmit a Bohemia Interactive munkatársai. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Kapcsolódó játék: Arma 3

« Előző hír: PlayStation 3-ra és PlayStation 4-re is elkészül a Diablo III
Következő hír: PlayStation 4-re is jön a Destiny »

Legutolsó hozzászólások (összesen: 1)

Lacko
Lacko 2013.02.22. 07:47
Amitől egy kicsit tartok, az a workshop vagy hogy hívják a Steamben. Eddig azért teljesen szabadon készíthettek az emberek küldetéseket, modokat... ha ezt most kötelezően a workshopban kell megtenni (és főleg ha azt valaki felülbírálja) az nagyon hazavágja majd az arma communityt.