Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

BejelentkezésFórum

Nem számítástechnikai témák

»» Helyzetjelentés

Írd ide hozzászólásod:


21.04.12. 17:48 #154650
Gump
Ha szputnyikkal hív, elfogadom azt is. Astrazenecánál egyebek mellett (hatékonyság stb) a 3,5 hónapos teljes védettség, ami miatt nem, a kínainál meg hatékonyság leginkább. Nem politikai alapon mérlegeltem én sem. Azt, hogy berendelték a kínait "tonnaszámra", leszarom. Legdrágább, legkevésbé hatékony(nak tűnő).
21.04.12. 12:33 #154649
szbszig
Igen, ez egy nehéz kérdés. Én is legszívesebben a Pfizert vagy a Modernát választanám. Nem érzelmi vagy politikai alapon, hanem mindegyik másikkal szemben van valamilyen érdemi ellenvetésem. Lentebb már írtam részletesen. Az orosszal kapcsolatosan nem is a hatékonyságáról vagy a biztonságosságáról van szó, hanem mindössze annyiról, hogy félek, az EU-n belüli szabad mozgáshoz nem fogják elfogadni. Viszont ilyen alapon mindenki más is jogosan mondhatná azt, hogy neki csak a Pfizer vagy a Moderna kell, mert az a legjobb. Akkor meg hiába szerez be a kormány kemény munkával akár végtelen mennyiséget az összes többiből. Ha azokat mindenki elutasítja, az oltakozás nem fog haladni, és sosem lesz itt nyájimmunitás.
21.04.12. 11:36 #154648
dzsud
Hozzánk Sinovac nem jön, az a sok Sinopharm meg azért csak jó lesz valamire, nem biztos, hogy neki kéne állni made in chinazni* egy járvány közepén (pláne, hogy utóbbi vakcina ~80%-os hatékonysága azért bőven jó).

*Nem politika topic, csak jelzem, hogy erre már a DK is rájött, ti. ha ezt az ostobaságot tovább folytatják, ugyanúgy elbukják ezt a választást is, mint 2018-at a migráció miatt.
21.04.12. 10:28 #154647
Gump
Másfél hete pénteken lemaradtam hívásról dokitól, astra lett volna (azt passzoltam volna, leginkább a 3,5 hónap miatt), egy hete hívott, akkor szputnyikot ajánlott. Na mindre megvolt a válaszom, hogy kell-e vagy nem, csak erre az egyre nem, úgyhogy hirtelen kellett válaszolni és visszamondtam, azzal, hogy inkább Pfizer vagy Moderna, aztán fél perc múlva már nem tudtam visszahívni, amikor bólintottam volna, amikor meg kicsörgött, már nem vette fel. Most hívott, csütörtökre megyek oltópontra Pfizerért. Megérte végül bénázni.
21.04.12. 08:45 #154646
Aribeth
Édesanyám (szintén kínai oltással) tegnap kijelentette, hogy saját pénzen csináltat egy ellenanyag-tesztet, és ha az nem megfelelő, akkor verni fogja az asztalt vakcinaügyben.
21.04.12. 08:27 #154645
gothmog
Nem részletezik, de az idősebbek (főleg idősebb férfiak) egy részénél jöhet elő olyan jelenség, hogy a szervezet nem reagál ellenanyag termeléssel az oltásra. Persze idehaza - főleg kezdetben - javarészt pont a 60+ életkorúakat oltották vele (szüleim is ezt kapták).
Egyébként már januárban lehetett tudni pl. a Sinovac teszteredményét, azonban azt is hozzá kellene tenni, hogy pl. a braziloknál (a brazil variáns elterjedési zónájában, ráadásul egészségügyiseken, tehát a vírussal folyamatosan találkozó "populáción") végzett teszt nyilván gyengébb eredményeket fog kihozni. A brazillal vagy a dél-afrikai variánssal szemben egyébként a jelenlegi "csúcsvakcinák" (Pfizer és Moderna) is lényegesen gyengébb eredményeket hoztak.

Ettől függetlenül eddig sem volt teljesen "zsákbamacska" a dolog: a bárhol megtalálható hivatalos adatok szerint is a Pfizer, a Moderna vagy a Sputnik egyértelműen hatékonyabban akadályozza meg az akár csak enyhe/középsúlyos tünetes fertőzéseket, mint a Sinopharm. Viszont a súlyos/halálos lefolyástól az utóbbi is véd. Már amennyiben kialakul a hatására a szervezetben a megfelelő védelem. Ez utóbbi a kulcskérdés, és emiatt kellene idehaza is azt csinálni, mint ami pl. a szerbeknél megy. Nevezetesen nyomon követni az oltottakat, és ellenőrizni, hogy a 2. dózis után két-három héttel kimutatható-e elégségesnek tűnő ellenanyag mennyiség. (Ha pedig nem, akkor mehetne egy harmadik oltás. Ideális esetben már másfajta vakcinával. Ezt ajánlották most a kínaiak is.)

Persze nálunk nem lesz ilyen. Majd ezt is a szőnyeg alá söprik. Már csak azért is, mert az ellenzék pont a kínai vakcina ellen ágált a legerősebben, és egy ilyen lépéssel azt a látszatot lehetne kelteni, hogy legalább részben igazuk volt ezzel. Ezt - ilyen támadási felületet - pedig a felcsúti pocakos pinokkió nem fog megengedni magának.

Hiszen a napnál világosabb, hogy az egyébként - a nyilvánvaló hibák és stiklik mellett is - szerintem dicséretesen pörgetett oltási program mellett tavaly ősztől kezdve a járványkezelés minden más pontján egyszerűen gyalázatosan szarul jártak el, de kb. olyan szinten, hogy néhány fejes, a fő-fő-főnökkel az élen konkrétan börtönt érdemelne érte, és ennek az az oka, hogy minden egyes döntésnél a "kormány népszerűségét ez miként befolyásolná?" volt a top prioritás, a döntés nyomán megmenthető vagy éppen elvesző emberéletek száma pedig csak egy súlytalan, jelentéktelen változó az egyenletben. (És persze arra azért kínosan ügyelnek, hogy mindig legyen valaki más, lehetőleg több ilyen célpont is, akikre lehet mutogatni az elszomorító halálozási adatok okaként. Tehát ne ők - a teljhatalommal felruházottak - legyenek felelősek a cselekedeteikért.)
21.04.11. 23:48 #154644
szbszig
Oké, akkor az Astra mellett ezt se fogom kérni, azt hiszem. Már ha valaha egyszer sorra kerülök...
21.04.11. 18:39 #154643
SMBX-fan
21.04.11. 09:46 #154642
Ricsi1976
Immunrekció, termelődik az ellenanyag. Jól lesz hamar, max 1 nap. Jobbulást!
21.04.11. 08:34 #154641
Raistlin666
Párom tegnap kapta a 2. oroszt. Az elsőnél 0 baja volt 3 hete.
Most úgy fél napig semmi aztán este hidegrázás 39+ láz és fejfájás. Ma reggelre 38+ láz és fekszik mint egy fadarab...

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.


Vissza