Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

BejelentkezésFórum

Nem számítástechnikai témák

»» Helyzetjelentés

Írd ide hozzászólásod:


21.02.15. 14:51
dzsud
"A másik kérdés, hogy mi számít krónikus betegségnek?"

Erre azért igen jó volna, ha mégiscsak a háziorvos mondana valamit. Javasolja vagy pedig nem javasolja az oltást, ha pontosan elmondjátok neki, az összes általatok ismert körülményt?

Ez az oldal felsorol pár dolgot az oltás ellenjavallatai részben, bár gondolom, már olvastad.

Ő dönt, de én az általam ismert információk alapján nem beszélném le (persze mondanom sem kell, nem értek hozzá, semmilyen egészségügyi végzettséggel nem rendelkezem, és biológus sem vagyok). A Pfizer és a Moderna világos, hogy kívánatosabb vakcina, de ami most nincs, azzal most nem lehet oltani. Mind a gyártás- mind a szállítás terén olyan durva kapacitásbeli problémák vannak (főleg a Pfizer küzd ezekkel), hogy az összevetés szerintem időhorizont nélkül értelmetlen. A kérdés helyesen nem az, hogy Szputnyik vagy Pfizer, hanem hogy Szputnyik most, vagy Pfizer...majd valamikor (talán ősszel? vagy csak jövőre?).

Magáról az oltóanyagról: bennem egyelőre nem tudott kialakulni komolyabb bizalmatlanság az orosz és a kínai vakcinák iránt. Sok ember be lett velük oltva (azt hiszem, jóval többen, mint a többi vakcinával), az oroszt az OGYÉI és az NNK megvizsgálta, engedélyt kapott, a hatékonyság úgy tűnik, rendben van. Nem igazán merül fel bennem, hogy megkérdőjelezzem az OGYÉI-t, de ha nem elég az ő engedélyük, legjobb tudomásom szerint a nemzetközi tudományos konszenzus szerint is egy alapvetően biztonságos, megbízható, hatékony vakcina a Szputnyik V. Ha a háziorvos azt mondja, hogy nem javasolja, csak akkor mondanék rá nemet. Ellenkező esetben igyekeznék meggyőzni a szüleimet, hogy kérjék az orosz vakcinát, ne várjanak a Pfizerre/Modernára. Ez az én eddig kialakult véleményem, persze változhat még, de bízom a vakcinákban. Nem szeretnék vérre menő vitákat folytatni (hozzáértésem hiányában értelmetlen lenne), de azért persze szívesen olvasnám, hogy más hogy látja.

Vissza