Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

BejelentkezésFórum

Nem számítástechnikai témák

»» Helyzetjelentés

Írd ide hozzászólásod:


21.02.15. 13:10
szbszig
Ma hívta apukámat a háziorvos, hogy mehetne orosz vakcinát kapni. Ő nem nagyon szeretne, pontosabban inkább másikat szeretne, Pfizert vagy Modernát lehetőleg. Elvileg holnapig kéne eldöntenie, és ha nem kéri, akkor is be kell mennie aláírni egy papírt, hogy nem kérte.

Na most, én már nem bírom követni, hogy hol tart az oltási terv. Pont a hétvégén jött ki két telexes cikk is ezzel kapcsolatosan:

Felborult az oltási terv? Oltanak 35 évest, 85 évest, de 65 évest nem – infografikánkon megnézheti, mi történik
Hány éves? Krónikus beteg? Nem mindegy, milyen vakcinát fog kapni!

Ezekből nekem az jött le röviden összefoglalva, hogy a 60-74 év közöttieket még nem nagyon oltják sehol, csak néhány központi oltóponton, Budapesten. Másrészt a háziorvosok, vidéken az oltáshoz Szputnyik vakcinát egyelőre egyáltalán nem kapnak, csak Pfizert vagy Modernát. Ehhez képest apukám 72 éves, és mint írtam, a háziorvos hívta, hogy Szputnyikkal tudná oltani...

A másik kérdés, hogy mi számít krónikus betegségnek? Apukám például regisztrált, inzulinos cukorbeteg, plusz a vérnyomása is magas általában, és a szíve sem teljesen jó, bár ez utóbbi kettőt szerintem hivatalosan nem tartják számon sehol. A Szputnyikról több helyen, így a fenti cikkekben is azt írják, hogy a 60-74 év közötti korosztályban "csak olyanoknak ajánlják, akiknek nincsen krónikus betegségük". Beletartozik ő most ebbe a kategóriába, vagy sem? Be merje adni, vagy sem?

Azt már nem is említem, hogy anyukám pár évvel fiatalabb apukámnál, értelemszerűen egy háztartásban élnek, az egészségi állapotuk nagyjából hasonló, neki viszont nem ajánlottak semmilyen oltást. Pedig a praktikus az lenne szerintem, hogy egyszerre oltsák be mindkettejüket.

Még este beszélek majd velük, de egyelőre nem nagyon tudom, mit mondjak nekik...

Vissza