Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

BejelentkezésFórum

Nem számítástechnikai témák

»» Tokió 2020 - nyári olimpia

21.07.25. 17:58 #46
LordMatteo
Azert jegyezzuk meg hogy vegul megis elindult Guinea.
21.07.25. 17:50 #45
Baracklekvár
Csak számomra volt bicskanyitogató a közvetítésben szombaton(?), hogy a kínai-belorusz női íjász mérkőzés vége előtt kb. 2 perccel átkapcsolt a köszmédia az úszásra? És tette mindezt úgy, hogy az átkapcsolás valójában legalább 5 percnyi instant szemét sugárzását jelentette? Reklámblokkok, vágósnittek, felesleges okoskodások - ja, meg egy újabb, tökugyanúgy ismétlődő 1perces híradó...

(Vagy ez más vasárnap hajnal-délelőtt volt? Nem tudom megkülönböztetni a napokat már, a bioritmusom megállt.)
21.07.25. 17:34 #44
szbszig
Csak egy nagyon gyors helyzetértékelést szeretnék adni arról, hogy mit értettem lentebb kicseszett nagy rohanás alatt. Ma hajnali fél kettőkor keltem (tokiói idő szerint 8:30), és a kéziválogatott meccse után, délután négykor kapcsoltam ki a tévét (tokiói idő szerint 23:00). Közte lényegében folyamatosan a tévét meg az online közvetítéseket néztem, csak kaja- meg pisiszüneteket tartottam. Bár igyekeztem ezeket is inkább a gép előtt intézni, amikor lehetett. (Nem kell megijedni, ez csak a kajára vonatkozik, pisilni azért kimentem a vécébe mindig.)

Na, de viccet félretéve... Ma 18 aranyérmet osztottak ki Tokióban, ennyi versenyszám végződött eredményhirdetéssel. Azokról nem is beszélve, ahol még csak a csoportmeccsek / selejtezők / előfutamok zajlanak. Ez egy átlagos versenynapnak számít, sőt, ennél az elkövetkezőkben inkább csak több verseny lesz (holnap 21, holnapután 22 arany). Egy rövid számvetés az éremmel záruló mai versenyekről:

Műugrás (1 arany):
Amit ma rendeztek: Női páros 3 m döntő.
Amit láttam belőle: A döntő körülbelül felét felvételről valamikor napközben az Eurosporton.

Úszás (4 arany)
Amit ma rendeztek: Négy döntőt hajnalban. Plusz néhány középfutamot, illetve közép- és előfutamokat déltől is.
Amit láttam belőle: Három döntőt. Az egyikről lemaradtam, mert a vívóink közül többen is akkor versenyeztek, így erősen kapcsolgatni kellett. De cserébe a középdöntőkből is láttam azért egészen sokat mind hajnalban, mind délután.

Íjászat (1 arany)
Amit ma rendeztek: Női csapatverseny.
Amit láttam belőle: Több meccsből is részleteket, valamint a bronzmeccset és a döntőt. Szóval viszonylag egész sokat.

Kerékpár (1 arany)
Amit ma rendeztek: Női országúti mezőnyverseny.
Amit láttam belőle: Perceket néhányszor odakapcsolva a futam folyamán, valamint a befutót viszonylag hosszan.

Vívás (2 arany)
Amit ma rendeztek: Női tőr és férfi párbajtőr.
Amit láttam belőle: Ebből egyértelműen a legtöbbet, köszönhetően a magyar érdekeltségeknek is. Minden magyar meccset, meg még néhányat, beleértve a döntőket is mindkét számban.

Cselgáncs (2 arany)
Amit ma rendeztek: Egy-egy női és férfi súlycsoportot.
Amit láttam belőle: A női versenyből többet a magyar érdekeltség miatt, beleértve a bronzmeccseket és a döntőt is. A férfiakéból viszont csak egyet vagy kettőt, és a döntőt sem.

Lövészet (2 arany)
Amit ma rendeztek: Női 10 m pisztoly és férfi 10 m puska.
Amit láttam belőle: A férfidöntőt. A nőit nem. Megjegyzem, itt a selejtezőről tudtommal nincs is tévés közvetítés.

Gördeszka (1 arany):
Amit ma rendeztek: Férfi street.
Amit láttam belőle: A selejtezőkből egész sok futamot az Eurosport2-n hajnalban. Aztán a döntőt már nem adták le. A neten valamelyik magyar csatornán igen, de kommentár nélkül, és mivel nem értek hozzá egyáltalán, ezért sok értelmét nem láttam volna, hogy így nézzem.

Taekwondo (2 arany)
Amit ma rendeztek: Egy-egy női és férfi súlycsoportot.
Amit láttam belőle: Semmit. Így konkrétan semmit. De nem is tudom, mikor vagy hol adhatták, ha adták egyáltalán, mert egyszer sem sikerült se a tévében, se a neten odakapcsolni egyik csatornán sem. Pedig a tegnapi napon, amikor volt magyar érdekeltség, láttam viszonylag sok meccset mindkét súlycsoport küzdelmeiből.

Súlyemelés (2 arany)
Amit ma rendeztek: Két férfi súlycsoportot.
Amit láttam belőle: Semmit. Lásd az előbbi pontot. Nem is tudom, hol vagy mikor adhatták. Egyszer sem sikerült odakapcsolnom. A magyar 5+2 csatorna hajnalban közzétett kínálatában nem is szerepelt, szóval még csak tervbe sem volt véve, hogy leadják.

Szóval a 18 éremmel záruló versenyszámból láttam mondjuk 10-et. Vagy ennyire merném azt mondani, hogy a lényegi részét, nagy részét láttam. 8-at nem. Pedig összesen 4 tévéadó (M4, Duna, Eurosport1, Eurosport2), valamint az M4Sport 5 online adása, azaz 9 csatorna között szoktam váltogatni. Persze ez a valóságban nem jelent 9 különböző adást, mivel nagyon gyakori, hogy a magyar (M4, Duna) és a külföldi (Eurosport1, Eurosport2) csatornák valamelyikén ugyanaz a versenyszám megy, plusz még az 5 online adó valamelyikén is. De többet már felesleges lenne figyelni, mert így is nehéz észben tartani, mikor mi van éppen. És mint látható, nagyon nem egyszerű összehangolni, követni mindent, még csak felületesen sem.
21.07.22. 12:24 #43
szbszig
Guinea sem vesz részt az olimpián.

Az ilyen bejelentések még mindig nagyon szomorúak.

Nyilván az ok más, mint az észak-koreaiaknál, még ha ők is, és most a guineaiak is a hivatalos nyilatkozatokban a vírustól való félelemre hivatkoznak.

Egyébként bennem a hír hallatán komolyan felmerült, hogy ez egyfajta betartás kicsit a NOB-nak a guineaiak részéről. A 2014-es ifjúsági olimpián ugyanis több nyugat-afrikai ország sportolójának a kínai szervezők nyomására a nemzetközi szövetség megtiltotta a beutazást és a részvételt az akkor éppen a térségben tomboló ebolajárvány miatt. Így aztán Libéria, Sierra Leone és Nigéria nem is tudott részt venni a játékokon, és a guineaiak is csak korlátozott létszámban indulhattak.

A mostani visszalépéssel olyan nagyon sokat nem veszítenek, hiszen a tisztes helytálláson túl másban nem bízhattak. Viszont ezzel most egy pár pillanatig esetleg felhívhatják magukra a figyelmet.
21.07.21. 10:53 #42
LordMatteo
A szervezobizottsagtol lengettek be tegnap hogy lefujjak az egeszet.
21.07.21. 10:33 #41
quervo
Most már utolsó utáni pillanat lenne, mert a softballosok már elkezdték, ma focimeccsek is lesznek.
21.07.21. 09:05 #40
szbszig
Tudsz esetleg valamit, amit én nem? Reggel a Dome-ot nyitottam meg először, csak utána a híreket, és már megijedtem, hogy történt éjszaka valami rendkívüli, és tényleg szóba került a lemondás lehetősége.

Vagy mint a filmekben az esküvői jeleneteknél, itt is majd a nyitóünnepség végén, amikor már lezajlott a műsor, meg a sportolók mind felsorakoztak az olimpiai stadionban, és jönne a protokolláris rész, ahol a császár egy egymondatos bejelentéssel megnyitja a játékokat, kijelenti váratlanul, hogy nem járul hozzá a versenyek lebonyolításához?
21.07.21. 01:26 #39
Baracklekvár
Hát, ha a az utolsó percekben netán lefújják az olimpiát (vírusos japán részről), akkor az szerintem elég világos üzenet a világnak és az országoknak, hogy valami legyőzte ezt a hagyományt és szellemiséget és jobb, ha nem erőltetik a rendezést ezek után az országok, mert könnyen ugyanígy belebukhatnak legközelebb is, valami-bármi ok miatt.

Eddig is minden olimpia gazdasági csőd volt (elmúlt pár évtizedben mindenképp), a rendezés sokszorozódó költségeivel - de ez a tokiói ha elmarad, akkor ez gazdasági tragédia. Nagyon intő jel, mindenkinek.
21.07.20. 21:03 #38
Pras
Őszintén, engem sem mozgat meg annyira a dolog, mint a hsz-ek alapján tűnhet, a dolog hátterében inkább az áll, hogy jólesik végre ...valamiről beszélgetni a Dome-on.

Természetesen az asztalon hagyom annak a lehetőségét, hogy - nem rugózva különösebben a precíz fogalmi definíciókon - valóban """objektíve""" kényszerpályán volt, és azt is elhiszem, hogy "szubjektíve" őszintén elárulva érzi magát. Egyszerűen a saját benyomásom a cikk(ek) alapján a megdöbbenés volt. Semmilyen garancia nem volt arra sem, hogy a japánok (akik szintén játszottak azért némi csiki-csukit a szabályozásaikkal, amennyire emlékszem/követtem) nem feszítenek be azzal, hogy mondjuk váltják a karantént kötelező oltásra, akár helyben. Vagy a MOB. Vagy a légitársaság. Vagy az Ágytakarókat Váltó Személyzet Nippon Szociális- és Paramilitáris Mozgalma. Most őszintén. Én, egy de facto senki, láttam azt hónapokkal ezelőtt, hogy ha (bármilyen, de esetemben magánéleti okokból) át akarok menni a határon, akkor a.) oltatnom kell, mégpedig mielőbb, valamint b.) ha minimalizálni akarom a külső tényezők szerepét, akkor a legszélesebb körben elfogadott vakcinával. ...és nekem nem egy négy (avagy most már öt) éves felkészülés és egy életre szóló olimpiai részvétel lógott a levegőben.
Ezért egy megdöbbentő hibának gondoltam/om az egész sztorit, ez ragadott meg benne. Viszont, ha már megtörtént ez a hiba, akkor legalábbis lenyelem. Pszichikailag értem a külső tényezőre történő, nem is minden alap nélküli azonnali rámutatást, de könyörgöm. Érted.
21.07.20. 20:33 #37
MattMatthew
Bevallom, dolgozni fogok a dilidokimmal azon, hogy miért triggerel engem annyira, hogy téged triggerelt ez a dolog de:

A "nem volt választásom" és ennek társai kifejezések a magyar beszélt nyelvben szerintem nem olyan értelműek mint a példatárokban a választások. Ez simán szólhat arról is, hogy két rossznak vélt döntés közepette kényszerpályán érzi magát az ember.
Meg okés, hogy te felírtad egyik ágra, hogy oltástól talán szarul szerepel, másik ágra meg, hogy egyáltalán nem szerepel, de az események azért nem így mennek. Utólag ja, persze, lehet látni hogy ezek voltak az asztalon, de ha jól értem már a faluban volt. Bevallom bennem nem merülne fel, hogy ha már ott vagyok és jön két ember last minute extra szabályokkal akkor felmerülne bennem, hogy tényleg hazaküldenek ha elhajtom őket. Ki tudja milyen formában történtek a dolgok, ki kommunikált rosszul stb. Ja, utólag persze úgy látszik, hogy rossz döntés volt, de hiába látod utólag hogy nem voltál kényszerítve, meg voltak opciók, ha a helyzetben bent vagy éppen akkor nem úgy fogod érezni. (És ez friss dolog, még benne van.)

Plusz azért rendes helyeken nem az a kérdés, hogy kaptál-e oltást, hanem, hogy beteg vagy-e? Szerintem logikus alternatíva kéne, hogy legyen egy fertőzésveszélyes helyen, hogy teszttel is be lehet menni. (Arról nem is beszélve, hogy ez akár oltottaktól is elvárható lehetne, hogy legyen minél több adat az ő fertőzőképességükről.)
21.07.20. 20:04 #36
LordMatteo
Ezt a hozzászólásodat nem értem. Lent az első linkelt, Telexes anyagban látszik, hogy külön megkeresték, és nyilatkozott a lapnak. Ha bármi extra mondandója, háttere van, amit közölni akar, elmondhatta volna. Szerintem ez elég egyértelmű szitu innentől (nem vagyok rá se dühös, se semmi, őszintén szólva n+1 olimpiára menő sportoló volt és lesz is nekem, meg az n+1-edik antivakcinás is).
21.07.20. 19:42 #35
Pras
Az olvasatomban a szükséges hátteret ott lenyilatkozta, amikor azt mondta, hogy "Az olimpia után akarta."

De tényleg, nem is ez volt, ami szemet szúrt. Elfogadom azt, ha a döntés az, hogy "nem". Oké. Lehet ezt sportszerűen viselni, megvonni a vállat azzal, hogy ezt elszúrtam, levonom a tanulságokat és találkozunk négy év múlva. Sőt, még azt is meg lehet kockáztatni, hogy "ez volt a privát döntésem, és kész". Ehelyett jött az, hogy "A MOB tönkretette az álmaimat." Fél év volt rá, hogy ennek a tönkretételnek az esélyét kiherélendő preventíven lehessen lépni valamit. Ahogy amikor húzni kellett a fogamat, én se az orvosra mutogattam, hogy miért csak akkor szólt erről, amikor már bent ültem a székben, itt sem az olimpiai faluban kell rádöbbenni, hogy egyébként zajlik egy járvány.
Avagy, ha az olimpiai szereplésemet kockáztatom ezen, akkor aláállok, hogy én kockáztatom az olimpiai szereplésemet ezen.
21.07.20. 19:31 #34
Ricsi1976
Mondjuk az is igaz. De mondom: nem ismerjük a hátteret. :\
21.07.20. 19:01 #33
LordMatteo
Ha nem ajánlott beoltani, akkor azt azonnal közli, ezzel elsöpörve a gyanú minden árnyékát magáról.
21.07.20. 18:23 #32
Ricsi1976
Nem a védelmében, de az antivaxerosokat nem szeretem, de van akit nem lehet/ ajánlott beoltani, így nem is ítélkezem. Nem ismerjük a hátterét.
21.07.20. 16:59 #31
Pras
Olyan értelemben van nagyjából "igaza" kb., mint anno a devizahiteleseknek. Rohadt tetvek voltak a bankok? Persze! Lehetett informálódni, értelmezni a kockázatokat előtte? Igen. Volt választási lehetőség? Szintén igen. Tartva az analógiát és figyelembe véve, hogy ő állatorvos, itt ráadásul ő még nem is állna távol a bankszektortól.
A MOB tehát, amint arra az eredeti hozzászólásomban is utaltam, húzott egy idióta, elkésett, értelmetlen döntést, de ettől ez még a sportoló nézőpontjából megáll a deus ex machina szintjén. Mindenki utálja az ilyen élethelyzeteket, de ilyenek az élettel együtt járnak. Innentől kezdve azonban ott pattog a labda, hogy a sportember erre mit lép. A sportember pedig erre azt lépte, hogy ahelyett, hogy megkockáztat valamit, ami megzavarja az olimpiai szereplését, azt elutasítja, ezzel kivégzi az olimpiai szereplését. Amennyiben ez a döntés elleni tiltakozás optimális formája, akkor csak az égre tudom emelni a szemeim.
Azt, ne haragudj, de nem tudom értelmezni, hogy "de hát mellékhatások lehettek volna". Igen. Lehettek volna. Más úgy odaállt a pástra, a kőre, a lőállásba, hogy szétvetette a feje, émelygett a gyomra, az ájulás határán volt. Csak a legutóbbi emlékeimben kutatva pl. Péni úgy, hogy konkrétan megmérgezték.
Úgyhogy tiszteletben tartom a véleményed, a MOB-ot illetőleg messzemenőkig osztom is, de ezt így keretezni, hogy "ó, hát nem volt választásom", ezt így nem tudom elfogadni. Volt, és választott: kockáztatott, és vesztett.
21.07.20. 15:59 #30
szbszig
Egyébként lehet őt cikizni, hogy mennyire éles kés, de itt most szerintem neki van inkább igaza. Az a része mondjuk szerintem is kamu, hogy eddig miért nem tudta felvenni az oltást, illetve hogy az olimpia után mikor tervezte felvenni. A lényeg az, hogy a MOB részéről nagyon sportszerűtlen volt egy héttel az olimpia kezdete előtt kitalálni, hogy csak oltottak mehetnek. Az oltás komoly mellékhatásokat okoz az esetek jelentős részében, amelyek bőven napokig is eltarthatnak, szóval még akár a versenyen nyújtott teljesítményt is befolyásolhatja, a felkészülés hajráját pedig teljesen ellehetetlenítheti, vagy legalábbis erősen megzavarja. Az előnye az egésznek meg valóban kétséges, mert egy-két hét alatt egyetlen oltás komoly védettséget a legtöbb embernél nem fog kialakítani. Más lett volna természetesen a helyzet, ha a MOB már időben, mondjuk tavasszal közli a versenyzőkkel, hogy az oltás kötelező, és kész.
21.07.20. 13:52 #29
MattMatthew
Gondolom nem akarta beoltatni magát valójában, csak ezt nem lehet mondani manapság.
Bár szabad nem felvenni az oltást, meg nem éles késnek lenni is szabad. Még ha korreláció is van a kettő közt.
Bár most tényleg úgy fest, hogy itthon mindent megtesznek azért, hogy ne lehessen meglenni oltás nélkül. Ez a szigorítás is magyar oldalról jött, japánoknál hiába érzékenyek a "problémamentes, biztonságos lebonyolításra" mégsem tették kötelezővé az oltást. Legalábbis nem találtam erről infót.
(Nálunk meg egyéb helyen is kötelező lehet majd... bár, hogy miért nem teszik egyszerűen mindenkinek kötelezővé?)
21.07.20. 11:02 #28
Pras
Az igazat megvallva, Schmid nyilatkozatához képest az első gondolatom az volt, hogy legrosszabb esetben oltásellenes, legjobb esetben - hogy fogalmazzak? - nem a legélesebb kés a fiókban. "Az volt a terv, hogy az olimpia után oltat?" Komolyan? Pontosan tudta, hogy ha nem a MOB, legalábbis a japánok rohadtul allergiásak a problémamentes, biztonságos lebonyolításra, és MO-n khm, sportolói protekció nélkül, egészséges, nem veszélyeztetett kategóriából érkező emberként is hónapjai lettek volna ezt megoldani. Hónapjai. Gondolom, nem küszködött az elmúlt fél évben migrénnel. Amennyiben a honosítás dacára még az osztrák rendszerhez tartozik, mea culpa, de akkor nem értem, hogy ha ott ilyen nehéz vakcinához jutni(?), akkor hogyan "tervezett" az olimpia után oltakozni, ha apparentli' nem lehet tervezni.
Azt aláírom, hogy a MOB részéről erősen magyarosch rántás volt a bográcson fél perccel a kezdés előtt húzni egy ilyen lépést, de még mindig lett volna ideje első oltásra ("Hét nappal a viadal előtt kaphattam volna meg az első adagot"), a szövegkörnyezetből pedig az jön le, hogy ez már feljogosította volna indulásra. Mondjuk, ez kifekteti egy napra. Legyen kettő. Minden tisztelettel, senki nem várt volna tőle érmet, tehát semmit nem kockáztat, még akkor sem, ha ez valamiért, valamilyen oknál fogva (kieső felkészülési nap?) valóban visszafogja a szereplését.

Szóval "a mellékhatások veszélyeztették a szereplésemet", a visszalépés pedig telibetorpedózta. "Nem én döntöttem, hogy lemondok a szereplésről" - de igen, feltéve, hogy jól volt magyarra fordítva a nyilatkozat. Ez így egy "nem vagyok oltásellenes, de be kellett volna oltatnom magam, amivel tönkrezúzták az álmaimat, ezért tönkrezúztam az álmaimat"-ként jön le. Teljes sötétség a fejemben, hogyan jön ki ez a matek...
21.07.17. 22:24 #27
szbszig
Babos visszalép, Schmid visszalép... Most már igazán elkezdődhetnének a versenyek, hogy több embernek ne legyen esélye visszalépni.
21.06.08. 13:12 #26
Norb.
M4 közvetítette, nem is tudtam, hogy lesz de Forma 1 után úgy maradt a tv, így én is belenéztem. Bár ahogy látom nem ez volt beírva eredetileg műsornak. Sajnálom, hogy nem sikerült a kijutás, a lányoké tényleg nagyon szoros volt.
21.06.08. 10:59 #25
szbszig
Hát, nem... Nem is volt kedvem írni aznap este meg tegnap róla. Tényleg nagyon csalódott voltam, mert vártam nagyon a pótselejtezőt, meg beleéltem már eléggé magam, hogy majd lesz legalább még egy csapatunk az olimpián a pólósok meg a kézisek mellett.

Bár érdekes, hogy a két csapat döntőbeli vereségét teljesen máshogyan éltem meg. Még a férfiakén sokkal könnyebben túltettem magam. Hozzáteszem, egyáltalán nem azért, mert hogy az volt a simább meccs, míg a nők megint a létező legminimálisabb különbséggel: egy ponttal, illetve utolsó másodperces, dudaszós kosárral kaptak ki... Hanem azért, mert egyrészt a férfiaktól nem vártam előzetesen a kijutást, másrészt velük úgymond a kötődés sem volt annyira meg. A férfiaknál ez gyakorlatilag egy teljesen új válogatott volt, amit kiállítottunk a pótselejtezőre, ezzel szemben a nők már évek óta együtt játszanak, 2019-ben konkrétan ugyanebben a négyes felállásban lettek világbajnoki ezüstérmesek. Szóval ezért gondoltam azt, hogy jó esélyük van, másrészt azt, hogy nagyon megérdemelnék a kijutást. Aztán amikor egy hajszállal mégse jött össze, hát az nagyjából hasonló sokk volt, mint mondjuk 2016-ban a férfi párbajtőr döntője az olimpián Imre Gézával. Egy számomra nagyon szimpatikus versenyző és ember, aki a korábbi teljesítménye alapján igazán megérdemelte volna, már ott is volt, vezetett is, meg se akarom most nézni hány tus különbséggel, aztán végül mégsem...

Persze nem ők voltak az egyetlenek, akik nem jutottak ki, pedig megérdemelték volna. A nyolccsapatos mezőny, amely elindulhat az olimpián nemenként, igazából nevetségesen kevés. A vasárnapi torna egyik legnagyobb meglepetését éppen a magyar férfiválogatott szolgáltatta, amikor az elődöntőben legyőzte a szlovéneket, akik amúgy az első kiemeltek és a világranglista alapján is messze a legesélyesebbek voltak a férfiak között. Az online közvetítésben is elhangzott, hogy ez a szlovén csapat már tíz éve együtt játszik, gyakorlatilag a sportág keletkezésétől ott vannak ebben a formában (a 3x3-at 2010 körül ismerte el a FIBA, előtte ilyen versenyszám szabályozott körülmények között nem létezett!). A magyar válogatott pedig tulajdonképpen néhány napja állt össze, 5x5-ös játékosokból, mégis legyőzte őket. Magyarként nyilván örültem neki, de objektíven nézve azért ez is eléggé igazságtalan. Másrészt megmutatja azt is, hogy 3x3-ban mennyire képlékenyek még az erőviszonyok, profi 5x5-ös játékosok bevonásával majdnem minden válogatott tud még erősíteni. Ez mindenképpen egyedivé teszi a többi csapatsportághoz képest.

Végül szeretném megjegyezni, hogy szégyenletesnek tartom, hogy egy ilyen tornát, mint ez a hétvégi pótselejtező volt, egyetlen tévécsatorna sem tartott méltónak arra, hogy a műsorára tűzzön. Sem a közszolgálatit, sem a gomba módra szaporodó, most már tényleg tucatnyi kereskedelmi sportcsatornát nem érdekelte láthatólag a közvetítési jog. Annak ellenére sem, hogy idehaza rendezték, Debrecenben, az olimpiai kijutás volt a tét, és már jó előre lehetett tudni, hogy lesz magyar érdekeltség is. Szerintem röhejes, hogy mindezek ellenére online streamen és angol kommentárral kellett nézni az egészet.
21.06.07. 17:35 #24
Pyrogate
Egyik csapat sem jutott ki
21.06.05. 23:10 #23
Pyrogate
Nőket nem követem, de a férfiaknál első osztályú játékosok álltak fel. Látom, elődöntőbe is jutottak
21.06.02. 14:08 #22
szbszig
Oké, de még nem kezdődött el az olimpia!
21.06.02. 13:42 #21
VodevilX
Erre írsz egy kisebb cikket ami nem 2 perc volt, hogy miért is nem.. Well played!
21.06.02. 10:44 #20
szbszig
Köszi a tippet, lehetőséget, ajánlatot(? ), de ezt most inkább kihagyom. Több okból is.

1. Valóban szeretek utánanézni dolgoknak és beleásni magam jobban egy-egy sportágba, eseménybe, akár a közvetítések megtekintésén túl is. Az is igaz, hogy a "kicsi" sportokat is egyenrangúként kezelem, és ugyanúgy tudnak érdekelni, pláne az olimpiához közeledve és az olimpia alatt, mint a nagy, tömeges érdeklődésre számot tartó sportágak, versenyek. Néha az is megfordul a fejemben, hogy milyen jó a riportereknek, sportújságíróknak, hogy azzal foglalkozhatnak, ami tulajdonképpen a hobbijuk, plusz ugye még pénzt is kapnak érte. De aztán eszembe jut hamar, hogy azért ez is egy munka. Nem azt a sporteseményt nézheti meg, nem arról közvetíthet, ami igazán érdekli, vagy egyáltalán ami izgalmas, releváns, hanem amiről a kiadott utasítás szerint közvetítenie kell. Akkor is, ha mondjuk az adott meccsnek semmi tétje nincs már, míg egy párhuzamosan zajló meccsnek vagy versenynek annál inkább. Engem ez piszkosul zavarna mindig, úgyhogy nem lennék jó sportriporter szerintem. Szóval ezért nem szeretnék elköteleződni sehova, és hivatásszerűen, rendszeresen írni. Csak itt a fórumon továbbra is, ahogy kedvem és időm engedi.

2. És ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz. Időm ugyanis nem nagyon lesz, ezt már előre biztosan tudom. Igazából a nyári olimpiát nem is "szeretem" annyira (persze nagyon idézőjelesen, mert amúgy nyilván nagyon szeretem), mivel egy kicseszett nagy rohanás az egész. A téli olimpián van nagyságrendileg 100 versenyszám és 3000 sportoló. Tapasztalatból mondom, hogy ez az a mennyiség, ami még követhető úgy, hogy minden sportágba, minden versenyszámba belenézzen az ember, lássa az összes fontosabb eseményt, és még mellette élni is tudjon egy kicsit. Az utóbbival kapcsolatosan nincsenek nagy elvárásaim, nyilván alapból szabadságot veszek ki egy-egy olimpiára, szóval nem 8-9 órát akarok melózni mellette mindennap, hanem csak kényelmesen megebédelni időnként, pár naponta kialudni magam rendesen, esetleg néha elmenni nyugodtan bevásárolni, ilyesmi... A nyári olimpia nagyságrendileg háromszor-négyszer akkora esemény, mint a téli (330 versenyszám, 11000 sportoló jelenleg, de mindkét szám folyamatosan nő), viszont ugyanúgy két hétbe sűrítve. Szintén tapasztalat, hogy hiába nézem tulajdonképpen folyamatosan, még így is komplett sportágak maradnak ki általában, amikből gyakorlatilag semmit sem látok, csak így a végeredményt elolvasom utólag. És ez rendkívül szokott bosszantani. Pláne, ha lemaradok valami izgalmas történésről, fordulatról.

3. Az internet és azon belül a Wikipedia csodálatos dolog, ott van korunk legnagyszerűbb találmányai között. Azonban ennek is vannak korlátai. Egy-egy fórumos hozzászólás összedobásához elég, egy komolyan vehető cikk megírásához viszont kevés. Például a legutóbbi hozzászólásban az amerikai női 3x3 válogatottal kapcsolatosan írtakat is magamtól raktam össze, így a Wikiben sehol sem szerepel leírva a dolog, csak a száraz ranglisták és statisztikák, illetve az online közvetítésben sem magyarázták el. Arra pedig nemcsak időm, hanem energiám sincs feltétlenül, hogy minden sportág esetén még további, különböző forrásokból járjak utána az összefüggéseknek. Ráadásul sokszor még az ilyen irányú erőfeszítés sem bizonyul elegendőnek. Legutóbb például a kajak-kenus kvótarendszert próbáltam megérteni. Itt most nem akarok a részletekbe belemenni, de hiába birkóztam napokon keresztül a hazai és a nemzetközi szövetség oldalán fellelhető információkkal plusz a Wikivel, egy idő után feladtam. Nem tudom, mi alapján dől el sem az, hogy most végül is melyik ország melyik versenyszámokban indíthat egységet, illetve azt sem, hogy mi, magyarok milyen logika alapján választjuk ki az indulóinkat. Szóval a lényeg, hogy a rendelkezésre álló írásos források önmagukban nem is elegendők sokszor a helyzet átlátásához, mindenképpen kéne egy interjú egy bennfentes emberrel, aki elmagyarázza a nem teljesen nyilvános részleteket.
21.05.31. 00:56 #19
LordMatteo
Én tökre komolyan kérdezem, nem akarsz valami online lapnak írni az olimpia alatt? Ezeket a kis pöcsöm sportokat sokan követik (ez az olimpia egyik lényege) a pár hét alatt, de senki nem érti.
21.05.31. 00:45 #18
szbszig
No, hát a lányoknak végül nem jött össze a kvóta egyelőre, de csalódást semmiképpen sem keltettek, sőt. Az egész tornán remekül játszottak, a negyeddöntőben pedig heroikus csatában, hosszabbítás után, az egész játéknap legkisebb különbségével kaptak ki a franciáktól. Igazából már előzetesen tudni lehetett, hogy a sorsolással rendesen megszívtuk. A C csoportból jőve a kieséses szakasz első meccsére mindenképpen az A csoportból kaphattunk csak az ellenfelet. Abból az A csoportból, ahol ott voltak a világranglistát vezető franciák, valamint az amerikaiak is. Az amerikaiak nyilván csupa WNBA-játékossal álltak fel, és ha jól értem, a kiemelésnél és a sorsolásnál csak azért kerültek olyan alacsonyra, mert igazából ezt a 3x3 kosárlabdát női fronton eddig nem nagyon vették komolyan. Olyannyira, hogy a világbajnokságokon például el sem indultak korábban, ezt a mostani csapatot is csak az olimpia végett gründolták össze. Szóval a helyzet nagyjából úgy nézett ki a csoportkör vége előtt, hogy vagy a világ papíron legerősebb csapata, vagy a világ ténylegesen legerősebb csapata ellen kell játszanunk már a negyeddöntőben egy ki-ki meccset az olimpiai részvételért. Végül a lányok nem taktikáztak, a csoportban simán nyertek minden meccset, és így kaptuk meg az A csoport második helyén végző franciákat. A többit pedig már említettem.

Szerencsére, azért koránt sincs minden veszve. A csapat indulhat az e heti, hazai rendezésű pótselejtezőn is, méghozzá igen jó eséllyel. Az utóbbin a rajtsorrend eléggé nyakatekert módon áll össze, de a lényeg, hogy számunkra nagyon kedvezően alakultak a dolgok, mert a potenciálisan legnagyobb rivális japánok már ma este kijutottak. Így aztán Debrecenben lényegében csak azokat a hollandokat és észteket kéne megverni még egyszer, akiket már Grácban is legyőztünk.

És a ma látottak alapján továbbra is tartom, ha a csapat kijut Tokióba, ott is bármelyik ellenfelet meg tudja szorítani. Egy olyan mezőnyben pedig, ahol nyolc csapat indul összesen, már tényleg bármi lehet.
21.05.28. 09:54 #17
szbszig
Ha valakit érdekel esetleg, a napokban zajlik Grácban a 3x3 kosárlabda olimpiai kvalifikációs tornája. Érdemes nézni, mert a magyar női válogatott is ott van, és igen jó esélyekkel indul. Sőt, igazából nemcsak ott, hanem én megkockáztatom, hogy ha meglesz a kvóta, akkor majd Tokióban is, mivel a csapat rendkívül eredményes az utóbbi időben, az elmúlt három világbajnokságból kétszer is ezüstérmet szerzett. Szóval nekem kicsit titkos esélyesek az olimpián, akikről idehaza szinte senki sem beszél. Mondjuk a legutóbbi ilyen tippem, még az előző olimpia előtt, a titkos esélyekről egyáltalán nem jött, szóval ez nem feltétlenül jelent semmit.

A tornát viszont tényleg érdemes nézni, mert érdekes. A meccsek rövidek (tiszta játékidő 10 perc, összességében olyan 20 perc), intenzívek és fordulatosak. Itt minden információ megtalálható a tornáról a beosztást és a csapatokat is beleértve, élő online stream pedig itt található hozzá.

A férfiválogatottunk ezen most nem szerepel, de a jövő heti, debreceni pótkvalifikációs tornán majd elindul. Ők azért mérsékeltebb esélyekkel.
21.05.06. 16:06 #16
Raistlin666
Beszélgettem régebben egy amerikai ismerősömmel és valahogy eljutottunk erre a gender témára is. Ő mint családapa azt mesélte, hogy arrafelé nagy divat akár egy nagyobb szerelmi csalódás után is átértékelni egy tinilánynak/fiúnak az életét és másnap úgy ébredni hogy ő aztán mostantól az inverze lesz önmagának és aki ebben nem támogatja az egy gyepesedett b*zigyűlölő!

Divat ez is ami elveszi azoktól a kevesektől a méltóságot akiknek valóban problémájuk van és szükségük az ilyen változásra...
21.05.06. 15:55 #15
Aribeth
Az idő majd eldönti, hogy

1. A kb. 2014-2015 óta turbó üzemmódban fellángoló transzmozgalom (beleértve a non binary, gendersemleges, genderfluid és általam kevésbé ismert további vonulatokat is) az emberi felvilágosodás egy újabb nagyszerű lépcsőfoka, aminek sajnos szükségszerűen vannak túlkapásai, hátulütői is, de idővel kialakul egy józan egyensúly, és az emberiség ezáltal is közelebb jut a nemiség, emberi agy, társadalmi szerepek stb. megértése és egy boldogabb világ felé.

2. Vagy csak egy nagy rakás személyiségzavaros ember alternatív univerzumához asszisztál a nyugati világ egyre nagyobb hányada. (Miközben ténylegesen jóval alacsonyabb számban születnek gyerekek megkavarodott kromoszómával és/vagy totálisan nem a saját nemükhöz passzoló agytekervényekkel.)

Engem az esetek többségében a sírva röhögésig tud eljuttatni a sok “neurodiverz, non binary leszbikus vagyok, aki imádja a transznők lánypéniszét” jellegű twitter/tumblr/insta eszmefuttatás. Rengeteg elemzést olvastam mindezzel kapcsolatosan, és nem vagyok száz százalékig meggyőzve arról, hogy a semmiből előbukkanó transzok jelentős részénél nem a 2. verzió áll fenn, ráadásul egyre szaporodnak a detranzícionálók is, akik dühösek, hogy bele tudták dumálni őket a hormonkezelésekbe és műtétekbe, és a legszerencsétlenebb esetekben teljesen elvesztették a szexuális életre való esélyüket.

De egyrészt nekem is van transz ismerősöm, aki már a személyi nyilvántartásban is férfi, és nagyon jó beszámolókat írt a saját útjáról, emellett követek pár transz meg non binary jóembert, hogy ismerjem a nézőpontjukat, átérezzem az emberi jogi törekvéseiket. Másrészt eleve igyekszem a sok visszatetsző marhaság mellett nyitott maradni, mert tényleg lehet, hogy az 1. pont szerinti forgatókönyvet éljük épp át.

Mindenesetre örülök annak, hogy ezt az egészet innen a perifériáról nézhetem végig, és mivel nem vagyok amerikai, nem néznek ki a művelt, haladó társaságból, ha nem írom ki, hogy “my pronouns are: she/her”.
21.05.06. 15:04 #14
david139
Itt viszont nem tudok egyetérteni, személy szerint voltam 3-4 Budapest Pride-on, egy vagány, színes, vidám felvonulásról van szó. A tízenezer emberből van 3-4 tangás meg angyalnak öltözött, amit kiragad a média, és ezen dühönghet az ország. Szóval semmiképp nem állítanám, hogy a Pride bármi féle provokáció. Akit ez provokál, annak problémái vannak. Szoktak is lenni páran a kordon menték kiabálni, hát ők olyanok is.

Aki nem hiszi járjon utána
21.05.06. 14:14 #13
Raistlin666
Nem tudom engem mondjuk női sportlövészetben nem zavarna ha egy átoperált valaki is nőnek képzelve magát próbálkozna. Ahogy nem zavar (bár nem sport, de az egyetlen kapcsolatom a dologgal)) a transz társasjáték fejlesztéssel foglalkozó ismerősöm sem egyáltalán.
DE az olyan sportoknál ahol nyilvánvaló előnye származik a férfias alapjaiból ott ne lehessen már odakuncsorogva elcsaklizni helyezéseket olyan lányok elől akik az életüket feltették arra a sportra!
21.05.06. 13:38 #12
Germinator
Nem feltétlenül hiszek abban, hogy az efféle újdonságokra feltétlenül dühhel kell reagálni, már ami minket, átlag befogadókat illet. Szerintem ez egy teljesen objektíven megközelíthető kérdés, függetlenül attól, hogy egyes médiumok milyen módon kommunikálják. De mint ember nekem nem célom az, hogy az efféle paradigma váltásokat mindig "nabazdmeg" felkiáltással üdvözöljem, inkább szívesen megvitatom a dolgot. Itt például 100%, hogy van az az alaphelyzet, hogy transznemű emberek sportolni kezdenek. Oké. Biztos, hogy elképesztő mennyiségű kirekesztéssel találkoznak, és biztos, hogy az ilyen típusú hírek bizakodásra adnak okot ennek a teljes társadalmi rétegnek, és számukra megnyitják a lehetőségeket olyan területeken is, amiktől ódzkodtak, mert féltek a visszajelzésektől.

Emellett tök érdekes kérdés, hogy most akkor mi a helyzet a sportágak nemi alapú megkülönböztetésével - ez vélhetően az ismert fizikai különbségek miatt megalapozott, de hogy akkor most egy transznemű sportoló hogyan illhet be ebbe a rendszerbe? Ez egy fontos kérdés, amit illene tisztázni konkrét érvek mentén. Nem hiszem, hogy nekünk kell ezt tisztázni, hanem a sportszakértőknek, olimpiai bizottságnak, stb. Mi számit unfair előnynek, mi számít hátránynak, mindezt a különböző társadalmi elfogadásbeli kérdéseken túl, szimplán ugyanazon a fizikai/fiziológiai/stb. alapon, mint amilyen alapon minden más sportágat ketté vesznek. Pontosan nem tudom, hogy pl. egy nemváltó műtét után miféle hormonális kezeléseken kell részt vennie az illetőnek, mennyi ideig, és hogy MINDEZ még ráadásul hogyan befolyásolja a fenti kérdéseket.

Szóval... ezek legit kérdések, amikre vannak szerintem válaszok, és remélhetőleg a szakma meg is keresi majd azokat. Ha ez egy tök új rendszer kialakulásához vezet a sportokban/olimpiákon, akkor... király. Nekem nem árt ez az egész, az biztos Szóval nekem tök oké, hogy transznemű sportolók is lehetőséget kapnak világversenyeken, de hogy ennek hogyan alakulhatnak a feltételei, azt nyilván muszáj tisztázni az ismert okokból kifolyólag.
21.05.06. 12:43 #11
subject17
Utolsó mondatra elég nagy plusz. Bár teljesen más mentalitás stb., a melegfelvonulás kapcsán is hasonlóan érzek. Feleslegesen provokáló, kontraproduktív baromság. Nem feltétlenül az én szememben, mert én ignorálom ezt a részét, a 2-3 meleg ismerősöm meg ilyesmiben nem vesz részt, so whatever... De attól még a visszhangját látom a "nép" körében.

Meg én azt sem értem, hogy egyrészről fene nagy tolerancia és egyenértékűség van, szóval megtörténhet ilyen... De mellette azért csak-csak külön indulnak férfiak és nők. Most akkor mi is az álláspont?
21.05.06. 12:26 #10
david139
Ez nem toleranica, hanem baromság. Ráadásul még vissza is veti az ügyet, hiszen ezzel gyűlöletet keltenek az emberekben a transzok felé.
A legjobban az szégyellheti magát, aki transzként ebben részt vesz.
21.05.06. 12:13 #9
Raistlin666
South Park: "Cartman fogyatékosnak adja ki magát de legyőzi a szteroidozó Jimmy a paraolimpián" rész ide illik szerintem...hátha a végén ez a valami is visszaadja az érmét és mond valami tanulságosat?
21.05.06. 11:35 #8
subject17
"(...) egyre jobb eredményeket ért el a nők között indulva (...)"

Lol. Vicc ez a világ.
21.05.06. 11:24 #7
szbszig
Egy új-zélandi súlyemelő lesz az első transznemű sportoló, aki olimpián indulhat

Hát, ez a hír... Én tényleg alapvetően toleránsnak gondolom magam, ennél viszont csak megismételni tudom azt, amit az NSO Facebook-oldalán is írtam. Azon még lehet vitatkozni, hogy a Semenya-féle, önhibájukon kívül, születésüktől fogva interszex emberek hol versenyezhessenek. Viszont aki egyértelműen biológiailag férfinek születik, és saját döntésből vált nemet, annak talán nem kéne a nők között...
21.04.06. 11:53 #6
szbszig
Az észak-koreai sportolók nem indulnak az olimpián

Számomra minden ilyen visszalépés vagy kizárás az indoktól és a körülményektől függetlenül rendkívül szomorú volt mindig. Nagyon remélem, hogy nem lesz belőle több.

Meg persze azt is, hogy a vírus legalább a versenyek kimenetelét nem befolyásolja majd jelentősen. Csapatsportágaknál ez még nagyjából reális várakozás is szerintem, egyéni sportágaknál viszont nehezen tudom elképzelni, hogy ne legyen majd olyan, hogy valaki azért nem indulhat egy számban, mert éppen fertőzött.

Azon viszont már túllendültem, hogy külföldi nézők nem lesznek a versenyeken, ezt ugye már korábban bejelentették. Sőt, simán elképzelhető, hogy nézők sem lesznek egyáltalán, és zárt kapus lesz minden esemény a jelenlegi fertőzöttségi adatokat, az oltási programok előrehaladását, valamint a különböző vírusmutánsok számát figyelembe véve.
20.07.24. 13:00 #5
szbszig
Most kezdődne a megnyitó, ha lenne idén olimpia.
20.03.25. 16:47 #4
ufodani
mindennel egyetértek
viszont
Ez nem kimondottan vall megfontolt döntésre, mint ahogy az sem, hogy pótidőpontot és -forgatókönyvet sem jelöltek ki egyelőre, most minden lóg a levegőben.
jelen helyzetben te sem tudnál, mert a mondatod vége.
20.03.25. 16:36 #3
szbszig
Személy szerint nem örülök neki, mert mint ahogy a helyzetjelentés topikban is leírtam, az egész nyaramat eköré terveztem, szabadságot is direkt úgy akartam kivenni, hogy az olimpia heteire, és majd azt fogom nézni közben egész nap (illetve éjszaka).

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nagyon nehéz ilyen helyzetben jó döntést hozni. Sőt, jó döntést nem is igazán lehet, inkább csak a rosszak közül lehet válogatni és a legkevésbé rosszat kiválasztani. Az biztos, hogy a sportolók egy részével szemben a megoldás igazságtalan lesz. Nyilván mindenki úgy készült, hogy most lesz, nemsokára a verseny, így hosszú hónapok, vagy akár évek kemény munkája és a beleölt pénz (edzőtáborok költsége stb.) megy sokaknál a kukába, hiszen innentől lehet újrakezdeni a formaidőzítést jövő nyárra (már ha akkor lesz egyáltalán a verseny, mert még ez sem biztos). Egy év múlva mindenki egy évvel idősebb lesz, ami a fiatalabb versenyzőknél lehet akár előny, de az idősebbeknél biztosan hátrány. Másrészt viszont be kell látni, hogy az idei rendezés lehetősége kezdett egyre irreálisabbá válni, még akkor is, ha bízunk benne, hogy júliusig levonul a vírus teljesen. Sportolók tömegei vannak jelenleg is ilyen-olyan karanténban, akik így nem tudják folytatni a felkészülést, és várhatóan nem tudnák elérni a csúcsformájukat júliusig. Emellett rengeteg sportágban a kvalifikáció is elakadt, a rendelkezésre álló helyek kb. 40 %-a még betöltésre vár. Azok, akik ezekre pályáznak, teljes bizonytalanságban vannak jelenleg, ami szintén lehetetlenné teszi a normális felkészülést.

A fentiektől függetlenül viszont az olimpia elhalasztásának a módja, maga a döntés és a bejelentés körülményei számomra nagyon nem tetszettek. Egyrészt az, ahogy az utóbbi időben elindult a nyomásgyakorlás az egyes sportági szövetségek, illetve a nemzeti tagszövetségek részéről. Ez a hétvégén már nyilvános zsarolásba csapott át konkrétan, amikor előbb Kanada, majd Ausztrália jelentette be, hogy nem vesznek részt az olimpián, ha az az eredeti időpontban kerül megrendezésre, miközben más, befolyásos országok is hasonló lépéseket fontolgattak, illetve erre utaló nyilatkozatokat tettek. Másrészt az, ahogy a NOB gyáva nyúl módjára meghátrált: hétfőn még azt közölték, hogy kell négy hét, amíg mindenre kiterjedően megvizsgálják egy esetleges halasztás lehetőségét és következményeit; aztán kedden sebtében bejelentették a halasztást... Ez nem kimondottan vall megfontolt döntésre, mint ahogy az sem, hogy pótidőpontot és -forgatókönyvet sem jelöltek ki egyelőre, úgyhogy most minden lóg a levegőben.

Szóval összefoglalva: személy szerint nagyon nem örülök neki, de belátom, hogy a halasztás volt a legracionálisabb döntés a jelenlegi helyzetben, viszont a döntés formája, módja az nagyon nem tetszik.
20.03.24. 20:39 #2
ufodani
Papírforma, menekülés a leendő bojkott elől. De nyilván ez az észszerű döntés.
20.03.24. 17:35 #1
szbszig

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.

keresés a fórumban


Kedvenc témák | Súgó (FAQ) | Fórumszabályzat