Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

BejelentkezésFórum

Zene

»» Eurovíziós dalfesztivál

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
19.05.15. 17:24 #496
szbszig
Hát, akkor megszakadt a hosszú, nyolc éve tartó hibátlan sorozat, és idén nem jutottunk be a döntőbe. Szerintem ez azért nem akkora meglepetés. Joci száma nagyon hasonló stílusú, mint a két évvel ezelőtti, és a közönség nem feltétlenül szokta díjazni, ha valaki megint ugyanazzal jön. Még akkor sem, ha legutóbb tetszett nekik, hiszen az Origo akkor nemcsak bejutott a döntőbe, hanem ott is jól szerepelt, összesítésben 8. lett. Egyébként, csak a mezőnyt és a számokat tekintve, simán továbbmehetett volna. Még a továbbjutók között is bőven akad, ami sokkal jellegtelenebb, unalmasabb volt.

Más. Idén a szokásosnál is jobban ráfeküdtek az LMBTQ-közösség igényeinek a kielégítésére. Ugye tudvalévő, hogy az Eurovízió már hosszú ideje az ő körükben különösen népszerű, és ehhez a show is egyre jobban igyekezett alkalmazkodni az évek során. De tegnap már tényleg úgy éreztem, hogy roppant mód túltolják a dolgot. Volt minden nyíltan meleg műsorvezetőtől kezdve androgün és magas sarkúban táncoló srácokon át a nyitó produkcióban, aztán külön betétdal az elfogadás fontosságáról transznemű énekessel (Dana International), plusz csókkamera, ami elsősorban a homoszexuális párokra koncentrált a közönségben...
18.05.14. 14:24 #495
goodboy007
Akár ő is nyerhetett volna. Szemernyivel sem különb ez a hegyomlás, zs... szánalom.
18.05.14. 12:49 #494
Ricsi1976
18.05.14. 11:45 #493
david139
Úgy kell tenni mintha ez az egész rendezvény nem létezne, hátha akkor megszűnik.
18.05.14. 10:55 #492
RAI*DEN
Meglepően nagy a hallgatás a topicban, betudom annak, hogy a várakozásomnak megfelelően szerepelt az AWS. Nem néztem a műsort, nem hülyültem meg, csak a híreket láttam a hírfolyamomban. Mondjuk az Eurovíziós dalfesztivál igénytelenségi szintjét elnézve indultunk mi olyan szar számmal, hogy nyerhessünk, csak hát volt sok szemetebb minőségű(lásd a nyertest, valami katasztrófa ez a kotkodálás amit nyomat közben - ezúton is köszönöm a kollégáimnak, hogy ilyen faszságokat hallgatnak közben, mert magamtól nem vitt volna rá a lélek, hogy meghallgassam a nyertes "számot"). Amúgy őszintén mondva, az is csodaszámba megy, hogy eddig eljutottunk ezzel a számmal, aztán lehet engem ekézni
18.05.09. 13:33 #491
szbszig
Ami meg a mieinket illeti... Egyszer volt Budán kutyavásár, azaz egyszer szerepelt igazán jól metálbanda az Eurovízión. És ez így is marad valószínűleg, nem ők lesznek a következő Lordi...
18.05.09. 13:26 #490
szbszig
Ismerve az elmúlt évekből a szavazási lélektant, meg hogy mire vevő általában a közönség; illetve látva, mekkora hype van az izraeli csirke csaj körül, elég nagy tétben mernék rá fogadni jelenleg, hogy idén ő fog nyerni. Pedig a produkciók több mint felét még nem is láttam.

Mondjuk az azeri csaj kiesése engem meglepett nagyon. Ők mindig ilyen átlagos popszámokkal jönnek, amit jellemzően valami jó nevű külföldi dalszerző ír nekik, és eddig tízből tízszer bejött, mióta versenyeznek, mindig továbbjutottak vele. De valószínűleg ez a mostani még a szokásosnál is semmilyenebbre sikerült, a közönség azért nem díjazta.
18.05.09. 12:51 #489
RAI*DEN
Amióta szól ez a szar a rádióban a hideg futkos tőle a hátamon, egyszerűen annyira fos. Munkahelyen végig kell szenvednem ha szól online a rádió a kollégámtól, de kocsiban instant elkapcsolom.
18.05.08. 17:38 #488
szbszig
Ha valakinek nem lenne elég ideje végignézni a műsort: másfél percben összevágva minden dalból kizárólag a címadó sor.
18.02.28. 15:34 #487
Bomc.
Én már azt a rész várom amikor Mo nyeri meg ezt a szart...
18.02.27. 17:27 #486
david139
Nem nézek dalt, meg az eurovíziós popfesztivált sem, de kellemes csalódás, hogy nem valami nyálaspopszart küldünk ki.
Ennek ellenére ezt a számot elég átlagosnak tartom, nem egy hard rock hallelujah Az énekes hangját pedig abszolút nem érzem kiemelkedőnek, főleg ezzel hurutos mellékzöngével. Persze lehet más számokban jobban bizonyít.
18.02.27. 16:53 #485
szbszig
Én a hazai válogatót nem nézem soha. Konkrétan a dalt is sokszor csak a nemzetközi versenyen, vagy közvetlenül előtte hallom először.
18.02.27. 12:37 #484
quervo
Bazz, kijutott az AWS, és semmi visszhang?

Ismerem őket ~az elejétől fogva, dolgoztam is nekik, iszonyú nagy energiákat toltak bele ebbe a projektbe, és meglett az eredménye. Az énekes Örs a legjobb rockhang itthon szerintem perpill, neki egész biztos van helye a mainstreamben, és örülnék, ha a Técsé és a Hooligans mellett lenne végre még egy résztvevője a rock/metál vonulatnak itthon.

Na, végre meglepjük Európát egy picit, azért addig remélem, kijavítják a helyesírási hibát a dal címében, no meg azt is, hogy jövőre indul már annyi rockzenekar a versenyen, hogy lesz, aki bevállalja, hogy a zenészek végigállják a playbacket, lehetne már egy kis botrány ebből.
17.05.12. 01:17 #483
szbszig
Na, én ma hallottam először végig a magyar számot. Lehetőség szerint ezt meghagyom általában a nemzetközi versenyig, hogy ne legyek nagyon elfogult vele – akár pozitív, akár negatív irányban. Meg ez vonatkozik persze a többi előadóra is, bár azoknál jóval kisebb az esély, hogy a verseny előtt belefutnék valahol a dalukba. A lényeg, hogy szerintem ebből a mezőnyből Jocinak simán tovább kellett jutnia, úgyhogy teljesen jogos az eredmény. Még azon is meglepődnék, ha utólag kiderülne, hogy ilyen 9-10. hellyel, éppen csak fért be a döntőbe. Rengeteg a tucatszám, eleve minimum minden második dal elektropop, és azon belül is mind ugyanarra a sablonra épül, ugyanarról a témáról (a szerelemről) szól, stb. Úgyhogy ezek után ha van valami egyedi, azt már biztosan megjegyzi az ember. De ezt az egyediséget is a maradék esetek felében leginkább a komolytalansággal próbálják elérni a versenyzők, kezdve például a jódlizó, rappelő románoktól egészen a montenegrói transzvesztita dervisig kedden. Én örülök neki, hogy Joci száma úgy próbál érdekes meg egyedi lenni, hogy közben komoly marad. Plusz a népi motívumok bevonását (legalábbis az ízléses bevonását) egyébként is mindig szeretem. Még akkor is, ha ez most nem magyar, hanem cigány zene elsősorban.
17.02.20. 10:24 #482
quervo
De, ez pont oda való.

Ha lett volna eszük, kiengedik Leandert, nagyon próbál kiszakadni az undergroundból, és legalább a finnektől megkaptuk volna a max pontot.

Meghallgattam a döntősöket, mert volt szabad negyed órám, nem volt a talpon maradt 4-ből egy sem, ami ne lett volna vicc kategória. Ha a "nyugatot" másoljuk (Radics Gigi), azon rohadtul érződik, hogy csak stílusmásolat (borzasztó, ahogy énekel ez a csaj, és emberek tömegei kajálják be simán, hogy ez jó). Vagy ott van Tóth Gabi, aki annyira sokoldalú, hogy kb semmit nem csinál jól.

És akkor majd a Caramel és Zséda eldönti, hogy ezek bizony jók.
17.02.20. 09:48 #481
-T0ng-
Nem is tudom, hogy a köztévé köz jellege miatt, vagy mert a magyar zenészek nagy többsége kapcsán a véleményem nagyon negatív, de magát a Dalt soha nem szoktam követni. Pápai Joci esetében különösen felkaptam a fejem, mert ő a legutolsó utáni ember, akiről azt gondolnám, hogy ki kéne mennie dalversenyre (nem mintha pl. ByeAley ilyen lett volna). Mivel maga a szám is ismeretlen volt, így bele is hallgattam gyorsan. Az első egy perc után azt gondoltam, hogy bár egy roma beütésű szám, de az ő kultúrájuk mégis beleivódott a magyarságéba és jé végre egy olyan etno elemeket tartalmazó dal megy ki tőlünk is, ami tényleg odaillik a fesztiválra (meg kell mondjam én nagyon szeretem és becsülöm, ha egy szám a származási országa zenei elemeit is magában hordozza az emlegetett versenyen).

Aztán talán másfél perc környékén jön a totális leolvadás: Egy artikulálatlan üvöltöző rap, aminek a végén egy sírásba hajló grimasszal jön ismét a hallgatható, népi és roma motívumokkal felturbózott dal.

Én pedig csak néztem, hogy a zsűri vigyorogva bólogat a minősíthetetlen hadaráson, mintha az jó és megfelelő lenne, egyáltalán több, mint amit bárki egy rendesen végigénekelt számmal letehetett volna az asztalra.

Ez nem Eurovízióra való dal....
17.02.19. 11:27 #480
McCl@ne
Akartam én is kérdezni, hogy tényleg jobb lenne az a világ (bár az egész Eurovízió alapja ez), ahol a dal származási országa igenis írja csak felül a minőségét? Vagyis: nehogy megbukjon, hiszen magyar, holott megérdemelné, mert szar?
17.02.19. 11:18 #479
david139
De, jusson csak arra, mert ez nagyon gyenge.
17.02.19. 01:17 #478
szbszig
Pápai Joci... Csak nehogy arra a sorsra jusson, mint 2009-ben a Gipsy.cz-től az Aven Romale. Utoljára legalábbis ez volt emlékeim szerint olyan produkció, ami egyszerre volt nyíltan és látványosan roma zene, illetve mellé rapbetéteket is tartalmazott. Nekik egészen pontosan 0 pontot sikerült gyűjteni vele az elődöntőben...
16.05.17. 11:02 #477
Barthezz
Pedig ponthogy az országokra lebontott közönségszavazás eredménye lett volna valóban az érdekesebb adat, így meg pláne nem sok ráció van benne, hogy a zsűrik szavazatát részletezték, a közönségét meg nem. Bár hozzáteszem, egyiket sem kellett volna, legalábbis nem ebben a formában, mivel nagyjából 1 órába telt a majdnem 50 ország zsűri-szavazatának ismertetése... Teljesen felesleges volt élő bejelentkezésekkel nyújtani, az egészet le kellett volna zavarni max. 10 perc alatt. Ha nem alszom be 20 perc után (ami ilyen késői időpontban azért elég esélyes a legtöbb nézőnél), akkor is kb. ennyi idő után eluntam volna.

A kiemelt országokkal írt részeddel teljesen egyetértek, kifejtetted részletesen is, amire az előző hsz-emben utaltam. Én sem nézek utána a daloknak, a magyar indulón kívül fogalmam sincs a többiről a versenyig, viszont ami az elődöntőben megtetszik, azt a döntőben már várom (sokan pedig eleve el is döntik addigra, hogy arra szavaznak). A kiemelt országoknak erre így esélyük sincs a legtöbb szavazónál.

Az pedig tényleg szép, hogy ennyi éven keresztül sorozatban bejutunk a döntőbe, de azért kijárna már egyszer egy igazán jó helyezés is nekünk. Nem néztem statisztikákat, de 61 Euróvízióból azért a legtöbb ország már gondolom elhozott 1-1 első helyezést magának, nekünk meg a 4. és az 5. hely a legjobb eredményünk, ezek is csak egyszer-egyszer fordultak elő. Ez azért elég gyatra, függetlenül attól, hogy szimpátia-szavazás folyik a legtöbb esetben. Nem azt mondom, hogy küldjünk mi is Conchitákat, de vmi merésszel előrukkolhatnánk egyszer, mint az oroszok pár éve a nagymamakórussal. Persze ilyen konzervatív vezetés és véresen komolyan vett előválogató mellett erre esély sincs. De ennek ellenére sem értem a mostani helyezésünket, a Pioneer-t én az 5-be vártam, mert sztem volt megközelítőleg olyan jó, mint a Running pár éve.

Gundi meg sztem szimplán fáradt volt már a végére, attól még ő az egyik legalkalmasabb műsorvezetőnk egy ilyen esemény tudósítására.


Raiden: Igazából fél szemmel szoktam csak követni a műsort és csak menetközben kapcsolok oda, ezenkívül elolvasom a kapcsolódó híreket, ennyi. Van ennél sokkal több förmedvényebb műsor is a tévében. Az érdekességét az adja sztem, hogy melyik ország mivel rukkol elő.


Ami viszont meglepett, amit Gundi mondott a vége felé, méghozzá hogy van a versenynek junior változata is. Nah annak már egyáltalán nem látom értelmét, csak most nagy divat minden tehetségkutatót juniorosítani, így ez sem úszta meg... Mondjuk furcsa, hogy nálunk semekkora hírverése nem volt ennek, ha Gundi nem utal rá, nem is tudnék a létezéséről sem.
16.05.15. 14:09 #476
szbszig
Igen, a közönségszavazatokat már lezavarták sokkal gyorsabban. Ezt írtam is, hogy az elején nem tetszett, hogy pont ott nem voltak már külön bejelentkezések, és pont a nézők véleménye nem derült ki országokra lebontva, de végül meg tudták oldani, hogy így is izgalmas és látványos legyen szerintem.

Amit írsz, hogy a nagyoknak nemcsak előny, hanem hátrányban is vannak bizonyos szempontból ezzel, hogy csak a döntőben léphetnek fel, azzal maximálisan egyetértek. Akartam is mondani, amikor írtam tegnapelőtt a szabályokról, de már így is nagyon hosszú lett, meg a végére elfelejtettem. De az elmúlt években biztos említettem már én is, mert tényleg így gondolom. Annak ellenére, hogy a szavazók között van egy jelentős réteg, aki már előre tájékozódik: a hivatalos honlapon, a hivatalos applikációban meg lehet nézni minden indulót, YouTube-on fent vannak jó előre a dalok, sőt klipekkel általában, amelyek simán milliós nézettségeket gyűjtenek a verseny kezdetére; de biztos sokan vannak olyanok is, akik a műsorban találkoznak először a dalokkal. Én is ezt szeretem, először a színpadon látni a produkciókat, és csak utána olvasni utána, hogy kicsoda, micsoda az illető, mi inspirálta, mások mit mondanak róla, stb. Viszont éppen így magamon is jól érzem, hogy a döntőre az elődöntős mezőnnyel már kialakul valamennyi kötődés, illetve a legtöbb dal refrénje addigra már benne cseng a fülemben, az automatikus döntős dalok meg olyan furán hangzanak... Láthatóan ezt a problémát a szervezők is próbálják finomítani és áthidalni, ugyanis az utóbbi időben már meghívják mindig a hat döntős énekest az elődöntőkre, bemutatják őket, váltanak pár szót, sőt, idéntől a dalukból egy viszonylag hosszabb részletet vágtak be, míg korábban csak egy pár másodperces teasert kaptunk. De még így is hátrányban vannak szerintem.

Ugyanakkor valahol azt is érzem, hogy éppen azért, mert automatikus döntősök, ezek az országok sokszor nem veszik komolyan az egészet. És itt most nem arra gondolok, hogy valami vicceset vagy meghökkentőt küldenének, hanem pont ellenkezőleg, valami nagyon unalmasat. A selejtezős országok többsége legalább megpróbál valamivel kitűnni: vagy azzal, hogy zeneileg csiszolja tökéletesre a dalt, például tesz bele grandiózus áriákat; vagy valami mérsékelten egyedi zenei megoldást próbál belevinni; vagy ráfekszik a látványra, színpadi show-ra; vagy legalább elkomolytalankodja az egészet. A britek meg erre előálltak most is egy ilyen Joe & Jake fiúbandával, aminek már a neve meg a srácok külseje annyira generikus, hogy elsírod magad tőle. Hát még amikor elkezdtek énekelni...

Ami minket illet, mi az elmúlt években egyértelműen azt a vonalat képviseljük, akik nagyon komolyan veszik a versenyt. Egy zeneileg korrektül összerakott dallal megyünk, aminek általában még valami mondanivalója is van, a színpadkép viszont mérsékelten látványos és szórakoztató. Ez így pont arra elég, hogy bejussunk minden alkalommal a döntőbe, és ott a 20. hely környékén végezzünk. Ismétlem, amit a múltkor írtam, ez azért nem kis szó negyvenvalahány indulóból, hat éve folyamatosan ott vagyunk a mezőny első felében.

Azt ugyanakkor nem hiszem, hogy az aktuálpolitika túlzottan befolyásolná az eredményt. Azt az esetet leszámítva persze, amikor maga a dal szól a politikáról, mint a mostani győztes esetében. De ránk nem azért fognak vagy nem fognak szavazni, mert Orbánt bírják a külföldi nézők vagy sem. Most is olvastam mindenféle hajmeresztő teóriát előzetesen: politikai oldaltól függően egyesek azt próbálták sulykolni, hogy a népszerűségünk a béka segge alatt van jelenleg; mások meg pont azt, hogy már Európa többsége sem akarja a migránsokat, és egyre többen ismerik el Orbán kiállását a kérdésben, úgyhogy most már tutira ránk fog szavazni mindenki. A baráti, jószomszédi viszony persze befolyásolja a közönségszavazatokat, de az aktuálpolitika szerintem nem.

Valamit még akartam, de már megint elfelejtettem... Mindenesetre Gundi, remélem, megtanulja a jövő évi kijevi show-ig, hogy Dzsamalának hívják a győztest. A jamalázás nagyon kínos volt végig. Meg az eredményhirdetésnél is eléggé meg volt keveredve szegény, sokszor elfelejtette, hogy a pontok fele még hátravan; vagy az idén elért pontszámokat többször a tavalyiakhoz hasonlította, noha idén dupla annyi pontot osztottak ki, szóval ha mindenáron össze akarjuk mérni a korábbi eredményekkel, akkor meg kéne felezni őket.
16.05.15. 13:12 #475
RAI*DEN
Hát őszintén szólva minden tiszteletem a tiétek. Én amellett, hogy tutira agy, szem és fülrákot kapnék ettől a műsortól, képtelen vagyok nem leszarni az egészet. Annyira giccses és szar az egész, hogy őrület, ti meg esetlegesen élvezni is tudjátok. Amúgy ez, hogy az ukrán szám nyert elsőre tippre azt mondtam, hogy biztos azért, mert megsajnálta a többi ország őket, aztán mikor olvastam róla, hogy mi volt a dal témája, akkor meg már ki is derült, hogy tényleg... Annyira nevetséges és kiszámítható ez az egész műsor, hogy őrület. Ott van például mikor az a förmedvény nyert, tudjátok a szakállas csaj vagy mi a franc... Az is borítékolható volt anno.
16.05.15. 08:29 #474
Barthezz
Köszi a részletes válaszokat, így már tiszta a kép. Ez a kiemeléses rendszer tényleg egy vicc így, hogy rendre rosszul szerepelnek ezek az országok. De amúgy ez bizonyos szempontból éppen hogy hátrány is nekik a döntőn, hiszen a többi ország előadását már egyszer legalább látta mindenki addigra, így a nézők fülébe mászhat a dal a döntőig, míg a kiemelteknek olyan produkcióval kellene előrukkolniuk, hogy azonnal levegyen minden nézőt a lábáról. Elsőre fülbemászó nóta pedig nagyon kevés van.

A végeredmény nagyon komolytalan lett. Az ukránok nyilván erős politikai hátszéllel nyertek, megsajnálták őket, de ennek a versenynek nem erről kellene szólnia... Az ausztrálok majdnem győzelme is egy vicc, lassan átnevezhetjük Wold Vision-re, főleg, hogy az indexen most olvastam, hogy Kína is nagyon érdeklődik a verseny iránt. A szintén kiemelkedő eredményt elérő orosz produkció pedig sztem rendkívül giccses és ízléstelen volt.

Freddie nótája sztem a legjobb 5-ben benne volt, de nyilván a külpolitikánk miatt most mindenki utál minket, a 19. hely sztem ennek tudható be.

AZ eredményhirdetés pedig el volt cseszve. Ember nincs, aki ezt ki tudja várni. Kb. 20 perc után bealudtam és így csak reggel értesültem az eredményről. Addigra is már nagyon elhúzott az ukrán - ausztrál páros (bár akkor még az ausztrálok tűntek befutónak) és már egyértelmű volt az is, hogy nem leszünk az első 10-ben mi sem, így számomra érdektelenné is vált. A közönségpontokat ezek szerint gyorsabban lezavarták? Ott nem mentek végig már újra az országokon?
16.05.15. 01:55 #473
szbszig
Nem teljesen így képzeltem el az új eredményhirdetést. Azt tudtam jól, hogy a pontozást az idei évtől szétszedték két részre. Amivel igazából nem változott semmi, mert már hosszú évek óta a szakmai zsűri és a közönségszavazatok átlagából jönnek ki az országok által adott pontok 1-12-ig. Most gyakorlatilag megduplázták a pontokat, hiszen nem átlagolnak, hanem a szakmai zsűrik is adnak 1-12-ig, és a közönség is ad 1-12-ig külön-külön mindegyik országban. De én azt hittem, a zsűri pontjai után lesz egy újabb kör, és megint minden ország bejelentkezik, úgy ismertetik majd a közönségpontokat. Persze úgy nem hajnali 1-ig tartott volna a műsor, hanem legalább 2-ig maradunk. Ugyanakkor ezen már nem múlt volna szerintem, így is jóval hosszabb lett az egész a szokásosnál. Mindenképpen érdemes lenne megfontolni jövőre szerintem, hogy ne 21 órakor, hanem 20 órakor kezdjék, ha az elődöntőket nem is, de legalább a szombat esti döntőt.

Na, de visszatérve az eredményhirdetésre, az is meglepett, hogy ha már csak az egyik pontszámsorozatot ismertették a nemzeti tévébemondók, akkor az a szakmai zsűri pontszáma lett végül, és nem a közönségszavazatoké. Lévén az utóbbiak azok, amelyek nagyobb elismerésre tartanak számot szerintem. Hiszen az embereken múlik, melyik dalokból lesz sláger, és nem azon, hogy fél tucat szakértő mit mond. Ugyanakkor volt ebben a megoldásban is ráció végül. Egyrészt az, hogy előbb jöttek a zsűri pontjai, és a végső döntést a műsor legvégén mégiscsak a közönség szolgáltatta. Másrészt így finoman élét vették annak az évtizedek óta nevetség tárgyát képező jelenségnek, hogy a baráti országok egymásra szavaznak, hiszen a 12 pontokat most a szakmai zsűri döntése alapján hirdették ki, amelyek azért valóban szakmaibb döntéseket hoztak, és viszonylag nagy volt a szórás a jutalmazott országok között. Még akkor is, ha azért így is megfigyelhető volt a szomszédos országok összejátszása kicsit, de ezt fogjuk rá arra, hogy a hasonló kultúrájú országok zenészei jobban megértik egymás zenéjét.

És a közönségszavazatok kihirdetése is izgalmas lett végül. Bejött teljesen, amit jósoltak, hogy az utolsó pillanatig szoros lesz a verseny, noha a felénél, a zsűri pontjai után szerintem sokan már eldőltnek vélték az egészet az ausztrálok javára. Aztán nemcsak hogy fordítás lett belőle, de még matekozni is lehetett rendesen. Mondjuk amikor az ausztrálok kiszálltak az ötödik helyen, akkor én már sejtettem, hogy az ukránok fogják nyerni. Kiindulva abból, hogy milyen pontszámok születtek a korábbi években, az ukránoknak meglesz a közönségszavazatokból a legalább 300, az oroszoknak viszont nem lesz meg a legalább 400, annyit még senki nem gyűjtött eddig. De érdekes volt. Érdekes volt azt is látni tényleg, hogy a lengyelek például a nézőknél a harmadik legjobbak lettek, a szakértőknél meg az utolsó előttiek. Ilyesfajta drasztikus eltérések nyilván a korábbi években is előfordultak, de aki nem böngészte át a részletes Excel-táblázatot, annak ez soha nem tűnt fel. (Nem, én sem szoktam, nyugi. )
16.05.13. 12:39 #472
szbszig
Ausztráliában hatalmas hagyományai vannak az Eurovíziónak. Több mint 30 éve minden évben közvetítik a versenyt, és rengeteg ember nézi, még az időeltolódás ellenére is. Azt ne kérdezd, miért alakult így, de így van. Ezért a szervezők már a korábbi években is tettek gesztusokat feléjük: köszöntötték mindig az ausztrál nézőket külön, volt ausztrál vendégelőadó a köztes fellépők között, stb. Aztán tavaly először, a jubileumi 60. Eurovízión adtak nekik egy rendes lehetőséget is, hogy elindulhassanak. Eredetileg csak egy kivételes alkalomnak szánták, de persze akkora sikere volt Ausztráliában, hogy maradhattak idénre is. Azt viszont igazából még most sem tudni, hogy hosszú távon mi lesz velük. Elvileg a résztvevő ország közvetítő tévécsatornája aktív tagja kell legyen az Európai Műsorsugárzók Uniójának (vagy ismertebb rövidítéssel EBU, ennek a logója meg az Örömóda megy minden adás elején ugye), ahova való felvételt pedig az Európai Sugárzási Terület (EBA) országai kérhetnek. A terület határai tágabban vannak meghúzva Európa földrajzi határainál, így lehetséges, hogy Izrael indulhat rendszeresen, sőt, egy alkalommal Marokkó is részt vett már a versenyen, vagy Libanon is nevezett már, még ha visszalépett utána. Ausztrália persze nagyon nem fér bele a fenti területbe, külön döntéssel mégis elindulhattak. Valószínűleg a szabályrendszer módosulni fog az elkövetkező években, mert például Kína is érdeklődik már, ott is közvetítik a versenyt néhány éve, és ekkora piacokat egyszerűen nem lehet kihagyni, gazdasági szempontból öngyilkosság lenne. De hát így van ez jól, az Eurovízó nagyon sokat változott az eltelt 60 év alatt. Mind a produkciók terén: eredetileg ugye csak énekeltek, és élő zenekar kísérte őket, ma pedig már a táncon, az előadáson van a hangsúly, és a zene nagy része felvételről megy. Illetve a műsor célja terén is: ahogy a tegnap esti adásban is elhangzott, az Eurovíziót kezdetben nem elsősorban szórakoztató műsornak szánták, inkább a háború utáni együttműködés megerősítésére az európai országok között, valamint annak kipróbálására, hogy az európai nemzeti tévétársaságok össze tudnak-e hozni egy ilyen nagyszabású, közös tévéműsort.

Na, kicsit elkalandoztam, úgyhogy a másikat csak röviden. A vasfüggöny leomlása és a keleti blokk országainak feldarabolódása után hirtelen a duplájára (huszonegynéhányról negyven körülire) nőtt az indulni szándékozó országok száma. 2004-től van a jelenlegi két elődöntős rendszer. Előtte majdnem egy évtizedig nem volt elődöntő vagy selejtező, egyszerűen az országok egy részét a korábbi évek teljesítményeinek átlaga alapján minősítették, és a leggyengébbeket kizárták, nem indulhattak a következő évben egyáltalán. 2000-ben hoztak egy döntést, hogy az öt nagy országra (brit, francia, német, olasz, spanyol) ez a kizárásos szabály nem vonatkozhat, ők mindenképpen indulhatnak. 2004-től ez úgy módosult, hogy az elődöntőben nem kell részt venniük, automatikusan a döntőben léphetnek fel. És hogy miért? Mert ők az EBU legnagyobb befizetői, az EBU költségvetésének döntő részét ők öten állják. Aztán hogy mennyire igazságos ez az egész, az más kérdés. Különösen annak fényében, hogy a versenyben jellemzően borzasztó gyengén szerepelnek, talán Lena volt az egyetlen, aki 2010-ben nyerni tudott, és nagyobb eurovíziós karriert futott be azóta. Persze a többi ország is rendszeresen vitatja ezt, hogy a nagyokkal kivételeznek, és az időnkénti távolmaradások oka is igen gyakran éppen ez.
16.05.13. 11:06 #471
Barthezz
Nálam a grúz rockegyüttes nyerte a tegnapi napot, szerencsére tovább is mentek, a norvégokat ellenben sajnáltam, mert jó dallal jöttek.

Viszont 2 dolgot nem értek, szbszig biztos tud válaszolni a kérdéseimre.

Először is mi a francot keres egy Eurovízión Ausztrália? Izraelt még úgy ahogy megértem, futballban is Európához vannak sorolva (ahogy Kazahsztán is, amiben ellenben már semmi logika nincs), de Ausztrália, a Föld teljesen átellenes pontjáról? Értem én, hoyg brit gyarmat volt, meg a zászlójukban is ott a brit zászló, de ilyen alapon Új-Zéland plusz az összes volt afrikai és közép-amerikai brit / francia / spanyol / holland stb. gyarmatország is indulhatna....

A másik kérdésem a kiemelés rendszere. A tavalyi győztes és egyben rendező ország kiemelése az tiszta sor, nah de a másik 5 ország? Milyen alapon? Miért pont ők? Ez persze korábban is így volt, csak mindig elfelejtettem megkérdezni.
16.05.13. 01:00 #470
Germinator
"Akkor mégis hogy lehet az, hogy egy olyan szám, amiben még meztelen pasi is szerepel, nem jut tovább a selejtezőből?"

Ez komoly kérdés?
16.05.13. 00:53 #469
szbszig
Mondják, különösen az utóbbi időben, hogy az Eurovízió az LMBT közösség legnagyobb bulija, illetve hogy különösen népszerű a melegek körében. Ez egyébként valóban így van, amit remekül szemléltet az, hogy az USA-ban legújabban egy kifejezetten LMBT-tematikájú tévécsatorna adja a műsort. Akkor mégis hogy lehet az, hogy egy olyan szám, amiben még meztelen pasi is szerepel, nem jut tovább a selejtezőből? Gondolok természetesen a fehérorosz indulóra, aki a meztelenség mellett azzal is próbált kitűnni, hogy eredetileg élő farkasokat akart felvinni magával a színpadra. Aztán amikor ezt nem engedélyezték neki, maradt ez a verzió, hogy a LED-falra vetítik a farkasokat.

A másik erősen botrányszagú dal természetesen az ukránoké. A csaj krími tatár származású, a szöveget pedig a krími tatárok 1944-es, Sztálin általi deportálása inspirálta, de párhuzamba állítható a Krím jelenlegi orosz megszállásával is, amit egyébként ő maga sem titkol annyira. Attól függetlenül, hogy a dal zeneileg kimagasló, legalábbis ebből a mezőnyből mindenképpen, és van benne örmény duduk (ami először 2010-ben tette tiszteletét az Eurovízión) meg azeri mugham stílus (amire viszont az azeriektől várhattunk volna még egy darabig, mert ők ugyebár svéd popdalokat importálnak inkább), plusz még a mondanivalója is erősen szuggesztív és megható, érdekes kérdés megint csak, hogy a politikaellenes szűrőn mégis hogy a fenébe mehetett ez át?...
16.05.11. 12:32 #468
Sityi
Nem is tudom már melyik dal volt az, de nekem Melanie C és Bryan Adams When You're Gone dala ugrott be. A feleségemmel csak lestünk, hogy mennyire hasonlít...
16.05.11. 12:15 #467
Barthezz
Fél szemmel követtem én is. Nekem tetszik Freddie dala, bár az ilyen dubstepes ritmusú, kissé rockos beütésű, nagyot éneklős dalok mindig is bejöttek nekem, a hörgős, rekedtes éneklést (nem tudom, mi a zenei hivatalos neve) pedig szintén nagyon szeretem. Egyben pozitív csalódás is az előadó számomra, mert a tv2 Rising Star-ja előadók tekintetében az X-Faktor Jimmy Fia Krisztián - Stone-os évadát idézte, így utólag is meglepett, hogy akadt köztük azért olyan előadó is, aki tényleg jól tud énekelni (akit persze a tv2 szánalmasan a hangja helyett az elhíresült zuhanyzós jelenettel akart eladni...).

A feliratozós baki nekem is feltűnt, az összefoglalóban az orosz - azeri dal esetén cserélték össze, nem is értettem, én vagyok-e most a hülye, vagy tényleg elbarmolták?

A ciprusi dal egyébként nem egy már régóta ismert dal egy az egyben történt átirata? Egész biztos, hogy én ezt egy időben, évekkel ezelőtt elég sokat hallottam már és baromira meglepett, hogy nem saját szerzemény eléneklésével is lehet indulni ezen a versenyen. Már ha tényleg jó a sejtésem és ez egy már régóta létező dal.

A menekült propaganda pedig tényleg no comment...
16.05.11. 00:17 #466
szbszig
Ez most komoly, hogy a köztes produkció (hivatalosan interval act a neve, gyakorlatilag viszont majdnem a műsor legvégén van, közvetlenül az eredményhirdetés előtt) egy menekültpárti propaganda volt? Én legalábbis elég nehezen tudom máshogy értelmezni azt, ahol kormos arcú, szürkére festett, szomorú tekintetű emberek táncolnak imitált bombarobbanásokra meg lövéshangokra, és eljátsszák, hogy lelövik őket. Pláne ha ezt Svédországban adják elő, amely ország ugye a befogadáspártiság egyik élharcosa jelenleg a kontinensen. Nem úgy volt, hogy az Eurovíziótól távol tartjuk a politikát? És én még azt hittem, hogy megint az örmények szolgáltatják majd a témát, akik persze ezúttal is becsempésztek legalább egy hegyi-karabahi zászlót magukkal az élő show-ra, amit vígan lobogtattak, legalábbis addig, amíg a műsor végére el nem szedték tőlük.

Amúgy a rendezés összességében is elég enervált volt szerintem. Ezen mondjuk kevésbé lepődtem meg. Nyilván nem tett túl jót a show-nak, hogy három éven belül megint ugyanott, Svédországban kerül megrendezésre, és még a műsorvezető is ugyanaz a személy, aki három éve volt. A gegek nem voltak viccesek, inkább fárasztóak és unalmasak voltak: megint stockholmi városnézés, megint az ABBA mindenfelé... Akiket én személy szerint bírok mint együttest, de szerencsétlen svédek tényleg mindig őket cibálják elő. Egyedül a Europe együttes kétszeri bevágása volt jó poén, bár azt is sikerült majdnem túlmodoroskodni. Még a feliratozásokat is sikerült többször összekeverni, ilyet azért Eurovízión nem nagyon láttam eddig.

Maguk a dalok elsőre annyira nem fogtak meg, de többségük azért elég fülbemászó, úgyhogy a másodszori, harmadszori ismétlésre már kellemesebben csengtek. Amiket viszont nem bírok (továbbra sem):
1. A külföldi, jellemzően svéd sztárzeneszerzőktől importált dalokat. Az azeriek például ezt csinálják már konkrétan nyolc éve folyamatosan.
2. Amikor a színpadi effekteken, látványon van kizárólag a hangsúly, a dal tulajdonképpen csak kamu. Az oroszok mindig is élen jártak ebben, kezdve attól, amikor szintén nyolc éve Edvin Marton hegedült, a háttérben pedig Jevgenyij Pljuscsenko jégtáncolt egy pocsolyán, egészen a ma esti produkciójukig.
3. Amikor elfelejtik felöltöztetni az előadókat, és a csöcsfaktorral akarják eladni a dalt. És igen, tudom, hogy ez a profi popszakmában is divat manapság, de az az örmény csaj például teljesen úgy nézett ki, mint aki otthon felejtette a szoknyáját.
4. És ha az előadó túlságosan modoros. Azt a nyálas, hipszterkinézetű észt kölyköt például ütni tudtam volna legszívesebben.

Ami Freddie-t illeti, nekem a srác szimpatikus, már az alapján, amennyit eddig hallottam róla, meg láttam, a dala viszont egyre kevésbé tetszik. Már a magyar mezőnyből sem tartozott a kedvenceim közé, de azóta valahogy még szürkébbnek találom. Ennek ellenére persze örülök, hogy továbbjutott. Azért itt szeretném megjegyezni, hogy az elmúlt hat évben minden alkalommal bejutott a magyar induló a döntőbe. Ezt a selejtezős országok közül egyedül az azeriek, az oroszok és a svédek mondhatják el magukról jelenleg, senki más, most gyorsan végigfutottam. Lehet, hogy aztán a döntőben nem voltunk ott az élmezőnyben minden alkalommal, de már a rendszeres bejutás is nagy szó, igenis értékelni kell. Pláne ha azt hajtogatjuk állandóan, hogy nekünk nincsenek olyan baráti országaink, akik teljesítménytől függetlenül ránk szavaznának folyton.
16.04.22. 19:33 #465
szbszig
Kizárták Romániát az Eurovízióról.

Azért ez komoly szankció nagyon. Ilyenre nem nagyon emlékszem a verseny történetében. Mondjuk ez még hagyján, de ha tényleg a foci-Eb-t és az olimpiát se közvetítheti a köztévé majd Romániában, akkor viszont ki fog törni a forradalom odaát...
16.03.02. 17:00 #464
szbszig
Put In, Put Out

Ez kurva jó. Talán még egy jégkorongozó Putyin hiányzott volna nekem belőle, de már így is bőven elég utalást vonultattak fel a klipben. Kár, hogy politikai témájú dalok nem indulhatnak még mindig az Eurovízión.
16.02.29. 12:17 #463
Sityi
Vélemény a döntőben elhangzott dalokról:
Mielőtt belekezdenék, egy pillanatra álljunk meg és nézzük meg, kik nyertek az elmúl pár évben: vagy valami fülbemászó fullkommersz dalocska (például tavaly a Demons Måns Zelmerlöwtől, a Satellite Lenától) vagy pedig valami sokkoló produckió (Conchita Wurst: Rise Like a Phoenix, Lordi: Hard Rock Hallelujah). Ennek tükrében próbáltam azt nézni, melyik produkcióval lehet reális esélyünk egy jó helyre az idei versenyen.

- Mushu: Ők jók lesznek úgy 3 év múlva, mert mernek egyediek lenni, még ha ez jelenleg leginkább a ruhájukon mutatkozik meg. Nekem a steampunk jobban bejött az előző adásból.

- Parno Graszt: Nagyon tetszett, de az a sanda gyanúm, hogy sikeresek maximum a Kárpát-medencében lehetnek, de nem az Eurovízión - ott szerintem nem nagyon jöttek be eddig az ilyen próbálkozások.

- Berkes-Tóth: Annyira semmilyen a számuk, hogy az valami elképesztő. Plusz Andinak sikerült egy-két helyen hangilag elmásznia a dallamtól, no de sebaj. Nem értem, mit zabált rajtuk a közönség, hogy mindkét adásukból ők juttatták tovább őket.

- Petruska: Ő is jó volt, de szerintem hiányzik az az átütő erő a dalából, ami miatt nemzetközi siker lenne.

- Oláh Gergő: Ő ügyesen poposította a cigány motívumokat, és szerintem esélyes is lehetett volna az Eurovízión, ha angol a dalszöveg (ritka az, amikor nem angol szövegű dal nyert).

- Kállay Saunders Band: Nagy peche volt, hogy technikai problémák miatt elrontotta a dalát. A rendező meg óriási hibát követett el, hogy instant ismétlési lehetőséget adott neki, mert másodjára fejben már nem volt ott és persze megint pocsékul szólt. Lemehetett volna Vásáry André, hogy legyen egy kis ideje összekapnia magát. Maga a dal egyébként bár nem volt rossz, de szerintem beleszürkült volna a mezőnybe, ha kijut.

- Vásáry André: Csalódás volt, azt kell mondjam. Tenorként rettenetes (semmi test nincs a hangjában, fejhangon ordít), kontraaltként még talán használható lenne, de akkor nem csak egy ismétlés alatt kéne szopránként énekelnie. Ahhoz kevés volt a hangja, hogy betöltse a színpadot, és elég legyen csak a mikrofonnál állnia. Ha merészebb lett volna a stylist, kihozhatott volna belőle valami emlékezetes extrémitást, amivel - mint a példa mutatja - nagy figyelem kísérte volna kint.

- Freddie: Direkt a végére hagytam, mivel ő nyert - és igazából a felhozatalból nekem úgy tűnt, neki van a legtöbb reális esélye, hogy jó helyezést érjen el Stockholmban. Maga a dal tucatzene, viszont olyan jól összerakva, hogy emlékezzen rá egy ideig az ember, a színpadi előadás meg nem volt rossz - főleg a doboló kopasz volt látványos. A színvonal szerintem így megvan, persze kérdés, mire lesz ez majd elég.
16.02.28. 00:15 #462
quervo
Nem rossz. Az összes induló az elmúlt 10 évből "nem rossz". Úgy lenne értelme ennek az egésznek, ha a nagy versenyen már nem lenne szavazás. Itthon meg lenne egy, oszt kész. Beadják a dalt, "szakmai" zsűri eldönti, ki mehet a tévébe, egyszer előadják playbackkel (ami amúgy tavalyelőtt még kötelező volt, legalábbis a hangszerek nem szólhattak élőben, lol), és akkor nincs ez a jópofiskodás ezekkel a plusz körökkel, ahol úgyis ugyanazok a dalok szólnak mindig, és akkor egy Zsédát sem kell 10-szer meghallgatni, hogy mit gondol, már ha ő gondolja, amit mond.

De kint már tényleg nem kéne szavazni, mindenki megmutatja a saját dalát, megy rá egy jó nagy buli (amire állítólag tőlünk nyugatra Európa legnagyobb melegfesztiváljaként tekintenek), és akkor nem lennének ezek a finom kis politikai sértődések sem.

Annak viszont örülök, hogy ezek az új magyar popdalok azért már megszólalgatnak, sokkal jobban állunk hangmérnökökkel, mint akár csak 5 éve.
16.02.27. 22:32 #461
szbszig
Vélemény? Most véletlenül láttam a válogató végét. Nem hallottam az összes számot, de szerintem annak a Petruskának több esélye lett volna kint, mint ennek a Freddie-nek.
15.05.24. 07:33 #460
gregmerch
Őszintén megvallva (írom ezt úgy, hogy egy másodpercet nem láttam az idei versenyből, de lelkesen néztük a hazai válogatókat), a magyar mezőny rém gyenge volt. Boggie lemezeit kedvelem, a Zasszonynak meg is van az idehaza megjelent eddigi kettő, de messze nem ez a szám volt a legjobb választás sem az említett előadó részéről, sem pedig a magyar indulók közül. A mondanivaló kevésbé fontos egy ilyen nemzetközi megmérettetésen a fülbemászó tónusoknál. Az utóbbi években majdnem mindig valami szerelmes ballada nyert, alkalomadtán könnyes szemű duók által előadva. A "make love, not war" és " my only wish is world peace" életérzés abszolút rendben van, csak ezekre az Eurovíziós cuccokra nem feltétlen ilyet kell delegálni. Persze tavaly Kállay-Saunders Andrásnak is volt mondanivalója, de az egy jóval dinamikusabb és fülbemászóbb dal volt. Hogy a kicsit dilis Kedvesemet már ne is említsem .

Mindez totál szubjektív vélemény, nem vitaindítónak szántam!
15.05.24. 01:59 #459
szbszig
Mindenesetre az aktuálpolitika jelentőségét, azt hiszem, végleg kizárhatjuk. Ha valakit utálni kell jelenleg Európában, azok az oroszok, erre kis híján megnyerték, egy egyébként szerintem bántóan semmilyen dallal. És nemcsak a volt tagköztársaságok, hanem a nyugat-európai országok is bőszen osztogatták nekik a magas pontokat.
15.05.24. 01:24 #458
szbszig
Azért elvárnám, hogy ilyenkor már fent legyenek az elődöntők pontos eredményei a hivatalos honlapon...
15.05.22. 09:02 #457
sHarris
Igen, ezért mondom, hogy betegektől ez meglepően jó produkció, viszont zeneileg egy kamionnyi szarhoz tudnám hasonlítani. A szövegről itt egy kis magyarázat, a minun pitää szerkezetet most már legalább megjegyeztem. Hasonló stíluban egyébként még a Teräsbetonit említeném meg, akiket már linkeltem párszor. Azért tényleg van különbség. Bár sajnos ők se jutottak semeddig se, de legalább a stílus kedvelőivel megismertették az együttest (aztán fel is oszlottak pár évre rá).

Egyébként egészen megdöbbentő, hogy nem ők (mármint a Down-kórosak) nyertek. Pedig én azt hittem, hogy ez az egész bundaverseny a polkorrektség javában zajlik. Hm.
15.05.21. 23:33 #456
szbszig
Azt mondja Gundi, hogy 60 év után most először fordult elő az Eurovízión, hogy két induló dalnak is ugyanaz a címe (Warrior és Warrior). Elsőre talán rendkívül valószínűtlennek tűnik valóban, én viszont azt mondom, inkább az a csoda, hogy ennyit kellett várni rá. Csak egy példa: a ciprusi produkció címe One Thing I Should Have Done, de a refrénje, és ami a mondanivalójának lényege, hogy "I should have been there for you". Na, ezt követte közvetlenül a szlovén dal Here For You címmel... Illetve most nincs kedvem végignyálazni az összes ma esti dalszöveget, de a 17-ből úgy 10 dal részben vagy teljesen a szerelemről szólt természetesen megint.
15.05.21. 10:46 #455
Christoph
Hangsúlyozom: nem azért nem odaillő a finn banda, mert Down-kórosok, hanem mert gyengék. Csak, hogy ne kezdődjön megint a szájtépés az elfogadásról, meg hogy keresztényfehér kirekesztő vagyok.
15.05.21. 10:43 #454
Christoph
Ha fel akarsz háborodni akkor meg fogod találni a mondanivalómban az ürügyet. Csak épp te most nagyon szeretnél engem valami kirekesztő, korlátolt hülymagyarnak beállítani. Nem tudom hol írtam pl. hogy a Down-kóros banda aberrált lenne. Jelen esetben nekem a szakállas férfi az aberráció, a finn banda csak egyszerűen színvonaltalan és nem oda illő. Csak hogy tisztázzuk az ilyen direkt félreértéseket.

Ne hogy azt hidd, hogy te most valami haladó dolgot fogalmaztál meg itt a maradi posványban. Szerintem a fogyatékkal élők azok akik a legjobban utálják, ha különbséget tesznek ők és a "normálisak" közt. Egyébként sem hiszek abban, hogy vannak normálisak és nem normálisak. Mindannyian különböző mértékű fogyatékossággal születünk a tökéleteshez képest, ami számtalanszor csak rosszabb lesz a neveltetés által. Szerintem azt kell mérlegelnie egy embernek, hogy milyen területen tud leginkább kiteljesedni. Ezért írtam a kosaras példát magamra. A kosarasok világában én bizony nem vagyok normális, ezért nem is foglalkozok ezzel az egésszel, máshol keresem a boldogságom. Számtalan példa van, hogy fogyatékkal élők hatalmas teljesítményt érnek el, Stephen Hawking a legjobb példa erre. Őt pl. pláne nem merném nem normálisnak nevezni, pedig egy kalap kakit nem érne a teljesítménye egy dal- vagy futóversenyen. Ettől még mellesleg korunk egy legnagyobb elméje.
Biztos könnyű direkt félreérteni engem, mert kerülöm a polkorrekt maszlagot, de semmi megalázót nem szándékoztam írni. A Down-kórosok például azt az ajándékot is megkapják a nehézségeik mellé (amiket pont a "normális világ" idéz elő legtöbbször), hogy nyílt, őszinte, gyermeki szívvel tudják szemlélni a világot. Lehet még sokszor boldogabb emberek ők, mint azok, akik sajnálkoznak rajtuk. Ettől még számomra az nem zenei produkció, amit az eurovízión műveltek, nem tudok mást mondani.
15.05.21. 10:25 #453
Christoph
Egyrészt nem jutottak tovább, tehát jelen esetben az együttérzés nem volt elég. Természetesen tiltani nem kell senkit az indulástól, csak épp nyilván a finneknél is volt ám válogató, így megfosztottak egy bizonyára alkalmasabb csapatot az indulástól. Illetve én egy normális dalversenyen azt szeretném látni, hogy dalok versenyeznek (más kérdés, hogy ez nem egy normális dalverseny). Itt a zenének minimális szerepe van és megfosztanak attól, hogy minőségi tartalmat kapjak. Na itt vannak a problémák, "sérülések".

Az esélyegyenlőség a kosarazásnál egyáltalán nem adott, mivel ő mondjuk 20 centi pluszból indul. Pont arra akartam ezzel utalni, hogy lehet machinálni, csalni, de versenyhelyzetben szerintem ez mindkét fél számára megalázó. Az megint más kérdés, hogy a hátrányos helyzetből induló gyerekeket megpróbáljuk pozitív lökésekkel a jó útra sarkallni, csökkenteni az egyenlőtlenségeket. De ezt nem keverném ide, ahol elméletileg egyenlő felek közti versenyről van szó. A verseny ott akkor merülhet fel, ha pl. pluszpontokat kap egy felvételin. De ez már egy másik téma.
15.05.21. 10:17 #452
Germinator
Jézusom, emberek... komolyan ott tartunk, hogy Down-kórosokat alázunk meg? A nem tradicionális szexualitással rendelkező emberek már nem elég? Hát jó...

Én nemtom felfogni, hogy hogy lehet kiakadni azon, hogy egy utolsó igénytelen popzenei nyálversenyben elindul egy Down-kórosokból álló csapat, kkkki a faszt érdekel eleve és mi a jelentősége az Eurovíziós Dalfesztiválnak? Úgy csináltok, mintha az EU elnökének választották volna meg őket, nem nyom az ég világon semmit a latban, ez csak egy kibaszott tévéműsor, egy verseny, egy show (most már muszáj ilyen közhelyeket mondanom). A többség még úgy ahogy megfogalmazta a véleményét itt, de Christoph beszólása mellett már tényleg nem tudok elmenni. "Mintha valami verseny lenne, hogy minél képtelenebb, sokszor egyre aberráltabb dolgokat fogadjunk el természetesnek." Igen bazdmeg, mert lehet, hogy te egy klasszikus emberként születtél meg, aki a kortrendeknek tökéletesen megfelel, fehér vagy, keresztény európai országba születtél, férfi vagy, heteroszexuális, egészséges, de egy pillanatra képzeld már el, hogy ezen tulajdonságok közül akár egy is más, és rögtön ott találod magad, ahol az elmúlt 10.000 évben egészen máig(!) találta magát egy néger, egy nő, egy homoszexuális, vagy - teljes megdöbbenésemre ezek szerint - egy fogyatékos.

Most nem azzal akarok vitatkozni, hogy mennyire használják ki szegényeket egy show kedvéért, mert lehet, hogy full élvezik és maguktól akartak erre jelentkezni, de lehet, hogy bedarálta őket a médiagépezet, ezt ezen a ponton nem tudhatjuk, és erről akár lenne is értelme szót váltani, de azért itt jó páran azt fogalmazták meg, hogy nekik azzal van bajuk, hogy "normális" emberek között kénytelenek nem normálisakat nézni. Milyen dolog az, hogy amikor én bekapcsolom a tévémet normális emberként, nem normális embereket látok?? Ki engedte ezt meg? Amúgy őszintén elhiszem, hogy sokakat sokkol az, ha olyan embereket látnak, akik nem felelnek meg az ezeréves kliséknek, de szerintem ilyenkor nem a világgal van a baj.
15.05.21. 10:07 #451
LordMatteo
Azért azt ugye tudjátok, hogy végül nem jutottak tovább? ...

Tök jó dolog, hogy odaálltak és megcsinálták, egy Dawn-kórosnak ez kb. olyan lenne, mint ha most nekem ki kellene állnom a színpa... ohwait. Lényeg a lényeg, nekik ez hatalmas dolog, de egy versenyen nehogymár... majd ha lesz hátrányos helyzetűek Euruvíziós, akkor oda.
15.05.21. 09:52 #450
-T0ng-
És látod ezért bonyolult az esélyegyenlőség kérdése:

Te nem próbálkozol a kosarazással, mert alacsony vagy, de senki nem tiltja meg neked -> ergo az esélyegyenlőség megfelelően működik

De az az esélyegyenlőség megsértése, ha te kosarazol is a barátod csak azért csal, hogy neked sikerélményed legyen?

Az mindenképpen az lenne, ha pl. te egy zsákolásért nem 3, hanem 6 pontot kapnál csak azért, mert alacsony vagy, és ez már az állam esélyegyenlőségi törekvéseinek negatív visszhangjával azonosítható. Sok esetben ugyanis az állam az egyenlő esélyeket többletjogosítványokkal oldja meg, ami viszont a többséget negatívan diszkriminálja.

Maradjunk annyiban, hogy senkit nem sért a Down szindromások versenyeztetése, az már más kérdés, hogy a szavazók velük éreznek jobban együtt, de ennyi erővel bárki előrukkolhatna egy olyan számmal, ami veri az ő produkciójukat, sőt: Lehet,hogy van olyan aki pont azért, mert Down szindrómások nem rájuk szavaznak. Szóval nem látom, hol sérülne itt bármi is.
15.05.21. 09:47 #449
-T0ng-
Hát azért ez a liberális demokrácia vad hajtásai egy erős kifejezés, de abban egyet értek, hogy sokszor a helytelenül pozitív diszkriminációnak nevezett elv azokat teszi előnyösebb helyzetbe másokkal szemben, akit pont, hogy egyenlővé kéne tenni. Ez a tendencia ugyanakkor szerintem nem a liberalizmus, egyszerűen csak a megfelelési kényszer, az emberi jóakarat és együttérzés kihasználása.

Én személy szerint elég liberálisan gondolkodom, de ez az esélyegyenlőség terén addig terjed, hogy mindenkinek az jár, ami másnak is annál se több se kevesebb. Ismerek egy vak srácot, elvégzett egy egyetemet és soha nem vágyott arra, hogy bárki is kivételt tegyen vele és hála az égnek soha nem is tettek vele. Mert, hogyan érezné magát normálisnak, ha vele mindig kivételeznek csak azért, mert nem lát. De ugyanezt gondolom a melegek, transzneműek kérdéséről is: Nem számít az, hogy kit szeret, vagy hogy érzi jól magát, nekem is meleg ismerősöm, de ő is tudja, hogy ebből nem kell nagy felhajtást csinálni. Egy hetero sem csinál parádét, hogy megmutassa kit és hogy szeret.

Az ilyen versenyeknek viszont mára ez lett a lényege. Akkor eladható egy produkció, ha a mondanivalóját eszi a nép. Egy békéről szóló szám szép és jó, de ha fellép egy Down szindrómás csapat az még jobb. Teljesen normális, hogy felléphetnek és tényleg az egyenlőség részét értelmesen ragadja meg, hogy ugyanúgy indulhatnak mint bárki más. De az már nem a versenyző és nem a versenyszervező hibája, hogy a szavazók velük jobban képesek szimpatizálni. Az a szavazók saját elcseszett értékrendje, hogy mindenki akit másnak hiszünk, látunk másként is kezeljük.
15.05.21. 09:29 #448
Christoph
Ezzel a finn csapattal megint sikerült bizonyítania Európának. Mintha valami verseny lenne, hogy minél képtelenebb, sokszor egyre aberráltabb dolgokat fogadjunk el természetesnek. Ez teljesen szembe megy, nem csak a fair playjel, hanem azzal is ami célja egy versenynek: egyszerűen csak versenyezni azonos feltételek mellett. Az egyik oldalon megy az hogy esélyegyenlőség (ami helyes gondolat alapból), a másikon meg durván csalunk az esélytelenebbek javára. Most az kinek lenne jó ha ez a finn banda, ezzel az élvezhetetlen valamivel, az emberek szánalmából menetelne? Kit akarunk becsapni? Szar lehet elfogadni, de akinek nincs lába nem tud futóversenyen indulni, ez van. Viszont rengeteg dologban meg tudja állni a helyét. Születésünktől fogva nincs esélyegyenlőség, amit a liberális demokrácia vadhajtásai nem akarnak egyszerűen elfogadni. Nem teljesen igazságos az analógia a Down kórosokkal szemben, de pl. én meg sose voltam elég magas a kosarazáshoz és nem is szerettem volna soha, ha a 190 centis barátom mondjuk szánalomból csal a javamra...
15.05.21. 01:40 #447
szbszig
Az Eurovízión a hangszeres kíséret felvételről megy, szóval az teljesen rendben van, hogy az énekesen kívül a többiek csak dísznek vannak ott a színpadon. Pláne amennyiben a stúdióban előzetesen ők maguk játszották fel a zenesávot. Egyébként pedig, mint azt Gundi is elmondta, dokumentumfilm is készült már róluk, számtalan albumot kiadtak, koncerteket tartottak, ilyen méretű kamu aligha létezik.

Amiről viszont Gundi például nem beszélt, hogy az örmény formáció kizárólag erre az alkalomra alakult, alig két-három hónappal a verseny előtt, és hát nem véletlenül éppen száz évvel az örmény népirtás (1915) után jutott eszükbe egy az örmény diaszpórát reprezentáló dalt, illetve a világ minden kontinenséről összeválogatott csoportot a színpadra állítani. Persze nálunk mostanában keleti nyitás van, meg az azeriekkel barátkozunk jó pár éve, úgyhogy a fenti részleteket nem nagyon reklámozzuk a közszolgálati tévében. Megjegyzem ugyanakkor, hogy számomra az örmények ilyenfajta korteskedése sem túl szimpatikus, és ezen dal esetében sem értem feltétlenül, hogy a szervezők hogyan engedhették őket indulni vele, mert a politikai utalások viszont – elvileg – szigorúan tilosak az Eurovízión... És ez utóbbit tényleg következetesen be szokták tartatni. Lásd például a grúzok 2009-es, meghiúsult We Don't Wanna Put In című próbálkozása; illetve Boggie is, a hazai válogatóval ellentétben, ezért nem olyan háttér előtt énekel, amelyen azt részletezik éppen, hány ezer palesztin gyereket mészároltak le az izraeli fegyveres erők az elmúlt években...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.

keresés a fórumban


Kedvenc témák | Súgó (FAQ) | Fórumszabályzat