Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

BejelentkezésFórum

Zene

»» GHYMES

11.01.14. 16:15 #10
Pras
@atka1: Kétség nem fér hozzá; de önmagával összevetve ez az album azért sem nem olyan eredeti (persze, ez kétélű fegyver, ha rendesen változ(tat)nának ,akkor meg azért nyavalyoghatnának az emberek, hogy "Hol a Ghymes-zene?" lásd az el.gitárral kapcsolatos fenntartásaimat. Egy Led Zeppelinnek nagyon oké, egy Ghymesnek nagyon nem.), sem nem olyan dinamikus (persze, erre meg lehet válasz, hogy ők sem lesznek fiatalabbak.) Éppen azért szívom a fogam, mert attól a Ghymestől, aki pl. egy Johann-ban megmutatta, mit lehet művelni egy hegedűvel, egy Üzenetben megmutatta, mit lehet művelni egy cimbalommal, és ezt a sort szinte a végtelenségig folytatva: stb., vagy aki csak úgy nagy általánosságban olyan számokat tett le az asztalra, mint a Tánc a hóban, a Bazsarózsa, vagy a (szerintem méltatlanul hanyagolt) Bárka, de, hogy újabbakból is merítsek, ott van az Életvíz - na, egy ilyen Ghymestől nem ez az a CD, amit vártam. Hazudnék, ha azt állítanám, a műveiken végigtekintve nem volt "logikus lépés" ez az album, és az sincs kizárva, hogy az én ízlésem maradt egészségtelenül kozervatív, egyszerűen, nekem ez valahogy nem stimmel. Már, ahhoz viszonyítva, amennyire széttépték az embert a korábbi alkotások.

@akmarilla: Akár még irigyelhetnélek is, elképzelhető akkor, hogy a legjava még hátra van Neked. Mostanság koncertre én sem fogok eljutni, még nyáron is hótt' esélytelen lesz valószínűleg - egyébként sem gondolnám, hogy bármit megváltanék (Azért Szarka Tamást nem úgy ismerem interjúkból, innen-onnan, mint aki magáért ne állna ki ), másfelől pedig, nem is akarok. Művészek, szabadok, nekem az jutott, hogy eldönthessem, meghallgatom-e őket, avagy tetszik-e, amit csinálnak.
11.01.14. 15:51 #9
akmarilla
hát ilyen sebes válaszra nem számítottam
őszintén megmondom Neked, hogy én ennyire sajnos még nem ismerem a zenéjüket, főleg annyira nem, hogy átlássam a folyamatot amiről beszélsz, de lehet benne valami. A Holdvioláról szólva már ugyan agyonhallgattam, de a Bánat utcától még mindig libabőrös leszek:$
Nem gondoltál még arra, hogy egyszer megpróbálj beszélni velük? úgy értem az együttessel. én nagyon szeretek élőben koncertekre járni és hála az égnek a legtöbb általam szeretett zene előadója élőben is jófej és teremtődik alkalom élőben, hogy elkapjam őket egy-két szóra.
lesz jövőhéten egy koncertjük 20-án pestszentimrén. nagyon szívesen elmennék, de dolgozom este..:/ lehet majd februárba eljutok valamire...
11.01.14. 15:47 #8
atka1
Szerintem a Szikraszemű se olyan rossz album, a Fabula, A bor a vér, a Vaskor, ezek jó számok, persze van ami kicsit koppintás, nekem is volt még egy szám a Hozsannán kívül ami egy régi számukat idézi... már meg nem mondom melyik, de én is éreztem rajta. De hallgatható, még mindig jobb mint a mai "zenék" nagy többsége.
11.01.14. 15:36 #7
Pras
Vér nem válik vízzé.
Mondjuk, karácsonykor kaptam meg az utóbbi albumukat, a Szikraszeműt, nagy pofára esés volt. Egy-két számuk igen korrekt, de pl. a Hozsannánál úgy gondolták, senkinek nem tűnik majd fel, hogy a Hoboval közösen felénekelt "Ölök, hogy éljek" koppintása egy-az-egyben?! Oda jutottunk, hogy a Ghymes önmagától nyúl, mi a sz*r?! Nem arról van szó, csinálják, minden joguk megvan rá, de ezért a számért én egyszer MÁR FIZETTEM.
Aztán egy másik számról is beugrott valami régebbi dallamvilága, de az nem volt ennyire egyértelmű. ...és akkor lehet, még ezekkel a számokkal jártam jobban, mint a "kreatív" újakkal...

Tehát, eléggé felemás érzéseim vannak azzal kapcsolatban, amit most a Ghymes művel, ez ugyanis több, mint egyhelyben toporgás, amikor a másik oldalt meg jönnek olyan együttesek, mint pl. a Holdviola, akiknek az első albumuk úgy tökéletes, ahogy van. Aztán még mindig ott van Herczku és Nikola Parov, stb. Szóval, ez így harmatgyenge egy Ghymesnek. Ha ennyire nincs ötletük, nekem lenne: Hozzák vissza a cimbalmot és a kecskedudát. Nem kell népzenét játszani, de, ha az Üzenet-Smaragdváros-Rege által kijelölt utat "fejlesztették" volna tisztességesen idáig, nem pedig villanygitárral bohóckodnának, boldogabb lennék. Nem mondom, a Messzerepülő egy igen jó album volt, az Álombálomnak is voltak jó pillanatai, de eeez... egy szám volt talán, amire azt mondtam, "hm, ezt jó elhallgatni".
11.01.14. 15:27 #6
akmarilla
sziasztok!

örömmel látom, hogy van akit érdekel ez az együttes...még ha ilyen régi is az utolsó hozzászólás:S
07.03.12. 20:29 #5
Pras
Üdv, több mint egy év után ismét!

Nehezen hiszem el, hogy ennyire ne ismerné senki... Hetente bizonyosan hallgatom őket, és eddig minden más előadó "jött és ment" nálam. Most hallgatom újra szinte az egész Ghymes életművet. Legalább mégegyszer ekkora alkotói erőt kívánok Nekik a hátralévőkre.
06.10.07. 13:35 #4
Pras
Üdvözlet!

Az új album apropóján hozom fel a topicot, na meg az apropóból, hogy hátha akad még itt ember, akinek része a Ghymes.
Nos, kinek van már meg a Messzerepülő? Emlékeim szerint 3500 forint, az együttes honlapján bele lehet hallgatni - nagyon nehéz a döntés, én talán nem sorolnám be a Rege és a Smaragdváros-féle időtlen etalonok közé, de pusztán azért, mert Ghymest és Ghymest is "kell" rangsorolni, és ez szubjektív véleményem - márpedig ez az album is toronymagasan millió egy "zenének" nevezett siralom fölött áll. Minimum platina lesz ez.
A Holnapután, és az Életvíz azok, amelyek - ha legalább kettőt mindenképpen meg kéne neveznem - ismét aratnak nálam mindent.

Azt meg már csak félve kérdezem meg, volt-e valaki a szeptemberi gyöngyfalui koncertjükön? Gyönyörű helyszín, elragadó koncert. Varálzslatos volt!
06.05.04. 02:06 #3
darkforce
Néztem néztem a topiclistát és egyből kiszúrta a szemem ez.
Már egy pár éve nagy rajongója vagyok a Ghymes zenéjének.
Azt egyébként biztosan tudni róluk, hogy az induló csapat, mely azóta (20 éve alatt ugye) már változott, a mai szlovákia területén élő magyarokból verbuválódott össze, a jelenlegi csapatban pedig már mindenhonnan kerültek emberek.
Sajnos a koncetjükre még nem jutottam ki, pedig az áprilisi debreceni fellépésükre már legalább december óta vártam, de sajnos az utolsó pillanatban kiderült, hogy egyéb okok miatt nem lehetek ott, amit azóta is nagyon sajnálok.

Számomra a legnagyobb művük egyértelmüen a Tánc a hóban és a Militaris Congratulation. Kifejezetten tetszik, hogy zenei világukba néhol a magyaros érzelem is ugyanúgy belefér mint a "már megszokott" témák.

Egyébként véleményem szerint maga az együttes valahol a komolyzene és a népzene nem létező határán helyezkedik el és bizony mai füllel is hihetetlenül élvezetes és eksztatikus érzést kiváltó hanganyagokat tesznek közkinccsé.
Aki bármilyen szinten is fogékony az ilyen zenére, annak midenképpen csak ajánlani tudom. Vétek nem ismerni a zenéjüket.
05.02.06. 16:14 #2
Pras
Gondolkodtam a topicon, de véglis csak megnyílt más által.
Biza, én is igen szeretem hallgatni, az ember ne is hinné, de nagyon elfér pl. az ATB, vagy a Paul van Dyk mellett is.
Nekem azt hiszem jelenleg ezek az albumok vannak meg: Héjavarázs, Smaragdváros, Rege, Tűzugrás, meg még pár szám innen-onnan, DCről.
Aki nem ismerné, annak elmondanám, hogy az együttes szlovákiai(?) magyarokból áll és magyar népzenei alapokra építkezik, és nehezen kategorizálható igazi zene - voltam már koncertjükön anno, azóta hallgatom
05.02.06. 15:15 #1
Wotan
tegnap kaptam cd-n ezt a nagyon fain kis zenét. ajánlom mindenkinek. Smaragdváros az album címe. Tüzet viszek című szám nagyon ott van.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.

keresés a fórumban


Kedvenc témák | Súgó (FAQ) | Fórumszabályzat