Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Ismertető/teszt

Capcom Arcade Stadium

Capcom Arcade Stadium teszt – Bővíthető játékterem a nappalidba

Újabb játéktermi gyűjteményt kaptak a retro szerelmesei.

2021.06.09. 09:04 | szerző: Onimushaman | kategória: Ismertető/teszt

A mai 40-50-es korosztálynak lehetnek a legszebb játéktermi emlékei. Jómagam inkább nyaralások alkalmával próbálgattam ki gépeket, de ezek már jóval modernebbek voltak, mint amikről idősebb ismerőseim meséltek. A ’80-as évek nagy slágereit így kollekciók által ismertem meg, a Capcom, a Namco, a Taito, a Konami és a Midway jóvoltából. Szerencsére ezek a cégek a mai napig őrzik a lángot, így a múltidézésből nem szenvedünk hiányt. Ezúttal egy olyan virtuális játékterembe kalauzol el a Capcom, ahol a szabályokat jócskán felrúghatjuk az 1984-2001 közötti klasszikusokat nyüstölve.

Capcom Arcade Stadium teszt – Bővíthető játékterem a nappalidba

A Capcom Arcade Stadium egy olyan ingyenes szoftverként került fel a PlayStation Store-ra, amelyhez utána vásárolhatunk tartalmat (vagy kedvezőbb árazással akár az egészet letölthetjük). Valahogy úgy, ahogy a Pinball FX-hez is pakkokban vásárolhatóak az asztalok. PlayStation 4-en egy szem cím árválkodik a kabinetek között az ingyenes alapverzióban: a méltán híres 1943 repülős lövöldével csapathatjuk, illetve PlayStation Plus előfizetéssel korlátozott ideig a Ghost ’n Goblins kerülhet be még a repertoárba. Összesen 32 játékig bővíthető jelenleg a kollekció, de sajnos nincs lehetőség csupán a nekünk tetsző darabokat külön megvenni. Szinte az összes játék tartalmazza az angol és a japán verziót is, ahol eltérés van, azt külön jeleztem a listában. Lássuk hát a kínálatot!

Pack 1: Dawn of Arcade (’84-’88)

Pack 2: Arcade Revolution (’89-’92)

Pack 3: Arcade Evolution (’92-’01)

Egy-egy csomag ára 5240 Ft, de megvásárolható a teljes pakk is 13 990 forintért – ez tartalmazza a három csomagot és egy Frame Setet. További háttércsomag áll rendelkezésre 349 forintért, ami a Display Frame Set 1 névre hallgat, illetve újabb 349 Ft az örök halhatatlanság intézménye, ezt Invincibility néven található meg. Ezt egy picit ízléstelennek érzem pénzért árulni, de lényegében nem kötelező, a játékélményt pedig véleményem szerint meg is szünteti.

Stílusukból adódóan nehéz programok ezek, hiszen régen az volt a cél, hogy a játékos minél több pénzt dobáljon be, rövid időn belül. Sokféleképpen könnyíthetünk az életünkön, ha úgy érezzük, nem az alapbeállításokkal vágunk neki egy-egy gyöngyszemnek. Alapból rengeteg kreditet dobálhatunk a masinákba, de bármelyik pillanatban menet közben visszatekerhetjük ballépéseinket egy bizonyos fokig. A sebességet tudjuk csökkenteni vagy fokozni igény szerint, ha pedig minden kötél szakad, megvásárolhatjuk a fent említett halhatatlanságot. Így részletesen felfedezhetjük a sokszor igazságtalan szoftvereket, találhatunk alternatív megoldásokat.

Online co-op lehetőség nem kapott helyet a játékokban, egyedül a kanapén ülve tudunk 2-4 főig szórakozni (co-op, tag team vagy vs módokban). Viszont a ranglista kiemelt helyen szerepel, és a versengést díjazza a stuff, így különféle kihívásokat tudunk elindítani a játékokon belül. Ilyenkor azonban a segítségek nem használhatóak. CASPO pontokat kapunk mindenféle elért teljesítményért, ami után szinteket lépünk, és új hátterek oldódnak fel. Ezeket masinánként tudjuk változtatni, ahogy sok más dolgot is eszközölhetünk. Rengeteg képi, illetve játékmenetbeli beállításon variálhatunk, még az irányítást is testre szabhatjuk.

Capcom Arcade Stadium teszt – Bővíthető játékterem a nappalidba

A Capcom Arcade Stadium megjelenítésben, illetve hangeffektek terén az arcade portoknak hála remekül teljesít. Szuper címeket sikerült összeválogatni a gyűjteménybe, ezek közül pár okozhat nagy meglepetést, hiszen angol nyelvű régióba sosem jutott el idáig hivatalosan. Számomra ismét a Final Fight és a beat ’em upok vitték a prímet, még úgy is, hogy néhány rajta volt a cég egy korábbi válogatásán. Mivel bárhol lehet menteni, a segítségeknek hála pedig lényegében bármennyiszer újrapróbálhatjuk hibáinkat, így végigjátszhatunk bármit akár nehézségek nélkül. Megyek is vissza befejezni a Ghost ’n mumusaimat, amik annak idején rendre a padlóra küldtek. ■

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Capcom Arcade Stadium

Pozitívumok Negatívumok
« Előző: A teljes ökoszisztéma helyreállítása a dolgunk a Terra Nilben
Következő: Mi lesz a Farming Simulator 22 gyűjtői kiadásában? »