Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Előzetes

Frozenheim

Frozenheim early access próbakör

Mérsékelten ígéretes viking stratégia korai hozzáférésben.

2021.05.31. 15:17 | szerző: Wing | kategória: Előzetes

Eléggé pörög mostanság a viking kultúra és mitológia popkulturális feldolgozása minden téren. Mondjuk a középkorhoz hasonlóan ez is inkább a „hogyan képzel el Hollywood egy adott történelmi korszakot” történetre alapul, megbolondítva némi politikailag korrekt maszlaggal itt-ott, mintsem a valódi történelmi esenyékre, de hát ez már csak ilyen bicikli. Ellenben maga a trend üdvözlendő, nem csak azért, mert a vikingek így ezer évvel a tevékenységük után már egészen menőnek tűnnek (a valóságban azért inkább nem lettem volna parasztember egy vikingek által meglátogatott angol faluban), hanem mert sokan így jutnak el odáig, hogy valóban beleássák magukat eme nagyhatású nép elképesztő történelmébe.

Frozenheim early access próbakör

A Vikingek sorozatot például szinte mindenki ismeri, ugyancsak nehéz lenne olyan embert találni, aki ne olvasta volna a Northgardot bemutató cikkemet (na jó, ez valószínűleg nem igaz ;-) ), de ott van például az egészen friss Valheim, amelyről nem csak Zoo_Lee kolléga írt előzetest, de megfordult a játékokat alapból messzire elkerülő országos hírportálok címoldalán is. A gyártószalagon pedig már érkeznek a stratégiai játékok is, többek közt a roppant költői nevű Viking City Builder, valamint tesztünk alanya, a Frozenheim.
Kis lingvisztika: a „heim” szó mind az ó- mind a modern germán nyelvekben otthont, hazát jelent – innen származik az angol „home” szó is.

Azért kellett ilyen hosszú bevezető, mert a korai hozzáférésben leledző Frozenheimről amúgy túl sokat nem lehet írni. Klasszik RTS keveredik benne a mostanság divatos túlélőjátékokkal, de igazából egyelőre egyik aspektus sem különösebben kidolgozott. A felhúzható épületek száma nem túl nagy, egyelőre csak háromféle szárazföldi egységet építhetünk (felderítő, íjász és baltás viking), és nagyjából ennyiben ki is merül a dolog. A harc eléggé egysíkú, túl sok taktikázásra nincs lehetőség, viszont az íjászaink a saját egységeinkre is veszélyesek, ami természetesen reális, de RTS-ben eléggé idegtépő dolog. Ahogy az útkeresés is tud érdekes dolgokat produkálni.

A termelés egyelőre rettenetesen kiegyensúlyozatlan, nagyon rövid idő alatt nagyok sok nyersanyagom lett mindenből, így igazából oda se figyeltem arra, hogy most épp milyen évszak van. Ráadásul csak 5-6 féle nyersanyag van, ami azért például egy Banishedhez képest elég sovány. A népesség növelése egyébként érdekes, a házak „boldogságától” függően lehet egyre több lakó, ezt pedig például egy másik közeli házzal (szomszédság) vagy épp egy közeli kúttal (víz) lehet javítani. Ha mindent jól csinálunk, derék vikingeink villámgyors osztódásba kezdenek.

Frozenheim early access próbakör

Egyelőre még csak néhány küldetés érhető el, azonban sajna többször is újra kellett kezdenem őket. Jellemző bug volt, amikor némi kalandozás során rábukkantam pár martalócra az erdőben, és annak rendje és módja szerint némi fejszecsapással megoldottam a problémát. Később rábukkantam egy kis falura, ahol a parasztok elpanaszolták, hogy az erdőben lakó martalócok zaklatják őket. Sajnos azonban a játék nem értette, hogy ők már halottak, így „beragadtam” a küldetésbe – restart. Ilyen és hasonló bugok felróhatóak természetesen az early accessnek, de tegyük hozzá, hogy ennél sokkal jobb állapotú early access játékokhoz is volt már bőven szerencsém.

Az a képekről is látszik, hogy a Frozenheim amúgy gyönyörű: egészen brutálisan közeli zoom mellett is elképesztően részletes, kb. a 6-7 évvel ezelőtti RPG-k grafikáját hozza – virágos rétek, hatalmas fenyőerdők, még magasabb hegyek (ezek mondjuk rendesen össze is zavarják a kamerát, jobb lenne egy kicsit lankásabbá tenni a vidéket). A katonáink és peonjaink szépen kidolgozottak, ugyanakkor mindenkinek ugyanolyan feje van, egyetlen modellt használnak – ez viszont nyilván a korai hozzáférés miatt van így, és nem is akkora gond.

Egyelőre nem tudtam hová tenni a Frozenheimet: van benne potenciál, de tartalom szempontjából azért még borzasztó sekély ez a viking tenger – sok munka lesz még vele. Kíváncsi vagyok, mennyire hallgatnak majd a fejlesztők a játékosok egyelőre eléggé vegyes visszajelzéseire. ■

Frozenheim early access próbakör

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kapcsolódó játék: Frozenheim

« Előző: Hamarosan megjelenik a Chicory: A Colorful Tale
Következő: Várható megjelenések – 2021. június »