Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Előzetes

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

The Dark Pictures Anthology – House of Ashes előzetes

Idén trilógiává bővül a franchise – az új rész több érdekes újítást is ígér.

2021.05.27. 18:30 | szerző: GeryG | kategória: Előzetes

Mióta a Supermassive Games felhagyott a konzolexkluzív fejlesztéssel, szinte minden idejüket a The Dark Pictures Anthology epizódjai kötik le. A franchise még 2019 nyarán a Man of Medannel nyitott, tavaly pedig megérkezett a Little Hope. A sor idén sem fog megszakadni, ugyanis már jó ideje készül a harmadik epizód, ez lesz a House of Ashes. A stúdió sokat tanult az első két részt ért kritikákból (legyenek azok jók vagy rosszak), tapasztalataikat pedig ígéretük szerint fel is használják az új játékban. Így több olyan fejlesztésre is készülhetünk, amelyek kifejezetten a mi, játékosok kérésére kerültek előtérbe. A napokban volt szerencsém egy zártkörű bemutatót végignézni, ahol több érdekes részletre is kitértek a készítők. Ezekből szemezgetek most.

The Dark Pictures Anthology – House of Ashes előzetes

A The Dark Pictures Anthology: House of Ashes ugyanabban az univerzumban fog játszódni, mint az előző két rész (ezért is antológia), de időben és térben is eléggé eltávolodik tőlük. A történet ezúttal 2003-ban játszódik, a helyszín pedig Irak. Egy csapat, amelyet tengerészgyalogosok, a légierő tisztjei és egy CIA-ügynök alkot, azt a feladatot kapja, hogy hatoljanak be az iraki hadsereg által uralt területre, ugyanis a műholdfelvételeken kiszúrtak egy olyan térséget, ahol titkos földalatti vegyifegyverraktárt feltételeznek. A csapat helikopterekkel oda is repül, ám hamarosan kiderül, hogy – ahogy szinte minden ilyen sztoriban – az értesülések tévesek voltak, szó sincs semmilyen vegyifegyverraktárról, de cserébe hemzsegnek a környéken az iraki erők katonái. A kitörő tűzharcnak végül egy fura földrengés vet véget, amely révén szó szerint megnyílik a katonák lába alatt a talaj, és többen a koromsötét mélységbe zuhannak.

És igazán itt veszi kezdetét majd a kalandunk, ugyanis a House of Ashes egy hamisítatlan földalatti túlélőkaland lesz, a horrorisztikus fajtából. A játékban öt karakter felett vehetjük majd át az irányítást: Rachel King (CIA ügynök), Erik King ezredes (Rachel férje), Jason Kolchek és Nick Kay tengerészgyalogosok, valamint Salim Othman iraki tiszt. Ahogy azt a stúdió korábbi játékaiból már megszokhattuk, a játékosok kezébe lesz adva minden karakter sorsa. A mi döntéseink alapján alakul majd a sztori, és lesznek olyan helyzetek, amikor a választásunk csak jóval később fedi fel visszavonhatatlan következményeit. És bizony továbbra is permadeath lengi be a játékot, vagyis akit egyszer egy döntésünk révén elveszítünk, azt nem hozhatjuk már vissza a játékba. Csak ha az egészet újrakezdjük.

Erre egyébként lesz is okunk, mivel több befejezése is lesz a sztorinak, emellett az előrendelők megkapják a második egyszemélyes módot, a Curator's Cutot is. Ebben a Theatrical Cut (ez az alapkampány) jeleneteihez képest több eseményt más karakterek szemszögéből élhetünk át, másokat irányíthatunk, más döntéseket hozhatunk, és így jobban megértjük majd a sztorit is. A sztorit, amelyet egyébként olyan horrorklasszikusok ihlettek, mint az Aliens, a Predator vagy a The Descent mozik, illetve H. P. Lovecraft novellái, főleg Az őrület hegyei.

The Dark Pictures Anthology – House of Ashes előzetes

Hőseink a föld mélyén nemcsak holmi barlangokba vagy alagutakba csöppennek, de bizony egy több évezrede háborítatlanul pihenő ókori akkád templomba is. A templomot az Akkád birodalom királya, Narám-Szín emeltette, hogy kiengesztelje az isteneket, amiért korábban kifosztotta Enlil isten templomát. De számítása nem jött be, az istenek bosszúból háborúkkal, éhínséggel és járványokkal sújtották az akkád népet, a birodalom elbukott, a templomot pedig betemette a sivatagi homok. Ebből is látszik, hogy a stúdió továbbra is valódi legendák és történetek köré építik a játékukat. A Man of Medan az Ourang Medan hajó rejtélyére támaszkodott, a Little Hope pedig a salemi boszorkányperek témáját járta körbe.

A fejlesztők ígérete szerint a játékban a stúdió történetének legdurvább szörnyei fognak vadászni ránk. Hogy ők pontosan hogy néznek ki, azt egyelőre nem tudni, mivel csak sötét folyosókon tizedmásodpercnyi villanásokra lehetett őket látni. Viszont a hangjuk elég hátborzongató volt, és mivel nem egy, de mindjárt egy egész seregnyi ilyen titokzatos ősi szörny fog lesni ránk a sötétben, kellően ijesztőnek tűnik a játék.

Hogy a végére erről is kiderül-e, hogy csak valami tök simán megmagyarázható, teljesen logikus dologról van szó, mint az előző két játék esetében, azt majd meglátjuk.

Mint már említettem, a készítők sokat tanultak az előző két játékot ért kritikákból. Ennek mentén szakítottak az Until Dawnban, a Man of Medanben és a Little Hope-ban is használt rögzített kamerával. Ezzel ugyan jó eséllyel odalesz a filmszerű élmény, helyét viszont átveszi egy „hagyományosabb”, így sokkal könnyebb és gördülékenyebb irányítás. A kamerát pedig 360 fokban lehet majd forgatni. Szintén változik majd zseblámpa használata is, mivel ezt immár külön gombbal lehet majd használni. Ilyenkor a karakterünk inkább csak körülnéz az adott helyszínen, vagyis a zseblámpát irányítva egy picit lelassulunk majd. A fejlesztők azt is ígérik, hogy mivel a House of Ashes lesz a franchise első epizódja az új konzolgeneráción, így a látványvilág is sokkal részletesebb lesz. Nem mintha erre eddig lett volna panasz.

The Dark Pictures Anthology – House of Ashes előzetes

A The Dark Pictures Anthology – House of Ashes egyelőre nem kapott pontos megjelenési dátumot, de jó eséllyel a nyáron erre is sor fog kerülni. A Man of Medan augusztusban, a Little Hope pedig októberben jelent meg. Most is arra tippelnénk, hogy valamikor az ősszel lehet esedékes a premier. Ami viszont fontos újdonság, hogy PC, PlayStation 4 és Xbox One mellett tehát ahogy említettem, immár PlayStation 5-re és Xbox Series X-re is elkészül a játék. ■

Kapcsolódó játék: The Dark Pictures Anthology: House of Ashes

« Előző: Az Among Ust adja most ingyen az Epic Games Store
Következő: Két Company of Heroes 2 játékhoz juthatsz most ingyen »