Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Ismertető/teszt

Neon Abyss

Neon Abyss teszt – Őrületes modernkori lövölde

Roguelike akció-platformer retro hangulatban.

2020.07.21. 22:25 | szerző: B_Renato97 | kategória: Ismertető/teszt

A Veewo Games fejlesztői nem kisebb dologba vágták a fejszéjüket, minthogy egy igazán minőségi, retro hangulatot felidéző akció-platformer játékot készítsenek. A koncepció és maga a játékmenet is faék egyszerűségű, viszont a lehetőségek tárháza tulajdonképpen végtelen. A Neon Abyss lényege, hogy Hádész parancsa alapján kell elpusztítani a gonosz ellenállókat, ebben a végletekig furcsa, színes neoncsövekkel tarkított világban.

Neon Abyss teszt – Őrületes modernkori lövölde

A játék a mostanában indie típusú címeknél népszerű roguelike irányvonalat célozta be, és finomította tulajdonképpen tökéletesre. Végtelen újrajátszhatóság, apróbb ügyességi kihívások és változatos ellenfelek várnak minket. Ha minden jól alakul és bírjuk szuflával, akkor összesen 5 szinten keresztül tudjuk aprítani a szörnyeket. A szintek végén pedig egy fő boss vár majd ránk, és értelemszerűen az utolsó ellenfél legyőzése még könnyű fokozaton is igazi kínszenvedés lesz. Pánikra viszont semmi ok, hiszen a halálukat követően sem kell búsulnunk, mivel teljesen új és véletlenszerű pályaelrendezést kapunk minden egyes alakalommal, új tárgyakkal, lehetőségekkel és ellenfelekkel. További bónuszként pedig az aranykristályokból tudunk újabbnál újabb képességeket vásárolni a csaposnál, ahol újraéledünk. Ha mindez nem lenne elég, akkor a karakterek közül is tudunk mazsolázni, mert eltérő életpontszámmal és képességekkel rendelkeznek, így meg merem kockáztatni, hogy a végső sikerünk kulcsa ügyességünk mellett a döntéseinken alapszik leginkább.

A kezdést egyébként egy rövid, de tömör tutorial segíti, ahol megtanulhatjuk a játék alapvető mechanikáit, illetve azt, hogy hogyan kell hatékonyan szétlőni a gonosz szörnyek fejét. A fejtörők, a minijátékok, a titkos szörnyek és az izgalmas szobák felfedezése természetesen ránk marad, így a betanulás alatt csak a kötelező elemeket ismerhetjük meg, a továbbiak felfedezése a játékosokra vár. Az első és legfontosabb lépés az alap gépfegyverünk lecserélése. Ha szerencsénk van, rögtön a kezdőpályán találunk majd egy macskafegyvert, amely halszálkákat lő, vagy egy szimpla, bár annál hatásosabb lézerpuskát. Ha ezzel megvagyunk, akkor kezdődhet karakterünk fejlesztése mindenféle különleges tárggyal. A legtöbb tárgy a Neon Abyss játékmenetében nem lecserélődik egy másikra, hanem karakterünkhöz adódik hozzá, plusz erősítőelemként. Ha sikerül egy jó szériát összehozni, akkor több mint egy tucat karaktert vagy fegyvert felerősítő eszközünk lehet, így simán megduplázhatjuk kezdeti életpontjaink számát, vagy elérhetjük, hogy a nyegle kis pisztolyunk még az elpusztíthatatlannak vélt rémségeket is darabokra szedje. Ha meghalunk, ezek a képességek mind elvesznek, viszont minden vég egy új kezdet is egyben, mivel több mint 400 különleges tárgy található meg a játékban. A lottóötösnél is kisebb az esélye annak, hogy a végére egy ugyanolyan szettet hozzuk össze, mint az előző menetben.

A látvány egyébként kifejezetten impozáns a műfaj többi képviselőjéhez képest. A különleges helyeken még a víz is visszatükröződik, illetve ami még fontosabb, hogy a legdurvább harcok közepette is stabil lesz a képkockaszám. Be kell vallanom, hogy a játékot a bivaly asztali gépem helyett a céges laptopon teszteltem, ami egy egyszerűbb U-s i7-es proci mellett csak egy UHD 620 integrált videokártyával van megáldva. Legnagyobb meglepetésemre hibátlanul ment a lövöldözés Full HD felbontásban, a stabil 60 fps-t pedig minden pillanatban hozta a játék. Ha lejjebb venném a beállításokat, lehet, hogy még egy mikrón is elfutott volna. Mielőtt bárki félreértené, ezt mindenképpen a pozitívumok közé sorolnám, mert jó pár optimalizálatlan játékkal lehet találkozni a piacon. Jó látni, hogy vannak még igényes indie stúdiók. A hangok és a zenék egyébként kifejezetten hangulatosak. Adrenalindús dallamok szólnak végig a háttérben, a speciális fegyverek hangjai pedig kifejezetten szórakoztatóak. Hibák és apró bugok persze akadnak, viszont semmi eget rengető, amit nem lehetne kijavítani. A gránátdobás például kissé nehézkes, és gyakran a saját dobásunk okozza vesztünket, viszont ennek a finomítása már folyamatban van.

Neon Abyss teszt – Őrületes modernkori lövölde

Ha még soha nem játszottál roguelike típusú játékkal, a Neon Abyss egy tökéletes kezdés lehet számodra. A fejlesztők a stílus összes pozitívumát egybegyúrták, az elegy pedig az egyik legjobb 2D-s akciójáték lett. A végtelen kombinációk és a feloldható dolgok miatt órák múlva is szórakoztató lesz, ennél több pedig nem is kellhet egy unatkozó gamer számára. ■

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Neon Abyss

Pozitívumok Negatívumok

Kapcsolódó játék: Neon Abyss

« Előző: Hamarosan ingyenessé válik a Rocket League
Következő: Daedalic játékok az új Humble Bundle csomagban »