Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Ismertető/teszt

Mr. Driller DrillLand

Mr. Driller DrillLand teszt – Diggy diggy hole

18 év után már számítógépen is játszhatunk vele.

2020.07.18. 21:00 | szerző: Puddle | kategória: Ismertető/teszt

A Mr. Driller DrillLand a Bandai Namco ősi puzzlejátéksorozatának 2002-ben megjelent GameCube-exkluzív része, amit valami különös oknál fogva úgy gondoltak, hogy érdemes kiadni röpke 18 év után Európában is, Switchre és számítógépre egyaránt. Nemcsak az időtávlat miatt furcsálom a döntést, hanem azon oknál fogva is, hogy a Mr. Driller sorozat elsősorban Japánban örvendett nagy népszerűségnek a 2000-es évek elején, és tőlük nyugatabbra nem nagyon találkozhattunk vele. De gondolom, az ilyen helyzetekre mondják azt, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát – okát?

Mr. Driller DrillLand teszt – Diggy diggy hole

A DrillLandról nagyon nehéz releváns ismertetőt írni, mivel úgy érzem, hogy nem lehet visszaadni azt a különös élményt, amit a játék nyújt. Ha megnézzük a trailert vagy bármilyen róla szóló videót, igazából azt látjuk, hogy egy pici babaszerű figura színes blokkok között fúr és fúr, amíg le nem ér a pálya aljára. Igazából erre az egyszerű alapra épül az egész program, de mégis elképesztően szórakoztató.

A történet szerint az előző részek hőseit meghívják egy direkt fúrásra épülő vidámparkba, ahol különböző attrakciókon keresztül mutathatják be képességeiket és tehetségüket. Érdekes, hogy néhány karakterleíráson kívül semmiféle támaszkodót nem kapunk ahhoz, hogy ki kicsoda, esetleg mi is történik, így a történet – igaz mondhatjuk teljesen másodlagosnak – egy az egyben elment a fejem felett, és például nem tudott meglepni a főgonosz leleplezése sem, aki folyamatos visszatérő figurája a szériának.

De, mint már írtam, mindez másodlagos és körítés, a játék sava-borsa a fúrás. A vidámparkban 5 különböző attrakció 3-3 pályája várja a földtúrókat, és bár a 15 pálya nem tűnik soknak (még az „endless” verzióikkal együtt sem), azok bármikor újrajátszhatóak, hogy teljesítményünkkel a scoreboardon nagyzolhassunk.

Mr. Driller DrillLand teszt – Diggy diggy hole

A játékmenetet leginkább a Tetris vagy bármilyen Match 3 fordított verziójaként tudnám leírni. A hét karakter valamelyikével pusztítjuk el egy gomb lenyomásával a különböző színű téglákat, miközben vigyázunk, hogy az elindított láncreakció eredményeként nem esik a fejünkre a pálya. Ha legalább négy ugyanolyan színű tégla találkozik, akkor azok maguktól felrobbannak, és mi is egyszerre tudjuk szétfúrni az összekötött és azonos blokksorokat. Tehát az idővel és a gravitációval versenyezve kell kikerülnünk a pusztításunk eredményeként repkedő földdarabokat, és elérni a kívánt mélységet, hogy ezzel matricát kaphassunk a füzetünkbe, és mehessünk a következő attrakcióhoz.

Az öt különböző helyszín nemcsak vizuálisan, hanem mechanikákban is különbözik. Van itt kísértetjárta kastély, ahol a blokkokban rejtőző szellemeket kell kiűznünk, miután szentelt vízzel öntjük nyakon őket, de ellátogathatunk az űrbe is, ahol a gravitáció teljesen máshogy működik, mint megszoktuk. Bizonyos pályákon nem elég csupán lefúrnunk a megadott célig, hanem közben aranyrögöket kell gyűjtögetnünk és csapdákat kerülgetni, máshol pedig a levegőtartalékunkra kell figyelni. Ha az egyik attrakción megakadunk, bármikor válthatunk a következőre, így mindig lesz annyi változatosság a Mr. Driller DrillLandben, hogy ne laposodjon el. Ha végképp kifog rajtunk valamelyik akadály, akkor az összegyűjtött pontokból vásárolhatunk különböző bónuszokat, mint például védőpajzs, extra levegő vagy több életerő. A játéknak két nehézségi szintje van, casual és classic, és bevallom őszintén, hogy engem a casual is meg tudott fogni, legalábbis addig, amíg jól be nem gyakoroltam az alapokat. A játék izgalmas, pörgős és teljesen leköti az agyunkat, így könnyen bele lehet feledkezni. Ráadásul, ha a kampánnyal végeztünk, akár négyen is fúrhatunk egymással versenyezve egy gépen, lokálisan.

A grafika 2002-höz képest kapott egy HD felújítást, és bár nem néz ki „gyönyörűen”, probléma sincs vele. A zene viszont különösön tetszett: a játékos és vidám dallamok jól illettek mind a játékmenet pörgéséhez, mind a színes rajzfilmszerű grafikához.

Mr. Driller DrillLand teszt – Diggy diggy hole

A Mr. Driller DrillLand egy remek akciódús puzzlejáték a szürke mindennapokra. Elég egyszerre csak fél órát játszani vele, és biztosítva van a kikapcsolódás és a jókedv. Valószínűleg nem fogunk több száz órát beleölni, mégis bármikor elővehető egy-két körre. ■

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Mr. Driller DrillLand

Pozitívumok Negatívumok
« Előző: Játékos vs pók – jön a Kill it with Fire
Következő: Közeleg a Marvel’s Avengers zárt bétája »