Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Kütyü+hardver

##game_title##

AOC Agon C27G2ZU – A sebesség nem minden...

Szupergyors ez a monitor – de milyen áron?

2020.06.30. 10:05 | szerző: Sityi | kategória: Kütyü+hardver

Azt hiszem, mára már nem feltétlen állja meg a helyét az az igazság, hogy a TN-panelek a leggyorsabbak. Az AOC új G2 sorozatából az ívelt 27”-es modellben ugyanis VA-panel van, és 240 Hz-en dübörög. De lehet, hogy a TN mégis jobb ilyen sebességnél? Ezen tűnődtem nem is keveset a C27G2ZU tesztelése közben.

Képadó eszközünknek műszaki paraméterei határozottan impresszívek: a 240 Hz-es képfrissítés tiszteletet parancsoló, a 0,5 ms válaszidő is remekül hangzik, a FreeSync Premium minősítés pedig egyenesen elvárt egy ilyen gyors kijelzőnél – és a G-Sync Compatible mód sem akadály neki. A Full HD felbontás ebben a méretben már közelről enyhén pixelesnek hat, de abszolút nem zavaró. Két HDMI 2.0 és egy DisplayPort 1.2 bemeneten etethetjük a kis drágát, extraként pedig egy négyportos USB 3.0 hubot kapunk még, egy alapszintű 2 wattos „hangrendszerrel”. Hm, hová lett a tulajdonképen már megszokott kihajtható-kihúzható fejhallgatótartó? Az bizony lemaradt... Lehet, hogy az ívelt kialakítás miatt már ezt nem lehetett megoldani? De ez legyen a legnagyobb bajunk! Az ergonómia egészen addig jó, amíg az USB-portokat nem szeretnénk használni: sajnos a design miatt vakon tapogatózhatunk a monitor hátlapján... Kajak nem értem – annyira macera lenne az ilyen gyakori használatra szánt csatlakozóaljzatokat a talpba építeni? USB és fejhallgató – ezeket egy hétköznapi ember, gamer, akárki naponta többszöri is birizgálja jó eséllyel: miért nem lehetne ezeket valami elérhető, könnyen kezelhető helyre pakolni?

AOC Agon C27G2ZU – A sebesség nem minden...

Bekapcsolás után ami feltűnt, az a nagyon szép színvilág – de hát ez amúgy is a VA-panelek egyik sajátossága. Persze nem merem mondani, hogy abszolút színhelyes, de határozottan kellemes látványra képes a szerkezet, és a beállítási lehetőségeink se szűken mértek. Hoppá, mi ez itt a menüben? HDR Color? De akkor FreeSync Premium Pro embléma lenne a dobozon... Sajnos szó szincs igazi HDR-ről (sem a Windows, sem a PS4 nem látta HDR-képesnek a képernyőt), ezek csupán további előregyártott beállítások a szín- és képmódokhoz. Ejnye már, akkor ne hívjuk HDR-nek, ha nem az! A képminőséget a Resident Evil 2 első kb. negyed-fél órányi részével szoktam tesztelni, itt ugyanis remekül megmutatkozik, ha valami turpisság van a monitor elektronikájában: a C27G2ZU szépen teljesített. Sávosodás, kockás átmenet gyakorlatilag nincs, a színhőmérsékletváltozásokat is szépen kezeli. Eddig örülünk, Vincent.

AOC Agon C27G2ZU – A sebesség nem minden...

A 240 Hz kihasználásához bitang gép kell – meg persze olyan játék is, ami ki tudja használni ezt a sebességet. Az Overwatch a gépemen szerencsére tudja hozni a 200-220 fps körüli tempót, de itt már kezdett gyanús lenni valami: mintha utánhúzása lenne a képnek... És a kis UFO bizony igazolta sejtésemet: csúnyán ghostingol a panel. Olyannyira, hogy PS4-en a sötétkék háttéren a fehér kerettel ha mozgok, kvázi ott marad a keret nyoma, ahol egy pillanattal hamarabb állt váltás/mozgás előtt – pedig az csak 60 Hz. Bárhogy játszottam az Overdrive beállítással, nem sikerült száműznöm a jelenséget.

AOC Agon C27G2ZU – A sebesség nem minden...

Bajban vagyok az értékeléssel... Szó se róla, alapjában véve nem sikerült rosszul az új G2-es ívelt 27”-es monitor, de persze nem eszik olyan forrón a kását. A 240 Hz ugyan megsüvegelendő gyorsaság – de biztos kell ez? E-sportolóknak talán, de szerintem ők se tudnak olyan rengeteget hozni egy 144 Hz-es kijelzőhöz képest – átlagos játékos meg végképp nem fog (vagy csak minimálisan) profitálni az extra hertzekből. Aminek sajnos ára van: hiába a szép képminőség, ha mozdulatlan vagy lassú mozgású a megjelenített téma, sajnos a gyors mozgás tisztaságát tönkrevágja a nagyon csúnya ghosting. Aki ezzel együtt tud élni, az kedvező áron tud magáévá tenni egy AOC C27G2ZU-t – aki nem, az is biztos talál hasonlóan remek és gyors AOC monitort, ahol nem áll fent ez a probléma. ■

« Előző: Érkezik az AVICII Invector Encore Edition
Következő: Monster truck versenyzés és csajozás is lesz a Redneck Partyban »