Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Ismertető/teszt

XCOM 2 Collection

XCOM 2 Collection Switch teszt – Zsebinvázió

A Nintendo konzoljára is megérkezett az ufós stratégiai játék.

2020.06.15. 23:24 | szerző: Dr. Zaius | kategória: Ismertető/teszt

Mivel az 1990-es évek közepén még nem rendelkeztem számítógéppel, csak a nyálamat tudtam csorgatni az aktuális videojátékos magazin hasábjain feltűnő UFO: Enemy Unknown láttán (Észak-Amerikában: X-COM: UFO Defense, míg a másfél évvel későbbi PlayStation-ös port az X-COM: Enemy Unknown címet kapta a játék). A fekete-fehér képeket napokon keresztül csak nézegettem, és a cikket is többször elolvastam. Fejemben egy már-már létezhetetlenül eszméletlen jó és érdekes játék körvonalazódott a gyermeki ábrándozások közepette. Annyit tudtam, hogy nekem ez a cím kell, ezzel játszani akarok! Pár évvel később, amikor a Sony első otthoni gépére is tiszteletét tette a sorszámot nélkülöző folytatás, az X-COM: Terror from the Deep, már lehetőségem is adódott közelebbről megismerkedni a szériával.

XCOM 2 Collection Switch teszt – Zsebinvázió

Csalódnom természetesen nem kellett, maximum pozitívan. A videojátékos életemet masszívan meghatározó élményben volt részem. A grafika, a játékmenet, a hangok és zenék, valamint a példátlan és leutánozhatatlan hangulat egyszerűen beitta magát a bőröm alá is. Sajnos konzolos körökben nem teljesíthetett jól a produktum, mert a folytatások messziről elkerülték ezt a szegmenst. Bár ehhez az is hozzátartozhat, hogy nem éppen konzolbarát ez a stílus. A jeget a 2012-es, a sorozatot a tizenegy éves álmából főnixmadárként feltámasztó XCOM: Enemy Unknown törte meg, amely egy újraértelmezése az 1994-es eredetinek. Kiváló alkotás született, ami minden XCOM-rajongó álmait teljesítette.

A nagy sikerre való tekintettel 2016-ban érkezett is a folytatás, szimplán XCOM 2-nek keresztelve. (Igen, 1994 óta ez az első sorszámozott rész.) Sikerült a lehetetlen: a kult-klasszikus UFO: Enemy Unknown újragondolt részének méltó folytatást hegesztettek. A később megjelent, az alap XCOM 2-t alapjaiban megreformáló és feltuningoló kiegészítők pedig minden kétséget kizárólag megtették őt a stílusa királyává. És ezt a csodát most már akár magunkkal is vihetjük bárhová.

Az XCOM 2 műfajilag egy körökre osztott taktikai játék, tele stratégiai és szerepjátékos elemekkel. A bázisunk építése mellett fontos szerep jut a kutatásnak, toborzásnak, embereink fejlesztésének, jobb-erősebb eszközök létrehozásának és természetesen a harcoknak. Egészen elképesztő, hogy mennyire aprólékosan kidolgozott minden aspektusa a játéknak. Ehhez az XCOM 2 viszont megkívánja, hogy az angol nyelvvel valamilyen szinten boldogulj, mert itt nem lehet csak „durr bele” módon vaktában akciózni. És bár a körökre osztott stílus idejét múltnak hathat, mégis ez áll neki a legjobban.
Most pedig kitérnék a port minőségére, hiszen egy nagygépes játék „switch-esített” verziója mindig is érdekes téma. Mit is kapunk tehát a pénzünkért?

XCOM 2 Collection Switch teszt – Zsebinvázió

A világ egyik legjobb videojátékának grafikailag és technikailag ugyan lebutított, de 100%-osan tartalomhű variánsát. Miután települt a játék (digitális verzió esetén 24 GB), választhatunk, hogy a „vanilla” XCOM 2-t, vagy a már említett, kiegészített War of The Chosen variánsát indítjuk el (amit más kiadók mindenféle túlzás nélkül XCOM 3-ként adtak volna ki). Minden itt van tehát, ami valaha is köthető volt az XCOM 2-höz, ami 80-100 óra játékidőt is képes biztosítani.

Technikai téren viszont sajnos belefutunk gubancokba. A másodpercenkénti képkockaszám ugyan a 30-as szám körül mozog, de sűrűn hajlamos ez alá is esni, esetenként akár a 15 fps-t is elérve. Ezek ugyan nem tartós értékek, de azért bőven észrevehetőek. A játékmenetre viszont szerencsére a körökre osztott mechanikának köszönhetően nincs különösebben káros hatása. A felbontás 720p mindkét üzemmódban (kézi/dokkolt), ami handheld esetben még egész pofás is, ámbár TV-n már kicsit fájó a képi világ az esetenként rendkívül alacsony felbontású textúráknak is hála. Kézi módban viszont a roppant apró betűk miatt fog gúvadni a szemünk rendesen. Effektusokból is jóval kevesebbet kapunk, a töltési idő is duplája az erősebb gépekéhez képest, és a tereptárgyak semmiből való előtűnése, vagy textúrák késői betöltése is lépten-nyomon felüti a fejét. TV-n játszva még kisebb-nagyobb akadásokba és viszonylag hangosan zúgó gépbe is belefutni. Ennek ellenére nem lehet ok a panaszra a Switch-tulajok részéről. Ezek a tényezők csak a többi átiratot ismerők számára lesznek feltűnőek.

Az irányítást remekül átemelték. Kényelmes és észszerűen kialakított, hamar betanulható. Azok viszont nem lesznek kielégítve, akik odavannak az érintőképernyős irányításért, mert azt nélkülözni kényszerülünk.

XCOM 2 Collection Switch teszt – Zsebinvázió

Ha nincs más konzolod, vagy nem szoktál PC-n játszani, akkor masszívan ajánlott az XCOM 2 Collection beszerzése. Persze ehhez szeretni kell nemcsak az idegenek elleni küzdelmet, de annak minden velejáróját is, legyen szó a stratégiák kidolgozásáról, kutatásokról, fejlesztésekről, a bázis és a harcosok menedzseléséről. Aprólékos, rengeteg türelmet és szakértelmet kívánó alkotás, és mint írtam, kategóriájának legjobbja. ■

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

XCOM 2 Collection

Pozitívumok Negatívumok
« Előző: Kooperatív műtéttel jön a Surgeon Simulator 2
Következő: Multiplayer túlélőjáték lesz a Nemesis: Distress »