Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Ismertető/teszt

Huntdown

Huntdown teszt – Nagybetűs RETRO

Akkora tisztelgés ez a játék a hősidők játéktermi gépei előtt, hogy még árkád verziót is lehet rendelni belőle.

2020.05.12. 19:00 | szerző: GeryG | kategória: Ismertető/teszt

Az én generációm, vagyis a mostani harmincasok még emlékezhet arra a korszakra, amikor a „videójátékozás” nem a PC vagy PlayStation (főleg nem az Xbox) elé való leülést jelentette. Arra a korszakra, amikor még nem minden háztartásban volt természetes egy-egy játékkonzol megléte a nappaliban. Amikor ha valaki lövöldözni akart egy jót (persze csak virtuálisan), akkor a nyakába vette a várost, elment a legközelebbi játékterembe, az egész héten gondosan összekuporgatott zsebpénzét érmékre váltotta, és azokat kimerülésig tolta bele a játékgépekbe. Nos, az indie Easy Trigger Games csapata pontosan ezt az időszakot hozta most vissza új játékával. A Huntdown nem egyszerűen tisztelgés e korszak előtt, de egyenesen egy emlékmű előtte. És nem véletlenül hoztam fel a játéktermi gépeket, ugyanis a fejlesztők annyira komolyan gondolták a régi korszak visszahozását, hogy PC-s és konzolos változat mellett készítenek árkád játékgépet is a programból.

Huntdown teszt – Nagybetűs RETRO

A Huntdown története a nem oly távoli jövőben játszódik, amikorra a város feletti uralom már régen nem a kormány kezében van. Az utcákat különféle bűnbandák uralják, akik nemcsak az ártatlan civileket terrorizálják, de egymással és a rend még megmaradt maréknyi őrével is állandó háborúban állnak. A rendőrség nem is nagyon tud (vagy akar) kezdeni velük semmit, csak ímmel-ámmal indítanak csenevész kis akciókat egy-egy kisebb gócpont ellen. Ebből a cseppet sem rózsás helyzetből kovácsoltak maguknak nem kicsit jó szerencsét a fejvadászok. Ők azok a törvény fölött is álló önjelölt igazságosztók, akik az ártatlanok utolsó reményeként szisztematikusan takarítják az utcákról a mocskot. Egy titkos szervezet irányítja őket, akiktől a különféle megbízásokat kapják, ők pedig a vaskos bankókötegek reményében saját testi épségüket sem kímélve indulnak újabb és újabb vadászatra.

A játékban összesen három fejvadász közül választhatunk: a vadóc Anna Conda, az acélos állú John Sawyer és a cyborg Mow Man áll rendelkezésünkre. A három karakter pusztán alapvető elsődleges és másodlagos fegyverében tér el egymástól. Míg Anna Conda egy sorozatlövő pisztollyal és egy baltával vág neki minden küldetésnek, addig például John Sawyer már egy sokkal erősebb, de jóval lassabb pisztollyal és egy bumeránggal. Vagyis mindegyik karakternek van egy eldobható másodlagos fegyvere is, amely az egyszerű ellenfeleket azonnal megöli, de cserébe két dobás között el kell telnie egy kis időnek.

És ha már az ellenfeleknél tartunk: a játék több nagy bandát állít az utunkba. Minden fejezet egy-egy ilyen bandáról szól. A legtöbb pálya végén van valamilyen kisebb vagy nagyobb boss is, majd három-négy ilyen szakasz teljesítése után eljutunk az adott rész igazi bossához. Minden ilyen ellenfelet valamilyen szisztéma szerint lehet csak legyőzni, amire szerencsére viszonylag könnyedén rá lehet jönni, onnantól pedig csak időzítés és ügyesség kérdése. Persze a fejezeteket lezáró bandavezérek még náluk is sokkal keményebb diót jelentenek, már normál fokozaton is bőven nyújtanak kihívást. És a játék általában is. Bár még fél tucat bandataggal szemben is mi leszünk túlerőben, egyáltalán nem kifizetődő ajtóstul rontani a házba (bár ezt minden pályán megtesszük szó szerint). A játék sokkal jobban preferálja az okos, fedezékhasználó harcot. Nemcsak az utunkba kerülő tereptárgyak mögé guggolhatunk be, de a háttérben látható falmélyedésekbe is behúzódhatunk, hogy onnan lőjünk vissza.

Huntdown teszt – Nagybetűs RETRO

A Huntdown játékmenete tehát alapvetően faék egyszerűségű, mégis az első percétől az utolsóig piszok szórakoztató. A hangulat már a menüben megragadja az embert, majd az egész játékon végig meg is marad. A karakterek beszólásaihoz a zseniálisan összeválogatott szintetizátoros zene is tökéletesen passzol. A grafika pedig. Nos, én nem feltétlenül vagyok híve a pixel art stílusnak, jobban mondva nem minden játék esetében érzem indokoltnak. Itt viszont egyszerűen elképzelhetetlen lenne ez az egész bármilyen más körítésben. Ez a 16-bites, piszok színes és szagos látványvilág a pörgős játékmenettel és a remek muzsikával tökéletes egyveleget alkot. És akkor még nem is említettem, hogy mindezt nem kell egyedül átélnünk, ugyanis van helyi kétszemélyes kooperatív mód is.

Persze tökéletes játék nincsen, de olyan van, amibe nagyon nehéz belekötni. És a Huntdown pont ilyen. Nagyon kell ám gondolkoznom, hogy bosszantó, de legalábbis szájszéllebiggyesztő élményt kaparjak elő az emlékezetemből. Mert nem nagyon volt ilyen. Jó, talán azt fel lehet róni a játéknak, hogy az alapvető billentyűzetkiosztás nem a legjobb, de nagyjából 23 másodpercbe tellett azt a hat-nyolc opciót beállítgatni. És különben is van kontrollertámogatás is, szóval ez sem feltétlenül szükséges. Mondhatnám, hogy ha már van helyi kooperatív mód, akkor lehetett volna online is, de igazából nem kell. Mert ezt egy haverral tényleg közösen jó móka kipróbálni, nem a város két ellentétes szegletében ücsörögve. Kell látni egymás fején a kaján vigyort egy-egy pálya végén.

A Huntdown számomra eddig az év legnagyobb, legkellemesebb meglepetése. Egyelőre PC-re csak az EGS-en keresztül érhető el, majd jövő ilyenkor érkezik meg Steamre. De ez senkinek se jelentsen akadályt! Főleg, hogy a játékért nem kérnek el pofátlanul nagy összeget, sőt. Ennél ezernyi sokkal rosszabb játékért is kellett már jóval többet kicsengetnünk. A Huntdown viszont minden egyes forintot megér. ■

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Huntdown

Pozitívumok Negatívumok

Kapcsolódó játék: Huntdown

« Előző: Készül a Call of the Sea
Következő: Újabb Captain Tsubasa: Rise of New Champions csapatbemutató érkezett »