25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Asus TUF Gaming A17 (FA706I) laptopteszt – Nagy test, nagy élvezet?

Hogy teljesít a Ryzen 7 4800H+GeForce 1660 Ti páros egy nagy kasztniban?

Írta: Sityi 8 hozzászólás

Asus TUF Gaming A17 (FA706I) laptopteszt – Nagy test, nagy élvezet?

Nicsak, mi érkezett az ASUStól? Csak nem egy új TUF? Az FX505DU a mai napig egy remek konstrukció, amit szívből tudtam ajánlani eddig mindenkinek (és a fórumunk alapján akadtak páran, akik hallgattak rám és nagy megelégedéssel használják), és most itt az utód, amit jelen esetben 17”-os méretben kaptam, és a következő belsővel rendelkezik: AMD Ryzen 7 4800H, 32 GB RAM, GeForce 1660 Ti, 120 Hz Full HD kijelző, 512 GB SSD. Sok változás tehát nincs, a processzor ugrott egy generációt – na de mire elég ez a gyakorlatban?

Asus TUF Gaming A17 (FA706I) laptopteszt – Nagy test, nagy élvezet?

Mielőtt erre rátérnénk, járjuk körbe egy kicsit a „kicsikét”! Szép darab, nem mondom, és örömmel üdvözlöm azt a tényt, hogy az RGB fényorgona a jelek szerint visszaszorulóban van. Nem mondom, lehet ezt ízlésesen is csinálni, mint arra láttunk már példát a múltban (a ROG Strix G ugrik be hirtelen), de a Dekotora világnak úgy tűnik vége. Ettől persze még a design mutatja, hogy nem akármivel van dolgunk: a fedlap militartista stílusban (például kamu csavarok a lecsapott sarkokban) adja környezete tudtára, hogy ez a gép bizony kőkemény (tough – kiejtése erősen hasonlít a TUF-ra).

Asus TUF Gaming A17 (FA706I) laptopteszt – Nagy test, nagy élvezet?

A „nagyképűség” által nyert centimétereknek köszönhetően a billentyűzet úgy kaphatott numerikus részt, hogy a gombok mérete közben normális, az elrendezés pedig észszerű maradt. A tapipad hozza a kötelezőt, annál egy centiméterrel nem többet, de legalább a többujjas gesztusokat is támogatja. Láthatóan jobbkezesekre lett ez a szerkezet tervezve, ugyanis a jobb oldalon mindössze egy szál USB-port várja a patkánykát; minden más a bal oldalra lett pozícionálva, hogy egerészésünket lehetőleg semmi kiálló USB-s bizgentyű ne zavarja. És úgy tűnik, az új Zephyrusnál már megénekelt hangrendszert a TUF is megkapta (vagy valami ahhoz hasonlót), mert az átlag laptop dobozhangnál hallhatóan jobban szól itt is az audiótechnika.

Asus TUF Gaming A17 (FA706I) laptopteszt – Nagy test, nagy élvezet?

És akkor jöjjenek a számok! Az ASUS gépeknél megszokott módon a Time Spy kétszer került lefuttatásra: balanced és turbo üzemmódban. Tisztességes eredmény ez, sőt! A játéktesztek is hozzák az elvárhatót: alapvetően még mindig a GPU határozza meg nagyobbrészt, mi milyen sebességel fut. Újdonság a Tom Clancy’s The Division 2 benchmark – azért vettem be a tesztcsokorba, mert remekül mutatja, hogy alakul a CPU és GPU terhelés a mérés alatt. Tudom, hasonlót láthatunk az Ashes of the Singularity és a Shadow of the Tomb Raider alatt is, de szerintem itt lehet a legegyértelműbben látni a terhelésváltozásokat. És bizony nagyon jól látszik, mennyire unatkozik a CPU, miközben a GPU fullba nyomja a kretént képkockákat. Ugyan egy játékból kiindulni nem feltétlenül a legbölcsebb dolog, de ahogy látom, a Snowdrop motor hasonlóan terheli a gépet, mint napjaink népszerűbb motorjai és az arra épülő játékok. Nézzük a multis címeket: Overwatch alatt 120-140 fps környékén teljesített a gép; a Battlefield V multis teszt viszont már érdekesebben alakult: a CPU 4,1 GHz-ről indult, majd állt be 3,5-3,6 GHz magasságába, miközben 85 °C-on dolgoztatta a hűtést.

Cikkajánló
ASUS TUF FX505DU notebookteszt – Szerelmes vagyok...

ASUS TUF FX505DU notebookteszt – Szerelmes vagyok...

Van élet az Intel mellett! Vagy után?

Ashes of the Singularity Escalation - DirectX 12
Ashes of the Singularity Escalation - DirectX 12

Tetszik, hogy az AMD révén olcsóbb alternatívák kezdenek feltünedezni a laptopkínálatban is, nemcsak a saját szerelésű (DIY) asztali PC szegmensben. Az ASUS TUF gépek kezdik megmutatni, hogy az AMD-val nagyon kell számolnia az Intelnek mobil fronton is, hiszen játékok alatt is remekül megállják a helyüket – ez a TUF gép is remek bizonyíték erre, és emellett az eddigi ryzenes modellek árazásából kiindulva bizony van miért a kékeknek aggódnia. Konkrétan ez a modell viszont nem nyerte el maradéktalanul a tetszésem (a korábban tesztelt FX505DU-val szemben): bár alapvetően nem sok kifogásom lehet, mert tényleg bejött, csak a 32 GB RAM-ot érzem fölöslegesen soknak (16 GB untig elég), és persze a CPU-GPU párosítás sem a legszerencsésebb: vagy Ryzen 5-tel, vagy GeForce 2060-nal szerintem sokkal kiegyensúlyozottabb lenne. És persze most már nagyon kíváncsi lennék ugyanerre mobil Radeonnal is. :-)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Ashes of the Singularity Escalation - Vulkan
  • F1 2019
  • Forza Horizon 4
  • Deus Ex: Mankind Divided
  • Deus Ex: Mankind Divided
  • Deus Ex: Mankind Divided
  • Shadow of the Tomb Raider
  • Shadow of the Tomb Raider
  • Shadow of the Tomb Raider
  • Tom Clancy's The Division 2
Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

SgtPista
SgtPista [2]
Aryx mi ebben a spam? Ez az én véleményem
Aryx
Aryx [3514]
jajj annyira bénák ezek a spam-hozzászólások, de közben még látni is, h legalább időt fektettek bele. :D
SgtPista
SgtPista [2]
Az elődjét az Asus TUF FX705-est cseréltem le erre a modelre, mert szükségem volt egy display portra amit a 705ös nem biztostott. Szerencsére nagyon sok pozitv változás történt a 706os terén. Imádtam a 705öst, mivel ár érték arányban fantasztikus választás volt. 11 használt laptopvásárlás után ez volt az első amit újonnan vettem meg. Félelmetes teljestménye van a 705ösnek ebben az árkategóriában.
Erre a 706ossal rátettek egy jókora lapáttal. A 1660 ti nem változott, viszont a ramok 3200mhz esek lettek, a Proci pedig jóval erősebb lett, CPU Markban lazán több mint dupla pontot ért el a 4800h a 3750h hoz képest.
A legszebb az egészben, hogy árban alig lett több az elődjéhez képest, pontosan ezért szántam rá magam, hogy váltsak, mert ekkora előrelépés ilyen kis összegért, páratlan szerintem az elektronikai eszközök világában.
Hűtéssel vannak fentartásaim. Csodát nem vártam, mivel manapság az a divat, ha minél kisebb egy laptop amit nagyon sajnálok. Kedvenc gépem az asus rog g752vs volt, 4,4 kiló de annak egy hangja se volt a hatalmas hűtése miatt. Valamit valamiért, nem melegszik erősen, mivel jobb psztával kértem, de cserébe van hangja is amikor nagy terhelés alatt van. Ha azt nézzük hogy vékony gép+2,6kg ahhoz képest viszont teljesen korrekt.
Nano edge kijelző nagyon tetszetős
Akkumlátor átlagos, én a kisebb akksival vettem... de nekem ez nem opció, játékra használom, mindig hálózatról használom.

[A hozzászólás egy része törlésre került. Kérünk, ha hirdetni szeretnél, keress meg minket az impresszumban szereplő e-mail címen. -- a szerkesztőség.]
Sityi
Sityi [1615]
A CPU hőmérséklet ott a cikkben valós terhelés mellett (Battlefield V multiplayer). A GPU ennél mindig kevesebb.
A zaj pontos méréséhez az eszközön kívül süketszoba is kéne, olyanunk nincs. Egy mobiltelefonos mérés meg erősen pontatlan tud lenni, ahogy a sima szobában tapasztalható zajszint is.
A külső hőmérséklet méréséhez megintcsak eszköz kéne (ami nincs), illetve egy pontosan beszabályozott szoba, ami megint nincs.
A tesztelési filozófiánk pont emiatt más, mint a nagy technikai oldalaké. A benchmarkok lefuttatása a közös pont, onnantól viszont mi inkább benyomásokat, a hétköznapi használat során felmerülő tapasztalatokat osztjuk meg. Jelen esetben semmi zavarót nem tapasztaltam a teszt során: a hűtés a gamer laptopokhoz mérten volt hangos, de még nem zavaró mértékben. A kasztni a használt helyeken nem melegedett észrevehető módon (billentyűzet, tapipad és környéke).
BAlam
BAlam [59]
Kulonbozo terheles alatt, milyen szobahomersekleten hany decibel zajt general. Hany fokos a cpu/gpu mikor 100%ra van terhelve es hany fokos a gephaz/billentyuzet stb.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (8 db)