Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Egyéb

##game_title##

Britannia kapitány – Képregénytörténelmi pillanatok előkészületben

Alan Moore és Alan Davis korai mesterműve is magyarul kerülhet a gyűjtői polcokra.

2019.12.23. 10:35 | szerző: Zoo_Lee | kategória: Egyéb

A hazai képregénydömpingben hatalmas pozitívum, hogy néha felbukkannak olyan címek is, amelyek nem feltétlenül széles körben ismertek vagy megkerülhetetlen klasszikusok, pusztán egy-egy alkotó, kiadó vagy karakter életének fontos mérföldkövei. Ilyen a Britannia kapitány is, amely Alan Moore egyik legelső munkája volt amerikai megrendelők megbízásából – ha úgy tetszik, a nyolcvanas évek elején bekövetkezett „angol invázió” előszele. A Britannia kapitányt nem szokták Moore legismertebb vagy legjobbra értékelt művei közé sorolni – ő maga sem tartja kimondottan emlékezetes alkotásának –, ennek ellenére számos tekintetben megelőzte a korát, és olyan koncepciókkal játszadozott el, amelyek később előfordultak több nevesebb, ismertebb szériában is. Ilyen például a pusztuló párhuzamos univerzumok (később többek között a DC-nél a Végtelen Világok Krízise, a Marvelnél pedig a Time Runs Out/Secret Wars épült hasonló ötletre) vagy egy ismert karakter több száz alternatív változatának felbukkanása (a SpiderVerse/Pókverzum mozikból és képregényekből ismerős ötlete lényegében ugyanez, csak Pókemberekkel...)

Moore ráadásul már itt elsütötte kíméletlen dekonstrukció ötletét, amelyet később a DC berkein belül a Swamp Thing/Mocsárlény karakterénél is alkalmazott. Britannia kapitány eredetileg egy meglehetősen egysíkú, kissé klisés karakter volt, akit a később az X-Menen végzett két évtizedes munkájával félisteni státuszba emelkedett Chris Claremont alkotott meg, kifejezetten a brit képregényrajongó közösség számára. Képességeit Merlintől szerezte, kalandjaira pedig egy Jákó/Jackdaw nevű manó kísérte, összefutott többször amerikai szuperhősökkel is, ellenfelei pedig furcsábbak voltak, mint a legtöbb szuperhősé, azonban nem volt sem kimondottan emlékezetes vagy eredeti szereplő, amin még az Alan Davis által tervezett új kosztüm sem sokat segített.

Britannia kapitány – Képregénytörténelmi pillanatok előkészületben

Moore ennek fényében ahogy kezébe kaparintotta a karakter sorsát, az első számában megölte Jákót, majd egy hónappal később egy félig ember, félig gép borzadály, a Fúria fegyverzetével atomokká hamvasztotta a címszereplőt is. Ezt egy röpke szünet követte, majd a Marvel UK The Daredevils című kiadványában (amely főleg sikeres amerikai címeket nyomott újra, elsősorban Frank Miller legendás Daredevil történeteivel a reflektorfényben) Britannia kapitány feltámadt, természetesen lényegesen megváltozott háttértörténettel (Merlin immár nem egyszerű varászló, hanem idegen lény és az omniverzum őrzője), és érezhetően más, bizonyos tekintetben nyomasztóbb történetekkel.

Britannia kapitány – Képregénytörténelmi pillanatok előkészületben

Moore talán legérdekesebb és legegyedibb húzása a The Daredevilsben újraindított történetfolyammal, hogy elvette a hős mindenható státuszát. Brian Braddock gyakran bármiféle teketória nélkül veti bele magát a harcba, hogy kiállhasson a jó ügy érdekében, ám önmagában szinte minden alkalommal tehetetlennek bizonyul, és gyakran egy harmadik fél beavatkozása szükséges, hogy végül győzedelmeskedhessen. Inkább inspiráló szimbólum, mint valós megoldás a konfliktusra, szemlélő, aki sodródik az árral, bábu egy sakktáblán, amely kicsit sem értékesebb vagy fontosabb a többinél. A kötet egyik fő témája is ez: mihez kezdhet a hős, ha egy olyan problémával kerül szembe, amelyhez kevés, amikor mintha maga a megváltoztathatatlan sors lenne az ellenfele, és ilyen helyzetben van-e bármiféle különbség a hétköznapi emberek és az elméletileg emberfeletti hősök között?

Britannia kapitány – Képregénytörténelmi pillanatok előkészületben

Moore ráadásul mindezt a kissé talán lehangoló koncepciót bravúrós ötletparádéval tálalja (amihez még a Marvel Dr. Who képregényében felvonultatott interdimenzionális fejvadászcsapatát is felhasználja, de nem marad el a V, mint Vérbosszút idéző kemény kritika a brit kormány szélsőséges politikája felé sem), Alan Davis rajzai pedig kiválóan passzolnak hozzá. Davis stílusa egyszerre idézi meg a klasszikus szuperhősképregények csillogását, ám illeszkedik mégis jobban a '80-as évek történeteinek sötétebb, nyomasztóbb elemeihez. Az összkép pedig egy hihetetlenül lebilincselő és zseniális elegy, amely ha nem is olyan volumenű klasszikus, mely elmaradhatatlan minden rajongó polcáról, ám ha valaki kifejezetten szeretne minél behatóbban megismerkedni Moore művészetével, a brit invázióval és a '80-as éveket uraló angol képregényírókkal, a Marvel ikonikus felhozatalának egy kevésbé ismert szegmensével, annak egyértelműen ajánlott. A Fumaxot pedig ezúttal is elismerés illeti, amiért ennyire szép, színvonalas kiadásban juttatta el hazai rajongókhoz ezt a történetet.

Britannia kapitány – Képregénytörténelmi pillanatok előkészületben

A bemutatott kötetet a Fumax biztosította cikkünkhöz.

Kulcsszavak: képregény

« Előző: A Games with Gold 2020. januári kínálata
Következő: Boldog karácsonyt kívánunk! »