25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Yakuza 3 Remastered teszt – Nagyobb, gyorsabb, vágatlanabb

Immár PS4-tulajok is újrajátszhatják a SEGA legendás sorozatának előző generációs darabjait.

Írta: Zoo_Lee

Olybá tűnik, a SEGA és a rajongók kitartó támogatása az utóbbi évek során végre kifizetődött, és egyre többen kezdték felfedezni az ikonikus Yakuza szériát. Új rajongók azonban egy ponton túl elég komoly korlátba ütköztek. Míg az első két rész remake-jei, az előzmény Yakuza 0 és a Kiryu Kazama történetét lezáró hatodik felvonás egytől-egyig elérhetőek az aktuális generáción, nem kevesebb, mint három sorszámozott, egyébként kiváló darab végigjátszásához a legjobb eszköz egy PlayStation 3 beszerzése volt.

Yakuza 3 Remastered teszt – Nagyobb, gyorsabb, vágatlanabb

Ez azonban záros időn belül változni fog a Yakuza Remastered Collectionnek, egy PS4-exkluzív csomagnak hála, amely a széria harmadik, negyedik és ötödik részeit ülteti át az aktuális generációra, 1080p felbontással és stabil, 60 fps-es sebességgel. A gyűjtemény részei néhány hónap eltéréssel válnak elérhetővé: induláskor a Yakuza 3 jött ki, amelyet októberben, majd februárban követnek a további részek, az utolsó felvonással egy időben pedig egy gyönyörű, díszdobozos kiadás is megjelenik a fizikai kiadások gyűjtői számára.

A trióból sajnos – bár a kronológiai sorrend miatt indokolt – az indító Yakuza 3 talán a leggyengébb láncszem. Egy kiváló, megjelenésekor igen magasra értékelt játékról van szó, a szériától megszokott fantasztikus történettel és tengernyi tartalommal, ám mai szemmel nézve gyakorlatilag az a pont a sorozatban, ahol mintha kicsit maguk a készítők sem tudták volna, merre vigyék tovább a szériát. Bár végül, ahogy az azóta bebizonyosodott, helyesen döntöttek, ez az epizód inkább képez átmenetet a klasszikus, PlayStation 2-re megjelent részek, és a későbbi, több, különböző játékstílusú karaktert, komplex, szerteágazó cselekményszálakat ötvöző felvonások között.

Yakuza 3 Remastered teszt – Nagyobb, gyorsabb, vágatlanabb

A játék legfőbb erénye a karakterépítés, ugyanis egy vadonatúj környezetbe helyezte Kiryut, és lehetőséget nyitott arra, hogy a karaktert a korábbi részektől eltérő, lényegesen ember- és családközpontúbb szempontokból is bemutassa. A cselekmény jelentős része nem is Kamurocho megszokott utcáin játszódik, hanem Okinawán, ahová főhősünk visszavonul a yakuza életviteltől, hogy nevelt lányával egy árvaházat üzemeltessen. Ám az egymás ellen intrikáló családok harcától itt sem tud megszabadulni, és egy rövid, nyugodtabb időszak után nem csak ismét küzdenie kell a becsületéért és szeretteiért, de saját múltjával is szembe kell néznie.

Az értékelést ezen a ponton könnyű lenne sablonszerűen azzal zárnom, hogy mennyivel lett szebb és gyorsabb a Yakuza 3 (vagy esetleg pont hogy mennyivel nem), mennyivel beszerezhetőbb, mint az előző generációs változat, és hogy egyértelműen ajánlott mindenkinek, aki csak azóta ismerkedett meg a szériával – itt azonban lényegesen többről van szó. A Yakuza 3 eredeti megjelenését ugyanis a „viharos körülmények” még igen enyhén jellemeznék. A nyugati kiadásért felelős csapatnak rövid határidővel és limitált költségvetéssel kellett dolgoznia, aminek eredményeképp ugyan a körülmények ellenére megjelenhetett angol nyelvterületeken, azonban különböző indoklásokkal számos tartalmat kivágtak, illetve DLC-k mögé zártak, de még a játék fordítása is hagyott maga után némi kívánnivalót itt-ott.
A Yakuza 3 Remastered gyakorlatilag nem csak az összes ilyen tartalmat helyreállította, de még a játék fordítását is több ponton kijavította (amellett természetesen, hogy bár a játék megjelenésekor sem számított a legszebbnek, magasabb felbontáson, 60 fps-sel azért szebb lett). A fejlesztők ráadásul hasonló revíziót szánnak a Remastered Collection későbbi darabjainak is.

Yakuza 3 Remastered teszt – Nagyobb, gyorsabb, vágatlanabb

Így a fenti, kissé általánosan hangzó ítélet helyett a helyzet úgy áll, hogy még amennyiben játszottatok is a Yakuza 3-mal az eredeti megjelenésekor, mindenképp érdemes befizetnetek a Remastered kiadásra is – hiszen szebb, teljesebb és minőségibb kiadás, gyors bőrlehúzás helyett (bár nyilván az anyagi okok is közbeszóltak) egy tisztelgés és ajándék a sorozat egyre gyarapodó nyugati rajongótáborának.

A Remastered Collection későbbi részeiről természetesen ahogy elérhetővé válnak, hírt adunk majd – már csak esetleg egy PC-s port kellene ebből a csomagból... Vagy ha az nem is, legalább egy hasonló kiadás a zombis Dead Souls és szamurájos Kenzan és Ishin című részekből (utóbbiak amúgy sem voltak még elérhetőek soha Japánon kívül).

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Szebb és stabilabb, mint a PS3-as változat
  • Minden kivágott tartalom elérhető
  • Javított angol szövegkönyv
Negatívumok
  • Bár minden tekintetben kiváló játék, a sorozatban mind a megelőző, mind a későbbi részek jelentősebb, epikusabb darabok

További képek

  • Yakuza 3 Remastered
  • Yakuza 3 Remastered
  • Yakuza 3 Remastered
  • Yakuza 3 Remastered

Yakuza 3 Remastered

Platform:

Fejlesztő: Ryu Ga Gotoku Studios

Kiadó: Sega

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés: 2019. augusztus 20.

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!