25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Alienware m15 – Egy másik millió forintos laptop

Mit tud kétkilogramm egy ufófejjel?

Írta: Sityi 8 hozzászólás

Alienware m15 – Egy másik millió forintos laptop

Alienware... 22 éve már ez a márka egyet jelent a gamerséggel – a drága, de ugyanakkor különleges gépeivel bizony nem egy gyerek és gyermekded lelkületű felnőtt vágyálma (többek között jelen sorok írója is sokat sóhajtozott a reklámokat, teszteket olvasgatva). És bár 2006-ban a Dell égisze alá került a márka, identitását megtartotta, és továbbra is a prémium szegmensben próbál érvényesülni (még úgy is, hogy a Dell saját XPS-sorozata kicsit ellene dolgozik tulajdonképpen). És most itt van az asztalomon egy m15 laptop, ami a nem is olyan rég bemutatott ASUS Zephyrusszal próbál versenyezni…

A technikai specifikációk nyálcsordítóak: Intel i7-8750H processzor, 32 GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2070 Max-Q, 1 TB NVMe SSD és 1 TB SSHD, 15,6” 144 Hz IPS kijelző, Killer E2500 vezetékes és Killer AC 1550 vezeték nélkül hálózati vezérlők – nem sok spórolás történt itt! A kialakítás ugyan követi az ultrabookos megoldást, tehát igyekszik vékony és könnyű lenni, viszont ennek némileg ellentmond a kijelző körüli vastag keret, főleg alul és felül. Önmagában ezzel semmi probléma nincs, legalább van hely egy tisztességes minőségű webkamerának felül, de optikailag kisebbnek mutatja a képernyőt, mint amilyen valójában. Én nem rovom ezt fel hibának, bár tény, vékonyabb kávákkal kecsesebbnek hatna (pedig tömegre ugyanott van, mint a már emlegetett Zephyrus, csupán grammokban mérhető a súlykülönbség). A portok elrendezése is példaértékű: két oldalra kerültek a gyakran használt kombó audió- és USB-portok, hátra a HDMI és a mini DiplayPort képkimenetek, illetve egy USB 3.0 Type-C port Thunderbolt 3 támogatással. Itt van a 240 W-os tápegység csatlakozója is, illetve külső VGA-t is csatlakoztathatunk, ha beszerzünk egy Alienware Graphics Amplifiert és bele egy megfelelő VGA-t. A bővíthetőségre azt hiszem, egy rossz szavunk nem lehet.

Alienware m15 – Egy másik millió forintos laptop

Na de milyen használni? Az IPS panel színei szépek – bár nem mértem ki, de szemre a színhelyesség is rendben van. A 144 Hz pedig kellőképp gyors ahhoz, hogy komoly e-sport gépként is használható legyen: a Paladins vagy az Overwatch kellőképp ki tudja futni magát ezen a vason, és a képernyő sem fogja vissza. A billentyűzet természetesen RGB háttérvilágításos, de szerencsére alapértelmezettként nem a szivárványszín fényorgona van beállítva, hanem az Alienware ciánkék. Persze testreszabható ez is, bár „csak” 4 zónás a világítás állíthatósága, nem gombonkénti. Kár, mert az Alienware Command Center a telepített játékainkat automatikusan megkeresi, hogy utána testreszabhassuk – mondjuk a The Witcher 3 alatt lehet piros a fény, míg teszem azt a Hearthstone alatt meg zöld, és ilyenkor a gép is fogja magát vissza, ne pörögjön feleslegesen. Laptopos mércével nézve a gépelési élmény remek: jelen cikket is a gépen írom, és nem panaszkodhatom rá; emellett játék közben is kellőképp reszponzívak. Persze pár gomb helye kicsit meg van variálva, ahogy az a laptopoknál szokás, de legalább van numerikus rész is, és a gombok mérete is megfelelő.

Alienware m15 – Egy másik millió forintos laptop

Ami pedig a teljesítményt illeti: határozottan nem rossz! A 6848 pontos Time Spy és a 4047 pontos Port Royal eredmények megsüvegelendőek egy ilyen géptől – de a múltkori Zephyrus ugyanezért a pénzért 2080 Max-Q GPU-val a Time Spy tesztben bizony kb. 1000 ponttal többet kap... A többi mérési eredményt pedig a kapcsolódó galériában találhatjátok (kicsit bővült is a tesztelt játékok köre: bekerült az F1 2019, ami alkalomadtán majd leváltja az F1 2018-at; illetve a Shadow of the Tomb Raider, ami pedig a Rise of the Tomb Raidert cseréli).

Ashes of the Singularity - DirectX 12
Ashes of the Singularity - DirectX 12

Ámde van itt komolyabb probléma is, és ez a melegedés. Nagy teljesítményű hardver van nagyon szűkre szabott dobozba bepréselve – nyilván nagyon meleg lesz odabent, ha elkezdjük megkergetni. Na de a 100 fokos processzorhőmérsékletet nem nagyon tudom hova tenni... Brutálisan meleg jön ki a gépből, szerencsére hátrafelé, de az egész gépház sem az a langymeleg cucc ilyenkor. A gép alja épp nem izzik, a billentyűzet fölötti rész éget, és furamód a billentyűzet jobb fele is kellemetlenül meleg, míg a bal csupán kissé meleg – nem tudom, mennyire szándékos ez így, de játék közben úgyis a WASD gombok környékén szoktunk matatni, így ez akár valamilyen szinten dicséretet is érdemelhetne... A hangja legalább relatíve visszafogott: van ugyan szélzaj, de nem annyira zavaró, és más is tud létezni a szobában játék közben. Őszintén szólva szerintem legyen inkább hangosabb, de hűsebb. A Command Center elvileg engedne némi játékteret a beállításokkal, de gyakorlatilag én nem tapasztaltam érdemi különbséget, akárhogy nyomkodtam. Battlefield V multi alatt az elméleti 4,1 GHz-es plafon hamar beszakad, és kb. 2,8-3,0 GHz-en stabilizálódik 64 fős multi közben: ez szerintem nem rossz, csak épp az ASUS konkurens hasonlóan szűkre szabott kasztniban ugyanezt 15-20 fokkal hűvösebben tudta.

Ashes of the Singularity - Vulkan
Ashes of the Singularity - Vulkan

A fene megette ezt a gépet! Nagyon akartam szeretni, már csak a márkája miatt is, de ez a melegedés eléggé kiábrándító. Szó se róla, remekül össze van rakva, az anyaghasználat is jó, nem recseg-ropog – viszont kályha lesz belőle, ahogy megkínáljuk némi játékkal... Kár érte...

Forza Horizon 4
Forza Horizon 4

F1 2018
F1 2018

F1 2019
F1 2019

Deus Ex Mankind Divided
Deus Ex Mankind Divided

Deus Ex Mankind Divided
Deus Ex Mankind Divided

Shadow of the Tomb Raider RTX+DLSS off
Shadow of the Tomb Raider RTX+DLSS off

Shadow of the Tomb Raider RTX+DLSS off
Shadow of the Tomb Raider RTX+DLSS off

Shadow of the Tomb Raider RTX+DLSS off
Shadow of the Tomb Raider RTX+DLSS off

Shadow of the Tomb Raider RTX+DLSS on
Shadow of the Tomb Raider RTX+DLSS on

Shadow of the Tomb Raider RTX+DLSS on
Shadow of the Tomb Raider RTX+DLSS on

Shadow of the Tomb Raider RTX+DLSS on
Shadow of the Tomb Raider RTX+DLSS on

Rise of the Tomb Raider
Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider
Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider
Rise of the Tomb Raider

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Sityi
Sityi [1614]
Én a Remote System Monitort használom a tesztek során, így menet közben a telefonomon látom mi hány fokos, illetve hogy throttlingol (nem is használhatnék mást, mert az egyes gyártók más-más tudású vezérlőprogramot adnak - már ha adnak -, ezzel viszont egységes a mérés minden gépen). Ezen méréseket pedig mindig Battlefield 64 fős multi alatt mérem, mert a Frostbite motor képes arra, hogy egyformán jól megdolgoztassa mind a CPU-t, mind a GPU-t. Aszimmetrikus terhelésnél előfordulhat, hogy egyik jobban melegszik a másiknál - ilyenkor magasabb hőmérséklet is beleférhet, szóval simán lehet ez játékfüggő is. Viszont ha almát hasonlítunk az almához (márpedig én erre törekszem), akkor az m15 forróbb, mint a Zephy S.
nyomi
nyomi [7249]
az világos miért ott meleg ahol, vásárlás előtt láttam is valahol egy robbantott képet, ahol elég szemléletesen látszott, hol fog melegedni a vas. bár ott nagyon reklámozták, hogy 85 fok fölé nem fog menni, aztán tessék :) most jut eszembe, hogy a plague tale is megizzasztotta, ott asszem 96 fok volt a max. és csak a cpu-t, a gpu-t még nem láttam 82 fok fölött.

na mindegy, ha egyszer cseppfolyóssá olvad, akkor remélem még gari időn belül :D
gregmerch
gregmerch [3766]
Azért a játékok és a programok/alkalmazások többsége 80-90 fok közé fűt fel, maximum, még szűk kasztnikat is. A RE2 az eléggé zabálja a hardvert, így nem csodálom, hogy pont annál tapasztaltál ilyet. A fenti (monitorhoz közelebbi) rész azért meleg a Zephyrusnál, mert alatta van az érdemi hardver, ami melegedhet is, így a (sokat bírált) letolt billentyűzet alá már nem jutott (ami valljuk be, nem nagy baj). Az AW m15-nél engem is meglepett Sityi, amikor mondta a tesztfázis elején, hogy ezt a fajta forrósodást tapasztalta. Ez még mindig presztízs márka, így fura, hogy valamit ennyire félig kidolgozva oldanak meg...
nyomi
nyomi [7249]
olvastam igen. arról nem igazán tudok nyilatkozni, hogy a billenytűzet mennyire zavaróan meleg, mert tv-re rakom a képet és kontrollerrel játszok. csak az armoury-ból meg core temp-ből látom a hőmérsékleteket.

azt mondjuk tapiztam mennyire forró a gép, inkább a billentyűzet fölötti keskeny rész a forró, de az mondjuk eléggé. az is érdekes, hogy a tomb raider csak 80-85 fokig repítette, a resident evil 2 fingatta meg 98 fokig, minden beállítás egekbe tolva persze full hd felbontáson.
gregmerch
gregmerch [3766]
Helyesbítek: langyos (vagy leginkább szobahőmérsékletű) ;-) ... Azt a tesztet együtt írtuk, a Zephyket (és az Asus gépeit) ismerem is elég jól, és nekem sem volt ilyen jellegű gondom soha.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (8 db)