Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Előzetes

##game_title##

Nightmare Reaper, Wrath és Prodeus – a Doom és Quake nyomdokain

Újabb retro-FPS körkép Zoo_Lee kollégánktól.

2019.06.18. 13:52 | szerző: Zoo_Lee | kategória: Előzetes

A retro reneszánsza úgy tűnik, töretlen. Alig egy éve írtam egy toplistát a friss és készülődő retro stílust idéző FPS-ekről, és bár azokból a játékokból nem jelent meg még minden, így is összegyűlt néhány említésre érdemes új cím, ha az olyan újrakiadásokat, mint a Blood: Fresh Supply nem is nézzük.

Nightmare Reaper, Wrath és Prodeus – a Doom és Quake nyomdokain
Prodeus

Kezdjük rögtön a Prodeusszal, amely első ránézésre olyan, mintha az id Software a Quake játékok motorjára ráhúzta volna a Doom széria szörnyeit, tipikus elemeit, majd emberfeletti erőforrásokat és technológiai magasugrásokat áldoztak arra, hogy ezt a pixeles, rondácska korai 3D-s FPS-t minden idők legbrutálisabb vér- és gore-effektjeivel tálalhassák. A Prodeust sokan úgy emlegetik, mint a retro emléktúra, aminek a Strafe-nek is lennie kellett volna az eredeti ígéretek szerint, az eddig kikerült játékmenetvideók és előzetesek szerint pedig egy brutálisan szórakoztató darab lesz, amelyet kötelező beszereznie mindenkinek, aki érdeklődik az ilyen retro élmények iránt.

Hasonló alapokból táplálkozik a Wrath: Aeon of Ruin, amelynek készítői nem is kertelnek sokat, profi Quake 1 modderekből áll a csapat, játékuk pedig lényegében az eredeti játék finomhangolt, felturbózott motorjával készül. A készítés koncepciója kísértetiesen hasonlít az (Iron Maiden együttes által nemrég félreérthető cím okán beperelt) Ion Maidenhez, amely nem túl meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a fejlesztők mellett bábáskodó kiadó itt is a 3D Realms (mintha csak próbálnának vissszatérni azokba az időkbe, amikor a Duke Nukem Forever-fiaskó előtt az FPS műfaj legendái voltak...). A játék pedig az első előzetesek alapján túlzások nélkül egy álom, amely a korszak legjobb játékainak legjobb elemeit sűríti egy heavy metal albumok designja által inspirált elborult dark fantasybe. Ha a Prodeus várós, ez az Ion Maiden mellett alapmű lesz.

A Nightmare Reaper kissé kilóg a sorból, látványvilága terén ugyanis inkább az első Doom és a Wolfenstein 3D közötti időszakot idézi. A fejlesztőcsapat a mérleg nyelvét úgy állította, hogy a látvány helyett a játékélményen és a változatosságon legyen a hangsúly, így a történet, amelyben elmegyógyintézetbe zárt főhősünk kénytelen megküzdeni saját rémálmaival (megjegyzés, ez a koncepció kissé kísértetiesen hasonlít a 2009-es Painkiller-klón Dreamkillerre).

Nightmare Reaper, Wrath és Prodeus – a Doom és Quake nyomdokain
Wrath: Aeon of Ruin

A Nightmare Reaper több mint nyolcvan különböző fegyvert ígér, hasonló mennyiségű ellenféltípussal, akikből ráadásul hatalmas hordákban kell majd küzdeni a változatos pályákon, miközben hatékony gyilkolászásunkat egyszerre jutalmazzák kombópontok, fegyverfejlesztésre fordítható aranyérmék és hektoliternyi pixeles gore effekt. Az Early Access változat, amelyben az ígért tartalmak harmada várható, ráadásul már nyáron kipróbálható lesz.

Cikkajánló
Retro-FPS őrület - Doom és Heretic rajongók aranybányája
5 tipp a régi akciójátékok kedvelőinek.
» Olvasd el!

Sokan spekulálnak arra, hogy a Nintendo, Super Nintendo korszakot idéző pixeles, 2D-s indie platformerek reneszánszához hasonlóan ezek a '90-es éveket idéző retro FPS-ek is egy külön műfajt alkotnak majd. Ha így lesz, mindössze annyit mondanék: jöhet, jöhet minden elborult, eltúlzottan véres és komolytalanul brutális mennyiségben! ■

« Előző: Marsot terraformáló MI leszünk a Per Asperában
Következő: Negyedszer is zombik – jön a Zombie Army 4: Dead War »