25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

WipEout Omega Collection

A sci-fi arcade versenyszéria három epizódját hozták el nekünk PlayStation 4-re.

Írta: Dino

Sokszor leírtuk már, hogy az újrakiadások korát éljük. Részben érthető persze, hiszen a fejlesztők/kiadók részéről jóval kisebb munka és kockázat egy régi népszerű játék leporolása, mint valami teljesen újjal kísérletezés. A rajongók is sok esetben szívesen látnak egy remastered verziót, hiszen mai masinájukon ismét előhívhatják vele a régi szép emlékeket, másrészt meg új játékosokat is bevonzhatnak a modern köntösbe öltöztetett klasszikusok, amelyeket a fiatalok sok esetben maximum videón láthattak, esetleg csak meséltek nekik róluk. Nos, erre a piacra érkezett nemrég a Sonytól a WipEout Omega Collection, amely az arcade sci-fi versenyek prominens képviselőjét, az 1995-ben indult WipEout széria pár darabját hozta el egy csomagban a PlayStation 4-re.

WipEout Omega Collection

Bár volt PC-re is megjelent epizódja a WipEout szériának (akkoriban még nem volt konzolom), valamiért eddig mégis kimaradt számomra, így most, kb. húsz évvel az első rész után lehetőségem nyílt bepótolni, mégpedig az Omega Collectionbe került WipEout 2048 és WipEeout HD epizódokat, valamint utóbbi kiegészítőjét, a Furyt.
A gyűjteményben a játékok közös indítófelületet kaptak, így nem teljesen elszeparálva jelennek meg benne az egyes epizódok, mint több más gyűjteményes újrakiadás esetében, ahol indítás után el kell döntenünk, melyik játék érdekel, és annak az eredeti menüjébe jutunk. Az új főmenüből választhatunk kampányt, Racebox cím alatt szabad játékot, valamint online versenyeket. A kampányon belül persze aztán már háromfelé oszlik az egész, és onnantól az egyes részek mentén versenyezhetünk az egymás után feloldásra kerülő pályákon, futamokban. Online pedig mi indíthatunk versenyt tetszőleges beállításokkal a 26 pálya bármelyikén, vagy másokéhoz kapcsolódhatunk be, ahogy épp kedvünk tartja.

WipEout Omega Collection

Különböző versenytípusok vegyesen következnek a kampányban, például Race, Combat vagy Time Trial. Van, ahol fegyvereket is felvehetünk, hogy azokkal lassítsuk ellenfeleinket, vagy például turbót, ami rövid ideig felgyorsítja járművünket. A futurisztikus versenygépekből is jó pár van, amelyek négy paraméterben (pl. gyorsulás és maximális sebesség) különböznek, ezekből kell kiválasztanunk a játékstílusunkhoz legjobban passzolót. És tényleg nem árt megtalálni, hogy melyik fekszik nekünk közülük a legjobban, mert némely futam bizony nem nevezhető egyszerűnek, és csak többszöri nekifutás után sikerült elérni megfelelő helyezést benne. És még kétszemélyes osztottképernyős módot is kapunk.

WipEout Omega Collection

Mindegyik részt felturbózták a mai masinákra, ami PS4 Pro esetén 4K-s megjelenítést jelent, 60 fps mellett. Sima PlayStation 4 esetében jelentős fejlődést igazából a WipWout 2048 esetében kaptunk, mert az eredetileg PS Vitára jött ki, a HD-s rész már PS3-on volt elérhető, így az már akkor 1080p-s lett. Újdonságként bekerült viszont a fotózási mód mindegyik részbe: a célba érés után látványos képeket tudunk készíteni, beállítva akár a mélységélességet és a fókusztávolságot is.

WipEout Omega Collection

Az arcade versenyjátékoknál mindig is fontos szerepet kapott a zene, így a WipEoutoknál is nélkülözhetetlen az aláfestőmuzsika. Különböző elektronikus zenei irányzatokból válogattak hozzá dallamokat, és még egy-egy The Prodigy és The Chemical Brothers szám is felcsendül közben.

WipEout Omega Collection

A WipEout Omega Collection egy jól sikerült újrakiadás lett, amely hiánypótlónak is nevezhető, hiszen az arcade versenyjátékok között nem igazán akad más szereplő sci-fi témában PlayStation 4-en. A stílus kedvelői mindenképpen egy jó kis pakkot kapnak a játék megvásárlásával.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • WipEout Omega Collection
  • WipEout Omega Collection
  • WipEout Omega Collection
  • WipEout Omega Collection
  • WipEout Omega Collection
  • WipEout Omega Collection
  • WipEout Omega Collection
  • WipEout Omega Collection
  • WipEout Omega Collection
  • WipEout Omega Collection
  • WipEout Omega Collection
  • WipEout Omega Collection
  • WipEout Omega Collection
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!