Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Rendezvények

The Champion interaktív sportélménypark

Mi is kipróbáltuk a Millenárison berendezett élményparkot.

2017.02.15. 06:25 | szerző: GeryG | kategória: Rendezvények

A sport fontos, hiszen amellett, hogy segít az egészség megőrzésében, remek kikapcsolódást kínál, és akár még egy életformát is jelenhet. Ezzel aligha vitatkozhat bárki is. Ahogy abban is mindenki egyetérthet, hogy a gyerekeket is érdemes már egészen fiatalon valamilyen mozgásformára bírni. Így hasznosan vezetik le felesleges energiáikat, a szülő is jó helyen tudhatja gyermekét, ráadásul a sport rengeteg értékre megtanítja az embert.
Jó-jó, ezekkel a szövegekkel már bizonyára mindenki számtalanszor találkozott. Az viszont már egészen más kérdés, hogy kinek melyik sportág fekszik leginkább. Ez nem csak gyermekünk esetében nagyon fontos részlet, de sokan saját magukról sem feltétlenül tudják ezt eldönteni. Ilyenkor jöhetnek jól a sportágválasztó rendezvények – vagy épp a Millenárison januártól áprilisig látogatható The Champion interaktív sportélménypark!

The Champion interaktív sportélménypark

A The Champion többhónapos szervezés, kísérletezés és tervezés eredményeként nyitotta meg kapuit a Millenáris D épületében január derekán. Az alapötlet az volt, hogy egy olyan interaktív kiállítást szervezzenek, amely több játék és teszt segítségével szórakoztató módon fedi fel, hogy gyermekeink mely sportágakban érhetnek el a legnagyobb eséllyel sikereket. Tulajdonképpen a kilátogatók tematikus próbákon vehetnek részt, amelyek mind-mind valamely adott sportágon belül kulcsfontosságú készségeket és kompetenciákat mérnek. Ezek az ún. ChampLAB-ek. Míg az egyik standnál a kézgyorsaságot mérik, addig egy másiknál a súlypontemelkedést. Egy harmadik a szem-kéz koordinációt, egy következő pedig az állóképességet. A kiállítás későbbi szakaszában pedig mentális kompetenciamérésre is sor kerül, valamint van egy étkezéstudatosságot vizsgáló kvíz is. Minden stand mellett egy infografika fut, amely amellett, hogy elmagyarázza az adott ChampLAB működését, érdekes információkkal is szolgál az adott sportággal kapcsolatban.

Az egyes próbák eredményeit egy NFC-alapú rendszer rögzíti. A belépésnél regisztrálhatjuk karszalagunkat, ahol meg kell adnunk néhány adatot, a rendszer leméri magasságunkat és tömegünket, valamint beállíthatjuk, ha valamilyen szív- vagy érrendszeri megbetegedésben szenvedünk. Utóbbi esetében egy-két próbánál a rendszer figyelmeztet, hogy esetleg túl megterhelő lehet számunkra.
A regisztráció után minden ChampLAB-nél a karszalag érzékelőhöz érintésével veszi kezdetét az adott próba, ahol eredményeinket rögzíti és pontokkal osztályozza. Amikor a kiállítás végére érünk, oklevelet kapunk, amelyen nem csupán részeredményeink és részpontszámaink szerepelnek, de az is, hogy ezek alapján a rendszer mely sportágat tartja számunkra ideálisnak. Akinek jó a súlypontemelkedése, az bizonyára a kosárlabdában is megállnál a helyét, míg a jó szem-kéz koordinációval rendelkezők a vívásban jeleskedhetnek. Ennél persze jóval összetettebb a mérés.

Az egyes standok között sincs üresjárat, hiszen a hatalmas kivetítőkön szuperlassított (kifejezetten a The Championre készített) felvételeket nézhetünk, amelyeken a sport látványos pillanatait örökítették meg. Persze egy ilyen élményparkból nem maradhat ki a legújabb trend, a VR sem. A speciális headsetek segítségével mindenki átélheti, milyen lehet kilépni egy stadion gyepére, amikor tízezrek tombolnak a lelátón. Emellett találunk egy olyan termet is, ahol különböző olimpiák fő stadionjainak makettjeit állították ki. A The Champion szervezői 49 magyar élsportolóval és olimpikonnal működtek együtt a tervezés és a próbák megalkotása során. A Delusion Park jóvoltából pedig egy külön helyiségben újabb VR-élményben lehet része a kilátogatóknak. Egy különleges, 50 m2-es arénában akár ketten is játszhatnak, hol zombikra, hol vadnyugati gazfickókra vadászva. A kisebbek pedig egy tengeralatti kalandot is kipróbálhatnak. A rendszer érdekessége, hogy két játékos esetén – hála a külső érzékelőknek – a játékon belül is láthatjuk társunk modelljét.

The Champion interaktív sportélménypark

A The Champion kialakításánál az egyik fő szempont a mobilitás volt, vagyis a kiállítás minden elemét úgy tervezték meg, hogy könnyen szét- és összeszerelhető legyen. A Millenárison április 7-ig lehet kipróbálni a játékokat, amelyeket utána külföldre szállítanak, hogy megkezdjék világhódító útjukat. A kiállítás több egyedi ötletet is felvonultat, amelyek ugyan már létező technológiákra támaszkodnak, de ilyen formában még nem nagyon találkozhattunk velük. Nemcsak családoknak lehet ideális időtöltés, de baráti társasággal is ki lehet látogatni, valamint randiötletnek sem utolsó. ■

« Előző: Nagy nehezen, de sikeres a Legrand Legacy Kickstarter kampánya
Következő: Csehszlovák tankok érkeztek a World of Tanks konzolos verzióiba »