Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Ismertető/teszt

State of Decay - Year One Survival Edition

A túlélők megmutatják, mire képesek az új generáción.

2015.05.08. 19:13 | szerző: Zoo_Lee | kategória: Ismertető/teszt

Az Undead Labs csapata jött, látott és győzött, amikor 2013-ban elkészítették az utóbbi évek legjobb zombis játékát, a State of Decayt, majd megfejelték azt egy remek PC-s porttal, valamint két korrekt DLC-vel, amelyek a játékosok igényeinek megfelelően (a sokak által hiányolt online módot leszámítva) nyújtották meg a játékidőt. A SoD egy klasszikus, egyben személyes kedvencem, amelyet a mai napig bátran ajánlok bárkinek, aki a műfaj iránt érdeklődik, a fejlesztőcsapat pedig úgy döntött, az új konzolgeneráció büszke tulajdonosainak is elérhetővé teszi a meglehetősen egyedi zombis kalandot, és Year One Survival Edition címen egy kissé felturbózott grafikájú, bővített csomagot adtak ki nemrég, mind Xbox One-ra, mind PC-re, benne az alapjátékkal és a két DLC-vel.

State of Decay - Year One Survival Edition
A State of Decay órákra lekötött, élveztem minden egyes percét – de ez közel sem a YOSE kiadás érdeme volt.

Annak ellenére, hogy a csomag teljes tartalma a Steam könyvtáramat gazdagítja megjelenésük óta, és nem tagadom, unalomig játszottam őket, nagyon kíváncsi voltam az újrakiadásra, az Undead Labs ugyanis ha online módot nem is, de élesebb textúrákat, magasabb felbontást, számtalan bug kijavítását, valamint új animációkat, fegyvereket és járműveket ígért. Az eredeti játékból megszokott menü fogadott indítás után, sötétebb színpalettával és több grafikai opcióval. Belevetettem magam az alapjátékba (PC-n, ha van a gépen mentés a sima kiadásból, az folytatható a YOSE verzióban is), felkészültem rá, hogy igen, reszkess Trumbull Völgy, megint végigpusztítok minden rothadó zombit a nagy gátrobbantós fináléig, és ahogy az bő másfél éve is történt, a játék órákra lekötött, élveztem minden egyes percét – de ez közel sem a YOSE kiadás érdeme volt. Ha ugyanis nem tudom, hogy a különleges, felújított változatot tolom, a szürkés főmenüt, és a nagyobb felbontású textúrák betöltése miatt nevetségesen hosszúra nyúlt betöltést leszámítva valószínűleg elbizonytalanodtam volna, vajon véletlenül nem az eredeti játékot telepítettem-e újra.

A bővítés pusztán egy új kezdőkaraktert takar a Breakdown DLC-ben, egy speciális helikopterről dobható túlélőcsomagot a Lifeline-ban, úgy tűnt, mintha az inventoryban néhány tárgy ikonját lecserélték volna, találtam egy-két új fegyvert, és egy olyan közelharci kivégzési mozdulatot, amely emlékeim szerint nem szerepelt a 2013-as kiadásban. Ettől eltekintve minden ugyanaz, még az apró bugok, köztük a néha tereptárgyakba akadó csapattársak, és a tömeges összecsapások esetén néhány mozdulatlanul ácsorgó zombi is visszatértek. A nagyobb felbontású textúrák és karaktermodellek pedig szépek ugyan, de a szép itt nyugodtan kerülhet dupla idézőjelbe: egy 2013-as játékról beszélünk. Pontosítok, egy olyan 2013-as játékról, amely grafikailag már a megjelenésekor is bő négy-öt évet adhatott volna a korához, a magasabb felbontás, és a néhány speciális effekt pedig nem elég ennek eltakarásához, sőt, a magasabb felbontás miatt egyes pályaelemek, árnyékolások sokkal jobban bántották a szememet.

A játék még mindig ugyanolyan pokolian addiktív és élvezetes, mint másfél-két évvel ezelőtt volt.

Félreértés ne essék: mindezek mögött a játék még mindig ugyanolyan pokolian addiktív és élvezetes, mint másfél-két évvel ezelőtt volt. Mély, drámai hangulat keveredik a tömeges zombigyilkolás élvezetével, taktikai és stratégiai elemek a folyamatos akcióval, mindehhez pedig egy hatalmas pálya szolgál helyszínül, küldetések, túlélők és zombik százaival. A három cikkem, amelyben az alapjátékot és a két DLC-t (Breakdown és Lifeline) külön-külön értékeltem, ugyanúgy érvényesek továbbra is, a State of Decay eddig sem volt bugmentes, eddig sem nevezhette senki a legszebb játéknak, de eddig és továbbra is az egyik legjobb választás a zombi-/horrorrajongók számára. A gond pusztán az, hogy egyúttal nem az a típusú játék, amelynek egy egyszerű, és összességében felemás minőségű grafikai tuning indokolja az újrabeszerzését, a felbontás növelése mellett pedig a legszembetűnőbb, plusz csak néhány tucat új achievement és a Steam kártyák támogatása. Ha Xbox One konzolod van, és még nem próbáltad a SoD-ot, itt a remek alkalom, hogy kapj a lehetőségen. (Az X1 verzióról alább még gregmerch ír egy kicsit.) Ha PC-párti vagy, nincs birtokodban az eredeti változat, és nem bánod, hogy a teljességért és egy kis minimális grafikai erőfölényért kétszeres-háromszoros töltési időkkel kell számolnod, szintén ajánlott. De ha már rég a gyűjteményedben van a külön-külön beszerzett State of Decay csomag, nem tudok felhozni semmilyen indokot amellett, hogy a Year One Survival Editiont is szerezd be.

State of Decay - Year One Survival Edition
A képi világ bizony hagy némi kivetnivalót maga után.

gregmerch kiegészítése az Xbox One verzióról:
Először is leszögezném, hogy jómagam a játék Xbox One verziójával találkoztam először, így csak erről tudok nyilatkozni. Azzal kezdeném, hogy minden ezután következő nyavalygásom ellenére nekem tetszett a túlélésért küzdő, kétségbeesett, de elszánt emberek kolóniájának menedzselése, ami az én szememben kiemeli ezt az alkotást számos más, hasonló jellegű, de jóval egyszerűbb játékmenettel operáló társa közül. A narratív történetvezetés, illetve az érzés, hogy a legegyszerűbb alapanyagokért is óriási kockázatot kell vállaljunk, hiszen bárhol és bármikor halálos veszélyek leselkedhetnek ránk, remek atmoszférát teremtenek a játéknak. Ugyanakkor én sem tudok átsiklani a program jó néhány hiányossága felett. A képi világ bizony hagy némi kivetnivalót maga után, és sajnos a bugok és glitchek száma sem elhanyagolható. A falba és egyéb tereptárgyakba belógó, azokon simán átgyalogoló zombik csak a jéghegy csúcsa. Akadt olyan is, hogy láthatatlan ellenfelek támadtak meg, akiket ennél fogva nem volt egyszerű legyőzni. Máskor azért nem tudtam elmenekülni valahonnan, mert a társaim birka módra elém álltak. Ebből is látszik, hogy az MI is küszködik némi nehézséggel, ami ugyancsak nem pozitív vonás. A járművek irányítása sem a legoptimálisabb, de azt azért tegyük hozzá, hogy ez nem egy autós játék. Felszerelésünk elrendezése szintén kissé nehézkes, és az is fura, hogy nem tudunk átadni társainknak semmit, ami egy ilyen stílusú játékban alapvető opció lehetne.
A sok savazás után azzal zárnám rövid kiegészítésem sorait, hogy a State of Decay: Year One Survival Edition ha nem is hiánypótló, de igen kellemes alkotás a maga műfajában, amelyből egyszersmind ki is emelkedik játékmenete és remek atmoszférája folytán. Nem a legszebb játék a piacon, és akadnak benne hibák szép számmal, de mindezek ellenére szerethető. Aki még nem találkozott az előző változatokkal, ellenben rendelkezik egy Xbox One konzollal, és szereti a poszt-apokaliptikus környezetben játszódó programokat, az mindenképpen vessen rá egy pillantást. ■

State of Decay

Pozitívumok Negatívumok

Kapcsolódó játék: State of Decay

« Előző: Sem Titanfall 2, sem Mirror’s Edge 2 nem lesz idén
Következő: Új címet kapott az Assassin’s Creed Victory »