Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Ismertető/teszt

Spymaster

Spymaster (iOS)

Brit titkosügynökökkel kell befűtenünk a náciknak a megszállt Európában.

2014.12.20. 21:35 | szerző: Lacko | kategória: Ismertető/teszt

Ha nem szereted a II. világháborús kémes-ügynökös kalandfilmeket, akkor ne is olvasd tovább ezt a cikket. De ha bejön az izgalom, amit a szövetséges ügynökök tevékenysége, a titkos műveletek, rádióadások, vonatrobbantások okoznak, miközben a gaz nácik a nyomukban loholnak, akkor ez egy Neked való játék. Mivel én is nagyon élvezem az ilyen tipusú filmeket - amelyeknek sokszor semmi köze a valósághoz és a történelemhez - így már a fejlesztési fáziban felfigyeltem a Spymaster nevű iPades játékra. De nemcsak a története volt azonnal megkapó, hanem a kinézete is. Bárcsak minden játék ennyire jó, a sztorihoz passzoló designnal rendelkezne! Ügynökeink szépiás igazolványképei, és a teljes felület noire benyomása nagyon jó hangulati környezetet biztosít a játékhoz. Érdekesség még, hogy a kezelőfelület olyan, mintha egy táblás társasjátékkal játszanánk, azaz játékkártyákon keresztül adhatunk ki feladatokat és kezelhetjük az ügynökeinket.

Spymaster (iOS)

A Spymaster tulajdonképpen egy alkalmi játék, hiszen önálló küldetések jönnek benne sorra, és egy-egy küldetés 15-20 perc játékidőt igényel. Tehát ha csak ennyi időnk van egy kis szórakozásra, akkor is nekiállhatunk. Persze több küldetést is megoldhatunk egymás után, sőt ugyanazokat a küldetéseket is újrajátszhatjuk, mivel egy kicsit mindig mások: néha ugyanaz a küldetés nagyon nehéz, máskor meg könnyű, ha úgy jön ki a véletlen.
A feladatokat mindig Londonból kapjuk a brit tikosszolgálattol, és különböző nemzetiségű ügynökeinkkel kell megoldanunk őket. Ügynökeinket persze menedzselni kell a küldetések között: sebesülések gyógyítása és tapasztalati pontok átváltása különböző extra képességekre. Ügynökeinknek eleve van egy típusa, és érdemes minden típusból beszerveznünk egyet (később pedig tartalékot is, ha megsebesülnének). Például csak a rádiósok képesek rádióadást sugározni, a mesterlövészek tudnak csak olyan küldetést vezetni, amelyben meg kell ölnünk valakit stb.

Ügynökeinkkel a megszállt Európa városai között mozoghatunk, a városokban pedig földalatti mozgalmakat szervezhetünk, információkat gyűjthetünk, rádión jelenthetünk Londonnak, gyárakban és vasúti létesítményekben szabotálhatunk, elrabolhatunk vagy likvidálhatunk kollaboráns vagy náci kulcsfigurákat stb. Egy-egy küldetés 2-6 feladatból áll. Ezeket csak egymás után hajthatjuk végre és mindegyikre adott időkeretünk van. Az időkeret alatt persze bármit csinálhatunk, de érdemes a feladatra koncentrálni: hozzunk létre földalatti hálózatot Lyon és Milánó között, öljük meg a Párizsi pályaudvar műszaki igazgatóját, gyűjtsünk információt és juttassuk el Londonba Antwerpenből stb. Az időkeret általában elég a feladat megoldásához, ha nem jön a Gestapo. De persze jön. A gestapós ügynökök megpróbálnak elkapni minket: felszámolják az ellenállási mozgalmakat és igyekeznek elkapni ügynökeinket, ezzel jócskán megnehezítve feladatunkat. A Gestapón kívül másik nagy ellenfelünk a stressz: ügyködés közben ügynökeink fáradnak majd stresszesek leszenek. Ilyenkor könnyebben hibáznak és megsérülnek (ami időkiesést jelent) vagy akár a Gestapo is könnyebben elfogja őket.

A Spymaster egy freemium játék, azaz ingyen telepíthető és játszható is, de különböző extrákért fizetni kell. Nagyon sok olyan freemium játékkal találkoztam már, amely ingyen játszhatatlan, vagy kimondhatatlanul esélytelen benne az, aki nem fizet. Nos, a Spymaster szerencsére nem ilyen. Kellemesen játszható ingyen is. Egyrészt azért, mert a pénzért vehető aranyrudakat ingyen is megkapjuk a küldetések végén (nyilván sokkal kevesebbet, mintha fizetnénk), másrészt azért, mert olyan extrákért kell csak fizetni, amelyek nem fontosak: ha megsebesül egy ügynökünk, akkor ingyen várnunk kell pár órát, mire meggyógyul, a fizetősöknek meg azonnal talpra áll. Amikor beszervezünk ügynököket és nem tetszik a választék, akkor fizethetünk, hogy új ügynökjelölteket kapjunk, vagy várhatunk egy napot. Szóval egyik sem teszi tönkre a játékélményt. Sőt! Én még örültem is neki, hogy így teljesen megmaradt a játék alkalminak, azaz egy óránál semmiképp nem tudtam többet játszani, mert addigra minden ügynököm lesérült annyira, hogy várni kellett. De aki türelmetlen, és mindenképp menni akar tovább, elárulhatom, hogy az iPad órájának átállításával átverhető a program, ami játékosként nagy öröm, de bevallom, programozóként csalódást okozott, hogy ezzel a régi trükkel még mindig lehet operálni.

Spymaster (iOS)

Aki idáig eljutott a cikk olvasásában annak biztos bejön az ilyenfajta játék, úgyhogy bátran ajánlom nekik. Én nagyon élvezem, nem is játszom vele túl sokat és még fizetni se fizetek, de volt időszak, amikor a világranglistán is elég jó helyezést értem el, és ez szintén jó pont a fejlesztőknek, hogy nem csak a fizetősök kerülhetnek előre. De persze ez egy magányos játék, igazából nem fontos a ranglista. Hiszen ott vannak szegény ügynökök a pokolban, csaholó náci farkasok között és magányosan küzdenek a demokráciáért. Mindezt még jobban átélhetővé teszi a zene és a felület designja, amely komorságában azonnal megfogott. És mivel ingyenesen telepíthető, ezért csak azt tudom javasolni, hogy egy próbát megér. Hátha Titeket is beszippant az izgalom, a történet és a hangulat. ■

« Előző: Megjelent az Assetto Corsa
Következő: Frissült a The Red Solstice »