25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The Incredible Adventures of Van Helsing

A King Arthur RTS-ek után egy hack-and-slash játékot készített a hazai NeocoreGames csapata - ráadásul nem is akármilyet!

Írta: Phoenix 12 hozzászólás

Hazai fejlesztésű játékkal alapjában véve is nagy öröm játszani, akármilyen is legyen az, mert hát ugye lehet „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk”! Kiváltképp, ha hozzávesszük azt a sajnálatos tendenciát, miszerint a játékfejlesztő cégeink sorra húzzák le a rolót... De a legjobb eset mégiscsak az, ha az igényeinket sem kell alábbadnunk a fent említett okok miatt, és a The Incredible Adventures of Van Helsing esetében éppen ez a helyzet. A budapesti székhelyű NeocoreGames sok más nagyobb hazai fejlesztőhöz hasonlóan a stratégiai játékairól vált ismertté. Legújabb alkotásukkal azonban egy kicsit más irányt vettek, és belekóstoltak az akció-RPG-k világába.

The Incredible Adventures of Van Helsing

Lady Katarina kísér el kalandjainkra, aki tulajdonképpen halhatatlan... mivel egyszer már meghalt.A történet szerint a legendás Van Helsing fiát alakítjuk, a szörnyvadászét, aki megtisztította Borgova városát a vámpíroktól és egyéb nemkívánatos kártevőktől. Egy időre... Újabb segítségkérő levelet kap ugyanis, amely szerint megint megingott a közbiztonság a környéken, és szívesen vennék, ha ismét ellátogatna hozzájuk. Ezúttal mi kelünk útra az öreg helyett, ám nem sikerül még a városig sem eljutni anélkül, hogy meg ne támadnának minket az útonállók. Szerencsére azonban nem egyedül indultunk el, Lady Katarina tart velünk kalandjaink alatt, aki tulajdonképpen halhatatlan... mivel egyszer már meghalt. Hogy efelől ne legyen semmi kétségünk, alapesetben szellem formájában mutatkozik, akinek egy elegáns metszés választja el a fejét a testétől. Probléma esetén azonban – ami errefelé meglehetősen gyakori – megmutatja valódi énjét, amikor is különösen örülhetünk, hogy egy csapatban játszik velünk. Katarina másik formáját nehezen tudnám röviden leírni, de képzeljünk csak el egy lebegő, túlvilági zöldes-kékes színben pompázó csápos medúzát (nem a tengerit, a mitológiait...), tüskés-pengés farokkal, hatalmas karmokkal, aki többféle harcmodorban járatos, és azokat alkalmazza is igény szerint. Kasztokban ugyanis választék nincs, de igen tág határok között tudjuk változtatni, hogy milyen stílust szeretnénk alkalmazni, ennek megfelelően tudjuk állítani Katarina „viselkedését”, hogy harcmodora minél jobban kiegészítse a miénket. Tehát ha nekünk jobban esik távolról, puskával tizedelni az ellent, akkor a hölgyet illedelmesen előreengedjük karmolászni, meg aztán érte nem kár, jobban amúgy sem tud már meghalni. Persze ez nem ennyire egyszerű, neki is van életereje, az el is fogy gyakran, de ilyenkor csak kis ideig pihenget, aztán újult erővel veti bele magát a harcba. Ha van még harc, mert amikor ő bedobja a törölközőt, olyankor hirtelen mi kerülünk a figyelem középpontjába...

Persze nem csak ennyiből áll Katarina személyre szabhatósága, ugyanúgy inventory-ja és skilljei vannak, mint nekünk, ha nem is annyira szerteágazó és sokrétű. Ha akarjuk, az elhullott lootot fel is szedi helyettünk kategóriától függően válogatva. (Én általában felszedettem vele a gyógyitalokat meg a hasznavehetetlen tömegcikkeket, de az epic holmikat nem, annyira azért nem bíztam benne... ;-) ) A legjobb opciója azonban az, hogy haza lehet küldeni eladni a szajrét. Tehát kvázi mintha jönne velünk a kereskedő, a talált tárgyakat azonnal meg tudjuk nézni, és ha nem találjuk hasznosnak, átpasszoljuk neki, és amikor ő tele van, hazaküldjük eladni. És ha már arra jár, tudom vele hozatni a kétféle italt kazalszámra, mert hát én is csak iszom, mint a kefekötő, meg neki is van huzata, mit tagadjuk, ez egy ilyen família. Amúgy meg szórakoztató társaság, már a maga módján, mindenre van valami epés megjegyzése, öröm hallgatni a közte és a főhős között zajló csipkelődést. Az egyéb NPC-kkel folytatott diskurzus nagyjából fakultatív, ám érdemes őket is végighallgatni, hiszen a történet úgy lesz kerek egész, ha mindenki hozzáteszi a maga kis darabját.

The Incredible Adventures of Van Helsing

Karakterünket a közelharcra vagy a lőfegyverekre specializálhatjuk.Nem is tudom, miért Katarinát mutattam be először, de ha már így alakult, mondjuk, hogy az illem miatt. Ami saját karakterünket illeti, ahogy már említettem, két fő irányba specializálódhatunk: vagy a közelharcra, vagy a lőfegyverekre koncentrálunk. A képességek harmadik csoportja az első kettő mellett párhuzamosan aktív, passzív képességeket tartalmaz. Igen, nekem is feltűnt, hogy ellentmondtam magamnak, de annyira mégsem. Passzív képességek alatt – amiket itt auráknak hívunk – olyasmiket találunk, mint például hogy nagyobb esélyünk van kritikus találatot bevinni, vagy kicsivel több aranyat találunk, mint alapesetben stb. Különféle trükkjeinket is itt találjuk, amelyeket gombnyomásra süthetünk el, ilyenek például a gyógyítás vagy az idő megállítása. Utóbbi különösen gonosz, minden ellenfelünk mozdulatlanná dermed pár másodperc erejéig, amíg mi kedvünkre apríthatjuk őket. Az életerő és a mana mellett egy harmadik erőforrás kijelzőjét is láthatjuk: a harc közben fokozódó dühünket, amely ha megfelelő mértéket elér, szintén a monszták ellen fordíthatjuk, különösen pusztító hatású képességek formájában.

A két fő ág mellett kicsit gyorsan elszaladtunk. A közelharci vonal – amelyet itt Mystic Warriornak hívnak – olyan elemeket tartalmaz, mint például pengénk felruházása elementális erőkkel, nagyobb esély a támadások elől való kitérésre, egyszerre több ellenfél sebzése és így tovább. A másik ág, az Occult Hunter alatt pedig nyilván a lőfegyverünkre vonatkozó képességeket találjuk, úgy mint: nagyobb esély a kritikus találatra, robbanó lövedék stb. Ezek mellett még egy teljesen különálló kategóriában, Perks címszó alatt találunk egy sor újabb, a fentiekbe nem feltétlenül besorolható, ám annál hasznosabb tulajdonságot, amelyeket reputációnk növekedésével kapunk meg. Ha játék közben jövünk rá, hogy rossz irányba fecséreltük el a képességpontjainkat, egyes NPC-k némi pénzmag ellenében fel tudják ezeket szabadítani, amit új képességekre költhetünk. (Ne kérdezzétek, hogy miért, de ezt a műtétet a cigányok végzik az erdőszéli táborban, őket keressétek!)

The Incredible Adventures of Van Helsing

Aki játszott már például a Diablóval, azonnal otthon érezheti magát itt is.Összességében véve a játékmenetben sok újdonságot nem fogunk találni. Aki játszott már a stílus valamelyik klasszikusával – gondolok itt elsősorban a Diablóra, de hasonló a Titan Quest, a Torchlight, vagy akár a sci-fi témát is ide sorolva az Alien Breed – az akár instant otthon érezheti magát a játékban, de persze annak sem lesz nagy kihívás belerázódni, aki még soha nem látott ilyet. (Mondjuk ez utóbbi halmazba tartozó páciensek néha meg fognak lepődni a hordában támadó ellenfelek láttán, még a legkönnyebb fokozaton is, mert amúgy meg nem túl kíméletes játék a Van Helsing... A bevállalósabbak pedig akár nekikezdhetnek Hardcore módban, amikor is a halál tényleg a véget jelenti.) Illetve a sokáig várt Diablo III után újdonságként hathat, hogy a talált fegyvereket ténylegesen van értelme használni, nem pedig úgy kell összevásárolgatni... Illetve – ha már valahogyan szóba került a Diablo – a The Incredible Adventures of Van Helsingben egy történetet játszunk végig, tehát amely részeket kitakarítottuk a szörnyektől, az kitakarítva is marad, nem mehetünk vissza a „gyengébb” területekre XP-t és lootot gyűjteni. (Scenario néven egy külön játémód vár azokra, akik 30-as szint feletti szörnyekre vágynak.)

Grafikailag nagyon kellemes élményt nyújt a játék. Minden elemében gyönyörű részletességgel és ritka egyediséggel találkozhatunk. (Többször zökkentettek ki a bámészkodásból a falkában támadó óriásbékák, miután még a mocsárban is mindig találtam látnivalót, már ami a pályaelemeket és a helyszínek felépítését illeti.) A stílus fent említett képviselői után jóleső változatosságot nyújt a steampunkkal fűszerezett szörnyvadászat. Amellett, hogy grafikailag kiemelkedő alkotás a játék, egyetlen kisebb hibája is ebből fakad: egy-egy nagyobb létszámú rajtaütéses támadás alatt a szemmel láthatóan alacsony szintre eső FPS láttán lejjebb kellett adnom az igényeimből, és meg kellett látogatnom a grafikai beállításokat ennek orvoslása céljából...

The Incredible Adventures of Van Helsing

A játék nemcsak a szemnek, de a fülnek is egy élmény. A csodálatos aláfestő zenéket nem tudom szó nélkül hagyni, és a szinkronhangok is nagyon kellemesek. Karakterünk hangja különösen jól eltalált, és Katarina akcentusa is aranyos. Bár ezen a téren is találtam egy-két harmatos darabot, de egy kis jóindulattal feltételezzük, hogy ezek kisebb bugok és hamarosan javításra kerülnek. Vagy legfeljebb nem, az sem baj. :-) De azért vicces eset volt, amikor az erdőben egy nagyobb csapat vérfarkas éppen mészárolt le egy kisebb csapat katonát, és eközben az egyiknek az volt az utolsó gondolata, hogy engem felszólítson: azonosítsam magam! Nos... mire a személyimet előkapartam, már szétkapták a farkasok a derék pandúrt, de legalább a szándék megvolt. :-)

Összességében nyugodtan mondhatom, hogy a kis magyar független fejlesztőcsapat munkája bármely aspektusból összemérhető a sokkal nagyobb cégek AAA-kategóriás játékaival, kiváltképp hogy ebben a „settingben” nincs is mihez hasonlítani. Abszolút kötelező darab, pláne, hogy igen baráti áron, mindössze 11 euróért kínálják a Steamen.

A The Incredible Adventures of Van Helsing PC-re jelent meg, az Xbox 360-as verzió későbbre várható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

90%
grafika
9
hangok
8
játszhatóság
9
hangulat
9
Pozitívumok
  • Kiváló Magyar Termék
  • Gyönyörű, részletes, érdekes környezet az akció-RPG műfajon belül eddig elhanyagolt stílusban
  • Igazán baráti ár, szinte ingyen van
  • Sajátságos poénok
  • Easter eggek
Negatívumok
  • Kisebb bugok
  • Némi optimalizálatlanság

További képek

  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing
  • The Incredible Adventures of Van Helsing

The Incredible Adventures of Van Helsing

Platform:

Fejlesztő: NeocoreGames

Megjelenés:
2013. május 22. PC
n/a: X360, X1

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Sasikaa
Sasikaa [5]
Hatalmas respect a MAGYAR készítőknek. Ha lenne dobozosan, istenemre megvenném. Digitálisan nem veszek semmit. Inkább maradok a ....
Dino
Dino [5990]
Metontour2: Igen, kihirdettük a Nyertesek és Nyereményjáték topicokban.
Metontour2
Metontour2 [76]
A meghirdetett nyereményjátéknak lett eredménye vagy mikorra várható ha lesz?
pajnacsosz
pajnacsosz [8]
hjahogy. tehat az adakozassal tudtam elohozni ezt a kvesztet. erdekes :D koszi!
LordMatteo
LordMatteo [29272]
Egy idő után adnak mellékküldetést, amiben is meg kell mentened a Kolduskirályt, akinek... nem tudom már, mi a szerepe, de van neki is.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (12 db)