Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Ismertető/teszt

Michael Jackson: The Experience (PS3)

29 Jackson-számot táncolhatunk és énekelhetünk Move-val a kezünkben.

2011.05.23. 17:55 | szerző: Dino | kategória: Ismertető/teszt

Nem gondoltam volna korábban, hogy egy táncolós játékot fogok valaha is tesztelni (Farin Urlaubot idézve "Zum Tanzen bin ich nicht geboren", azaz nem táncolni születtem), bár az is igaz, hogy a Raving Rabbids epizódok táncikálós minijátékainál is élvezettel ugráltunk barátaimmal a képernyő előtt. Amikor viszont megérkezett a Michael Jackson számait feldolgozó videójáték, úgy gondoltam, teszek vele egy próbát, izgisnek tűnt a sok SingStar és Guitar Hero/Rock Band után egy ilyennek is nekifutni. És azt kell, hogy mondjam, az összegyűlt kis csapattal nagyon élveztük az egészet.

Michael Jackson: The Experience (PS3)

A Michael Jackson: The Experience alapkoncepciója gyakorlatilag ugyanaz, mint a SingStar játékoknak: nincsenek semmi komolyabb keretbe ágyazva a számok, kapunk egy listát lemezborítókkal és számcímekkel, ezek közül választunk, aztán kezdődik is a táncolás. Pontosabban előtte még kiválaszthatjuk, hogy hányan szeretnénk táncolni (fejenként egy Move kell) és hányan énekelni. Tehát egyben egy karaoke játékot is kapunk az MJTE személyében. A játékosok száma amúgy maximum négy lehet. Egyes számoknál választhatunk, hogy Jackson, duett esetén táncpartnere vagy máskülönben a háttértáncosok koreográfiáját szeretnénk utánozni, és jelzi ezek nehézségi szintjét is.

Játék közben háttérnek jellemzően az adott szám videoklipjének hangulatát felidéző környezet jelenik meg és a táncosok is ennek megfelelő ruhában vannak. Stilizált figurák láthatók a képernyőn, nem maga Jackson, de igazából ez nem volt zavaró. A táncosok nagyban ugrálnak középen, a szélen pedig kis piktogramok formájában előre jelzi a program, hogy milyen mozdulat következik. Ezek pontos értelmezése mondjuk nekem beletelt egy kis időbe, de személy szerint sokszor nem is azt néztem, inkább próbáltam a középső táncosok mozdulataira koncentrálni, még ha így kis késés is volt – a legtöbb számban amúgy is ismétlődő részek vannak, ha más nem, a refréneknél, így ezek megjegyezhetőek. Egy számnak második-harmadik alkalommal nekifutva pedig már minden határozottan jobban ment.

Természetesen teljesítményünket ez a játék is pontozza. Csillagokat gyűjthetünk a magas pontszámokért cserébe (2000 pontonként kapunk egyet), amelyeket összegyűjtve válnak elérhetővé a kezdetben többnyire lockolt fotógalériák és oktató videók. Ez utóbbiakban hivatásos táncosok magyarázzák el egyes Jackson-koreográfiák trükkjeit. Nem sok extra ez, némelyik fotógaléria pedig elég sutának is tűnik. Igazából azt hiányoltam a játékból, hogy nem volt benne az a fajta összefogó keret, mint például a The Beatles Rock Bandben vagy a Guitar Hero: Metallicában, amelyekben az adott együttes pályafutása mentén vagy valami sztori mentén haladhattunk előre. Míg egy SingStarnál ez nem hiányzik, egy egyetlen előadóra koncentráló játék esetében elvárhatónak érzem, hogy ne csak úgy elénk dobják a számlistát.

Michael Jackson: The Experience (PS3)

A PlayStation 3 verzió a Move kontrollert (és a hozzá tartozó PS Eye kamerát) használja mozgásunk követésére. Úgy éreztem, ezzel nem vár el teljesen pontos mozgást, hiszen nem az egész testünket figyeli, ahogy az X360-as Kinect, csak azt, hogy az egyik kezünkben lévő "fagyi" hogy vándorol egy-egy koreográfia során. (Ahogy a Wii Sports teniszében a lusta játékosok minimális csuklómozdulatokkal is képesek voltak tökéletes szervákra és visszaütésekre, úgy itt is el tudom képzelni, hogy kikísérletezhető a minimálisan szükséges mozgás, de nem hiszem, hogy az lenne a tökéletes szórakozás.) Ennek ellenére azért oda kell figyelni, hogy mozgunk, ha Perfect feliratokat szeretnénk látni és nem X-eket, és ezáltal minél több pontot szeretnénk gyűjteni.

A játék a kamerát használva fotókat és videofelvételt készít a számok néhány meghatározott pontján, azonban míg az X360-on csak saját magunk röhöghetünk egy jót ezeken, PS3-on el is menthetjük mindet a winchesterre, a fotókat pedig akár azonnal megoszthatjuk Facebookon.

A PlayStation 3 verzióba összesen 29 szám került, köztük a legendás popsztár legnépszerűbb dalaival, mint a Billie Jean, Bad, Thriller, Smooth Criminal vagy a Black or White. Ezek között még azok is találhatnak kedvencet, akik amúgy nem igazán rajongtak sose Jackson zenéje iránt. A teljes számlista amúgy a következő:

Michael Jackson: The Experience (PS3)

A Michael Jackson: The Experience elsődlegesen a Jackson-rajongóknak ajánlott játék, de tesztelési tapasztalataink alapján igen mókás tud lenni a számok alaposabb ismerete nélkül is. A koreográfiák imitálása (vagy legalábbis annak kísérlete) garantáltan rengeteg röhögést vált ki, ha pedig valaki csak karaokézni szeretne, annak is megvan a lehetősége a szórakozásra. Örömmel üdvözöltük volna, ha egyfajta karrier móddal némi keretbe is foglalják az egészet, de ennek hiányában is jó szolgálatot tehet házibuliknál. ■

A Michael Jackson: The Experience PS3 (Move), X360 (Kinect), Wii, PSP és DS verzióban került a boltokba, melyek között jelentős eltérések vannak. A teszt a PlayStation 3 változat alapján készült.

Kapcsolódó játék: Michael Jackson: The Experience

« Előző: Nem a Square Enix áll a Carmageddon mögött
Következő: Beat Hazard - multiplayer DLC júniusban »

Legutolsó hozzászólások (összesen: 11)

.:[Kain]:.
.:[Kain]:. 2011.05.24. 18:32
:)

nem, csak akkor hiszem el, hogy a fejlesztők tényleg teljes odaadással és körültekintéssel készítették el a játékot, hogy nem csak a profit vezérelte őket, hanem a Michael iránti tiszteletük és rajongásuk :)
Madrac
Madrac 2011.05.25. 20:59
Nem hiszem hogy ez epp a tisztelet es a rajongas kategoria lenne. Inkabb a beteges imadat. ;)
Dino
Dino 2011.05.26. 07:42
SitySXT: Mindenesetre most megtanultam, hogy a Wikipediának nem szabad ilyen kérdésben se hinni :-D (A forgalmazó megerősítette, hogy nincs PC-s verzió.)
Domátor
Domátor 2011.05.26. 14:41
Hát,nem gondoltam volna,hogy ilyen is lesz,de az igazat megmondva nem is olyan rossz,sőt egész jó.A kérdésem az lenne,hogy énekelni is nekünk kell???
Dino
Dino 2011.05.26. 15:06
Domátor: Nem kell, de lehet. Ha valaki karaokezni szeretne, az egy mikrofon segítségével énekelhet. De nem kötelező.