25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The Witcher - Bővített kiadás

Két új kaland és számos más extra került a felújított változatba.

Írta: Gerry

Aligha okozok bárkinek hatalmas sokkot azzal a kijelentéssel, miszerint majd’ egy éve a The Witcher jó játék volt. Volt benne übermacsó főhős, remek NPC-k, akiket ledarálhattunk, és meg… darálhattunk, továbbá pofás grafika és még pofásabb szörnyek minden mennyiségben.

Nem csoda, hogy a viszonylag egészen egyedi fantasy világot kínáló lengyel cRPG-t szűk egy év alatt több mint egymillió példányban vették meg, ami magától értetődően maga után vonja a folytatást is. Azonban a most megjelent Enhanced Edition korántsem folytatás, amelyben főhősünk, Geralt még szebb, jobb és nagyobb testrészekkel rendelkezne, mint az eredeti felvonásban, hanem egy bővített extra változat, amelyben Geralt valóban szebb, jobb, és nagyobb, azonban a 2.0-ás verziószámot nélkülöznie kell. A bővített kiadás (Enhanced Edition) mondhatni egy gigantikus patch, egy újratöltött verzió, amely nem csupán kifoltozza az alapjáték hibáit, hanem bőségesen ki is toldja azt küldetésekkel, tárgyakkal, szereplőkkel, díszdobozzal és többórányi plusz játékidővel.

A fejlesztő CD Projekt Red az eredeti The Witcher szinte minden eleméhez hozzányúlt, amelyek közül az egyik legörvendetesebb a párbeszédek igen erőteljes megzabolázásában rejlik: az eredeti, néhol bizony igen haloványka dialógusokon erőteljesebb ráncfelvarrást hajtottak végre, mint Pamela Anderson keblein a plasztikai sebészek az utóbbi húsz évben. Hasonló ráncfelvarrást a játék alatt dohogó, s évtizedünk elején, születésének pillanatában a BioWare-től az "Aurora" nevet kapó motor felismerhetetlenségig átalakított változata is elkönyvelhet. A lengyel szakik sokat optimalizáltak a motoron, a karakterek elsöprő többségét újratextúrázták, jelentősen rövidítették a töltési időket (mintegy 80 százalékkal), és ezen kívül számos új effekt került be a már meglévők finomított változatai mellé.

Megváltoztak az NPC-k reakciói is, legyen szó mezei földművesről, avagy barlangi szörnyről egyaránt – ez utóbbiakat ráadásul a korábbiaknál sokkal látványosabban gyepálhatjuk el, lévén Geralt egészen új mozgáskombinációkat mutat be a konszolidált mészárlásai során. Több mint 200 új animációt rögzítettek motion capture eljárással, így már sokkal életszerűbbek lettek a párbeszédek: a háttérszereplők is mozognak bennük.

Rengeteg változás történt a szinkron terén is: az angol változatban 5000 sort újraírtak és újra felvettek, de a német változatot például teljesen újrarögzítették. Jó hír a magyar szinkront ellenzők számára, hogy a bővített változat lemezein mind a kilenc hang és tíz felirat megtalálható, így aki itthon veszi meg a játékot, az is választhatja az angol (vagy például a lengyel) nyelvet, akár orosz feliratozással.

Mindezen innovációkat (és még kistrillió egyebet) nem csupán az eredeti küldetéssorozat végigjátszásakor konstatálhatjuk, hanem az újonnan beépített két rövid történet során is. Ezek az eredeti történeti száltól szinte teljes mértékben eltérő missziók sajnos kidolgozottságukban messzemenőkig nem érnek fel a fő történeti szállal, azonban ideig-óráig el lehet velük szórakozni. Ajándék lónak pedig ne nézzük a fogát, mert nem illik. S ezen momentum a The Witcher Enhanced Edition legnagyobb erénye: teljes mértékben ingyenes minden extra tartalom mindazok számára, akik már rendelkeznek a tavaly debütált eredetivel, lévén egy egyszerű azonosítási procedúra után szabadon letölthető az anyag, amely az innovációk és csiszolgatások igen jelentékeny számát figyelembe véve minimum egy karitatív szeretetegylet szintjére emeli a CD Projektet. Semmi utólagos fizetés, aprópénzzel való lehúzás: az egész úgy ingyenes, ahogy van.

Azok pedig, akik eddig nem szerezték be a bússzívű lengyel szexisten kalandjait, az eredeti normál változat árán juthatnak most hozzá a bővített verzióhoz, mely a játék korongjai mellett tartalmaz egy DVD-t háromórányi interjúval a játék készítéséről, két audio CD-t – egyet a játék zenéjével és egyet az általa inspirált számokkal –, egy térképet és a kézikönyv és útmutató mellett egy Andrzej Sapkowski novellát. Mindez – a korábbi vásárlók számára vonatkozó ingyenes letöltésekkel együtt – alighanem kimeríti a játékosbarát hozzáállás fogalmát, mi több példamutató magatartás a kiadó részéről. Reméljük, példájukat sokan fogják követni...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

The Witcher

Platform:

Fejlesztő: CD Projekt RED

Kiadó: Atari

Forgalmazó: CD Projekt

Megjelenés: 2007. november 14.

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!