25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Logitech Pocket Digital 130

A bankkártya-méretű digitális fényképezőgép újabb változata vakut is tartalmaz.

Írta: Dino

A webkamerából átalakított kis digitális fényképezőgépek mellett kb. másfél éve a Logitech elkezdett egy csak fotózásra használható eszközt is fejleszteni. Az eredményt a Pocket Digital jelentette, egy bankkártya méretű kis gép, mely ha nem is a csúcsminőséget képviselte, de a könnyen magunknál hordható fényképezőgépek kategóriájában egy használható eszköznek bizonyult. Nemrég megjelent a továbbfejlesztett változata is, a Pocket Digital 130.

Az új gép külseje szintén igen megnyerő, bár vastagsága egy leheletnyit nőtt. Kárpótlásul viszont vaku is került bele. A beépített akkumulátorral együtt a tömege mindössze 100 gramm. Az egészet acélborítás fedi, mely elegáns megjelenést és egyúttal megfelelő védelmet is biztosít. Bekapcsolása a kistestvéréhez hasonlóan történik: szét kell húznunk a tokot, és így előkerül a lencse és a vaku. A hátlapon egy kis LCD kijelzőt és három gombot találhatunk. A kijelzőn az akku töltöttségi szintje, a választott képméret (nagy/kicsi), a memóriába férő képek száma és más beállított paraméterek láthatóak. A gombokkal a képméretet válthatjuk, a hangjelzést és a vakut kapcsolhatjuk ki/be, illetve törölhetjük az utolsó képet vagy a memória teljes tartalmát. Lehetőség van tíz másodperces időzítő bekapcsolására is.

A Pocket Digital 130-ban a korábbi modell 640*480-as felbontása helyett már egy komolyabb, 1,3 megapixeles (1280*1024) CMOS érzékelő található, mely egy fokkal részletgazdagabb képek készítését teszi lehetővé. A 16 MB beépített memóriában kb. 45 darab JPEG formátumú fotó fér el, azonban ez a szám 150 körülire növelhető, ha megelégszünk a 640*480-as felbontással. A gépben lévő flash memória 16 MB tárolókapacitású. (Ezt ráadásul szükség esetén pendrive-ként is hasznosíthatjuk, ha épp nincs más kéznél.) A képek áttöltése a mellékelt USB kábel segítségével történik. A driver automatikusan felismeri a gépre csatlakoztatott kamerát, és rögtön felajánlja azok elmentését. Ilyenkor az aktuális dátumnak megfelelő alkönyvtárba kerülnek a fotók, de egyúttal arra is odafigyel a szoftver, hogy ha egy nap többször töltünk át képeket, azok ne íródjanak felül. Az USB porton keresztül történik az akku feltöltése is: 2-3 órát kell rajta hagyni, ha külön áramot is ad a port, máskülönben 8 óra a töltési idő.

A kis gép képminőségéről nagyjából ugyanaz mondható el, mint elődjéről: megfelelő fényviszonyok között használható képet tud készíteni, de persze egy normál digitális fényképezőgéppel nem tud versenyre kelni. De ennek nem is az a célja, hanem hogy egy könnyen magunknál hordható gép legyen, mellyel a hirtelen jövő pillanatokat megörökítheti az ember. A nagyobb felbontású érzékelő mindenképpen a gép és a vele készített képek előnyére válik, de a CCD helyett alkalmazott olcsóbb CMOS technológia sajnos sok esetben rányomja bélyegét az elkészült fotókra. (Például bemozdult részek láthatók vakus fotózásnál is.) Napos időben, vagy jól megvilágított szobában, vagy a vaku használatával valamivel rosszabb fényviszonyok között is megfelelő lesz az eredmény. Nagyjából a mobiltelefonokba épített fotóeszközök felvételeihez hasonlítható az ezzel készített kép minősége.

Elegáns külseje, egyszerű kezelése és praktikus kis mérete miatt viszont a fentebb már vázolt célra tökéletes gép lehet a Pocket Digital 130, csak meg kell szokni a korlátait. Két év garanciával kerül a boltokba, végfelhasználói ára bruttó 38.000 Ft körül van.

A fotókra kattintva a gép által készített eredeti, 300-350 kbyte méretű file-ok jelennek meg.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech Pocket Digital 130
  • Logitech Pocket Digital 130
  • Logitech Pocket Digital 130
  • Logitech Pocket Digital 130
  • Logitech Pocket Digital 130
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!