Keresés
Hírek | Cikkek | Játékok | Fórum

Ismertető/teszt

Postal 2

A támadások ellenére is megjelent a Running With Scissors kissé agresszív játéka.

2003.06.02. 00:00 | szerző: Dino | kategória: Ismertető/teszt

Agresszió, erőszak, vér, brutalitás, betiltás, perek... Talán ezekkel a szavakkal lehet legjobban jellemezni az ollóval rohangáló fejlesztők, azaz a Running With Scissors csapat Postal játékait. Az 5-6 évvel ezelőtt megjelent első rész egy egyszerű kis játék volt, melyben szereplőnkkel különböző fegyverek segítségével kellett tömegpusztítást végeznünk, vigyázva, hogy nehogy lelőjenek eközben. A játékkal sikerült elérniük, hogy számos országban betiltsák azt, meg pereket is indítottak a fejlesztők ellen, így aztán különösen nagy figyelmet kapott a folytatás bejelentése is. Nemrégiben pedig végre el is készült a 3D-s megjelenésű Postal 2.

Postal 2

A játék „különlegessége”, hogy egy külső szemlélő számára a feladatok alapján egy, a 3D akciójátékok piacán szokatlanul barátságos program a Postal 2. Ugyanis feleségével egy lerobbant lakókocsiban lakó főhősünk (név szerint Postal Dude) tulajdonképpen feleségétől kapja a napi parancsokat, és az élet hozza a többit. Így például a hétfői napon először munkahelyünkre (teljesen véletlenül ez a Running With Scissors irodája :-) kell bemenni fizetési csekkünkért, majd azt a bankba beváltanunk, és elmenni a boltba tejért. De ez csak a külsőség. Ugyanis mindig történik valami váratlan esemény, ami keresztbe tesz nekünk, és egy kisebb-nagyobb, legtöbbször lövöldözéssel végződő csetepatét eredményez. Az irodában például közlik velünk, hogy ki vagyunk rúgva, majd megtámadják a bent lévőket az erőszakos játékok betiltásáért harcoló szülők, a bankban hiába várjuk ki a sorunkat, a pultnál nem foglalkoznak velünk, így kénytelenek vagyunk kiszolgálni magunkat a páncélteremből, magunk ellen hívva a rendőröket, a tejért pedig nem feltétlenül kell fizetnünk... Persze akad már alapban is egy-két meglepőbb, és durva feladat is, például apánk sírjának levizelése vagy nagybátyánk születésnapja alkalmából történő felkeresése és lelövése. De ha valaki úgy akarja, választhatja a menekülést is, maximum nehezebb dolga lesz a játékban. A cselekmény amúgy egy képzeletbeli amerikai kisvárosban, Paradise-ban játszódik, az öt napra osztott történet során pedig igen jelentős területet járhatunk be, a város különböző létesítményeitől (bank, posta, bevásárlóközpont, stb.) egészen a környező erdőkig eljutva.

Az említett csetepaték lerendezéséhez rengeteg fegyvert és eszközt találhatunk a város különböző helyein, elsősorban a különböző épületekben vagy környékükön elszórva. Kezdve a lapáttól és a rendőrbottól az elektrosokkolón és a hagyományos fegyvereken (pisztoly, gépfegyver, távcsöves puska) keresztül az olyan extrém dolgokig, mint a fertőzött tehénfej, vagy a benzineskanna plusz gyufa kombináció. Aztán lehet folytatni a sort az utcáról felszedhető macskákkal, melyeket hátsó felükkel a puskára helyezve hangtompítóként üzemelnek. De találunk például horgász-radart is, melyen a rendőrök pozícióját követhetjük nyomon. Egyedi megoldás még a vizeletünk használata, ezzel például a tüzet olthatjuk el (különösen hasznos, ha mi is tüzet fogunk), vagy másokat megbotránkoztathatunk.

A játékban ahogy irtjuk az embereket, úgy szerezzük folyamatosan az újabb rosszakarókat. Így például már az első nap ellenségeinkké válnak a játékok betiltását követelő emberek, és ha meglátnak minket bárhol a városban, azonnal tüzet nyitnak. A legfőbb ellenséget a rendőrök jelentik, ők elég sokfelé előfordulnak a városban, ráadásul napról napra egyre többen lesznek, és a végére már kommandósok is ellepik az utcákat. Viszont a GTA-hoz hasonlóan itt is úgy működik a hatóság, hogy ha egy darabig követnek, üldöznek, de ha sokáig nem látnak, csökken a körözöttségi szintünk folyamatosan csökken, majd elfogy.

Postal 2

A Postal 2 igazi szépsége talán az, hogy egy igencsak nyílt játék, és bár a napi feladatok mindig ugyanazok, sok esetben nem számít, milyen sorrendben hajtjuk azokat végre, és persze az sem, hogy köztük mivel töltjük az időnket. Bemehetünk a házakba, összegyűjthetünk mindenféle érdekes tárgyat, ha épp ahhoz van kedvünk, az agresszívebbek pedig a tömegmészárlással élhetik ki hajlamaikat. Persze erre a nyitottságra szükség is van, mivel amúgy az öt nap nem lenne túl hosszú játékidőben: 10-15 óra, vagy akár még kevesebb idő alatt (legalábbis a kb. 10 nehézségi szint közül az egyszerűbbek közül választva) simán végig lehet játszani a játékot, ha csak a kötelező feladatokat teljesítjük. Az egyszemélyes mód mellé pedig nem kapunk multiplayer lehetőséget (bezzeg az első részben még az is volt! :), így aztán marad a városban bolyongás, és a különböző rejtett helyek felfedezése. Például a háztetőkön lehet érdekes dolgokat találni, de a feljutáshoz sok esetben elektromos felsővezetékeken kell egyensúlyoznunk.

A Postal 2 az Unreal motorjára épül, és ha nem is egy 100%-osan mai színvonalú grafikával jelenik meg, érdekes hangulatot teremt. Sajnos az engine kisebb hibákkal is bír, melynek következtében néha igen furcsa pozíciókban láthatjuk viszont a lelőtt vagy megrugdosott ellenfelet, például a fal mellett, a földtől kb. 1 méteres magasságban fekve az oldalán. A játékban zene nincs, a hangok viszont alapvetően jók: a szereplők mind beszélnek, ha eléjük állunk, anyáznak is, vagy jól kiröhögnek, ha lehúzott sliccel rohangálunk.

A program legnagyobb hibája a töltési idő. A játékidő nagy részét ugyanis a töltés veszi el. A területekre osztott város egyes darabjait általában alagutak határolják, az ezeken való átkelés során történik a töltés, és mivel a feladatok a város egymástól távol eső pontjain vannak, bizony elég sokat kell várnunk egy-egy út során.

Postal 2

A Postal 2 egy elborult fejlesztőcsapat munkájának elég egyedi és érdekes eredménye. Egyáltalán nem meglepő, hogy „18 éven felülieknek” besorolást kapott, és az sem, hogy annyi támadás érte, bár azért abban is van valami igazság – ahogy a fejlesztők írják a játék elején –, hogy inkább egy ilyen játékban élje ki magát valaki, minthogy mindezt a valóságban próbálja ki. El lehetne persze hosszasan vitatkozni azon, hogy kinek van igaza, ebbe inkább most nem megyek bele. Akit meg mindez nem zavar, az tegyen egy próbát, biztos, hogy jót fog szórakozni a játék egyes jelenetein. De mindezt csak akkor, ha nem zavarja, hogy eközben a fejlesztők kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenkit kifiguráznak... ■

Postal 2

8,0
grafika: 8
hangok: 6
játszhatóság: 8
hangulat: 9
Pozitívumok Negatívumok

Minimális rendszerigény: Pentium III/Athlon 733, 128 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya (GeForce2/Radeon), 3 GB HDD, Win98/Me/2000/XP

Ajánlott konfiguráció: Pentium III/Athlon 1,3 GHz, 384 MB RAM, 64 MB-os 3D kártya (GeForce3/Radeon 8500)

Kapcsolódó játék: Postal 2

« Előző: Asheron's Call: Dark Majesty Expansion cheat
Következő: World of Warcraft képek »

Legutolsó hozzászólások (összesen: 5)

KillX
KillX 2005.02.12. 22:15
Jópofának tűnt, elkezdtem. Szép volt jó volt egészen öt percig.
Utána annyira egysíkúvá vált az egész, hogy...
Na mindegy, arra az egyre jó ha éppen egy idegbeteg nap után szeretném a főnököm fejét látni, egy ember testén, majd miután ez megvan előveszem kedvenc kis shotgunom, és fizetés emelésre, és kevesebb munkaidőre sarkallom.:P
Blood sucker
Blood sucker 2005.02.12. 22:20
Nekem nagyon bejön a game. Főleg a napalm. De 1 multi nem ártana. (haverok fejét szétbaszni az ásóval):-D
survivor
survivor 2005.06.26. 12:21
Hogyan lehet egyáltalán egy ilyen ostoba és végtlelnül primitív játékt 8 ponta értékelni???????????????????

Én betiltanáma at tuti, szánalmas ha valakinek erre van igénye...
nihilism
nihilism 2005.06.26. 12:22
Meg a szerencse, hogy nem a hozzad hasonlok dontik el ezt.